Κυριακή 28 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Η νεολαία διαδηλώνει ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Τσέχικης Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ δε γιορτάστηκε από το λαό της χώρας. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα γιορτής και πανηγυριού, δεν υπήρχε "χορός" ούτε τέτοιο κλίμα στους δρόμους της Τσέχικης Δημοκρατίας στις 12 Μάρτη, που η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.

Ακόμα και αξιωματούχοι του Τσέχικου Στρατού, που είχαν οργανώσει τη φιέστα στον Πύργο της Πράγας την προηγούμενη μέρα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αντίδραση νέων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η διαδήλωση αυτή οργανώθηκε από την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας (KSM) και υποστηρίχτηκε και από άλλες οργανώσεις νεολαίας. Το γεγονός αυτό βρέθηκε στους κύριους τίτλους των ειδήσεων του Τύπου της επόμενης μέρας.

Της διαμαρτυρίας αυτής είχαν προηγηθεί άλλες την ίδια μέρα έξω από την τουρκική πρεσβεία, όπου νέοι κομμουνιστές έδειξαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Κούρδων ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς της Τουρκίας, που είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, και ακολούθησε συγκέντρωση στην ιστορική αίθουσα Ρουντόλφινουμ στην πλατεία Ζαν Παλάχ (παλιότερα, η πλατεία του Κόκκινου Στρατού), όπου θυμήθηκαν την 60ή επέτειο της επέμβασης της Γερμανίας στην Τσεχοσλοβακία και την προδοσία της χώρας το 1938 από τους Βρετανούς και Γάλλους συμμάχους στο Μόναχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις που υποστήριζαν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ήταν ελάχιστοι. Ο λαός της Τσεχίας έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του, τη στιγμή ιδιαίτερα που κατρακυλάει η οικονομία και η απειλή της ανεργίας είναι μεγάλη. Η δηλωμένη ανεργία αυξάνεται κάθε μήνα και αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του Φλεβάρη έφτασε τους 450.000 ανέργους (δηλαδή, πάνω από το 8% του εργατικού δυναμικού). Η βιομηχανική παραγωγή το Γενάρη έπεσε κατά 11,3% σε σχέση με πέρσι, ενώ η οικοδομή μειώθηκε κατακόρυφα με περίπου 21% από πέρσι.

Η υποστήριξη της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ έχει πέσει επίσης, φτάνοντας το 46%, σύμφωνα με στοιχεία μιας πρόσφατης δημοσκόπησης, μια μείωση, δηλαδή, κατά 10% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αρκετούς Τσέχους τους απασχολεί το ενδεχόμενο πως θα ξοδευτούν πολλά χρήματα με την ένταξη της χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού, στρατηγός Γιούρι Σεντίβι, παραδέχτηκε ότι το 29% του στρατού ήταν είτε ενάντια στην ένταξη είτε"ουδέτεροι".

Σημειώνεται, επίσης, ότι ακόμα και η προσφορά δωρεάν μπίρας στην κεντρική επίσημη δημόσια "γιορτή - φιέστα" στην Πράγα, που οργανώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, σε συνεργασία με το τσεχικό Κοινοβούλιο, το υπουργείο Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο του Στρατού και διεξήχθη στην πλατεία Ουίνστον Τσόρτσιλ, δεν κατάφερε να προσελκύσει ούτε 300 άτομα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν και οι διαδηλωτές ενάντια στην ένταξη, που ήταν κυρίως μέλη και οπαδοί της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Στην Οπάβα, στη Βόρεια Μοραβία, στην άλλη άκρη της χώρας, δραστηριότητες υπέρ του ΝΑΤΟ διοργανώθηκαν από το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρώην πρωθυπουργού Βάτσλαβ Κλάους. Περίπου 100 άνθρωποι συμμετείχαν. Στην κοντινή Οστράβα, από την άλλη πλευρά, περίπου 200 άνθρωποι συμμετείχαν στην ανοιχτή διαδήλωση που οργανώθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα με το σύνθημα: "Ο κόσμος έχει αλλάξει, αλλά όχι το ΝΑΤΟ".

Η μεγαλύτερη συμμετοχή των υποστηρικτών του ΝΑΤΟ ήταν στο Λιμπερέκ, στη βόρεια Βοημία, σε στρατιωτική τελετή όπου περίπου 2.000 άνθρωποι είδαν να παραδίδουν οι αρχές της πόλης σημαία στη μονάδα προστασίας ενάντια σε χημικό πόλεμο. Ωστόσο, και εδώ οι υποστηρικτές του ΝΑΤΟ ήταν απασχολημένοι, μια και κομμουνιστές της περιοχής μοίραζαν αντιΝΑΤΟικές προκηρύξεις στο κέντρο της πόλης.

Η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος σημάδεψε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ με την απαγόρευση μιας συγκέντρωσης που τασσόταν ενάντια στην ένταξη και που οργανώθηκε από τα ίδια τα μέλη του συγκεκριμένου κόμματος. Οπως ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το μέρος όπου επρόκειτο να γίνει η συγκέντρωση, οι διαδηλωτές δέχτηκαν την πρόταση του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ζαρομίρ Κοχλίσεκ, να γίνει η συγκέντρωση σε κάποια αίθουσα του τσέχικου Κοινοβουλίου. Την ίδια στιγμή, η υπόσχεση των Σοσιαλδημοκρατών ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα προχωρούσε ύστερα από δημοψήφισμα στη χώρα, ξεχάστηκε τελείως.

Περισσότερες αποδείξεις ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα παραβιάσει την εθνική κυριαρχία της Τσέχικης Δημοκρατία, όπως είχαν τονίσει οι κομμουνιστές και που ο Πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ είχε αρνηθεί, εμφανίστηκαν πριν λίγες βδομάδες. Ο Κλάους Νάουμαν, ο γερμανός στρατηγός που ηγείται της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, απαίτησε στις 9 Μάρτη από την Τσέχικη Δημοκρατία να αλλάξει το Σύνταγμά της, έτσι ώστε να επιτρέψει την αποστολή τσεχικών στρατευμάτων σε ΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό, καθώς και τη "φιλοξενία" των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σε τσεχικό χώμα.

Ο Χάβελ, ισχυρός υποστηρικτής της συμμετοχής της Τσεχίας στις κατοχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, και ο σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάβελ Ρίτσετσκι αμέσως έσπευσαν να υποστηρίξουν το αίτημά του. Ο Χάβελ ζητάει να παρθούν αποφάσεις για τέτοια ζητήματα, όχι από το τσεχικό Κοινοβούλιο αλλά από την κυβέρνηση, ενέργεια για την οποία αντιδρούν αισθητά, τόσο οι 24 βουλευτές στην 200μελή Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και, σύμφωνα με άρθρα του Τύπου, τουλάχιστον ένας βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ