Κυριακή 28 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Μόνο με αγώνα θα σταματήσουν τα γεράκια του ΝΑΤΟ

Στεντόρεια η φωνή των κομμουνιστών όλου του πλανήτη κατά των δολοφονικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ

Το αθώο αίμα που χύνεται στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, στο όνομα των σχεδίων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την εφαρμογή της "νέας τάξης", έχει προκαλέσει την οργή σε όλους τους σκεπτόμενους και προοδευτικούς ανθρώπους. Στην πρωτοπορία, όπως πάντα, τα κομμουνιστικά κόμματα σε όλο τον πλανήτη αντιδρούν, αντιστέκονται και παλεύουν για την αφύπνιση και τον ξεσηκωμό των λαών, ώστε να σταματήσουν αμέσως οι δολοφονικές επιθέσεις.

"Πάνω από τους λαούς των Βαλκανίων και πάλι κρέμεται η απειλή του πολέμου. Οι κυρίαρχες τάξεις των χωρών του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, ακολουθώντας τα ιδιοτελή ιμπεριαλιστικά συμφέροντά τους, ήδη, εδώ και μία δεκαετία, υποδαυλίζουν τις συγκρούσεις μεταξύ των λαών των Βαλκανίων", τονίζουν, στην κοινή ανακοίνωσή τους, το ΚΚΕ, το ΚΚ Αλβανίας, το ΚΚ Ρουμανίας, το ΚΚ Βουλγαρίας, το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα "Γκεόργκι Ντιμιτρόφ" και το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, που καλούν "τους λαούς των Βαλκανίων να δυναμώσουν τη φιλειρηνική, αντιπολεμική πάλη τους, ενάντια στην επέμβαση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, ενάντια σε κάθε ξένη επέμβαση, για να αποτραπεί ένας εμφύλιος αλληλοσπαραγμός των βαλκανικών λαών".

Τον αποτροπιασμό και την καταδίκη για το βρώμικο πόλεμο, αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή του στο λαό της Γιουγκοσλαβίας εξέφρασε και το Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας,με ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά το πρώτο κύμα των αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων, που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας. "Απαιτούμε των άμεσο τερματισμό όλων των μορφών επίθεσης εναντίον της Γιουγκοσλαβίας", τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: "Απαιτούμε την απαγόρευση της χρήσης των αμερικανικών βάσεων στην Ουγγαρία στο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας! Απαιτούμε την απαγόρευση της χρήσης του ουγγρικού εδάφους για τη μεταφορά των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, καθώς και την απαγόρευση της χρήσης του ουγγρικού εναέριου χώρου. Η Ουγγαρία δεν πρέπει να πάρει μέρος σε καμία μορφή αυτού του πολέμου κατά της γειτονικής Γιουγκοσλαβίας".

"Είναι ψευδές το πρόσχημα ότι το ΝΑΤΟ επιτίθεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα ενδιαφέροντα των Κοσσοβάρων", καταγγέλλει ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας,Μιροσλάβ Γκρεμπένιτσα, που υπογράφει και την ανακοίνωση, όπου διακηρύσσεται η απαίτηση για "τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επίθεσης και την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού άλλη λύση δεν μπορεί να υπάρξει από την ειρήνη, μια και ο πόλεμος δεν είναι λύση. Γι' αυτό καλούμε όλο το λαό να αντισταθεί και να αντιδράσει, ώστε να τερματιστούν αμέσως οι επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και να μην υπάρξει η επέκταση της φωτιάς του πολέμου".

Τα ρωσικά κόμματα

"Να σταματήσουν οι επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και το ολίσθημα σε μεγάλης κλίμακας πόλεμο στην Ευρώπη!". Ετσι ξεκινά η δήλωση του Οργανωτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΕΚΡ, που υπογράφει ο Πρώτος Γραμματέας της, Βίκτορ Τιούλκιν.Στην ανακοίνωση ακόμα αναφέρεται ότι "ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός οδήγησε πάλι την ανθρωπότητα στο όριο μεγάλης κλίμακας πολέμου στην Ευρώπη. Η κυρίαρχη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας υφίσταται τη βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ, με εντολή του ανήθικου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Ολες οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουν να αντισταθούν στη στρατοκρατία των ευρωπαϊκών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ", ενώ καταγγέλλεται ότι "σ' αυτήν την κατάσταση ο καπιταλισμός της Ρωσίας επιδεικνύει την αδυναμία και την ανικανότητά του, προσωποποιημένες στο πρόσωπο του Μπ. Γιέλτσιν, ο οποίος ακόμα πρόσφατα αγκαλιαζόταν με τον "φίλο Μπιλ"". Τέλος, καλούν "τους εργαζόμενους της Ρωσίας να σηκώσουν την κόκκινη σημαία της Νίκης πάνω από την πανούκλα της Ευρώπης - το γερμανικό φασισμό. Να υποστηρίξουμε ολόπλευρα το λαό της Γιουγκοσλαβίας, να σταματήσουμε τον επιδρομέα, που θέλει να γίνει ηγεμόνας όλου του κόσμου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό καθήκον της Ρωσίας και των εργαζομένων όλου του κόσμου!".

"Να σταματήσει η επίθεση του ΝΑΤΟ!", απαιτεί και η Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας, διά στόματος του προέδρου της και προέδρου της ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ."Η επίθεση του ΝΑΤΟ, ενάντια σε ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος, μας φέρνει πίσω στην εποχή του χιτλερισμού, όταν η πολεμική ληστεία, η κατοχή, η κυνική βία εξανέμισαν τς αυταπάτες της Κοινωνίας των Εθνών", καταγγέλλεται, ενώ, τέλος, σημειώνεται: "Σήμερα, την ώρα της αιματηρής αμερικανικής εισβολής, παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες, εξαφανίστηκε στο παρελθόν η μεταπολεμική ειρήνη. Η επίθεση στη Γιουγκοσλαβία θα πρέπει να κάνει τη Ρωσία να εγκαταλείψει, επιτέλους, το θλιβερό ρόλο του αμερικανικού δορυφόρου".

Το τερατώδες έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας καταδίκασε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής "Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών",Ολέγκ Σένιν."Καλούμε όλους τους ανθρώπους πάνω στη Γη, σε όσους είναι πολύτιμα τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, να υψώσουν τη φωνή τους διαμαρτυρίας ενάντια στο τερατώδες έγκλημα του επιθετικού μπλοκ του ΝΑΤΟ, να απαιτήσουν μαζί με μας να σταματήσει αμέσως η επίθεση, να γίνει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λυθούν όλα τα εσωτερικά γιουγκοσλαβικά προβλήματα αποκλειστικά με ειρηνικά, πολιτικά μέσα. Κάτω τα χέρια από τη Γιουγκοσλαβία!", αναφέρεται στη δήλωση του Ο. Σένιν.

Ο υπόλοιπος πλανήτης

Από τους πρώτους που κατάγγειλαν την επιθετική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, και "οι Βρετανοί κομμουνιστές καταδικάζουν τη βρετανική κυβέρνηση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που αποφάσισαν να βομβαρδίσουν τη Γιουγκοσλαβία, αφού δεν υπέγραψε την προτεινόμενη από το ΝΑΤΟ συμφωνία, όσον αφορά την επαρχία της, το Κόσσοβο". Με αυτά τα λόγια, ξεκινά η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας,όπου ζητά "αμέσως τον τερματισμό των βομβαρδισμών και την επιστροφή για την ανεύρεση μιας ειρηνικής επίλυσης".

"Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν μια τρομακτική και παντελώς αδικαιολόγητη επίθεση στο λαό της Γιουγκοσλαβίας", τονίζει, στη χτεσινή ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Καναδά."Η στρατιωτική δράση εναντίον της κυβέρνησης και του λαού της Γιουγκοσλαβίας", συνεχίζει η ανακοίνωση, "πρόκειται για μία περαιτέρω (επι)στροφή στη "διπλωματία των κανονιοφόρων"! Ενώ ο Καναδάς συμμετέχει στο "νταβατζιλίκι" του ΝΑΤΟ" και καλεί τον καναδικό λαό "να δράσει άμεσα και αποφασιστικά και να ασκήσει όλες τις αναγκαίες πιέσεις, ώστε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τολμήσει να ζητήσει να σταματήσει η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ, αλλά και η δική της συμμετοχή σ' αυτήν και να ζητήσει να ανευρεθεί μία ειρηνική λύση".

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστραλίας, στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του, όπου τονίζεται ότι "η Γιουγκοσλαβία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, του οποίου τα σύνορα είναι αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ και από όλα τα κράτη του κόσμου". Πράξη επιθετικότητας χαρακτηρίζει τους βομβαρδισμούς, ενώ δεν ξεχνά ότι "από τη γερμανική εισβολή και κατάληψη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι βαλκανικές χώρες ποτέ δεν είχαν καταληφθεί από ξένες δυνάμεις. Τώρα, η Μακεδονία και η Βοσνία έχουν ήδη καταληφθεί από ξένα στρατεύματα"... Τέλος, καλεί "όλους τους ανθρώπους να δηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας".

Το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταδικάζει τους βομβαρδισμούς, που συνιστούν σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ ζητά επιτακτικά: "Σταματήστε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ