Κυριακή 28 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
ΝΑΙ στη Σοβιετική Ενωση και στο σοσιαλισμό

Συνέντευξη με τον Ο. Σένιν, πρόεδρο του Συμβουλίου Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων (ΚΚΚΣΕ), και τον Αλεξάντερ Κουβάγεφ, Α' γραμματέα της Επιτροπής Μόσχας του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Στις 17 Μάρτη, με την ευκαιρία της 8ης επετείου του Πανενωσιακού Δημοψηφίσματος του 1991, όταν πάνω από το 76% των πολιτών της Σοβιετικής Ενωσης είχε εκφραστεί υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ, στη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν πικετοφορίες στις πρεσβείες των πρώην Ενωσιακών Δημοκρατιών. Μπροστά στην πρεσβεία της Λευκορωσίας παρακαλέσαμε τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων (ΚΚΣΕ) και της Διεθνούς Επιτροπής "Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών", Ολέγκ Σένιν, να σχολιάσει αυτό το γεγονός.

"Η 17η Μάρτη είναι τραγική για μας μέρα. Από τη μια μεριά, το 1991 ο λαός είπε "ναι" στη Σοβιετική Ενωση και το σοσιαλισμό και, από την άλλη, οι προδότες, τα καθάρματα και εχθροί του λαού έκαναν το παν για να θάψουν την ετυμηγορία του λαού. Ο λαός νιώθει αυτό ως τη μεγαλύτερη τραγωδία. Αλλά, κατά καλή τύχη, δεν κατόρθωσαν να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε άτομα που δε γνωρίζουν τους συγγενείς τους. Πέρασαν λίγα, από ιστορική άποψη, χρόνια, και βλέπουμε ότι ο λαός δε συμφωνεί με τις εγκληματικές συμφωνίες του Μπελοβέζσκ, διαμαρτύρεται για το χωρισμό της ενιαίας χώρας σε λεγόμενα ανεξάρτητα κράτη, που στην πραγματικότητα βρέθηκαν υπό την εξάρτηση της Δύσης και πριν απ' όλα των ΗΠΑ. Σε όλες τις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ κυβερνούν διεφθαρμένοι ηγέτες και ο λαός όλο και περισσότερο συνειδητοποιεί ότι χωρίς την ένωση την κρατών, χωρίς την αποκατάσταση της εξουσίας των εργαζομένων και του σοσιαλισμού δεν μπορεί να γίνει λόγος για κανένα δικαίωμα και καμιά ελευθερία. Γι' αυτό, η Διεθνής Επιτροπή "Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών" με την υποστήριξη της Γραμματείας της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει φέτος στις 17 Μάρτη στη Μόσχα πικετοφορίες σε όλες τις πρεσβείες των 14 πρώην Ενωσιακών Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ, μ' εξαίρεση την πρεσβεία της Λευκορωσίας, διότι αυτή είναι στην ουσία σήμερα επικεφαλής της διαδικασίας ενοποίησης. Ηρθαμε στην πρεσβεία της όχι με πικετοφορία, αλλά να στηρίξουμε όλες τις ενέργειες για την ολοκλήρωση που κάνει ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, το Κοινοβούλιο και όλη η ηγεσία της. Στην πορεία της κινητοποίησης αντιπροσωπείες μας θα επιδώσουν στους πρεσβευτές ένα πακέτο ντοκουμέντων - τα υλικά της Συνέλευσης των Λαών της ΕΣΣΔ, τις Βάσεις του Συμφώνου για νέο ενωσιακό κράτος που αυτή υιοθέτησε και τα υλικά της σύσκεψης για την κατάσταση της ρωσικής γλώσσας στις χώρες της ΚΑΚ και της Βαλτικής που έγινε την 1η Μάρτη 1999".

- Ποιος ο στόχος αυτής της κινητοποίησης;

- Αποβλέπουμε σε δύο στόχους. Να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η καταστροφή της Σοβιετικής Ενωσης υπήρξε μια εγκληματική πράξη, ότι πρέπει να είμαστε μαζί και να ανασυστήσουμε το ενωσιακό κράτος. Και για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και στη συνέχεια να εγκαθιδρύσουμε το σοσιαλισμό, οφείλουμε πριν απ' όλα να διατηρήσουμε τη γλώσσα της διεθνικής επικοινωνίας, τη ρωσική γλώσσα. Από τις επιστολές που δεχόμαστε και τα δημοσιεύματα στον Τύπο μαθαίνουμε ότι η κατάσταση με τη ρωσική γλώσσα είναι ανησυχητική. Τα κυρίαρχα καθεστώτα εκτοπίζουν τη ρωσική γλώσσα βίαια απ' όλους τους τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής και εφαρμόζεται η αμερικανοποίηση της ζωής. Το πρόβλημα αυτό έχει φτάσει σε τέτοιο αδιέξοδο, που αν δε ληφθούν έκτακτα μέτρα σε κρατικό επίπεδο, τότε οι λαοί μας μπορούν προοπτικά να χωριστούν όχι με συνοριακούς, αλλά και γλωσσικούς φραγμούς. Γι' αυτό θέλουμε να θυμίσουμε ότι είμαστε ένας ενιαίος σοβιετικός λαός, διαιρεμένος σήμερα, ότι χωρίς τη ρωσική γλώσσα δεν έχουμε μέλλον. Και το μέλλον μας είναι ένα, το ενιαίο, ενωσιακό κράτος. Γι' αυτό οφείλουμε να διατηρούμε με φροντίδα τη ρωσική γλώσσα, χάρη στην οποία μπορούμε να επικοινωνούμε, να κάνουμε ανταλλαγές επιτευγμάτων των εθνικών πολιτισμών, να αλληλοεμπλουτιζόμαστε απ' αυτούς και να είμαστε πνευματικά συγγενείς. Φυσικά, προς μεγάλη λύπη, ο λαός δεν μπόρεσε ακόμα να εκφραστεί, παντού κυριαρχεί η αστική εθνικιστική ελίτ, που πρόδωσε τα συμφέροντα του κράτους, του λαού, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό αυτή η κατάσταση. Τώρα οι διαθέσεις των μαζών ριζοσπαστικοποιούνται σε τέτοιο βαθμό, που όπου να 'ναι θ' αρχίσουν να καταρρέουν τα καθεστώτα, όχι πλέον ως αποτέλεσμα των εκλογών ή κάποιων αλλαγών στη νομοθεσία, ή κάποιων ενεργειών του ΔΝΤ, αλλά μάλλον χάρη στις ισχυρές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Το πιστεύω αυτό απόλυτα, το υποστηρίζω και το χαιρετίζω. Επίσης, σημειώνω ότι μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε όλες τις Δημοκρατίες, οπότε η τάση για την ανασύσταση του καταστραμμένου κοινού μας σπιτιού μεγαλώνει και δε θα μπορέσει να τη σταματήσει κανείς.

Στο μεταξύ, στη συζήτηση προστέθηκε ο Α γραμματέας της Επιτροπής Μόσχας του ΚΚΡΟ και βουλευτής της Κρατικής Δούμας, Αλεξάντρ Κουβάγεφ, ο οποίος σημείωσε:

"Η σημερινή εκδήλωση δεν έχει μόνο συμβολική, αλλά τεράστια πρακτική σημασία για τις προοπτικές της μελλοντικής Ενωσης. Είμαι πεπεισμένος ότι η Σοβιετική Ενωση οπωσδήποτε θα αναβιώσει, αν και, δυστυχώς, σε μικρότερη σύνθεση. Αλλά θα ανασυσταθεί! Αυτό δείχνουν οι τάσεις, που δεν παρατηρούνται σε επίπεδο πολιτικών, ιδίως εκείνων των μη νηφάλιων πολιτικών, οι οποίοι το 1991 υπέγραψαν στο Μπελοβέζσκ τη συμφωνία για την καταστροφή της ΕΣΣΔ, αλλά στο επίπεδο των ίδιων των λαών. Η επιδίωξη των λαών για ενοποίηση γίνεται όλο και πιο φανερή και ισχυρή. Μόλις επέστρεψα από την Αρμενία. Είναι δύσκολο να εκφραστεί με λόγια, πρέπει να δει κανείς πόσο θερμά ο αρμενικός λαός, ακριβώς ο λαός, θέλει σήμερα να ζήσει σε μια ενιαία αδελφική οικογένεια των λαών. Ονειρεύεται την αναγέννηση της Σοβιετικής Ενωσης. Γι' αυτό και θέλουμε σήμερα να εκδηλώσουμε τη στάση μας απέναντι στη θέληση των λαών που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για τη διατήρηση της Σοβιετικής Ενωσης, τη στάση μας απέναντι στην εγκληματική συμφωνία του Μπελοβέζσκ. Το έγκλημα αυτό γρήγορα θα αποδειχθεί και ο ένας από τους κύριους υπαίτιους - ο Γιέλτσιν - θα τιμωρηθεί. Στις 15 Απρίλη θα θέσουμε για εξέταση στην Κρατική Δούμα το ζήτημα της αποπομπής του. Ολα τα 5 σημεία του κατηγορητηρίου, που εξέτασε η Επιτροπή για την αποπομπή, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, έχουν αποδειχθεί. Και νομίζω ότι στις 15 Απρίλη οι βουλευτές θα επιβεβαιώσουν με την ψήφο τους πολλά από τα σημεία αυτά. Σήμερα, εδώ στην πρεσβεία της Λευκορωσίας, θέλουμε να συζητήσουμε για άλλη μια φορά με τα αδέρφια μας Λευκορώσους τις προοπτικές της παραπέρα συνεργασίας μας, πριν απ' όλα για τη συνένωση των αδελφών Δημοκρατιών μας. Η Λευκορωσία είναι πιο κοντά σ' αυτή την υπόθεση. Εχουμε και επεξεργασίες των αδελφών κομμουνιστικών κομμάτων μας, των λαών μας, σε διακυβερνητικό επίπεδο. Και έχει μείνει κυριολεκτικά ένα βηματάκι ακόμα προς την επίλυση των ζητημάτων της ενοποίησης. Η καλή θέληση των λαών υπάρχει και τώρα καθορίσαμε τις άμεσες ενέργειές μας. Η Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας αποτελεί καλό παράδειγμα για τις άλλες Δημοκρατίες. Εχω κάνει επισκέψεις σε όλες τις Δημοκρατίες και πείστηκα ότι παντού η διάθεση των λαών είναι μια, να ενωθούν!".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ