ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικός Απρίλης για τους εργαζόμενους στους δήμους

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στην άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών να απαντήσει, έστω, σε μια σειρά οικονομικών, θεσμικών και ασφαλιστικών αιτημάτων τους.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ) στους ΟΤΑ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας, την Παρασκευή, 2 Απρίλη και 48ωρης, στις 22 και στις 23 του ίδιου μήνα.Επίσης, αποφάσισε αποχή από τις εργασίες στις 24 και 25 Απρίλη.Στις 2 και στις 22 Απρίλη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ, στην πλατεία Καραϊσκάκη, και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, στις έδρες των νομών.

Οι εργαζόμενοι ζητούν, ανάμεσα στα άλλα, να μπει φραγμός στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να σταματήσει το καθεστώς των εκτάκτων. Επίσης να θεσπιστεί το εκλογικό επίδομα και να αυξηθεί το επίδομα που παίρνουν όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στις 23 Απρίλη,θα συγκληθεί εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ και ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ή όχι.

Μειωμένα τα κονδύλια για τη σχολική στέγη

Τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική απέναντι στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η αποδοχή αυτής της πολιτικής από την πλειοψηφία των αιρετών, βρίσκουν τώρα μπροστά τους οι νομάρχες.

Σε χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), οι νομάρχες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μείωση των κονδυλίων του προγράμματος σχολικής στέγης, τονίζοντας ότι οι πιστώσεις προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με πέρσι, ενώ το σχετικό κονδύλι προς τις Νομαρχίες της χώρας, για το 1999, είναι μόλις 10 δισ. δραχμές. Το ίδιο κονδύλι, το 1997 ήταν 36 δισ., ενώ το 1998 μειώθηκε στα 18 δισ. δραχμές. Σε ορισμένες Νομαρχίες, όπως προκύπτει από την κατανομή των κονδυλίων του ΟΣΚ, η μείωση έφτασε το 500%.

Η ΕΝΑΕ ζητά από την κυβέρνηση να δοθεί συμπληρωματική επιχορήγηση προς τον ΟΣΚ, ύψους τουλάχιστον 40 δισ. δραχμών, ώστε να μη διακοπεί το πρόγραμμα ανέγερσης και συντήρησης της σχολικής στέγης.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι απόρροια της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στο θεσμό, η οποία με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε, "επιχορηγεί" τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μόλις με 90 δισ. δραχμές. Χρήματα που ακόμα και κυβερνητικοί νομάρχες, είχαν σημειώσει πως δεν αρκούν καν για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Νομαρχιών. Πέραν τούτου, όμως καμία ουσιαστική διεκδίκηση δεν υπήρξε από την ΕΝΑΕ, η οποία "βρίσκει" τώρα μπροστά της τα προβλήματα. Ακόμα και χτες, η ηγεσία της Ενωσης αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόδοση ενός σεβαστού ποσού προς τον θεσμό, ζητώντας μόνο τα 113,5 δισ. δραχμές που είχε αρχικά - πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου - συμφωνήσει με την κυβέρνηση. Ποσό που φτάνει ίσα-ίσα για τη λειτουργία των Νομαρχιών. Κατά τα άλλα, οι νομάρχες δήλωσαν χτες πως θα υπάρξει δυναμική διεκδίκηση του παραπάνω ποσού, με ενδεχόμενη συγκέντρωση.

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Κινδυνεύει ο τελευταίος ελεύθερος χώρος

Σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από την Ακρόπολη οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου αγωνίζονται, τουλάχιστον μια δεκαετία, για την αξιοποίηση του τελευταίου ελεύθερου χώρου της περιοχής τους, έκτασης 22 στρεμμάτων. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων της περιοχής πραγματοποίησε προχτές, Κυριακή πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διασταύρωση των οδών Λαγουμιτζή και Ευρυδάμαντος, προκειμένου να διαμορφωθεί η συγκεκριμένη έκταση σε χώρο πρασίνου, αθλοπαιδιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Οι κάτοικοι διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία του αρμόδιων φορέων, ζητούν να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας το 1987, με την οποία ζητούσε να παραχωρηθεί η έκταση των 22 στρεμμάτων - που περικλείεται από τις οδούς Λαγουμιτζή, Ευρυδάμαντος, Χελντράιχ και Ντελακρουά - στο Δήμο και τη χαρακτήριζε σαν κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών. Ομως η ΔΕΗ, ως ιδιοκτήτρια 5,2 στρεμμάτων και η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) θέλουν να κτίσουν το χώρο για να καλύψουν, όπως υποστηρίζουν, στεγαστικές τους ανάγκες. Η ΔΕΗ το Δεκέμβρη του 1997 προσέφυγε στο ΣτΕ κάνοντας αίτηση για να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η προσφυγή θα συζητηθεί το Νοέμβρη του 1999. Να σημειωθεί ότι στο χώρο βρίσκονται τρία εγκαταλειμμένα κτίρια, πρώην αποθήκες του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία αποτελούν εστίες μόλυνσης. Η Ελένη Ψωμιάδου ενημέρωσε τους κατοίκους, εκ μέρους της Επιτροπής, τονίζοντας ότι: "Ζητάμε από το Δήμο Αθήνας να αναπτύξει περισσότερες πρωτοβουλίες για να μην τσιμεντοποιηθεί ο τελευταίος ελεύθερος χώρος της περιοχής μας. Ηδη σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χώρο δημιουργούνται τρεις στάσεις του Μετρό, άρα και μεγαλύτερη συσσώρευση αυτοκινήτων. Γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής μας".

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ο Δήμος Αθήνας θα έπρεπε να έχει κάνει σχέδιο αξιοποίησης και να το καταθέσει στην ΚΕΔ και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Η επόμενη συγκέντρωσή τους θα γίνει στις 6 Απρίλη στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου "Πήγασος", στις 7:00 το απόγευμα.

Ο Στέλιος Λάμπρου δημοτικός σύμβουλος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" εξέφρασε τη συμπαράσταση της δημοτικής κίνησης "σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα" και επισήμανε τον κίνδυνο "αυτός ο χώρος να ιδιωτικοποιηθεί, αφού πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί και η ΔΕΗ, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΟΤΕ. Ο καιρός βιάζει και πρέπει οι κάτοικοι να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας. Η δική σας παρουσία και ενεργητική δράση θα δώσει λύση και θα φέρει αποτέλεσμα. Εμείς από τη μεριά μας δεσμευόμαστε ότι η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" θα φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο".

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης δεκάδες κάτοικοι μπήκαν στο χώρο και προχώρησαν σε συμβολική δεντροφύτευση. Ενώ στη συνέχεια συνεργείο του δήμου καθάρισε το χώρο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα Παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τις εκλογοαπολογιστικές τους συνελεύσεις:

- ΠΕΙΡΑΙΑ (Κέντρο), αύριο Τετάρτη 31-3-99 στις 5 μ.μ. στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).

- Το ΔΣ της Κίνησης Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) αφιερώνει την ετήσια Γενική του Συνέλευση στην τιμή και μνήμη των αξέχαστων συναγωνιστών μελών της Κίνησης.

Καλεί όλα τα μέλη και τους συγγενείς των νεκρών αύριο Τετάρτη 31-3-99 στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ.), να πάρουν μέρος στη συνέλευση.

- ΓΟΥΒΑΣ,την Κυριακή 4-4-99 στις 11 π.μ.,στα γραφεία του Παρ/τος.

- ΧΑΛΚΙΔΑΣ την Κυριακή 4-4-99 στις 10 π.μ.,στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης
  • Ο δήμαρχος και το ΔΣ της Ηλιούπολης αύριο Τετάρτη 31-3-99,στις 12 το μεσημέρι,θα παρουσιάσουν το κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της πόλης.

Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου, που βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία (Εθνικής Αντίστασης) της Ηλιούπολης, στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Μ. Αντύπα. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 9967.403 και 9940.655, στις ώρες 10 π.μ. έως 3 μ.μ..

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΖΩΓΡΑΦΟΥ της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 4-4-99,διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής των 5 πατριωτών που κρέμασαν οι ναζί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους τον Απρίλη του 1944. Πορεία θα ξεκινήσει από το ηρώο της πόλης στις 10.15 π.μ. με κατεύθυνση την πλατεία Ηρώων (Αλεξ), όπου θα ολοκληρωθεί στις 11 π.μ. η εκδήλωση.
  • Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ παίρνουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνεται στο 51ο χλμ.
Διήμερο της ΓΣΕΕ για τα απορρίμματα

Διήμερο με θέμα "Η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων - μία άμεση κοινωνική ανάγκη", διοργανώνει η ΓΣΕΕ, αύριο και μεθαύριο, στο αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας, στην οδό Πατησίων 69 και Αινιάνος. Οι εργασίες της διημέρου θα ξεκινήσουν αύριο, στις 4.30 το απόγευμα, με τους χαιρετισμούς του προέδρου της ΓΣΕΕ, του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, του προέδρου του ΤΕΕ και του προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ. Την Πέμπτη θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι των κομμάτων. Εκ μέρους του ΚΚΕ, θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής.

Ακυβέρνητο λόγω βλάβης

Ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης έμεινε χτες το με σημαία Μπελίτζε φορτηγό πλοίο "Ρόγιαλ Οακ", ενώ έπλεε 1 ν. μ. βορειοδυτικά από τον Εύδηλο Ικαρίας με φορτίο σιτάρι και σίδερα. Στο πλοίο που είχε αποπλεύσει από τη Ρωσία και είχε προορισμό το Βιετνάμ, επιβαίνουν 26 άτομα πλήρωμα (όλοι Ρουμάνοι υπήκοοι), που είναι καλά στην υγεία τους και αναμένουν το ρυμουλκό "Αιγαίο Πέλαγος", που απέπλευσε στις 4 το απόγευμα από τον Πειραιά.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και θείο

ΚΛΗΜΗ ΣΤΑΥΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ

ετών 76

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 30.3.99 και ώρα 5 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Χαλκιάδες Φαρσάλων.

Η σύζυγος: Μακρίνα.

Οι αδελφοί: Βασίλειος και Δέσποινα Λαζαρίδη, Ιωάννης και Γιαννούλα Λαζαρίδη, Παρασκευή Κερκάδη, Αλίκη Κερκάδη, Σταύρος Σιδερίδης, Ιωακείμ και Σοφία Κερκάδη, Ευαγγελία και Ιορδάνης Σπυρίδης.

Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συκοφαντίες κατά των εργαζομένων

Το νέο γενικό γραμματέα του Δήμου κατηγορούν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης για ανακρίβειες που περιέχονται σε έκθεσή του. Οι εργαζόμενοι θέτουν το ερώτημα μήπως η επιτακτική ανάγκη για συκοφάντηση των δημοτικών υπαλλήλων γίνεται καθώς αυτοί αποτελούν εμπόδιο για όποιες επιθυμίες ιδιωτικοποιήσεων από πλευράς διοίκησης του δήμου.

Οσον αφορά τον ισχυρισμό του γενικού γραμματέα ότι η παραγωγικότητα του Δήμου είναι χαμηλή, στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ) σημειώνει: "Τα αίτια της χαμηλής παραγωγικότητας, όπου βέβαια αυτή παρατηρείται, καλό θα ήταν ν' αναζητηθούν σ' άλλους λόγους αντί να χρεώνονται στους εργαζόμενους. Γιατί χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό και μόνο με τα χέρια, αυτονόητο είναι ότι δεν είναι δυνατό να μιλούμε για παραγωγικότητα σε νευραλγικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα. Και όμως η πόλη είναι καθαρή από τις προσπάθειες των εργαζομένων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου. Ακόμη οι τεχνικές υπηρεσίες δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν χωρίς υλικά".

Τέλος, ο ΣΕΔΘ αφού παραθέτει για μια ακόμη φορά τις προτάσεις του, τονίζει ότι είναι πολλά τα κακώς κείμενα στο Δήμο Θεσσαλονίκης εδώ και πολλά χρόνια και δε θα εξαφανιστούν με στείρες αντιπαλότητες και κριτικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ