ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Περικυκλώνουν αύριο τη βάση της Ν. Σάντας
  • Ο λαός της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς στέλνει αποφασιστικό μήνυμα για άμεση απεμπλοκή της χώρας μας
  • Στο στρατόπεδο αυτό θα εγκατασταθεί η ΝΑΤΟική δύναμη, ενώ αυτές τις μέρες συγκροτείται εκεί η ελληνική δύναμη, που θα σταλεί στις επιχειρήσεις κατά του σερβικού λαού

Με αποκλεισμό και συμβολική περικύκλωση της στρατιωτικής βάσης στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, ο αγωνιζόμενος λαός θα στείλει αύριο πιο αποφασιστικό το μήνυμα για άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς σε βάρος των λαών της Γιουγκοσλαβίας και της υπόλοιπης Βαλκανικής και θα απαιτήσει να σταματήσει ο πόλεμος. Με σύνθημα "Περικυκλώνουμε τη βάση της Νέας Σάντας, αποτρέπουμε την εμπλοκή της χώρα μας",η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς καλούν το λαό να πάρει μαζικά μέρος στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που οργανώνει αύριο Πέμπτη 8 Απρίλη, στις 5 το απόγευμα, έξω από το στρατόπεδο.

Ενα τεράστιο κομβόι αυτοκινήτων θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. από τη Θεσσαλονίκη έξω από το χώρο του Στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη. Το ραντεβού αναχώρησης για τους ειρηνιστές του Κιλκίς έχει οριστεί για τις 4.30 μ.μ. από την πλατεία Ειρήνης. Τα δύο μεγάλα αντιπολεμικά κομβόι, στο πέρασμά τους μέσα από τα χωριά, θα μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης και θα καλέσουν το λαό να συσπειρωθεί στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που αναπτύσσεται και να απαιτήσει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, κανένας Ελληνας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, άμεση απεμπλοκή της χώρας μας και έξω το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική.

Το Κιλκίς θεωρείται στρατηγικής σημασίας περιοχή για την εξόρμηση των μακελάρηδων στα Βαλκάνια. Στη Νέα Σάντα θα εγκατασταθεί η ΝΑΤΟική δύναμη Ταχείας Επέμβασης. Ηδη, λειτουργεί κέντρο εκπαίδευσης και μαζί με το στρατόπεδο της Κριστώνης που ανακατασκευάζεται θα αποτελούν ένα από τα μόνιμα ορμητήρια των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Παράλληλα, στην περιοχή του Γυμνότοπου στην επαρχία Παιονίας, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο στρατιωτικό αεροδρόμιο, ένα νέο Αβιάνο, όπως το χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι του Κιλκίς.

Στο Στρατόπεδο της Νέας Σάντας συγκροτείται αυτές τις μέρες η ελληνική δύναμη που θα σταλεί να συμμετέχει στις επιχειρήσεις σε βάρος του σερβικού λαού. Ετσι, επιλέχθηκε ως ο επόμενος σταθμός των μεγάλων αντιπολεμικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιεί ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής. Για να διαδηλώσουν μαζικά έξω από το μέρος, όπου στήνεται μέρος του σκηνικού του βρώμικου πολέμου, και να καταγγείλουν τους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.

"Καλούμε το λαό του Κιλκίς, να πάρει μαζικά μέρος στην κινητοποίηση. Κανείς σήμερα δεν πρέπει να μένει απαθής. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ακόμη περισσότερο του Κιλκίς", δήλωσε στο "Ρ" η Ρόζα Λαζαρίδου εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Κιλκίς και κατέληξε: "Ο νομός μας είναι το πέρασμα των ΝΑΤΟικών φονιάδων προς τα Σκόπια. Βρίσκεται στα σύνορα και πρώτος θα δεχτεί τις επιπτώσεις του πολέμου. Ιδιαίτερα οι μάνες θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στον αγώνα, γιατί τα παιδιά τους θα κληθούν να πέσουν στο βωμό του πολέμου".

Αντιπολεμικός ξεσηκωμός σε Χαλκιδική - Βέροια

Αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε, χτες το απόγευμα, στην Ορμύλια Χαλκιδικής,με πρωτοβουλία του δήμου και των τοπικών φορέων. Στη συγκέντρωση καταδικάστηκαν από όλους τους ομιλητές οι αμερικανονατοϊκές επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους.

Εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής, που έχει συσταθεί ειδικά για τη συλλογή τροφίμων και φαρμάκων για τον πληττόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας, ο Ν. Τσιράτος, κάλεσε τους πολίτες της Χαλκιδικής να προσφέρουν ό,τι μπορούν προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες του δοκιμαζόμενου λαού.

Ιδιαίτερο κλίμα στη συγκέντρωση έδωσαν οι εκατοντάδες πολίτες, φωνάζοντας ατινατοϊκά συνθήματα όπως "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία", ενώ έντονη ήταν και η αγανάκτηση των διαδηλωτών για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.

Στη Βέροια

Αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες και στη Βέροια,με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Εληάς, και στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Βέροιας, καταγγέλλοντας τη βρώμικη συμπαιγνία ΕΕ και ΝΑΤΟ. Το σύνθημα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο" κυριάρχησε, παράλληλα με την απόφαση των αγωνιζόμενων πολιτών να μην επιτρέψουν την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στον πόλεμο έξω από τα σύνορά μας.

Σήμερα η Οργάνωση Ημαθίας της ΚΝΕ, συνεχίζοντας τη δράση της ενάντια στη ΝΑΤΟική επέμβαση, οργανώνει αντιπολεμική συναυλία στον κεντρικό πεζόδρομο της Βέροιας στις 8 το βράδυ.

Μετακομίζει αλλά δε γλιτώνει

"Κλειστό, λόγω Πάσχα", γράφει το χαρτί έξω από την είσοδο του Αμερικανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Οι υπάλληλοι, λοιπόν, ξεκουράζονται, όχι όμως και οι βόμβες των αφεντικών τους σε βάρος του γιουγκοσλάβικου λαού.

Το Προξενείο που έχει 160 χρόνια παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, θα επαναλειτουργήσει(;) στις 14 Απρίλη, αλλά σε νέο κτίριο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι ψηλά, στον 7ο όροφο, με την ελπίδα πως το υψόμετρο θα καταφέρει να κρατήσει μακριά τις αντιδράσεις του αγωνιζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης. "Θα λειτουργήσει με γραφεία σύγχρονα και πιο λειτουργικά από τα προηγούμενα", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Προξενείου. Και λιγότερο "καταπονημένα", προσθέτουμε εμείς.

Να μην ανησυχούν, όμως, γιατί ο αγωνιζόμενος λαός της πόλης θα βρει τον τρόπο να στέλνει τα μηνύματά του προς τους φονιάδες των λαών, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Η νέα του διεύθυνση για κάθε ενδιαφερόμενο είναι: Εμπορικό Κέντρο "Πλατεία" μεταξύ των οδών Τσιμισκή 43 και Βασιλέως Ηρακλείου 38.

Σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους

Λαμπαδηφορία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν σήμερα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, οι πολιτικές νεολαίες του νομού Θεσσαλονίκης και η γιουγκοσλάβικη παροικία της πόλης.

Οι πολιτικές νεολαίες ΚΝΕ, Ν. ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, ΝΕΑΝ, Ν. ΕΔΗΚ και ΕΑΝ, καλούν το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει μέρος στην ειρηνική διαμαρτυρία, δίνοντας την καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να επιστρέψει η Ευρώπη στο Μεσαίωνα. Τους καλούν να αντισταθούν στη μονόφθαλμη και επικίνδυνη επιλογή της δήθεν προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητούν ακόμα "να καταδικάσει η ελληνική κυβέρνηση τις επιλογές του ΝΑΤΟ και να μην επιτρέψει τη διέλευση στρατευμάτων από τη χώρα για να χτυπήσουν τη Γιουγκοσλαβία και κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα".

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καμιά εμπλοκή της χώρας μας

Κάτω από το βάρος των λαϊκών αντιδράσεων και της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά, επιτέλους, μη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στην οξυνόμενη κρίση και δηλώνει ότι δε θα επιτρέψει τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε επιθετικό ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς την περιοχή της κρίσης.Επίσης, απαιτεί, κανένας Ελληνας στρατιώτης να μη συμμετάσχει στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που εξορμούν σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας.Τέλος, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να καλέσει τους δήμους και τους φορείς του νομού, ώστε να διατηρηθεί η αγωνιστική διάθεση και η παρεμβατικότητα αλληλεγγύης που εκφράζεται το τελευταίο διάστημα.

  • Να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως γέφυρα μεταφοράς των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, ζητά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Πολίχνης Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, καταδικάζει τους βομβαρδισμούς στη Νέα Γιουγκοσλαβία και ζητά να σταματήσουν αμέσως.
  • Τη βάρβαρη επίθεση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία και τη συνένοχη στάση των κυβερνήσεων της ΕΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΒΟ Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ δηλώνουν ότι με έμπνευση και οδηγό το βαλκανικό όραμα του Ρήγα θα παλέψουν για να αναπτύξουν τη συναδέλφωση, την αλληλεγγύη, θα συμπαρασταθούν σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων, που για μια ακόμη φορά έπεσαν θύματα σκοπιμοτήτων και ξένων συμφερόντων.
  • Τις επεμβάσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κόσσοβο καταγγέλλουν επίσης το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των Επαγγελματοβιοτεχνών κατά της Δράσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Ακινητοποιημένα τα τρένα του πολέμου

Ακίνητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένουν τα 37 γερμανικά άρματα μάχης, τύπου ΛΕΟΠΑΡΝΤ, τα οποία οι ΝΑΤΟικοί προορίζουν να στείλουν στη ματοβαμμένη γη της Γιουγκοσλαβίας για να επιβάλουν τη "νέα τάξη".

Με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) από την περασμένη Παρασκευή, οι σιδηροδρομικοί διαμήνυσαν προς την κυβέρνηση ότι αρνούνται με οποιοδήποτε τρόπο να συμμετέχουν στο στυγνό έγκλημα που διαπράττουν οι ΝΑΤΟικοί σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού. Ετσι, από προχτές Μεγάλη Δευτέρα, που άρχισε η απεργία διαρκείας, κανένα τρένο των ελληνικών σιδηροδρόμων δεν πρόκειται πλέον να πάρει μέρος στη μεταφορά πολεμικού υλικού και στρατιωτών του ΝΑΤΟ που αιματοκυλάει τα Βαλκάνια.

Χτες, αντιπροσωπεία της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ επισκέφθηκε τους σιδηροδρομικούς και είχε συνάντηση με το Προεδρείο του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας. Ο γραμματέας της ΚΟΘ Χρ. Κόφφας εξέφρασε την ανησυχία του για την ενδεχόμενη χρησιμοποίηση του ΟΣΕ, ώστε να μεταφέρουν οι ΝΑΤΟικοί τα "σύνεργα του πολέμου" προς το Κοσσυφοπέδιο. Υπογράμμισε, επίσης, πως οι κομμουνιστές συμπαραστέκονται στην απόφαση της ΠΟΣ να κηρύξει απεργία και κάλεσε τους σιδηροδρομικούς να παλέψουν και αυτοί, για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αντιπολεμικό κίνημα στην πόλη.Σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΣ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις αφορούν το προσωπικό που εμπλέκεται στην κίνηση των εμπορικών αμαξοστοιχιών που προγραμματίζονται να μεταφέρουν στρατεύματα και όπλα από σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας προς τις εμπόλεμες εκτός των συνόρων της χώρας περιοχές. Η διάρκειά τους θα συνεχιστεί όλο το χρονικό διάστημα, που θα επιχειρείται μεταφορά στρατευμάτων και όπλων προς τις εμπόλεμες περιοχές.

Ξανά στο δρόμο οι Χανιώτες

"Πλημμύρισε" χτες και πάλι η πόλη των Χανίων από τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς. Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία, και βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". "Εξω οι βάσεις απ' τα Βαλκάνια". Αυτά ήταν μερικά από τα συνθήματα της συγκέντρωσης που ξεκίνησε στις 8 το βράδυ.

Και αυτό το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Φορέων (το τέταρτο στη σειρά) είναι χαρακτηριστικό της αγωνιστικής ετοιμότητας που επικρατεί σε ολόκληρο το νησί. Στους διαδηλωτές απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής και πολλών φορέων. Μετά τη συγκέντρωση οι διαδηλωτές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς το κέντρο της πόλης και το λιμάνι.

  • "Αρνούμαστε να στείλουμε τα παιδιά μας βορά στα κανόνια". Κάτω από αυτή τη φράση οι Χανιώτισσες μητέρες βάζουν την υπογραφή τους και δηλώνουν μ' αυτό τον τρόπο την άρνησή τους στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Η συλλογή των υπογραφών ξεκίνησε χτες και μαζεύτηκαν περίπου 25 υπογραφές διαμαρτυρίας. Ολόκληρο το κείμενο διαμαρτυρίας είναι το εξής:

"Εμείς οι Χανιώτισσες μητέρες αρνούμαστε να στείλουμε τα παιδιά μας βορά στα κανόνια. Απαιτούμε: ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ".

Δοκιμάζουν νέα όπλα οι αμερικανονατοϊκοί

Και νέα όπλα θα δοκιμάσουν οι αμερικανονατοϊκοί στο βρώμικο πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Το GDAM, είναι ένα από αυτά. Το νέο οπλικό σύστημα έχει πεδίο δράσης τα 25 χιλιόμετρα και απόκλιση στόχου μόλις 12 μέτρα. Λειτουργεί και κλειδώνεται η πορεία του, μέσω δορυφόρου. Παράλληλα οι Αμερικανοί εκτός από τα "Απάτσι", θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους εναντίον της Γιουγκοσλαβίας με 2.600 άνδρες για το χειρισμό των MLRS (συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών) και 14 άρματα "Μπράντλεϊ" που θα σταλούν πιθανά αεροπορικώς μέσω Αλβανίας, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη το ενδεχόμενο προώθησής τους μέσω της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ χθες το μεσημέρι στον εμπορευματικό σταθμό του αεροδρομίου "Μακεδονία" έφτασε ένα γερμανικό αεροπλάνο "C-160" με 11 στρατιώτες. Τα 64 κοντέινερ με πυρομαχικά που έφτασαν προχθές με το γαλλικό πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το γραφείο του Γ' Σώματος Στρατού, φορτώθηκαν σε τρένο και στάλθηκαν στα Σκόπια. Θεωρείται όμως απίθανο να συνέβη δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ έχουν αποφασίσει να μη δεχτούν τη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού. Η μόνη περίπτωση να έχει συμβεί είναι να τοποθετήθηκαν σε βαγόνια που προστέθηκαν σε διεθνείς επιβατικούς ή εμπορικούς συρμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ