ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δε σταμάτησαν ούτε στιγμή

Νέο συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Αποφασισμένος να ορθωθεί και να εμποδίσει τη συνέχιση του απροκάλυπτου εγκλήματος σε βάρος του γιουγκοσλάβικου λαού και να απαιτήσει την άμεση απεμπλοκή της χώρας, είναι ο αγωνιζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Μακεδονίας - Θράκης που συνεχίζει και κλιμακώνει τις αντιδράσεις του οργανώνοντας καθημερινά μεγάλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις. Η Βόρεια Ελλάδα απ' άκρη σε άκρη βρίσκεται σε μια διαρκή κινητοποίηση κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών να μακελέψουν τα Βαλκάνια και της ελληνικής κυβέρνησης να σύρει τη χώρα πιο βαθιά στον πόλεμο, αποστέλλοντας ελληνικά στρατεύματα για τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Οι Κομμουνιστές συνεχίζουν ασταμάτητα τη δράση τους, από την πρώτη μέρα διέλευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη Βόρεια Ελλάδα. Ακόμη και τις μέρες του ΠΑΣΧΑ έδρασαν σταθερά προσανατολισμένοι στην κατεύθυνση αφύπνισης και ενεργοποίησης του λαού. Την Παρασκευή με παρεμβάσεις στους επιτάφιους, το Σάββατο με παρεμβάσεις στην Ανάσταση, τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα με εξορμήσεις και μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση στην Κοζάνη.

Σήμερα από την Ορεστιάδα μέχρι και την Κοζάνη, εργαζόμενοι και νεολαίοι, διαδηλώνουν και απαιτούν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να μη σταλεί ούτε ένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Νέο κάλεσμα από το ΚΚΕ

Στη Θεσσαλονίκη, το βασικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ για την εισβολή στη Γιουγκοσλαβία, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει νέο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, αύριο Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία της ΧΑΝΘ. Βασικό σύνθημα "κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα". Τα γεγονότα, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για άμεση εμπλοκή του ελληνικού στρατού, το αναδεικνύουν σε παλλαϊκό αίτημα. Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες, τις μητέρες, τους νέους, να πρωτοστατήσουν μαζί με όλο το λαό και να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της ειρήνης στα Βαλκάνια. Να μην επιτρέψουν να γίνει η νεολαία βορά στα κανόνια των ιμπεριαλιστών, να καταδείξουν την αντίθεσή τους στη συνέχιση της βαρβαρότητας των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας και να απαιτήσουν, την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από το βρώμικο πόλεμο, την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

"Σήμερα ο καθένας εκτιμά ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσαν Αμερικάνοι και ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια δεν είναι μια μπόρα που θα περάσει" δηλώνει ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και καλεί το λαό της πόλης να συμμετάσχει μαζικά στην αυριανή συγκέντρωση για να διαδηλώσει την απόφασή του να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος των λαών της περιοχής και να καταδικάσει τους υπεύθυνους αυτού του πολέμου. "Ηδη είναι γνωστά τα σχέδια του ΝΑΤΟ για εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων και υπάρχουν συγκεκριμένες προετοιμασίες γι' αυτό το σκοπό. Αμεσα η χώρα μας πρέπει να απεμπλακεί, να σταματήσει να προσφέρει διευκολύνσεις, στρατό, λιμάνια, αεροδρόμια, στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους και πολύ περισσότερο να μη στείλει ούτε έναν Ελληνα φαντάρο έξω από τα σύνορά μας. Γιατί αυτό θα μας βάλει στο μάτι του κυκλώνα", κατέληξε ο Σ. Βαρδαλής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επιτάφιος θρήνος βαλκανικών λαών

"Τον Γολγοθά των λαών, οι λαοί μπορούν να τον σταματήσουν". Μια φράση σύνθημα, σχηματισμένη πάνω σε ένα λευκό χαρτί. Μια φράση που αν γίνει πίστη στη δύναμη του αγώνα μπορεί πραγματικά να ανατρέψει τα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι νεολαίοι της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη μέσα από τον Επιτάφιο Θρήνο, που πραγματοποίησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Ο επιτάφιος, η πρωτότυπη αυτή αντιιμπεριαλιστική πορεία, ξεκίνησε από τα Γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και αφού περιδιάβηκε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, σταμάτησε στο χώρο της Καμάρας, ενώ λίγο πριν οι κομμουνιστές για άλλη μια φορά εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο σερβικό λαό, με ψήφισμα που επέδωσαν στο γιουγκοσλαβικό προξενείο.

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ κατέδειξαν στο λαό της πόλης πως αυτές τις μέρες που σταυρώνεται η ειρήνη στα Βαλκάνια από τις βόμβες της Συμμαχίας των δολοφόνων, κανείς δεν πρέπει να σιωπά. Ο επιτάφιος θρήνος των λαών πρέπει να υπερπηδήσει τα εμπόδια που στήνουν οι σύγχρονοι Πιλάτοι και να ακουστεί πανανθρώπινα.

Μπροστά στην πομπή η Ειρήνη σκοτωμένη. Ακολουθούσε ο διεθνής φονιάς, το ΝΑΤΟ. Πίσω οι νεολαίοι κράταγαν στα χέρια τις σημαίες όλων των βαλκανικών χωρών και περπάταγαν με τις αναμμένες δάδες στα χέρια. Σιωπηλά, όπως άρμοζε στο πνεύμα των ημερών.

Εκεί μαζί τους και ο Λόσι Μπάρδις,οικονομικός πρόσφυγας από την Αλβανία, που εδώ και τρία χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Κρατώντας τη σημαία της Αλβανίας μαζί με έναν Ελληνα νεολαίο, έστειλε το δικό του μήνυμα ειρήνης: "Είμαι εδώ και εγώ για να απαιτήσω να σταματήσει ο πόλεμος που ξεκίνησε το ΝΑΤΟ. Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά, χωρίς προστάτες".

Μπροστάρηδες στην πορεία, και δύο ηθοποιοί, ο Αντώνης Ξένος και η Ελένη Γερασιμίδου.Μοίραζαν στους πολίτες το έντυπο με τον "επιτάφιο θρήνο" και τους καλούσαν να ενταχθούν στο αντιπολεμικό κίνημα. "Είναι, ποιητικό, υπερβατικό, είναι πολύ όμορφο αυτό που συμβαίνει. Ολες αυτές οι πρωτότυπες πρωτοβουλίες μπορούν να στείλουν πιο άμεσα το μήνυμα και να αναδείξουν το πρόβλημα στον κόσμο. Οι πολίτες πρέπει να καθίσουμε και να σκεφτούμε σοβαρά, να προβληματιστούμε, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογών, να μάθουμε τι σημαίνει Ευρώπη και σε ποιους κινδύνους μας εμπλέκουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις", δήλωσε ο Αντώνης Ξένος.

"Δεν πρέπει να μένουμε στα σπίτια μας. Πρέπει να βγούμε στους δρόμους", λέει με τη σειρά της η Ελένη Γερασιμίδου και ξεκαθαρίζει πως "αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουμε να σταματήσει ο πόλεμος. Είμαστε ήδη μπλεγμένοι στον πόλεμο. Ακόμη και το ότι μας μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε είναι πόλεμος".

ΦΑΡΔΥΚΑΜΠΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ξανά στην πρώτη τη γραμμή

Αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά πήρε φέτος ο γιορτασμός της 56ης επετείου της ιστορικής μάχης του Φαρδύκαμπου Κοζάνης. Στην εκδήλωση, που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Δυτικής Μακεδονίας, πήρε μέρος πλήθος κόσμου από πολλές πόλεις της Μακεδονίας, που απαίτησε τον άμεσο τερματισμό της βάρβαρης επίθεσης ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Πριν την εκδήλωση του Φαρδύκαμπου πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα αντιπολεμικό συλλαλητήριο με συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών απόΚοζάνη, Γρεβενά, Πτολεμαϊδα και Καστοριά, που εξέφρασαν τα αισθήματά τους αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και το λαϊκό αίτημα για το άμεσο σταμάτημα της δολοφονικής επίθεσης των γερακιών του ΝΑΤΟ και την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια διαμελισμού των βαλκανικών χωρών.

Κατά γενική ομολογία η Σιάτιστα είχε πολλά χρόνια να δει τόσο μαζική και μαχητική αντιπολεμική εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης. Με τα πανό και τα συνθήματά τους οι διαδηλωτές πρόβαλαν τη γενική απαίτηση του λαού: "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία", "δε σας θέλει ο λαός πάρτε τις βάσεις σας και μπρος".

Κεντρικός ομιλητής στην επετειακή εκδήλωση ήταν ο Κώστας Τσαουσίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της αποφασιστικής μάχης που έδωσαν τον Απρίλη του 1943 τμήματα του ΕΛΑΣ Σιάτιστας - Γρεβενών ενάντια σε πολυάριθμες δυνάμεις Ιταλών τις οποίες και κατανίκησαν και συνέλαβαν δεκάδες αιχμαλώτους.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στις σημερινές δραματικές εξελίξεις στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, κατήγγειλε τη δράση του ιμπεριαλισμού και απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών και το σεβασμό του δικαιώματος των λαών στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν οι λαοί ενάντια στο ναζισμό και φασισμό στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Εκκληση στην ακαδημαϊκή κοινότητα των Βαλκανίων

"Αγωνιούμε με την αναφορά στα Βαλκάνια ως "πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης", επειδή πιστεύουμε ότι αυτή δεν αποτελεί διαπίστωση μιας πραγματικότητας, αλλά επιδίωξη όσων έχουν συμφέρον να εξελιχθούν οι χώρες μας σε αναλώσιμα στοιχεία των επιδιώξεών τους.

Θλιβόμαστε από τις αναφορές σε "ανθρωπιστικές τραγωδίες", όταν αυτοί που τις κάνουν είναι οι ίδιοι που τις προκαλούν, ώστε να μπορούν να τις επικαλεστούν στη συνέχεια.

Οργιζόμαστε, επειδή βλέπουμε την ιστορική επανάληψη της διαίρεσης, της κατάτμησης και της δημιουργίας τετελεσμένων, που είναι αναμφίβολο αν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τη συνεχή παρουσία τοποτηρητών - και τη συνεπαγόμενη αλλοίωση της βούλησης των λαών μας".

Αυτό αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους οι πρυτάνεις 4 Πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο δίκτυο ΑΙΜΟΣ που αποτελείται από 30 Βαλκανικά Πανεπιστήμια.Με την επιστολή τους ζητούν την εντατικοποίηση του διαλόγου που έχει ανοίξει εδώ και καιρό μεταξύ της Βαλκανικής και των παρευξείνιων χωρών.

Οι πρυτάνεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μ. Παπαδόπουλος,του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χ. Μασσαλάς,του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Κ. Σιμόπουλος και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μ. Χατζηπροκοπίου αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

"Νιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τις ακαδημαϊκές κοινότητες και τους συναδέλφους μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες αυτές εβδομάδες.

Ζούμε σε μια περιοχή, που ιστορικά έχει σημαδευτεί από τις διαφορές των ανθρώπων της. Από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι το Ιόνιο κι από τον Δούναβη μέχρι τον Αξιό, η ιστορία μας έχει γραφτεί από τη σύνθεση του διαφορετικού και κατά καιρούς από τη σύγκρουσή του. Το διαφορετικό όμως αποτελεί τον κοινό τόπο στον οποίο πρέπει και μπορούμε να ζήσουμε μαζί.

Στον κοινό μας τόπο έχουμε μακρά και οδυνηρή εμπειρία των πολέμων που έχουν διεξαχθεί, συχνά για δυσδιάκριτα αίτια και πολλές φορές επ' ωφελεία άλλων.

Αντίθετα, έχουμε βιώσει περιόδους ισορροπίας και αρμονικής συνύπαρξης, κατά τις οποίες οι λαοί με τις γλώσσες, τις θρησκείες, τις επιδιώξεις και τους οραματισμούς τους δημιούργησαν, προόδευσαν και άφησαν τεκμήρια των ικανοτήτων και των προσδοκιών τους, που δε συναντώνται σ' αυτήν την πυκνότητα σε άλλες, σήμερα ευημερούσες, περιοχές του κόσμου". Και συνεχίζουν: "Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είμαστε όλοι κοινωνοί του ορθού λόγου, της τέχνης και του ανθρωπισμού. Με αυτήν την ιδιότητα απευθύνουμε έκκληση στους συναδέλφους μας να αρθρώσουν στις δύσκολες αυτές ώρες ένα λόγο νηφάλιο, απευθυνόμενοι στους λαούς μας, αλλά και στους συναδέλφους από άλλες χώρες, σε απομακρυσμένα σημεία του χάρτη, που συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τους προβληματισμούς μας".

"Η ιστορία έχει αποδείξει, σημειώνουν, ότι κάθε πόλεμος δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα επιλύει. Οι μεγαλύτεροι περίοδοι ειρήνης και ευημερίας των λαών μας βασίστηκαν στην αποδοχή κανόνων συνύπαρξης και σεβασμού των διαφορών μας. Τους κανόνες αυτούς δεν μπορούν να τους επιβάλλουν άλλοι, επειδή δεν έχουν τη βιωματική γνώση της ιστορίας μας. Κι όσοι από εμάς πιστεύουμε ότι η διά της βίας επιβολή κανόνων είναι ωφέλιμη, επειδή σήμερα ενδεχομένως, ευνοούμαστε από αυτήν, θα αποτελέσουμε τα επόμενα θύματα των ίδιων κανόνων. Εχουμε ένα ιδιαίτερο παρελθόν αιώνων. Ενα κοινό παρελθόν. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να ζήσουμε αρμονικά, πρέπει να έχουμε κι ένα κοινό μέλλον".

Προετοιμάζεται και ελληνικό τάγμα

Με αεροπλάνα και βαπόρια, συνεχίζεται μέσω της Θεσσαλονίκης το πήγαινε - έλα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, προς και από τα Σκόπια. Μέσα στη βδομάδα (αύριο και την Παρασκευή) δύο πλοία αναμένεται να καταπλεύσουν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ενα γαλλικό πολεμικό που θα μεταφέρει οχήματα και κοντέινερ και ένα πλοίο του ΟΗΕ που θα παραλάβει τα 200 περίπου οχήματα που τις προηγούμενες μέρες επέστρεψαν από τα Σκόπια και βρίσκονται συγκεντρωμένα στο χώρο του λιμανιού.

Χτες εξάλλου συνεχίστηκε η μετακίνηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων και αεροπορικώς. Τρία αμερικάνικα αεροσκάφη έφτασαν μέχρι αργά το βράδυ μέσω Ραμστάιν Γερμανίας μεταφέροντας στρατιώτες, οχήματα και σκηνές. Ενώ απευθείας από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες πέταξαν προς τα Σκόπια περισσότερα από 30 αεροσκάφη, μεταφέροντας στρατιώτες και "ανθρωπιστική βοήθεια".

Σήμερα το πρωί αναμένεται να αναχωρήσουν από το Κιλκίς, δύο μεγάλοι αρτοκλίβανοι και οχήματα με Ελληνες στρατιώτες, με προορισμό την Αλβανία. Ταυτόχρονα συγκροτείται και η δύναμη που θα αναχωρήσει το επόμενο διάστημα από τα στρατόπεδα Γιαννιτσών και Νέας Σάντας, για Σκόπια και Αλβανία, προκειμένου να συμμετέχει στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις.

Αθλητές ενάντια στον πόλεμο

Εκκληση ειρήνης και αλληλεγγύης στο γιουγκοσλάβικο λαό θα απευθύνουν Ελληνες και Γιουγκοσλάβοι ποδοσφαιριστές μέσα από τη μεγάλη αθλητική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Απρίλη στο Καυτατζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία γνωστών καλλιτεχνών, ενώ αποφασίστηκε να υπάρχει συμβολικό εισιτήριο εισόδου, 1.000 δρχ., που θα δοθεί για την αγορά και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο γιουγκοσλάβικο λαό.

Η μεγάλη αθλητική αντιπολεμική εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας και με τη συμμετοχή των τριών ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης, του Αρη, του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ.

Στην ποδοσφαιρική συνάντηση που θα γίνει μεταξύ Ελλήνων και γιουγκοσλάβων αθλητών που εργάζονται σε ελληνικές ομάδες, θα συμμετέχουν επίλεκτα στελέχη του ποδοσφαίρου. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να συμμετέχουν και Γιουγκοσλάβοι αθλητές που δουλεύουν σε ομάδες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ενδιαφέρον μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ο Μιγιάτοβιτς, ο Μιχαϊλοβιτς και ο Στάνκοβιτς που παίζουν στη Λάτσιο και ο Μπίρκοβιτς που παίζει στην Πάρμα.

Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις

Σήμερα Τετάρτη 14 Απρίλη:

  • Στο Δήμο Συκεών, θα γίνει συγκέντρωση, στις 8μμ, στο ανοιχτό θέατρο και θα ακολουθήσει λαμπαδηφορία - πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους.
  • Στην Αλεξανδρούπολη, στις 7μμ, έξω από το Δημαρχείο, αντιπολεμική συναυλία.
  • Στην Ορεστιάδα στις 8μμ, αντιπολεμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Πτολεμαϊδα, στις 7μμ, αντιπολεμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.
  • Στο Λιμένα της Θάσου, στις 7μμ.
  • Στο Ροδολίβος Σερρών, στις 5μμ.
  • Στη Νιγρίτα, συναυλία στις 8μμ.

Αύριο Πέμπτη 15 Απρίλη:

  • Στις Σέρρες στις 8μμ στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί, στις 8μμ, στην κεντρική πλατεία αντιπολεμική εκδήλωση - συναυλία με τον Θανάση Γκαϊφύλλια.
  • Στην Καβάλα, στις 8μμ, στην κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμικό συλλαλητήριο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ