ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
12Η ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με νέα ορμή για πιο ισχυρό κίνημα της νεολαίας

Πιο μαζική, πιο γερή ΚΝΕ, ισχυρό κίνημα νεολαίας,ήταν ο κύριος στόχος που έθεσε η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ κατά τη διάρκεια των εργασιών της 12ης Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης,που έγινε το Σαββατοκύριακο 17-18 Απρίλη στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό. Στην Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη ομόφωνα ψηφίστηκαν η εισήγηση και το κλείσιμο του απερχόμενου Συμβουλίου Πόλης και πάρθηκαν αποφάσεις για το δυνάμωμα της Οργάνωσης και της παρέμβασής της σε όλα τα μέτωπα που ανοίγονται στο κίνημα της νεολαίας. Επανεκλέχτηκε γραμματέας του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ ο Αλέκος Μαρινάκης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και οι μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας συζήτησης. Εκτιμήθηκε ότι "η Συνδιάσκεψη γίνεται σε μια περίοδο που η χώρα μας αποτελεί στρατοκρατούμενη περιοχή, θυμίζοντας εποχές πολέμου. Ο πόλεμος είναι ήδη εδώ στη χώρα μας. Η χώρα μας είναι ορμητήριο για την προώθηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόσσοβου, με σκοπό την επιβολή των σχεδίων τους για παραπέρα διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με στόχο να καταπνίξουν στο αίμα τους λαούς που σηκώνουν ανάστημα στη "νέα τάξη πραγμάτων"". Τονίστηκε δε ότι: "Τα δύο χρόνια μετά το 7ο Συνέδριό μας η Οργάνωσή μας δούλεψε στη νεολαία της Αθήνας για την υλοποίηση του στόχου οικοδόμησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, για το σοσιαλισμό, τη συμβολή της νεολαίας σ' αυτή την προσπάθεια που έθεσε το ΚΚΕ σαν άμεσο πολιτικό του στόχο για τα επόμενα χρόνια".

Σε ό,τι αφορά τις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις, που συγκλόνισαν τη χώρα το προηγούμενο διάστημα, επισημάνθηκε ότι "ήταν αυτό που κυριάρχησε τη χρονιά που διανύουμε, με κύριο σταθμό το τρίμηνο από Νοέμβρη '98 έως και Φλεβάρη '99. Το διάστημα αυτό ήταν μια περίοδος ανάπτυξης αντιστάσεων με συνέχεια, διάρκεια, αξιοποίηση πολλών μορφών αγώνα (γενικευμένες καταλήψεις, μαζικά μπλόκα, μεγάλα συλλαλητήρια τοπικά και παναθηναϊκά)".

Σημαντικά βήματα έγιναν όμως την προηγούμενη διετία και στα ΤΕΙ: "Η παρέμβασή μας δυνάμωσε το κύρος των δυνάμεών μας, δυνάμωσε αισθητά στους σπουδαστές. Ιδιαίτερα φέτος η αγωνιστική πρωτοβουλία των κινήσεων κατακτήθηκε μέσα από δεκάδες κερδισμένες ΓΣ από την ΠΚΣ και τη δημιουργία του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα Σπουδαστών ΤΕΙ. Σταθερό στον προσανατολισμό μας θα πρέπει να είναι η μαζικοποίηση, η σταθερή λειτουργία της ΠΚΣ σε κάθε σχολή και της Παναθηναϊκής Γραμματείας".

Βασικά καθήκοντα

Βασικό καθήκον της Οργάνωσης Αθήνας το επόμενο διάστημα θα είναι η παρέμβασή της στους νέους εργαζόμενους και ανέργους. Γι' αυτό αποφασίστηκε ότι "η συγκρότηση ΤΟ κλαδικών και ΟΒ θα μας βοηθήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση. Η καταγραφή σ' όλη την Αθήνα των βασικών εργασιακών χώρων που μπορούμε να χτυπάμε απ' έξω, αλλά και η καταγραφή των συντρόφων και επιρροών που δουλεύουν για να τους βοηθήσουμε να ανοίξουν αυτή τη δουλιά μας από δω και εμπρός". Παράλληλα μπήκαν στόχοι για την παρέμβαση της Οργάνωσης στους χώρους κατάρτισης, αφού η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται έχει αποτέλεσμα τη στροφή χιλιάδων νέων στους χώρους των ιδιωτικών και δημοσίων ΙΕΚ, των νυχτερινών, ΟΑΕΔ και τα βήματα που έχουν γίνει θα πρέπει να συνεχιστούν.

Σε ό,τι αφορά το φιλειρηνικό κίνημα, ιδιαίτερα τώρα η κρισιμότητα της κατάστασης στα Βαλκάνια επιβάλλει να γίνει η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" "πλατιά πολυμέτωπη συσπείρωση της νεολαίας για την υπεράσπιση της ειρήνης, που θα παίρνει πολύμορφες πρωτοβουλίες για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους (ναρκωτικά, πολιτισμό, αθλητισμός), όπου θα έχουν θέση χιλιάδες νέοι που θέλουν να παλέψουν".

Επίσης αποφασίστηκαν συγκεκριμένα καθήκοντα για τη δράση της Οργάνωσης στο μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά και την εξάρτηση, στις πρωτοβουλίες που μπορούν να παρθούν στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, στην πάλη για ελεύθερο δημιουργικό χρόνο της νεολαίας, ενώ τονίστηκε η ιδιαίτερη δράση της Οργάνωσης στη στρατευμένη νεολαία.

Μπροστά στις ευρωεκλογές

Η δράση της Οργάνωσης το επόμενο διάστημα καθορίζεται από τους στόχους που διαμόρφωσε το Κόμμα μπροστά στις ευρωεκλογές, αλλά δεν είναι στενά προεκλογική, γιατί δίνεται η δυνατότητα να έρθει στο κέντρο της συζήτησης με χιλιάδες νέους η ανάγκη ρήξης με την πολιτική της ΟΝΕ, του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ. Με την πολιτική των επεμβάσεων και των πολέμων και να αναδειχτεί πόσο απαραίτητη είναι η σύγκρουση με την ΕΕ και την πολιτική της που υλοποίησε στη χώρα μας.

Στη Συνδιάσκεψη επαναβεβαιώθηκε ο στόχος για "μια Οργάνωση δυνατή - πειθαρχημένη, με αυξημένη την επαγρύπνηση στις γραμμές της. Ατσαλώνοντας τις δυνάμεις στις μεθοδεύσεις των αντιπάλων, στον αυταρχισμό, στις προκλήσεις, στις προβοκάτσιες. Η δράση της Οργάνωσης την προηγούμενη περίοδο έκανε χειροπιαστές και άμεσες τις μεγάλες δυνατότητες για συνεχή άνοδο της δουλιάς της και αύξηση των μελών της".

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
Πρώτο καθήκον η οικοδόμηση οργανώσεων στους χώρους δουλιάς

Ο Δημήτρης Ζάχαρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων τόνισε:

"Είναι φρόνιμο να μη μετράμε το μπόι μας με τον ίσκιο μας. Ούτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα ούτε και το μεσημέρι. Είναι αρκετά μεγάλο το μπόι της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ, για να χρειάζεται να μετρηθεί το απόγευμα, όταν ο ίσκιος μακραίνει.

Ομως, η ΚΝΕ θα γίνει πραγματικά γερή και μαζική, πραγματικά θα διαμορφώνεται στην Αθήνα και στην Ελλάδα ένα ισχυρό κίνημα της νεολαίας, όταν εκπληρωθούν ορισμένοι στόχοι που πρέπει να έχει και που πρέπει να έχουμε σαν Κόμμα μαζί. Δηλαδή όταν ο Τομέας Οικοδόμων της ΚΝΕ θα μετράει Οργανώσεις Βάσης στα Σπάτα στο εργοτάξιο, στο εργοτάξιο του μετρό, στα εργοτάξια της Αττικής Οδού, όταν θα μετράει ΟΒ στα καινούρια εργοτάξια που θ' ανοίξουν, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Θα μπορούμε να μιλάμε και να λέμε ότι η ΚΝΕ είναι πραγματικά γερή και μαζική, ότι αναπτύσσεται ένα κίνημα τέτοιο της νεολαίας, όταν ο Τομέας της Υγείας θα έχει ΟΒ στον Ευαγγελισμό, στο ΚΑΤ, σ' όλα τα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές, που και πληθαίνουν και όλο και συγκεντρώνουν ένα μεγάλο αριθμό νέων εργαζομένων.

Θα μπορούμε να μιλάμε για ΚΝΕ γερή και μαζική, όταν θα φτιαχτεί ο Τομέας των Εμποροϋπαλλήλων, με ΟΒ στα σούπερ μάρκετ, στα πολυκαταστήματα. Οταν ο Εργατικός Τομέας της ΚΝΕ θα έχει ΟΒ στα πιο μεγάλα εργοστάσια, θα έχει ΟΒ στις επιχειρήσεις, που αναπτύσσονται στην κλωστοϋφαντουργία, στον ιματισμό στον κλάδο τροφίμων και σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους. Δεν μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι, και σαν Κόμμα και σαν ΚΝΕ, όταν οι οργανώσεις μας δεν είναι "βιδωμένες" μέσα σ' αυτές τις επιχειρήσεις.

Θα είμαστε ευχαριστημένοι όταν η πείρα από τους αγώνες και τη δράση θα είναι ισορροπημένη. Οταν θα έρχονται εμπειρίες, όχι μονάχα από τα σχολειά, από τα ΤΕΙ, από τις Ιδιωτικές Σχολές, αλλά θα έρχεται και πείρα από τους αγώνες στις επιχειρήσεις, μαζί με την εμπειρία από τα σχολειά. Γιατί βέβαια σε καμιά περίπτωση, η στροφή της δουλιάς μας στην εργατική νεολαία, δε σημαίνει ότι θα υποβαθμίσουμε τη δουλιά μας στα σχολειά, στα ΤΕΙ, στα ΙΕΚ, σ' όλους αυτούς τους χώρους".

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Ο πήχης των απαιτήσεων να ανέβει ψηλά

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός,στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων τόνισε:

"Στην τελευταία σύνοδο του Κεντρικού Συμβουλίου είχαμε εκτιμήσει ότι έχουν διαμορφωθεί πλέον νέα δεδομένα για τη δουλιά μας στη νεολαία. Το ρεύμα στήριξης του ΚΚΕ, που υπάρχει στη νεολαία, μεγαλώνει. Γι' αυτό το λόγο, δεν μπορεί η δουλιά μας να συγκρίνεται με το μακρινό χτες του '91 ή του '92. Η δράση της Οργάνωσής μας δε θέλουμε να είναι απλά καλύτερη από πέρσι. Ο πήχης των απαιτήσεών μας πρέπει να ανέβει ψηλά. Τόσο των συλλογικών απαιτήσεων, για το τι πρέπει και τι μπορεί να κάνει η ΚΝΕ, όσο και των προσωπικών για το τι πρέπει, τι μπορεί και τι κάνει ο καθένας μας, με το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στην υλοποίηση των στόχων που βάζουμε.

Χρειάζεται σήμερα να συγκριθούμε με τις απαιτήσεις και όχι με αυτό που κάναμε. Να συγκριθούμε με τις απαιτήσεις που μεγαλώνουν, είναι πολλές και πρέπει να εκτιμήσουμε ότι είμαστε πίσω. Αυτή η εκτίμηση ότι είμαστε πίσω από τις απαιτήσεις, πίσω ακόμα και από τις δυνατότητες, χρειάζεται να εκφραστεί στην πράξη, όχι στο μακρινό δίχρονο που σχεδιάζει η Συνδιάσκεψη, αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συχνά λέμε η περίοδος είναι κρίσιμη. Η σημασία της σημερινής περιόδου δεν εκφράζεται απλά με το να πούμε ότι είναι κρίσιμη. Στη σημερινή περίοδο από τη δουλιά όλων μας και όλων των οργανώσεων απαιτούμε άλλους ρυθμούς. Απαιτούμε αέρα, νίκη στις σπουδαστικές εκλογές που έρχονται, επιτυχία στις εκλογές στα ΙΕΚ, με πιάσιμο του φιλόδοξου στόχου των 2000 ψήφων. Απαιτούμε να νικήσουμε μαζί με το λαό της Γιουγκοσλαβίας, μαζί με τους λαούς των Βαλκανίων στον πόλεμο που έχει ανοίξει ο ιμπεριαλισμός στην περιοχή μας. Αυτό για να γίνει δε φτάνει μια πρωτοπορία να δείχνει καθημερινά το δρόμο. Χρειάζεται αυτή η πρωτοπορία, δηλαδή εμείς και το Κόμμα μας, να βρεθεί μπροστά - όπως μπορεί και το έχει αποδείξει - σε ολοένα και πλατύτερες μάζες της νεολαίας, που τις επόμενες μέρες πρέπει να καταδικάσουν όχι μόνο με τη φωνή, αλλά και τη συνείδησή τους τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες, που στον έναν ή τον άλλο βαθμό οδηγούν τη χώρα μας σε αυτό το μακελειό. Αυτή η έκφραση καταδίκης πρέπει από τώρα να μετρηθεί για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Η Οργάνωση Αθήνας βρίσκεται στην αφετηρία μιας νέας, σύγχρονης εκκίνησης, με τις καλύτερες προϋποθέσεις ανεβάζοντας όμως - και αυτό πρέπει να γίνει νόμος για τον καθένα μας - τις απαιτήσεις της δουλιάς, την προσοχή και την προσπάθεια, που το κάθε στέλεχος της ΚΝΕ πρέπει να κάνει σήμερα και φυσικά ανεβάζοντας και τη συγκρότηση και το επίπεδό μας, γιατί οι γνώσεις μας και οι ικανότητές μας δε φτάνουν μπροστά στις μεγάλες απαιτήσεις που έχουμε και που θα έχουμε".

Ελπιδοφόρα τα μηνύματα

Πλούσια η εμπειρία που μετέφεραν οι αντιπρόσωποι, από τη δράση της Οργάνωσης στους χώρους όπου σπουδάζει και εργάζεται η νεολαία

Τα αποτελέσματα από την πλούσια δράση της Οργάνωσης σε όλα τα μέτωπα του νεολαιίστικου κινήματος για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για τον σοσιαλισμό, αλλά και τη συμβολή της νεολαίας σ' αυτήν την προσπάθεια, παρουσιάστηκαν στις εργασίες της διήμερης 12ης Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης.

"Η γενιά μας είχε την ατυχία να γνωρίσει το πρόσωπο του πολέμου", είπε ανοίγοντας τις εργασίες της 12ης Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης, η Κλωντίν Χέσπερ,μέλος του απερχόμενου Γραφείου του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ για να συνεχίσει λέγοντας: "Ενός πολέμου άδικου, ιμπεριαλιστικού, στον οποίο μας σέρνει η ελληνική κυβέρνηση με τη συναίνεση και άλλων πολιτικών δυνάμεων, υπογράφοντας όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραδίδοντας το ελληνικό έδαφος στη διάθεση του ΝΑΤΟ, θέτοντας Ελληνες στρατευμένους κάτω από τις διαταγές του".

"Το Κόμμα μας πρωτοστατεί στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα, με συγκεντρώσεις και πορείες, στήνοντας μπλόκα στα Νατοϊκά στρατεύματα και αναγκάζοντάς τα να γυρίσουν πίσω από όπου ξεκίνησαν", είπε στη συνέχεια ενώ έκανε λόγο και για τους στρατευμένους νέους, τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, που παρ' όλα αυτά αντιστέκονται, δηλώνοντας ότι δε θα γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών: "Η στάση τους αυτή μάς κάνει περήφανους. Παράλληλα όμως μας γεμίζει με παραπάνω υποχρεώσεις ώστε να μεγαλώσει η αντίσταση, να πλατύνουν τα ποτάμια του κόσμου που βγαίνουν στους δρόμους"."Αναγνωρίζουν την πρωτοπορία"

"Η φετινή προεκλογική δουλιά έδειξε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε πλάνα ακόμα και όταν αυτά είναι πολύ φιλόδοξα", τόνισε στην ομιλία της η Αθηνά Μουζάκη, γραμματέας της ΤΟ ΤΕΙ - ΣΕΛΕΤΕ, αναφερόμενη στις επερχόμενες εκλογές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. "Σήμερα, τόνισε, δεν απευθυνόμαστε στον κόσμο απ' την πλευρά της μικρής και αδύναμης παράταξης. Βγαίνουμε επιθετικά και απευθυνόμαστε στον κόσμο ζητώντας να μας ψηφίσει, να έρθει μαζί μας στη δράση. Τα αποτελέσματα της δουλιάς μας θα φανούν και από το εκλογικό αποτέλεσμα στις 28 Απρίλη όπου, πέρα από τις πρωτιές που θα χτυπήσουμε, θα ανέβουμε σημαντικά σε πολλές σχολές".

Στη συνέχεια η Μαρία Λαουτάρα από την Οργάνωση των ΤΕΙ, σημείωσε: "Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα, έχουν ήδη κατακτηθεί πολλά. Η Πανσπουδαστική ΚΣ είναι πια μεγάλη. Οι σπουδαστές αναγνωρίζουν την πρωτοπορία της ΚΝΕ και αυτό τρομάζει τις άλλες δυνάμεις που ενωμένες επιδίδονται σε άκρατο αντικομμουνισμό".

"Τολμήσαμε και είχαμε αποτελέσματα"

Ο Νίκος Μαρουσάκης, από τον εργατικό τομέα, μίλησε για τα σημαντικά βήματα που έγιναν στα εργοστάσια αλλά και για το κλίμα τρομοκρατίας που υπάρχει στους χώρους δουλιάς: "Στους χώρους εργασίας υπάρχει ένα κλίμα τρομοκρατίας, το οποίο στρέφεται κυρίως ενάντια στους νέους, με το φόβο της απόλυσης, εφόσον η αντικατάστασή τους συνήθως είναι εύκολη. Με τον τρόπο που διαμορφώνονται οι σχέσεις εργασίας, πλήττεται κυρίως η νεολαία". Μιλώντας για τη δράση στα εργοστάσια είπε: "Οι εξορμήσεις στα εργοστάσια έγιναν στη συνείδηση - καθήκον. Τολμήσαμε σε έναν δύσκολο χώρο και είχαμε αποτελέσματα".

"Ξεφύγαμε από το γενικό και αόριστο. Προχωρήσαμε στην ιεράρχηση κλάδων, κάναμε καλύτερη καταγραφή των χώρων δουλιάς που πρέπει να χτυπήσουμε. Η συγκρότηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), η αποδοχή του από την πλειοψηφία των εργαζομένων όπως φάνηκε απ' τις περιοδείες που έγιναν σε χώρους δουλιάς, μάς δείχνει τις δυνατότητες και ανοίγει δρόμους παρέμβασης στην εργαζόμενη νεολαία", είπε η Νίνα Τσαγκάρη, ενώ έκανε λόγο και για τη δράση που πρέπει να αναπτυχθεί στους ανέργους αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα παρθούν και θα συσπειρώνουν τους νέους ανέργους αλλά και θα συνδέονται με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Την εμπειρία από τη δουλιά της οργάνωσης στις ιδιωτικές σχολές μετέφερε ο Τάκης Σέγκος, που μίλησε για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Σχολών στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Επισήμανε δε, ότι οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών ξεπερνούν με αγώνες το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού, ιδιαίτερα από τους σχολάρχες. "Οι χιλιάδες σπουδαστές που μπλέκονται στα δίχτυα της κατάρτισης των εμπόρων της γνώσης προορίζονται να είναι οι αυριανοί απασχολήσιμοι εργαζόμενοι, με εργασιακές σχέσεις "λάστιχο", με εργασιακές σχέσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μονοπωλίων", τόνισε.

Για τις εκλογές του Συλλόγου Ιδιωτικών Σχολών έκανε λόγο η Χρυσούλα Αποστόλου, μέλος του απερχόμενου Γραφείου του ΣΠ: "Κάθε μέρα μέχρι τις 10 Μάη πρέπει να κερδίζεται το στοίχημα της ψήφου, του ψηφοδελτίου, της συσπείρωσης σπουδαστών σε ομάδες ανά σχολή, του ζωντανέματος αυτών των ομάδων. Ετσι ώστε στις 17 Μάη ο σύλλογος να βγει δυναμωμένος, στεριωμένος και σε άλλες σχολές, με περισσότερα μέλη και η Οργάνωση πιο δυνατή και μαζική".

Μπροστάρηδες στους αγώνες

Στους μεγαλειώδεις μαθητικούς αγώνες, στον συντονισμό με το μαζικό λαϊκό κίνημα και στα αποτελέσματα της δράσης των μαθητών, αναφέρθηκαν οι αντιπρόσωποι από μαθητικές οργανώσεις. Τονίστηκε από όλους τους ομιλητές ότι οι νέοι κομμουνιστές "βγήκαν μπροστάρηδες στους αγώνες", "ξεσήκωσαν το μαθητικό κίνημα", αλλά και ότι οι μαθητές τελικά "δεν ήταν τόσο μικροί για να πιστέψουν στα μεγάλα ψέματα" της κυβέρνησης.

"Οι μαθητικοί αγώνες είχαν πάνω από όλα μορφή και περιεχόμενο και μέσα από αυτούς το μαθητικό κίνημα βγήκε πιο δυνατό και πιο αποφασισμένο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να μην μας υπολογίζει. Εξάλλου οι μαθητές, τους είχαν προειδοποιήσει, ότι αν προσπαθήσουν να διοργανώσουν τις εξετάσεις της σφαγής στη Β Λυκείου, θα τις σταματήσουν", είπε στην ομιλία της η Δώρα Μοντσενίγου, από τον τομέα Γκράβας - Μουσικού Λυκείου, ενώ τόνισε: "Πάνω από όλα είμαστε περήφανοι που η ψυχή και η καθοδήγηση αυτού του αγώνα των μαθητών, ήταν και είναι η Οργάνωσή μας. Και αυτό είναι περισσότερο που τους φοβίζει".

Η νέα γενιά καταρρίπτει τα πρότυπα

Για τη δράση του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, που κατάφερε να συσπειρώσει πολλούς μαθητές και να γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις, μίλησαν οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων. "Η νέα γενιά σήμερα καταρρίπτει τα πρότυπα που την ταϊζει η αστική τάξη, του ατομισμού, του ωχαδελφισμού, την πλήρη υποταγή. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι νέοι είναι η μελλοντική εργατική τάξη από την οποία θα αντλήσει δυνάμεις η ΚΝΕ και το ΚΚΕ", είπε ο Παναγιώτης Μίνος, νυχτερινός μαθητής.

"Το σύνθημα πρώτα η Ελλάδα από την κυβέρνηση, σημαίνει πρώτα μπροστά οι πολυεθνικές, πρώτη η πλουτοκρατία της Ελλάδας για ακόμη περισσότερο ξεζούμισμα και εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το δικό μας σύνθημα είναι πρώτα οι αγώνες που θα φέρουν τους εργαζόμενους στο προσκήνιο, για μια άλλη εξουσία, αυτή που θα έχει στο επίκεντρο την πλειοψηφία του λαού μας", είπε στη συνέχεια ο Ζαφείρης Βελλάς, από την ΤΟ Νυχτερινών Μαθητών.

Οι πρωτιές

Η πρωτιά στην άμιλλα των στρατολογιών προς τιμήν των 30χρονων της ΚΝΕ ανήκει στον Τομέα των Νότιων Συνοικιών, ενώ η ΤΟ Νυχτερινών Μαθητών βγήκε πρώτη στην άμιλλα της Οικονομικής Εξόρμησης για τις Ευρωεκλογές.

Στον σ. Τάσο

Στην μνήμη του σ. Τάσου Ξανθόπουλου, που φέτος "έλειπε" από την Συνδιάσκεψη, αλλά δεν απουσίαζε από το νου και την καρδιά των συντρόφων του, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ο σ. Τάσος "έφυγε" από κόντα μας τον περάσμενo Ιούλη.

Η ταυτότητα των αντιπροσώπων

Ενδιαφέρουσα είναι η στατιστική της Συνδιάσκεψης:

Γυναίκες 50,7%,άνδρες 49,3%.Μαθητές 22,9% (στη συντριπτική πλειοψηφία εκλεγμένοι στα Μαθητικά Συμβούλια), ημιαπασχολούμενοι - ετεροαπασχολούμενοι 12,9%,εργαζόμενοι 37,8%.

Τα ενδιαφέροντα κατά σειρά προτίμησης είναι: Μουσική, Διάβασμα, Αθλητισμός, Χορός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ