Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελπιδοφόρα τα μηνύματα

Πλούσια η εμπειρία που μετέφεραν οι αντιπρόσωποι, από τη δράση της Οργάνωσης στους χώρους όπου σπουδάζει και εργάζεται η νεολαία

Τα αποτελέσματα από την πλούσια δράση της Οργάνωσης σε όλα τα μέτωπα του νεολαιίστικου κινήματος για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για τον σοσιαλισμό, αλλά και τη συμβολή της νεολαίας σ' αυτήν την προσπάθεια, παρουσιάστηκαν στις εργασίες της διήμερης 12ης Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης.

"Η γενιά μας είχε την ατυχία να γνωρίσει το πρόσωπο του πολέμου", είπε ανοίγοντας τις εργασίες της 12ης Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης, η Κλωντίν Χέσπερ,μέλος του απερχόμενου Γραφείου του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ για να συνεχίσει λέγοντας: "Ενός πολέμου άδικου, ιμπεριαλιστικού, στον οποίο μας σέρνει η ελληνική κυβέρνηση με τη συναίνεση και άλλων πολιτικών δυνάμεων, υπογράφοντας όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραδίδοντας το ελληνικό έδαφος στη διάθεση του ΝΑΤΟ, θέτοντας Ελληνες στρατευμένους κάτω από τις διαταγές του".

"Το Κόμμα μας πρωτοστατεί στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα, με συγκεντρώσεις και πορείες, στήνοντας μπλόκα στα Νατοϊκά στρατεύματα και αναγκάζοντάς τα να γυρίσουν πίσω από όπου ξεκίνησαν", είπε στη συνέχεια ενώ έκανε λόγο και για τους στρατευμένους νέους, τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, που παρ' όλα αυτά αντιστέκονται, δηλώνοντας ότι δε θα γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών: "Η στάση τους αυτή μάς κάνει περήφανους. Παράλληλα όμως μας γεμίζει με παραπάνω υποχρεώσεις ώστε να μεγαλώσει η αντίσταση, να πλατύνουν τα ποτάμια του κόσμου που βγαίνουν στους δρόμους"."Αναγνωρίζουν την πρωτοπορία"

"Η φετινή προεκλογική δουλιά έδειξε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε πλάνα ακόμα και όταν αυτά είναι πολύ φιλόδοξα", τόνισε στην ομιλία της η Αθηνά Μουζάκη, γραμματέας της ΤΟ ΤΕΙ - ΣΕΛΕΤΕ, αναφερόμενη στις επερχόμενες εκλογές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. "Σήμερα, τόνισε, δεν απευθυνόμαστε στον κόσμο απ' την πλευρά της μικρής και αδύναμης παράταξης. Βγαίνουμε επιθετικά και απευθυνόμαστε στον κόσμο ζητώντας να μας ψηφίσει, να έρθει μαζί μας στη δράση. Τα αποτελέσματα της δουλιάς μας θα φανούν και από το εκλογικό αποτέλεσμα στις 28 Απρίλη όπου, πέρα από τις πρωτιές που θα χτυπήσουμε, θα ανέβουμε σημαντικά σε πολλές σχολές".

Στη συνέχεια η Μαρία Λαουτάρα από την Οργάνωση των ΤΕΙ, σημείωσε: "Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα, έχουν ήδη κατακτηθεί πολλά. Η Πανσπουδαστική ΚΣ είναι πια μεγάλη. Οι σπουδαστές αναγνωρίζουν την πρωτοπορία της ΚΝΕ και αυτό τρομάζει τις άλλες δυνάμεις που ενωμένες επιδίδονται σε άκρατο αντικομμουνισμό".

"Τολμήσαμε και είχαμε αποτελέσματα"

Ο Νίκος Μαρουσάκης, από τον εργατικό τομέα, μίλησε για τα σημαντικά βήματα που έγιναν στα εργοστάσια αλλά και για το κλίμα τρομοκρατίας που υπάρχει στους χώρους δουλιάς: "Στους χώρους εργασίας υπάρχει ένα κλίμα τρομοκρατίας, το οποίο στρέφεται κυρίως ενάντια στους νέους, με το φόβο της απόλυσης, εφόσον η αντικατάστασή τους συνήθως είναι εύκολη. Με τον τρόπο που διαμορφώνονται οι σχέσεις εργασίας, πλήττεται κυρίως η νεολαία". Μιλώντας για τη δράση στα εργοστάσια είπε: "Οι εξορμήσεις στα εργοστάσια έγιναν στη συνείδηση - καθήκον. Τολμήσαμε σε έναν δύσκολο χώρο και είχαμε αποτελέσματα".

"Ξεφύγαμε από το γενικό και αόριστο. Προχωρήσαμε στην ιεράρχηση κλάδων, κάναμε καλύτερη καταγραφή των χώρων δουλιάς που πρέπει να χτυπήσουμε. Η συγκρότηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), η αποδοχή του από την πλειοψηφία των εργαζομένων όπως φάνηκε απ' τις περιοδείες που έγιναν σε χώρους δουλιάς, μάς δείχνει τις δυνατότητες και ανοίγει δρόμους παρέμβασης στην εργαζόμενη νεολαία", είπε η Νίνα Τσαγκάρη, ενώ έκανε λόγο και για τη δράση που πρέπει να αναπτυχθεί στους ανέργους αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα παρθούν και θα συσπειρώνουν τους νέους ανέργους αλλά και θα συνδέονται με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Την εμπειρία από τη δουλιά της οργάνωσης στις ιδιωτικές σχολές μετέφερε ο Τάκης Σέγκος, που μίλησε για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Σχολών στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Επισήμανε δε, ότι οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών ξεπερνούν με αγώνες το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού, ιδιαίτερα από τους σχολάρχες. "Οι χιλιάδες σπουδαστές που μπλέκονται στα δίχτυα της κατάρτισης των εμπόρων της γνώσης προορίζονται να είναι οι αυριανοί απασχολήσιμοι εργαζόμενοι, με εργασιακές σχέσεις "λάστιχο", με εργασιακές σχέσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μονοπωλίων", τόνισε.

Για τις εκλογές του Συλλόγου Ιδιωτικών Σχολών έκανε λόγο η Χρυσούλα Αποστόλου, μέλος του απερχόμενου Γραφείου του ΣΠ: "Κάθε μέρα μέχρι τις 10 Μάη πρέπει να κερδίζεται το στοίχημα της ψήφου, του ψηφοδελτίου, της συσπείρωσης σπουδαστών σε ομάδες ανά σχολή, του ζωντανέματος αυτών των ομάδων. Ετσι ώστε στις 17 Μάη ο σύλλογος να βγει δυναμωμένος, στεριωμένος και σε άλλες σχολές, με περισσότερα μέλη και η Οργάνωση πιο δυνατή και μαζική".

Μπροστάρηδες στους αγώνες

Στους μεγαλειώδεις μαθητικούς αγώνες, στον συντονισμό με το μαζικό λαϊκό κίνημα και στα αποτελέσματα της δράσης των μαθητών, αναφέρθηκαν οι αντιπρόσωποι από μαθητικές οργανώσεις. Τονίστηκε από όλους τους ομιλητές ότι οι νέοι κομμουνιστές "βγήκαν μπροστάρηδες στους αγώνες", "ξεσήκωσαν το μαθητικό κίνημα", αλλά και ότι οι μαθητές τελικά "δεν ήταν τόσο μικροί για να πιστέψουν στα μεγάλα ψέματα" της κυβέρνησης.

"Οι μαθητικοί αγώνες είχαν πάνω από όλα μορφή και περιεχόμενο και μέσα από αυτούς το μαθητικό κίνημα βγήκε πιο δυνατό και πιο αποφασισμένο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να μην μας υπολογίζει. Εξάλλου οι μαθητές, τους είχαν προειδοποιήσει, ότι αν προσπαθήσουν να διοργανώσουν τις εξετάσεις της σφαγής στη Β Λυκείου, θα τις σταματήσουν", είπε στην ομιλία της η Δώρα Μοντσενίγου, από τον τομέα Γκράβας - Μουσικού Λυκείου, ενώ τόνισε: "Πάνω από όλα είμαστε περήφανοι που η ψυχή και η καθοδήγηση αυτού του αγώνα των μαθητών, ήταν και είναι η Οργάνωσή μας. Και αυτό είναι περισσότερο που τους φοβίζει".

Η νέα γενιά καταρρίπτει τα πρότυπα

Για τη δράση του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, που κατάφερε να συσπειρώσει πολλούς μαθητές και να γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις, μίλησαν οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων. "Η νέα γενιά σήμερα καταρρίπτει τα πρότυπα που την ταϊζει η αστική τάξη, του ατομισμού, του ωχαδελφισμού, την πλήρη υποταγή. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι νέοι είναι η μελλοντική εργατική τάξη από την οποία θα αντλήσει δυνάμεις η ΚΝΕ και το ΚΚΕ", είπε ο Παναγιώτης Μίνος, νυχτερινός μαθητής.

"Το σύνθημα πρώτα η Ελλάδα από την κυβέρνηση, σημαίνει πρώτα μπροστά οι πολυεθνικές, πρώτη η πλουτοκρατία της Ελλάδας για ακόμη περισσότερο ξεζούμισμα και εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το δικό μας σύνθημα είναι πρώτα οι αγώνες που θα φέρουν τους εργαζόμενους στο προσκήνιο, για μια άλλη εξουσία, αυτή που θα έχει στο επίκεντρο την πλειοψηφία του λαού μας", είπε στη συνέχεια ο Ζαφείρης Βελλάς, από την ΤΟ Νυχτερινών Μαθητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ