Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΤΖΙΜΑ, ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΠΚΣ
"Χαστούκι" στην πολιτική της υποταγής

- Αύριο, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι διοργανώνουν από κοινού αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε;

- Ολο το προηγούμενο διάστημα φοιτητές και σπουδαστές έζησαν την επίθεση στα δικαιώματά τους μέσω των νέων αντιεκπαιδευτικών νόμων, οι οποίοι ψηφίστηκαν αναμφισβήτητα καθ' υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Τα συμφέροντα που έρχονται να εξυπηρετήσουν είναι τα συμφέροντα του μεγάλου, ντόπιου και ξένου, κεφαλαίου. Τα ίδια ακριβώς συμφέροντα έρχονται να εξυπηρετήσουν οι βομβαρδισμοί των κατασταλτικών μηχανισμών των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ (βλέπε μοίρασμα νέων σφαιρών επιρροής, την καθυπόταξη των αντιδράσεων των ίδιων των λαών κ. ά.).

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, μ' αυτή τους την πρωτοβουλία, στέλνουν μήνυμα καταδίκης σε όλους αυτούς, αλλά και στους υπηρέτες τους - όπως και στην ελληνική κυβέρνηση - οι οποίοι με τις αποφάσεις τους δε διστάζουν να αιματοκυλήσουν τους λαούς των Βαλκανίων. Γι' αυτό απαιτούν: Κανένας Ελληνας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, άμεση απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων που μετέχουν στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, να μη διατεθεί το ελληνικό έδαφος στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, "όχι" στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, να πάρει πίσω η ελληνική κυβέρνηση την υπογραφή της από την απόφαση για το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, να κλείσουν οι βάσεις.

- Ποιες είναι οι αντιδράσεις φοιτητών και σπουδαστών για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς;

- Ολο το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητές εξέφρασαν τόσο τη συμπαράστασή τους στο γιουγκοσλαβικό λαό, όσο και την αντίδρασή τους, με την αυξημένη συμμετοχή της σπουδάζουσας νεολαίας στις προηγούμενες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν και με τη διάθεση που υπάρχει για το παμφοιτητικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο της Τετάρτης. Παράλληλα η πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής για μάζεμα υπογραφών σε κείμενο καταδίκης των ΗΠΑ - ΕΕ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης ως υπαίτιους των βομβαρδισμών συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές.

Ηδη 16 φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο και αναμένονται και άλλοι. Η ανταπόκριση των φοιτητών ήταν θετική, καθώς ανησυχούν και οργίζονται για την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, γι' αυτό και αναμένεται η συμμετοχή να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

- Ποια είναι η πρόταση που απευθύνουν οι ΠΚΣ στη σπουδάζουσα νεολαία; - Οι ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές να εκφράσουν έμπρακτα την οργή τους, να μετατρέψουν το συναίσθημα που τους διακατέχει σε συνείδηση, συμμετέχοντας τόσο στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, αλλά και σε κάθε άλλη πρωτοβουλία ακόμα πιο μαζικά, πιο μαχητικά.

Οι ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές να γίνουν αναπόστατο μέρος από το ζωντανό κομμάτι του ολοένα και διευρυνόμενου φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που διαμορφώνεται στη χώρα, μαζί με όλο το λαό. Τους καλούν να υπερψηφίσουν τα αγωνιστικά - ενωτικά ψηφοδέλτια των ΠΚΣ στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στις 28 Απρίλη, του μόνου θεσμού που καταγράφει σε πανελλαδικό επίπεδο το πολιτικό στίγμα της σπουδάζουσας νεολαίας, δίνοντας και με αυτό τον τρόπο ένα ηχηρό "χαστούκι" στην κυβερνητική πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται τόσο στο χώρο της παιδείας όσο και σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο.

Χ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ