Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρω - πρόστιμο στους σιτοπαραγωγούς

Η ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, μείωσε πέρσι το εθνικό πλαφόν στο σκληρό σιτάρι, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπέρβαση στις καλλιέργειες

Βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας θα κληθούν να πληρώσουν φέτος χιλιάδες σιτοπαραγωγοί εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μείωσε πέρσι - και η κυβέρνηση το δέχτηκε δουλικά - το εθνικό πλαφόν στο σκληρό σιτάρι κατά 3.000.000 στρέμματα και το όρισε στα 6.170.000 στρέμματα. Ομως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας φέτος υπάρχει υπέρβαση του πλαφόν, αφού καλλιεργήθηκαν 6.426.000 στρέμματα σκληρού σιταριού και από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του νέου κοινοτικού καθεστώτος φαίνονται τα ολέθρια αποτελέσματα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργείου Γεωργίας όμως, δεν περιορίζονται μόνο στο ότι αποδέχτηκαν τις καταστροφικές επιταγές της ΕΕ. Αγνοώντας τα σχετικά αιτήματα των αγροτών, το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε πέρσι σε ακόμα πιο ολέθριες αποφάσεις επιβάλλοντας περιφεροποίηση (ζωνοποίηση) ανά νομό, της "κουτσουρεμένης" ποσόστωσης στο σκληρό σιτάρι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι σιτοπαραγωγοί των νομών που έχουν υπέρβαση του νομαρχιακού πλαφόν θα πληρώνουν υψηλό ευρωπρόστιμο, όταν ξεπερνιέται το εθνικό πλαφόν. Ετσι με βάση την κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος, το "μάρμαρο" θα πληρώσουν ακριβά οι παραγωγοί των βασικών σιτοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, δηλαδή των Νομών Σερρών, Κιλκίς, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Εβρου, Βοιωτίας και Φθιώτιδας.Σχετικά με το τελευταίο, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, δεν αποκλείεται μετά την οριστικοποίηση του αριθμού των στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν φέτος, η λίστα των νομών που θα πληρώσουν πρόστιμο λόγω υπέρβασης του Νομαρχιακού πλαφόν, να μεγαλώσει.

Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ, η σιτοκαλλιέργεια οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο και οι σιτοπαραγωγοί σε οικονομική εξαθλίωση. Ηδη λόγω των εξευτελιστικών τιμών, χιλιάδες σιτοπαραγωγοί έχουν ακόμα απούλητες στις αποθήκες μεγάλες ποσότητες σκληρού σιταριού περσινής παραγωγής, ενώ η ίδια κατάσταση αναμένεται να υπάρξει και φέτος. Τις ήδη χαμηλές τιμές έρχεται να κάνει ακόμα πιο εξευτελιστικές, η "Ατζέντα 2000" - επιβάλλει μείωση των τιμών κατά 15% στα δημητριακά - την οποία η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα κατ' εντολή των επιτελείων των Βρυξελλών. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τη μείωση των επιδοτήσεων λόγω των ευρωπροστίμων και τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, θα οδηγήσουν χιλιάδες μικρομεσαίους σιτοπαραγωγούς στο ξεκλήρισμα και τη σιτοκαλλιέργεια στη συρρίκνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ