Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΔΑΠ Ξεσπαθώνει...

Μετά από πολλά χρόνια, αποφάσισε η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ να εκδώσει μια εκτενή "πρόταση παιδείας". Προχώρησε λοιπόν σε μια πολυσέλιδη, ιλουστρασιόν έκδοση, όπου (πονηρά σκεφτόμενη: "ποιος φοιτητής θα κάτσει να διαβάσει τόσες σελίδες...") στην κυριολεξία ξεσπαθώνει, χωρίς να διστάζει να κρύψει το αντιδραστικό της πρόσωπο. Να, λοιπόν σε περίληψη οι θέσεις της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ:

***

Συγγράμματα: "Η δωρεάν διανομή θα πρέπει να είναι καθολική. Η κάρτα (συγγραμμάτων) θα μπορούσε να κοστολογήσει με μοναδικό κριτήριο το εισόδημα του κάθε φοιτητή".

Ασυλο: "Διεύρυνση των αδικημάτων των οποίων η αυτόφωρος διάπραξη σε χώρο που καλύπτει το άσυλο επιτρέπει την επέμβαση των αστυνομικών αρχών".

Εστίες: "Να είναι δυνατή η εκχώρηση σε ιδιώτες αυτόνομων λειτουργιών ή ακόμη και του managment".

Μεταπτυχιακά: "Είναι προτιμότερο να υπάρχουν μεταπτυχιακά τμήματα με - λογικά βέβαια - δίδακτρα από το να μην υπάρχουν καθόλου".

Συνδυαστικά πτυχία: "Η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσιάζεται εντελώς αποκομμένη από τις σύγχρονες απαιτήσεις και από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας... να παρέχεται η δυνατότητα λήψης πτυχίου που να συνδυάζει τα γνωστικά αντικείμενα δύο σχολών... Ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διαμόρφωση ενός τέτοιου συστήματος είναι η καθιέρωση των πιστωτικών μονάδων".

Χρηματοδότηση: "Είναι άδικο και αναποτελεσματικό τα πανεπιστήμια να χρηματοδοτούνται όλα με τον ίδιο τρόπο και ανεξαρτήτως από τη δουλιά (;) που κάνουν".

***

Οικονομική αυτοτέλεια: "Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να προσφέρουν ανώτερες και πλέον ανταγωνιστικές σπουδές και υπηρεσίες... η αποτελεσματικότητα του ιδρύματος, θα πρέπει να αξιολογείται με διάφορα κριτήρια... τα πανεπιστήμια θα πρέπει να επιδιώκουν - όπου βέβαια αυτό είναι δυνατό - να κατευθύνουν την ερευνητική τους δράση στις ανάγκες της αγοράς... Το ίδιο το πανεπιστήμιο θα πρέπει με τη βοήθεια εξειδικευμένων ιδιωτικών εταιριών και managers να εκπονεί προτάσεις...".

Για το φοιτητικό κίνημα: "Χρόνο με το χρόνο και κυρίως λόγω της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων με τη φρενήρη άνοδο της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, οι "δημοκρατικές" διαδικασίες άρχισαν να σαμποτάρονται και να εκφυλίζονται, οι θεσμοί τους (εννοούν τις μαζικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος και τους συλλόγους) να μαραζώνουν και η απέχθεια των φοιτητών να πολλαπλασιάζεται".

Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ