Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο

Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της χώρας, στον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας απαίτησαν χιλιάδες αγωνιστές με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής έξω από το στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά,όπου συγκροτείται η ελληνική δύναμη που θα αναχωρήσει για την ΠΓΔΜ το επόμενο διάστημα.

Αγωνιστές της ειρήνης, από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Βέροια και Κατερίνη, ξεκίνησαν με μεγάλες αυτοκινητοπομπές από τις πόλεις τους και αντάμωσαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι με το λαό της Πέλλας, έξω από το στρατόπεδο του 501 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (Φιλιππάκου) της 2ης Μεραρχίας που εδρεύει στην Εδεσσα. Εκεί διαδήλωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την έξοδο από τη χώρα κανενός Ελληνα φαντάρου που θα σταλεί από την ελληνική κυβέρνηση ως στρατός κατοχής εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού.

Με υψωμένα τα κόκκινα λάβαρα και τα πανό, περικύκλωσαν συμβολικά το στρατόπεδο και διαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι "Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά" και κάλεσαν τα στρατευμένα παιδιά να δείξουν και αυτοί με τη σειρά τους "Αλληλεγγύη στο σέρβικο λαό και όχι υποταγή στον ιμπεριαλισμό". Εγραψαν συνθήματα στους τοίχους και στους δρόμους και έκαψαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταγγέλλοντας τον συνένοχο ρόλο της.

"Είμαστε εδώ για να εμποδίσουμε την αποστολή συνομήλικών μας στρατιωτών έξω από τα σύνορά μας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους στρατευμένους που αρνούνται να υπηρετήσουν ξένες δολοφονικές σημαίες και μένοντας πιστοί στον όρκο τους και στο Σύνταγμα δίνουν σε όλους μαθήματα αξιοπρέπειας και πατριωτισμού", είπε ο Κ. Ευσταθιάδης,μιλώντας εκ μέρους της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".

Με τη μαζική και μαχητική πορεία στο κέντρο των Γιαννιτσών που ακολούθησε, κάλεσαν το λαό της περιοχής να ενταχθεί ενεργά στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τα συνθήματα ξεσήκωσαν την πόλη: "Πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία", "Λαός και νεολαία να ξεσηκωθούν, οι φλόγες του πολέμου να μην επεκταθούν". "Η σιωπή, η ανοχή, η δήθεν ουδετερότητα, αυτές τις στιγμές είναι συνενοχή. ο πόλεμος είναι στο σπίτι μας. Ομως μπορούμε να τον σταματήσουμε. Ας αφήσουμε τη ζεστασιά του σπιτιού μας πριν οι βόμβες του θανάτου μας πετάξουν στο δρόμο", είπε χαρακτηριστικά ο Στράτος Πουκίδης,μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Πέλλας, στη συγκέντρωση που έγινε στον κεντρικό πεζόδρομο των Γιαννιτσών. "Η μαζική πάλη του λαού μπορεί να σταματήσει τις μηχανές παραγωγής ολέθρου και συμφοράς που μας ετοιμάζουν οι πρωτεργάτες της "νέας τάξης πραγμάτων"", κατέληξε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος των Σέρβων που ζουν στη Θεσσαλονίκη, ο παλαίμαχος αθλητής Μλάντεν Φορτούλα.

Οι διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη συνέχισαν και σφράγισαν αγωνιστικά την επιστροφή τους στην πόλη τους. Συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική πύλη του λιμανιού και απέκλεισαν συμβολικά για άλλη μια φορά το μόνιμο χώρο διέλευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα, όπως δύο μήνες τώρα, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τους μεγάλους αγώνες που έρχονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ