Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοκτέιλ ραδιενέργειας και τοξικών

Την ανάγκη άμεσου τερματισμού των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, τονίζουν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι η συνέχισή τους οδηγεί στην οικολογική καταστροφή της περιοχής με απρόβλεπτες συνέπειες

Ενα απειλητικό για την υγεία των κατοίκων της Βαλκανικής κοκτέιλ ραδιενέργειας και τοξικών έχουν δημιουργήσει οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Προς στιγμήν έντονο πρόβλημα υπάρχει στις περιοχές όπου γίνονται οι βομβαρδισμοί. Ωστόσο όμως αν αυτοί συνεχιστούν, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει για τις επιπτώσεις. Το θανατηφόρο νέφος - κοκτέιλ μπορεί να "ταξιδέψει" στις γειτονικές χώρες.

Αυτά προκύπτουν από χτεσινές συνεντεύξεις επιστημόνων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όμως, κοινός τόπος όλων ήταν: Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος για να μην υπάρξει οικολογική καταστροφή.

Στη Θεσσαλονίκη

Βιβλική χαρακτηρίζει την οικολογική καταστροφή από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Φυσικής και Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ, Χρ. Ζερεφός,σημειώνοντας ότι η "περιβαλλοντική επικοινωνία της Ελλάδος με τη Σερβία και την περιοχή του Κόσσοβου είναι τέτοια, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη σχετικά εύκολη μεταφορά ουσιών". Πρόσθεσε ότι, αν σκόπιμα ή από λάθος οι ΝΑΤΟικοί πλήξουν δεξαμενές αμμωνίας που υπάρχουν σε πολλά σερβικά εργοστάσια, τότε θα μιλάμε για πραγματική τραγωδία. Πάντως, τονίζει, από τις μετεωρολογικές συνθήκες των επόμενων ημερών θα εξαρτηθεί η ενδεχόμενη μεταφορά στην Ελλάδα τοξικών ουσιών, από το διυλιστήριο που χτυπήθηκε στο Πάντσεβο.

Επίσης ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Θ. Κουιμτζής εξέφρασε την ανησυχία του για τον ενδεχόμενο βομβαρδισμό ενός μεγάλου εργοστασίου, στην περιοχή του Βελιγραδίου, στις εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται αποθηκευμένοι περίπου 2.500 τόνοι υδροφθορικού οξέως. Ο Θ. Κουιμτζής δε διαβλέπει κίνδυνο ρύπανσης του περιβάλλοντος στον ελλαδικό χώρο από το βομβαρδισμό του εργοστασίου πετροχημικών της Σερβίας.

Στην Αθήνα

Καθησυχαστικοί, προς το παρόν, όσον αφορά τη μεταφορά του ραδιενεργού και τοξικού κοκτέιλ εμφανίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου η Μ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την προστασία του Περιβάλλοντος και ο Ανδρέας Θεοφίλου ερευνητής του "Δημόκριτου".

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που έδωσαν για τις βόμβες Α-10 "Warthog" που χρησιμοποιήθηκαν και στον πόλεμο του Ιράκ, προκαλώντας το "Σύνδρομο του Κόλπου". Οπως είναι τώρα πλήρως τεκμηριωμένο, αυτές οι βόμβες ευθύνονται για τη μόλυνση πολλών παιδιών, που παρουσίασαν τυπικά συμπτώματα ραδιενεργού μόλυνσης σε νεογέννητα που γεννήθηκαν με ανωμαλίες, λευχαιμία και άλλα είδη καρκίνου στην περιοχή Μπάρσα του Νοτίου Ιράκ. Επίσης 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και της Αγγλίας εμφάνισαν τη νόσο του "Συνδρόμου του Κόλπου".

Η προειδοποίησητης γιουγκοσλαβικής πρεσβείας

Από τον καθημερινό βομβαρδισμό εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο παραγωγής απορρυπαντικών στο Μπάριτς (κοντά στο Βελιγράδι), το οποίο δεν αποτελεί στρατιωτικό στόχο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να προκληθεί οικολογική καταστροφή απρόβλεπτων διαστάσεων, προειδοποίησε η πρεσβεία στην Αθήνα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, με ανακοίνωσή της το περασμένο Σάββατο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Σερβίας προειδοποίησε ότι στο Μπάριτς υπάρχουν 174 τόνοι φθοριο-υδρογονούχου οξέος, το οποίο θα διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα από ένα χτύπημα, τυχαίο ή σκόπιμο. Από το τεράστιο δηλητηριώδες σύννεφο, του οποίου η κατεύθυνση και η έκταση δεν μπορούν να προβλεφτούν, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία θα ήταν τραγικές και για τους πληθυσμούς των γειτονικών, παραδουνάβιων και κεντροευρωπαϊκών χωρών.

Το Σάββατο το βράδυ το ΝΑΤΟ χτύπησε την πόλη Πάντσεβο, 12 χιλιόμετρα βορείως του Βελιγραδίου, όπου στόχος ήταν το διυλιστήριο, το εργοστάσιο πετροχημικών και το εργοστάσιο τεχνιτών αζωτούχων λιπασμάτων. Εκτός όμως από τις τεράστιες υλικές ζημιές, υπήρξε και διαρροή τοξικών ουσιών.

Δηλώσεις υπουργών

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να διαπιστωθεί αν στην ατμόσφαιρα της χώρας μας έχουν μεταφερθεί, εξαιτίας των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία, καρκινογόνες διοξίνες ή άλλες τοξικές ουσίες. Κι αυτό γιατί οι ουσιαστικότερες αναλύσεις των δειγμάτων γίνονται σε εργαστήρια της Γερμανίας, οι απαντήσεις και τα πορίσματα των οποίων αναμένεται να φτάσουν μέχρι την Παρασκευή. Μάλιστα, όπως έλεγε αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ χτες, τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών θα είναι απολύτως συγκρίσιμα με την κατάσταση που υπήρχε πριν τον πόλεμο, καθώς ανάλογες δειγματοληψίες και αναλύσεις στη Βόρεια Ελλάδα είχαν γίνει το Μάρτη και το Φλεβάρη, πριν ξεκινήσει η επίθεση των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία.

Καθησυχαστικοί όσον αφορά τις επιπτώσεις στη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, εμφανίστηκαν χτες οι υπουργοί Υγείας Λ. Παπαδήμας και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,καθώς και ο γενικός γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών Ν. Αθανασάκης.

Σήμερα εξάλλου θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ σύσκεψη εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων με τη συμμετοχή επιστημόνων, με αντικείμενο την εξέταση της κατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ