Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
12Η ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με νέα ορμή για πιο ισχυρό κίνημα της νεολαίας

Πιο μαζική, πιο γερή ΚΝΕ, ισχυρό κίνημα νεολαίας,ήταν ο κύριος στόχος που έθεσε η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ κατά τη διάρκεια των εργασιών της 12ης Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης,που έγινε το Σαββατοκύριακο 17-18 Απρίλη στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό. Στην Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη ομόφωνα ψηφίστηκαν η εισήγηση και το κλείσιμο του απερχόμενου Συμβουλίου Πόλης και πάρθηκαν αποφάσεις για το δυνάμωμα της Οργάνωσης και της παρέμβασής της σε όλα τα μέτωπα που ανοίγονται στο κίνημα της νεολαίας. Επανεκλέχτηκε γραμματέας του ΣΠ Αθήνας της ΚΝΕ ο Αλέκος Μαρινάκης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και οι μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας συζήτησης. Εκτιμήθηκε ότι "η Συνδιάσκεψη γίνεται σε μια περίοδο που η χώρα μας αποτελεί στρατοκρατούμενη περιοχή, θυμίζοντας εποχές πολέμου. Ο πόλεμος είναι ήδη εδώ στη χώρα μας. Η χώρα μας είναι ορμητήριο για την προώθηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόσσοβου, με σκοπό την επιβολή των σχεδίων τους για παραπέρα διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με στόχο να καταπνίξουν στο αίμα τους λαούς που σηκώνουν ανάστημα στη "νέα τάξη πραγμάτων"". Τονίστηκε δε ότι: "Τα δύο χρόνια μετά το 7ο Συνέδριό μας η Οργάνωσή μας δούλεψε στη νεολαία της Αθήνας για την υλοποίηση του στόχου οικοδόμησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, για το σοσιαλισμό, τη συμβολή της νεολαίας σ' αυτή την προσπάθεια που έθεσε το ΚΚΕ σαν άμεσο πολιτικό του στόχο για τα επόμενα χρόνια".

Σε ό,τι αφορά τις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις, που συγκλόνισαν τη χώρα το προηγούμενο διάστημα, επισημάνθηκε ότι "ήταν αυτό που κυριάρχησε τη χρονιά που διανύουμε, με κύριο σταθμό το τρίμηνο από Νοέμβρη '98 έως και Φλεβάρη '99. Το διάστημα αυτό ήταν μια περίοδος ανάπτυξης αντιστάσεων με συνέχεια, διάρκεια, αξιοποίηση πολλών μορφών αγώνα (γενικευμένες καταλήψεις, μαζικά μπλόκα, μεγάλα συλλαλητήρια τοπικά και παναθηναϊκά)".

Σημαντικά βήματα έγιναν όμως την προηγούμενη διετία και στα ΤΕΙ: "Η παρέμβασή μας δυνάμωσε το κύρος των δυνάμεών μας, δυνάμωσε αισθητά στους σπουδαστές. Ιδιαίτερα φέτος η αγωνιστική πρωτοβουλία των κινήσεων κατακτήθηκε μέσα από δεκάδες κερδισμένες ΓΣ από την ΠΚΣ και τη δημιουργία του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα Σπουδαστών ΤΕΙ. Σταθερό στον προσανατολισμό μας θα πρέπει να είναι η μαζικοποίηση, η σταθερή λειτουργία της ΠΚΣ σε κάθε σχολή και της Παναθηναϊκής Γραμματείας".

Βασικά καθήκοντα

Βασικό καθήκον της Οργάνωσης Αθήνας το επόμενο διάστημα θα είναι η παρέμβασή της στους νέους εργαζόμενους και ανέργους. Γι' αυτό αποφασίστηκε ότι "η συγκρότηση ΤΟ κλαδικών και ΟΒ θα μας βοηθήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση. Η καταγραφή σ' όλη την Αθήνα των βασικών εργασιακών χώρων που μπορούμε να χτυπάμε απ' έξω, αλλά και η καταγραφή των συντρόφων και επιρροών που δουλεύουν για να τους βοηθήσουμε να ανοίξουν αυτή τη δουλιά μας από δω και εμπρός". Παράλληλα μπήκαν στόχοι για την παρέμβαση της Οργάνωσης στους χώρους κατάρτισης, αφού η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται έχει αποτέλεσμα τη στροφή χιλιάδων νέων στους χώρους των ιδιωτικών και δημοσίων ΙΕΚ, των νυχτερινών, ΟΑΕΔ και τα βήματα που έχουν γίνει θα πρέπει να συνεχιστούν.

Σε ό,τι αφορά το φιλειρηνικό κίνημα, ιδιαίτερα τώρα η κρισιμότητα της κατάστασης στα Βαλκάνια επιβάλλει να γίνει η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" "πλατιά πολυμέτωπη συσπείρωση της νεολαίας για την υπεράσπιση της ειρήνης, που θα παίρνει πολύμορφες πρωτοβουλίες για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους (ναρκωτικά, πολιτισμό, αθλητισμός), όπου θα έχουν θέση χιλιάδες νέοι που θέλουν να παλέψουν".

Επίσης αποφασίστηκαν συγκεκριμένα καθήκοντα για τη δράση της Οργάνωσης στο μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά και την εξάρτηση, στις πρωτοβουλίες που μπορούν να παρθούν στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, στην πάλη για ελεύθερο δημιουργικό χρόνο της νεολαίας, ενώ τονίστηκε η ιδιαίτερη δράση της Οργάνωσης στη στρατευμένη νεολαία.

Μπροστά στις ευρωεκλογές

Η δράση της Οργάνωσης το επόμενο διάστημα καθορίζεται από τους στόχους που διαμόρφωσε το Κόμμα μπροστά στις ευρωεκλογές, αλλά δεν είναι στενά προεκλογική, γιατί δίνεται η δυνατότητα να έρθει στο κέντρο της συζήτησης με χιλιάδες νέους η ανάγκη ρήξης με την πολιτική της ΟΝΕ, του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ. Με την πολιτική των επεμβάσεων και των πολέμων και να αναδειχτεί πόσο απαραίτητη είναι η σύγκρουση με την ΕΕ και την πολιτική της που υλοποίησε στη χώρα μας.

Στη Συνδιάσκεψη επαναβεβαιώθηκε ο στόχος για "μια Οργάνωση δυνατή - πειθαρχημένη, με αυξημένη την επαγρύπνηση στις γραμμές της. Ατσαλώνοντας τις δυνάμεις στις μεθοδεύσεις των αντιπάλων, στον αυταρχισμό, στις προκλήσεις, στις προβοκάτσιες. Η δράση της Οργάνωσης την προηγούμενη περίοδο έκανε χειροπιαστές και άμεσες τις μεγάλες δυνατότητες για συνεχή άνοδο της δουλιάς της και αύξηση των μελών της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ