Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
"Οποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί... "

Εμπρακτη αλληλεγγύη στα στρατευμένα παιδιά που στέλνει η κυβέρνηση στο σφαγείο του ΝΑΤΟ

Μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε το Σάββατο έξω από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Ακολούθησε μαχητική διαδήλωση χιλιάδων φίλων της ειρήνης στους δρόμους της πόλης, με αίτημα κανένας Ελληνας στρατιώτης να μη βγει έξω από τα σύνορα της χώρας.Οπως χαρακτηριστικά είπε η Ελένη Παπαδοπούλου εκ μέρους της Παμπειραϊκής Επιτροπής κατά του Πολέμου, μνημονεύοντας τους εξαιρετικά επίκαιρους σήμερα στίχους του Μπρεχτ:

"Οποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας/ κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του/ πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί/ όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί/ θα μοιραστεί την ήττα"...

Το σκηνικό ήταν το γνώριμο όλων των πατριωτικών αντιπολεμικών συγκεντρώσεων που γίνονται τον τελευταίο μήνα. Από τη μια οπαδοί της ειρήνης, πραγματικοί πατριώτες με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και άλλους προοδευτικούς ανθρώπους και από την άλλη οι δυνάμεις καταστολής του υποταγμένου στους ιμπεριαλιστές αστικού κράτους. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ φύλαγαν το Ναύσταθμο από τον... "εχθρό λαό". Από τις μανάδες που δε θέλουν να δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν σε φέρετρα από ένα πόλεμο που γίνεται για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

"Οι ιμπεριαλιστές, που με των λαών το αίμα τη γη ξαναμοιράζουν, ξεπερνώντας και τις θηριωδίες των χιτλερικών, απειλούν με ολοκαύτωμα μια χώρα που ύψωσε το ανάστημά της και βροντοφωνάζει όπως παλιά η Ισπανία, όπως σήμερα η Κούβα: Non passaran", υπογράμμισε η Ελένη Παπαδοπούλου σημειώνοντας ότι εναντίον αυτής της χώρας η κυβέρνηση θέλει να στείλει να πολεμήσουν τα παιδιά του ελληνικού λαού, ενώ ήδη δίνει κάθε είδους διευκολύνσεις στους διεθνείς τρομοκράτες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση για να δολοφονούν τους ανυπότακτους Σέρβους.

"Να στηρίξουμε τους Ελληνες ένστολους πολίτες να μην πάνε στη Γιουγκοσλαβία. Να καταφέρουμε όλοι οι λαοί να αντισταθούν στο βρώμικο πόλεμο", τόνισε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος. "Οι εργαζόμενοι στην πράξη αντιπαλεύουν τον πόλεμο. Καταδικάζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και την ελληνική κυβέρνηση για την επέμβαση στη Σερβία. Κανείς Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Η υπόθεση της ειρήνης είναι υπόθεση των εργαζόμενων. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη. Να γίνει μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική", υπογράμμισε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μιχάλης Νουφαρίτσης.

Στείλτε τον Ακη στη Γερμανία

Από νωρίς άρχισαν να φτάνουν στο Πέραμα φίλοι της ειρήνης. Στις 5.30 το απόγευμα έφυγε το πρώτο καράβι για τη Σαλαμίνα γεμάτο από νεολαίους της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία" έγραφε το πανό που αναρτήθηκε στη γέφυρα του πλοίου. "Στείλτε τον Ακη στη Γερμανία να γίνει θυρωρός στου ΝΑΤΟ τα γραφεία", ήταν ένα από τα ευρηματικότερα συνθήματα που ακούστηκαν μαζί με τα ήδη γνωστά: "Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο", "Κλίντον φασίστα δολοφόνε" και άλλα. Ακολούθησαν μέχρι τις 6.30 που είχε οριστεί να ξεκινήσει η εκδήλωση δεκάδες ακόμα πλοία. Ο χώρος μπροστά από το ναύσταθμο ήταν πολύ μικρός για να χωρέσει τους συγκεντρωμένους που ανέβηκαν ακόμα και στο διπλανό λόφο.

Η ώρα περνά. Οι κόκκινες σημαίες ανεμίζουν. Η οργή για την κυβερνητική πολιτική φουντώνει. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή. Λίγο πριν τις 7 στο λιμάνι της Σαλαμίνας φτάνουν πέντε λάντζες με αναμμένες φωτοβολίδες οπαδών της ειρήνης, που προηγουμένως είχαν προσπαθήσει να προσεγγίσουν το Α/Τ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, δίνοντας μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στα μέλη του πληρώματος. "Οχι των συνόρων αλλαγή, λύση στα Βαλκάνια ειρηνική", έγραφε το πανό που είχαν ξεδιπλώσει.

"Να σταματήσουμε τις ξένες δυνάμεις. Να σταματήσουμε τις δολοφονίες, τον πόλεμο. Η γενική επιστράτευση στην κατοχή ματαιώθηκε από τη μαζική αντίσταση της Αθήνας και του Πειραιά. Ας κάνουμε και τώρα το ίδιο", ολοκληρώνει την ομιλία της η Ελένη Παπαδοπούλου και αμέσως μετά αρχίζει μια πορεία προς το κέντρο της Σαλαμίνας που κράτησε ως τις 9 το βράδυ. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις φιλειρηνικές εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν και καθημερινά θα εντείνονται, όσο κρατά ο βρώμικος πόλεμος στη Σερβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ