ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Πρωτοβουλίες" απομόνωσης της Γιουγκοσλαβίας

Σε κινήσεις για τα "μάτια του κόσμου" καταναλώνει τις δυνάμεις της η ελληνική κυβέρνηση

Σε κινήσεις για τα "μάτια του κόσμου" έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου από τη μια να ικανοποιήσει εσωτερικές πολιτικές ανάγκες και από την άλλη να κερδίσει την εύνοια των Αμερικανών και των άλλων ισχυρών εταίρων.

Χτες, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καταγράφηκε η απομόνωση του Βελιγραδίου μεταξύ των γειτόνων του στη Βαλκανική, καθώς απουσίαζε από τη "βαλκανική διάσκεψη" που οργανώθηκε στην Αθήνα.

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Αθανασάκης περιέγραψε ως εξής τη συνάντηση των Αθηνών: "Υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, με θέμα συζήτησης τη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση των χωρών της Βαλκανικής, μετά την κρίση, την επόμενη ημέρα. Είναι μία κίνηση που εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι ένα κρίσιμο θέμα, γιατί, όπως η θέση μας είναι ότι η κρίση αυτή πρέπει να κλείσει με πολιτικά μέσα, το ταχύτερο δυνατό, έτσι πρέπει εγκαίρως να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουν τα Βαλκάνια, μετά το τέλος αυτής της κρίσης".

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προσπάθησε να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό του Βελιγραδίου από τη συνάντηση με τον παρακάτω συλλογισμό: "Στη βάση τού να ευοδωθεί η προσπάθεια συνάντησης των εκπροσώπων των χωρών - γιατί οι χώρες έχουν μεταξύ τους διάφορα προβλήματα και θα μπορούσε αυτή η συνάντηση να μη γίνει για τυπικούς διαδικαστικούς λόγους - υπάρχουν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, χώρες οι οποίες είχαν συζητήσει το θέμα. Και στη συνέχεια, από τον υπουργό Εξωτερικών κλήθηκαν ως προσωπικότητες, ο κ. Τουπουρκόφσκι από τα Σκόπια, ο κ. Γκράμος Πάασχου από την Αλβανία και ο κ. Ντανκ Τζούνικ από τη Γιουγκοσλαβία, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομίας του Βελιγραδίου, ο οποίος δεν κατάφερε να έρθει, αλλά πρέπει ήδη να έχει υπάρξει έγγραφη κατάθεση των απόψεων της γιουγκοσλαβικής πλευράς. O στόχος ήταν να επιτευχθεί η συνάντηση και να μην εμπλακούν οι διαφορές των χωρών. Αυτή τη στιγμή γνωρίζετε ότι η Γιουγκοσλαβία, για παράδειγμα, έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Αλβανία. Θα μπορούσαν δηλαδή διαδικαστικά θέματα να εμποδίσουν τη συνάντηση αυτή καθεαυτή. Και γι' αυτό επιλέχτηκε αυτή η διαδικασία".

Από τη συνάντηση πάντως, δε "βγήκε" τίποτε σπουδαίο.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, το μόνο που σαφώς μπορεί να καταγραφεί ως αποτέλεσμα της συνάντησης, είναι η απομόνωση του Βελιγραδίου και μεταξύ των γειτόνων του. Κατά τα άλλα προέκυψε μόνο μια δήλωση της φιλοξενούσας τη συνάντηση χώρας, της Ελλάδας, στην οποία απλώς περιγράφεται η "καλή θέληση" των κρατών της περιοχής, να συνεργαστούν με τους διεθνείς οργανισμούς, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία ανασυγκρότησης, μετά τον πόλεμο. Τις όποιες σκέψεις και ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση διαμορφώσουν οι χώρες της περιοχής, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ανέλαβε να τις μεταφέρει - προς έγκριση - στην Ουάσιγκτον, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Αντιπολεμικοί τόνοι" με το βλέμμα στην κάλπη

Απεγνωσμένες και δημαγωγικές προσπάθειες καταβάλλει η ηγεσία της ΝΔ να μη βρεθεί σε σύγκρουση με το καθολικό αίτημα του ελληνικού λαού να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Η έντονη ανησυχία που επικρατεί στη Ρηγίλλης να μην κερδηθούν οι ευρωεκλογές τουλάχιστον με μια "αξιοπρεπή" διαφορά, έχει οδηγήσει σε φραστική τροποποίηση της γραμμής του κόμματος απέναντι στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, χωρίς βέβαια επί της ουσίας να αλλάζει τίποτα στην πλήρη και άνευ όρων υποστήριξη των επιλογών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Κ. Καραμανλής, σε ομιλία του το Σάββατο στις Σέρρες, ανέβασε τους "αντιπολεμικούς τόνους", κάνοντας λόγο για "ένα λάθος πόλεμο", για "έναν πόλεμο που γίνεται για λάθος λόγους" (!), ενώ ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, υπογράμμισε την "ανάγκη, τούτη την ώρα, με μια φωνή, να βροντοφωνάξουμε, επιτέλους, πρέπει να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις", αποφεύγοντας βέβαια να καταδικάσει συγκεκριμένα τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δε δίστασε να ανεβάσει τους τόνους κατά της "Ευρώπης των λογιστών", για να περιορίσει το όλο θέμα στο... "έλλειμμα ηγεσίας", ενώ ταυτόχρονα έσπευσε να εκφράσει την προσήλωσή του στην πολιτική και "αμυντική" ενοποίηση της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ).

Εξάλλου, η ουσιαστική σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώθηκε και από την "κριτική" που άσκησε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση "αδυναμία, ανεπάρκεια και ατολμία", γιατί δε μίλησε με καθαρή φωνή και δεν επισήμανε στους "συμμάχους" τους κινδύνους που υπάρχουν. Προτίμησε, είπε, την τακτική του καλού παιδιού, που αναζητά εύσημα από τους ξένους και αυτό την έχει οδηγήσει σε μια υποκρισία και διγλωσσία. "Αλλα να λέει έξω και μετά να έρχεται εδώ, για εσωτερική κατανάλωση, δήθεν να παριστάνει ότι διαφωνεί με αυτά που ενέκρινε και προσυπέγραψε έξω". Κόντρα όμως σε αυτές τις δημαγωγικές διαπιστώσεις, έσπευσε να τονίσει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και της σύστασης Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Τον πραγματικό λόγο των "υψηλών αντιπολιτευτικών τόνων" άφησε για το τέλος, λέγοντας ότι στις ευρωεκλογές πρέπει "να είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη, για να καθορίσουμε τις πολιτικές εξελίξεις στις αρχές του 21ου αιώνα".

  • Την άποψη ότι ο Κ. Σημίτης δεν έπρεπε να προσυπογράψει στο ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς, αλλά αντ' αυτού να καταθέσει ένα μνημόνιο με τα επιχειρήματα και τις θέσεις μας, εξέφρασε ο Β. Μεϊμαράκης, μιλώντας στον "9,84".
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Η κλιμάκωση θα φέρει πολλαπλές επιπτώσεις

Φανερές είναι οι συνέπειες για το εμπόριο και τον τουρισμό της χώρας από τη συνεχιζόμενη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία ομολόγησε χτες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Χρ. Φώλιας,τονίζοντας ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται στην περιοχή είναι "έως επικίνδυνη". Ο ίδιος εξέφρασε την "απογοήτευσή του" για την επιλογή της ΕΕ να ακολουθήσει την πορεία που προδιέγραψαν οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Χρ. Φώλιας, η αγορά διέρχεται τα τελευταία χρόνια μια έντονη κρίση, η οποία επιδεινώνεται κάτω από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η ψυχολογία της αγοράς είναι κακή και το μούδιασμα της κατανάλωσης αισθητό. Ακόμη χειρότερα, όμως, θα γίνουν τα πράγματα, προέβλεψε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα για τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως για παραμεθόριες περιοχές που πραγματοποιούν σε μεγάλη κλίμακα εμπορικές συναλλαγές με βαλκανικές χώρες, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να ακυρώνονται προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το επόμενο διάστημα.

Βέβαια, ο Χρ. Φώλιας δεν παρέλειψε να εκδηλώσει την αγωνία για τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην "πορεία προς την ΟΝΕ" που χαρακτηρίζει"μονόδρομο". Οπως είπε, "υπάρχουν στόχοι που ελπίζουμε να πιάσουμε, αλλά αυτό υπό σταθερούς παράγοντες. Σήμερα οι παράγοντες είναι ασταθείς και μεταβάλλονται προς το χειρότερο".

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αυξήσεων, με αφορμή τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υποστήριξε ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο σε ορισμένα προϊόντα θα οφείλεται στην αύξηση του μεταφορικού κόστους, εξαιτίας της διακοπής των μεταφορών μέσω Γιουγκοσλαβίας. Εκτίμησε, ωστόσο, πως η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, τα δεδομένα της λαϊκής κατανάλωσης είναι τέτοια που αντικειμενικά δεν επιτρέπουν αυξήσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο κόστος που θα έχουν εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη Γιουγκοσλαβία, οι οποίες σε εύλογο διάστημα θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Στα σκαριά η χερσαία επίθεση του ΝΑΤΟ

Μετά από τέσσερις βδομάδες ΝΑΤΟικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, και με εξαίρεση το σενάριο για τυχόν πραξικόπημα στο Βελιγράδι που θα ανέτρεπε τον Μιλόσεβιτς και θα επέβαλλε συνθηκολόγηση "άνευ όρων" της Σερβίας, δε διαφαίνεται πλέον καμία άλλη προοπτική από τη γενίκευση του πολέμου, με χερσαίες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και την ευρύτερη περιοχή. Οπως δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα "προς το παρόν εκτιμούμε ότι αρκούν οι αεροπορικές επιδρομές αλλά, αν υπάρξει ανάγκη μιας χερσαίας επέμβασης, είμαι σίγουρος ότι οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας δε θα οπισθοχωρήσουν". Την Κυριακή το βρετανικό περιοδικό "The Observer", αποκάλυψε ότι το σχέδιο χερσαίας επέμβασης "υπάρχει", εξαναγκάζοντας τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ρ. Κουκ, να δηλώσει επιφυλακτικά ότι εάν ληφθεί απόφαση για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Κόσσοβο "θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο για να υλοποιηθεί". Η ΝΑΤΟική Σύνοδος Κορυφής στην Ουάσιγκτον (23/24 Απρίλη) αναμένεται να αποφασίσει την "τελική φάση" του πολέμου. Ηδη, όμως, ο "γρήγορος","καθαρός", "θεαματικός" πόλεμος μετατρέπεται σε "μακρύ", "βρώμικο", πραγματικό πόλεμο εξόντωσης.

Τα στοιχεία που ενισχύουν αυτή την εκτίμηση είναι η αλλαγή στη μορφή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η στρατιωτική χρήση των προσφύγων και του άμαχου πληθυσμού από τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, η ανοιχτή ενίσχυση του UCK, που θα χρησιμοποιηθεί ως "ασπίδα" των ΝΑΤΟικών χερσαίων δυνάμεων, η ενίσχυση του οικονομικού αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας και η έντονη τρομοκρατία κατά των ελαχίστων δυτικών ΜΜΕ, που παρεκκλίνουν απ' τις επιτακτικές και ασφυκτικές αντισερβικές εντολές. Είναι μια εφιαλτική προοπτική, αφού για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο διαγράφεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο το πραγματικό ενδεχόμενο ενός μακρόχρονου, εξοντωτικού ολοκληρωτικού πολέμου από ξηρά, θάλασσα και αέρα, με απρόβλεπτες συνέπειες. Και είναι βαθύτατα ανησυχητικό ότι: 1. Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ κηρύσσουν μονομερώς τον πόλεμο σε κυρίαρχο και ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ. 2. Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ απαιτούν βίαιη αναθεώρηση νόμιμων συνόρων στην Ευρώπη, που οι ίδιοι, εδώ και πενήντα χρόνια, υπερασπίζονταν "κατά του κομμουνισμού".

Ο "αναθεωρητισμός", δηλαδή η προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας, χαρακτήριζε ιστορικά τις ηττημένες "μεγάλες δυνάμεις", όπως τη χιτλερική Γερμανία και την Ιταλία του Μουσολίνι μετά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, το 1919.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας κυρίαρχος μονοκράτορας όπως οι ΗΠΑ, απαιτεί τέτοια "αναθεώρηση" συνόρων.

Το γεγονός ότι αυτό γίνεται με βιασμό κάθε έννοιας του "διεθνούς δικαίου" του δικού τους "διεθνούς δικαίου" - με εξευτελισμό του ΟΗΕ και με γελοιοποίηση μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και της Ρωσίας, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη απόφαση ή λάθος. Οπως αποκαλύπτει η ΝΑΤΟική έκθεση του 1992 που επαναδημοσίευσε σωστά το "Ποντίκι" (16.4.99) η επιλογή μιας τέτοιας επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας αφορά, βασικά, τις πολλαπλές δυνατότητες αποσταθεροποίησης, πολεμικής και μη, που προσφέρει η ΝΑΤΟική επέμβαση στην περιοχή. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ΝΑΤΟική επίθεση του 1992 "η σημασία του Κοσσυφοπεδίου ως πιθανής θρυαλλίδας σε μια μελλοντική κατάσταση αστάθειας στα Βαλκάνια έγκειται στην αξία που έχει η περιοχή για τους γείτονές της". Η γενική σύρραξη δεν αποσταθεροποιεί μόνο τη Βαλκανική, αλλά εμπλέκει μακροπρόθεσμα την Ελλάδα και την Τουρκία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, την ΕΕ και το Ευρω-νόμισμα, την Κασπία και τη Μ. Ανατολή. Δε θα ήταν το ίδιο αν χρησιμοποιούσαν π. χ. τις μειονοτικές διαφορές μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

Προετοιμασίες για γενίκευση του πολέμου

Υπάρχει σημαντική αλλαγή στη μορφή των αεροπορικών βομβαρδισμών που εκτείνονται και εντείνονται, αλλά και στη συγκέντρωση ειδικών ΝΑΤΟικών επίλεκτων μονάδων στην Αλβανία και τη FYROM.Η παρουσία των ελικοπτέρων τύπου "Απάτσι" βεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζει ήδη τις χερσαίες επιχειρήσεις. Το ίδιο καιο νέος χρονικός ορίζοντας που έθεσε το ΝΑΤΟ "μέχρι το καλοκαίρι" για το "μακρύ" και "εξοντωτικό" πόλεμο. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η στρατιωτική χρήση των προσφύγων, για την οποία δε μιλά κανείς. Δεν είναι μόνο που τους σκοτώνουν ή τους μετακινούν ανάλογα με τις ανάγκες των καθημερινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, το σημαντικότερο είναι ότι, με συγκεκριμένη πολιτική, τους εξαναγκάζουν σε βίαιη στρατολόγηση στον UCK, που σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές διογκώνεται αισθητά και πλησιάζει να διαθέτει 40.000 μάχιμους. Απ' αυτούς οι 10.000 προστέθηκαν μόνο την τελευταία εβδομάδα. Και είναι επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο Ιταλός στρατηγός Λούιτζι Καντόνε που, από την 29η Μάρτη, διοικεί την επιχείρηση "Ουράνιο Τόξο" στην Αλβανία για τους πρόσφυγες, ανήκει στις ιταλικές ειδικές δυνάμεις καταδρομών, διατέλεσε αρχηγός Γενικού Επιτελείου, διοικητής της καλύτερης επιχειρησιακής μονάδας του ιταλικού στρατού (Folgore), υποδιοικητής του ιταλικού εκστρατευτικού σώματος στη Σομαλία και διοικητής της ΝΑΤΟικής πολυεθνικής δύναμης στη Βόρεια Βοσνία. Γιατί ένας τόσο καταρτισμένος "ειδικά" στρατηγός σπαταλιέται να στήνει σκηνές για τους πρόσφυγες στην Αλβανία; Και γιατί ο UCK έχει "αποκλειστική" επαφή μόνο με τις ΗΠΑ, ο πρέσβης των οποίων ενημερώνει καθημερινά τους πρέσβεις των άλλων χωρών στο ΝΑΤΟ για τις "πληροφορίες" που προέρχονται από τον UCK; Στην πραγματικότητα ο αρχικός ρόλος του UCK, που ήταν να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι της επέμβασης και ως "έκφραση των εξεγερμένων Κοσσοβάρων" έχει διευρυνθεί εντυπωσιακά και, πλέον, αποτελεί τμήμα της ΝΑΤΟικής επέμβασης.Το να κάνεις μάχιμο του UCK έναν απελπισμένο πρόσφυγα δεν είναι δύσκολο, αφού, είναι ίσως, ο καλύτερος τρόπος επιβίωσης. Αλλά το να χρησιμοποιήσεις δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες, που πιάσανε όπλο τις τελευταίες εβδομάδες, ως πρόβατα επί σφαγή και ως "ασπίδα" για να μειωθούν οι απώλειες των ΝΑΤΟικών μισθοφόρων της ενδεχόμενης χερσαίας επιχείρησης, αποτελεί προμελετημένο έγκλημα, που αποκαλύπτει και τις πραγματικές διαθέσεις απέναντι στους "δυστυχισμένους" Αλβανόφωνους. Προετοιμασία γενίκευσης πολέμου αποτελεί και η χτεσινή εντολή των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ για στρατιωτική και πολιτική επιχείρηση που θα αποτρέψει πλήρως την ενεργειακή τροφοδοσία της Σερβίας, ιδιαίτερα από την Αδριατική, τον Δούναβη και τη Βουλγαρία.Στο πλήρες και ασφυκτικό εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας εμπλέκονται, σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές, και ελληνικά τάνκερ, υπό ελληνική ή ξένη σημασία. Τέλος, προετοιμασία της "τελικής φάσης" του πολέμου αποτελεί και η επίθεση κατά του απεσταλμένου του BBC Τζον Σίμπσον, από τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό Τ. Μπλερ και το Φόρεϊν Οφις, γιατί, λέει ισχυρίστηκε ότι οι βομβαρδισμοί συσπειρώνουν το σερβικό λαό υπό τον Μιλόσεβιτς, ενώ ανάλογη επίθεση από πολιτικά κόμματα εκδηλώθηκε και κατά δημοσιογραφικής εκπομπής της ιταλικής RAI. Στα ίδια πλαίσια κινείται και η υπουργική αντι-προπαγάνδα στην Ελλάδα για δήθεν "άκρατο" φιλοσερβισμό των ελληνικών ΜΜΕ.

ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑΣ

"Στέλνω Ελληνες φαντάρους όπου θέλω"!

Η δήλωση του Κ. Σημίτη την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, προκάλεσε σοκ. Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα του "Ρ",αν τελικά θα στείλει Ελληνες στρατιώτες στην εμπόλεμη ζώνη των Βαλκανίων, προκαλούν ανατριχίλα. Ισως είναι σύμπτωμα, ίσως είναι σημάδια μιας άλλης ανατριχίλας. Της ανατριχίλας που προκαλεί η οσμή του θανάτου... Θα στείλω τους Ελληνες στρατιώτες όπου θέλω, χωρίς κανέναν περιορισμό! Αυτή ήταν η δήλωση του ..."λοχία" του ΝΑΤΟ, κ. Κωνσταντίνου Σημίτη!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την περασμένη Πέμπτη, ο "Ρ" και η "Αυγή" έφεραν στο φως ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για διάταγμα του Λευκού Οίκου,που φέρει την υπογραφή Κλίντον, με ημερομηνία 13 Απρίλη, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του, ορίζει ότι τόσο η περιοχή της Αδριατικής, όσο και η περιοχή του Ιονίου Πελάγους, πάνω από το Ακτιο και τη Λευκάδα, είναι εμπόλεμη ζώνη!

Επαναλαμβάνουμε: Οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει μονομερώς σε κατάσταση πολέμου ένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας, καθώς και την Αδριατική θάλασσα!

***

Για το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο ("Ριζοσπάστης" - "Αυγή" /15-4-99), την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το τι είπε είναι απερίγραπτο: "Αυτό το διάταγμα - υποστήριξε - εντάσσεται σε μια πρακτική να επισημαίνεται στους τρίτους που δε συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ότι οι περιοχές αυτές είναι επικίνδυνες και ως εκ τούτου - συνέχισε ο πρωθυπουργός - δεν έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από εκείνους που προκαλούν τη ζημιά, και, εν προκειμένω οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν τον εαυτό τους"! Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, κάτι σαν "εμπορική πράξη", κάτι σαν άρθρο ...ασφαλιστηρίου συμβολαίου, θέλησε να εμφανίσει ο Κ. Σημίτης το διάταγμα πολέμου του Κλίντον! Προσοχή! Το πολεμικό διάταγμα του Κλίντον είναι περίπου ...ισοδύναμο με φορτοεκφορτωτικά έγγραφα εμπορευμάτων της αμαξοστοιχίας Αθηνών - Λιανοκλάδι, κατά τον κύριο Σημίτη...

***

Οταν ακολούθως ο "Ρ" επιχείρησε να θέσει ερώτημα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε πως πρόκειται για "επικίνδυνη περιοχή", αλλά εκεί, σε αυτή την επικίνδυνη περιοχή στέλνει η κυβέρνηση το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής",ο κ. Σημίτης στο άκουσμα της ονομασίας του πλοίου έκανε τα αδύνατα - δυνατά να αποτρέψει την ολοκληρωμένη διατύπωση του ερωτήματος, διακόπτοντας δυο φορές τον ερωτώντα δημοσιογράφο και ισχυριζόμενος εκ νέου ότι δήθεν το διάταγμα Κλίντον "δεν αφορά την κίνηση των Ελλήνων πολιτών"!

Ομως ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να αντισταθεί μπροστά στην αλήθεια των κυβερνητικών προθέσεων. "Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην εμπλακεί σε μια περιοχή, η οποία αποκαλείται "ζώνη πυρός" από τον Πρόεδρο Κλίντον, στέλνοντας εκεί Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις;", ήταν το ερώτημα που τέθηκε από το "Ρ".Η απάντηση του Κ. Σημίτη άφησε άναυδους τους πάντες: "Η ελληνική κυβέρνηση θα στέλνει τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις όπου νομίζει ότι είναι σωστό, χωρίς κανέναν περιορισμό"! Αυτή ήταν η φράση του! Μετά την παραπάνω δήλωση, χαμογέλασε, χαιρέτησε και έφυγε, όπως σημειώναμε στην εφημερίδα την επόμενη μέρα...

***

Η δήλωση του πρωθυπουργού, η παραπάνω αδιανόητη θέση, είναι η τραγική απόδειξη του ανείπωτου βαθμού επικινδυνότητας που συνιστά για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι απλώς μια κυβέρνηση -ραγιάς. Δεν είναι μόνο συνένοχη στο έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας. Η κυβέρνηση της εγχώριας πλουτοκρατίας είναι αποφασισμένη, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, για να πάρει κι αυτή μέρος στο ματοβαμμένο πλιάτσικο των Βαλκανίων, για να μπουν και στα δικά της θησαυροφυλάκια μερικά από τα βρώμικα λεφτά του νέου σχεδίου Μάρσαλ που ετοιμάζουν οι πολυεθνικές για την περιοχή, αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάψει τα χέρια ακόμα και με ελληνικό αίμα.Είναι τόσο αδίστακτη κυβέρνηση, που ο ..."στρατολόγος" του ΝΑΤΟ, ο κ. Σημίτης, δηλώνει ότι θα στείλει όπου θέλει και όποτε θέλει τα παιδιά του ελληνικού λαού να σφαγιαστούν γύρω από την ποδιά των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Είναι μια δήλωση που - σημειωτέον - έγινε καθώς οι πληροφορίες για έναρξη προετοιμασιών χερσαίας επέμβασης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας καταφθάνουν η μία μετά την άλλη...

***

Τις μικροϊμπεριαλιστικές ονειρώξεις της εγχώριας ολιγαρχίας η Ελλάδα τις έχει πληρώσει ακριβά.

  • Τις πλήρωσε στην Ουκρανία, το 1919, όταν 400 φέρετρα Ελλήνων επέστρεψαν πίσω στην πατρίδα, λόγω του ότι κάποιος σαν τον κ. Σημίτη έστειλε τότε τα παιδιά του ελληνικού λαού να συμμετάσχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της νεαρής ΕΣΣΔ.
  • Τις πλήρωσε στη Μικρά Ασία, το 1922, όταν αμέτρητα φέρετρα Ελλήνων επέστρεψαν στην πατρίδα μετά τις εντολές που κάποιοι αντίστοιχοι του κ. Σημίτη έδωσαν στα παιδιά του ελληνικού λαού.
  • Τις πλήρωσε το 1952, όταν τα φέρετρα των Ελλήνων στρατιωτών επέστρεφαν από την Κορέα επειδή κάποιοι προκάτοχοι του κ. Σημίτη είχαν διατάξει να συμμετάσχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση.

***

Τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα για να παίζουμε με τις λέξεις: Αν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι αυτής της χώρας θέλουν να επεκτείνουν τις μπίζνες τους πάνω στα συντρίμμια των Βαλκανίων, ας πάνε τότε αυτοί να πολεμήσουν. Ας στείλουν τους κανακάρηδές τους, τα δικά τους παιδιά, για να σκοτώσουν τους γειτονικούς λαούς. Αν θέλουν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές να συμμετάσχουν στον πόλεμο του Κλίντον, του Σρέντερ και του Σημίτη, ας πάρουν τα κότερά τους, ας πάρουν τις θαλαμηγούς τους, που τις έχουν αραγμένες στο Τουρκολίμανο και στη μαρίνα της Ζέας, κι ας πάνε οι ίδιοι να κάνουν ΝΑΤΟκαθοδηγούμενες περιπολίες στην Αδριατική.

Εκεί που η κυβέρνηση Σημίτη έστειλε τα παιδιά του "Θεμιστοκλής", να πάνε οι ίδιοι αυτοί οι κύριοι. Οι μανάδες και οι πατεράδες των παιδιών που υπηρετούν στο Στρατό, το Ναυτικό και την Ελληνική Αεροπορία, ας πάρουν κι αυτοί τα μέτρα τους. Ειδικά αυτοί έχουν την υποχρέωση να εμποδίσουν την έξοδο των Ελλήνων στρατιωτών έξω από τα σύνορα της χώρας.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΜΠΑΝΙΑ "Ρ" - "902"
Συμπαραστεκόμαστε στο λαό της Γιουγκοσλαβίας

Συνεχίζεται η ανταπόκριση των αναγνωστών του "Ριζοσπάστη" και των ακροατών και τηλεθεατών του "902 Αριστερά στα FM" και της Τηλεόρασης, που εκδηλώνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό, που σφυροκοπείται - ανελέητα - από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί 5 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων και η καμπάνια συνεχίζεται. Λόγω της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων από πλευράς "Ρ" και "902" και της μεγάλης προσφοράς, όσοι φίλοι και σύντροφοι θέλουν να συνεισφέρουν με τρόφιμα και φάρμακα, θα πρέπει από σήμερα να αποστέλλουν τα δέματά τους στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού,στη διεύθυνση Αστρους 113, Κολωνός με την ένδειξη ΕΕΔΥΕ ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2592902 και 2592333.

Για όσους θέλουν να καταθέσουν χρήματα μπορούν να το κάνουν στον τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/969355-62 που έχει ανοιχτεί από το "Ρ" και τον "902". Ο λογαριασμός αυτός έχει ανοιχτεί για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του Γιουγκοσλαβικού λαού, στο όνομα του διευθυντή του "902", Στάθη Βαμβέτσου.

Συγκέντρωση αντιστασιακών 1967-1974

Να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί, έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια θα διαδηλώσουν οι αντιστασιακοί που, στην επέτειο των 32 χρόνων από την επιβολή της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας που είχε συμπαραστάτες τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και τη ΣΙΑ, καλούνται σε συγκέντρωση στο χώρο βασανιστηρίων του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, αύριο Τετάρτη 21 Απριλίου στις 11 το πρωί,από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία, για να διαδηλώσουν οι αντιστασιακοί "Να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί", "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια".

Η πορεία θα συνεχίσει στη γιουγκοσλαβική πρεσβεία, όπου οι αντιστασιακοί θα εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο γιουγκοσλαβικό λαό που δοκιμάζεται από τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ