ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
Κανένα πρόβλημα δε βλέπει η κυβέρνηση
  • Ο υφυπουργός Υγείας είπε στη Βουλή ότι δεν έχει επηρεαστεί η ατμόσφαιρα
  • Στ. Παναγιώτου: Τραγικές οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον

Παρά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τους συνεχείς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, η κυβέρνηση διά υφυπουργού Υγείας ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Το θέμα έφερε στο Κοινοβούλιο με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης είπε ότι από τα στοιχεία που υποβάλλουν καθημερινά η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αλλά και το εργαστήριο Ελέγχου Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου "δε φαίνεται να έχει επηρεαστεί η ατμόσφαιρα, το νερό ή το έδαφος στην Ελλάδα από τοξικούς ή ραδιενεργούς ρύπους". Ισχυρίστηκε ότι οι μετρήσεις δίνουν στοιχεία που δε διαφέρουν από εκείνα που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο, ενώ καθησυχαστικοί είναι οι ειδικοί και για το ρύπο των διοξινών. Κατά συνέπεια, ο υφυπουργός τόνισε ότι δεν υπήρξε μέχρι τώρα κανένα ανησυχητικό στοιχείο που να επιβάλλει τη λήψη μέτρων ή την παροχή οδηγιών, παρά το ότι, όπως είπε, εάν οι βομβαρδισμοί συνεχιστούν μπορεί να υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Στην απάντησή του ο Στ. Παναγιώτου είπε ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται ο υφυπουργός, τόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όσο και αυτό της Θράκης, που ανέλαβαν την ευθύνη των μετρήσεων, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν οι διοξίνες έχουν μεταφερθεί στη χώρα μας, αφού είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τέτοιες μετρήσεις. Οι απόψεις των ειδικών, είπε, είναι ότι οι διοξίνες είναι άκρως τοξικές και καρκινογόνες στέρεες ουσίες που δημιουργούνται από τους βομβαρδισμούς των χημικών εργοστασίων της Γιουγκοσλαβίας και αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο που μπορεί αντιμετωπίσει η χώρα μας. Οι ουσίες αυτές, είπε, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και οι επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον θα είναι τραγικές.

Ολοι οι ρύποι, συνέχισε ο βουλευτής, με το βρόχινο νερό καταλήγουν πρώτα στα ποτάμια και στις λίμνες και κατ' επέκταση μέσω της χλωρίδας και στην τροφική αλυσίδα. Πρότεινε δε, αντί η κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, να φέρει ένα ψήφισμα στη Βουλή, με το οποίο θα αναλαμβανόταν εκστρατεία για τη διαφώτιση της κοινής γνώμης για τους κινδύνους που προκαλούνται στο περιβάλλον ολόκληρης της Βαλκανικής.

Παραιτηθείτε αν δεν εισακουστείτε

Ανοιχτή επιστολή της Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής απειλής προς τους γιατρούς υπουργούς της κυβέρνησης, που τους καλεί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων

Το παράγγελμα του Ιπποκράτη "εξέλθετε, αμυνθείτε" θυμίζει η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, με ανοιχτή επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή της Ιατρικής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Στεφανή - ο οποίος υπήρξε και πρώτος πρόεδρος της Εταιρείας.

Η Εταιρεία απευθύνεται προς τον υπουργό Λ. Παπαδήμα και τους υφυπουργούς Ν. Φαρμάκη και Θ. Κοτσώνη ως γιατρούς υπογραμμίζοντας ότι "ο Ιπποκράτης κατάφερε να σταματήσει τον καταστροφικό πόλεμο της υπερδύναμης των Αθηνών κατά της αδυνάτου νήσου Κω".

Στη συνέχεια η εταιρία τονίζει:

  • Τώρα είναι βέβαιο ότι ξεχνάτε το καθήκον σας που απορρέει από την ιατρική σας ιδιότητα και αυτήν των συνεχιστών της ιπποκρατικής ιδέας και σκέψης.
  • Ξεχνάτε ότι ο πόλεμος αντίκειται στη θεμελιώδη ιατρική ηθική και ότι οι γιατροί σε κάθε πόλεμο βρέθηκαν πάντα στην πρώτη γραμμή του για να περισώσουν ό,τι μπορούν περιθάλποντας στρατιώτες ή άμαχο πληθυσμό.
  • Ξεχνάτε ν' αντιδράσετε στο άγριο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού, αλλά και γενικότερα όλων των βαλκανικών λαών, μη εξαιρουμένης και της χώρας μας, όταν οι φονικές βόμβες που είναι επικαλυμμένες με μη εμπλουτισμένο Ουράνιο όχι μόνο σκοτώνουν, αλλάοδηγούν και στο "Σύνδρομο του Κόλπου".
  • Ξεχνάτε να υψώσετε τη φωνή σας όταν γνωρίζετε ότι στον Αραξο φιλοξενούμε 10 ΝΑΤΟικές πυρηνικές κεφαλές που ισοδυναμούν με 100 βόμβες τύπου Χιροσίμα που μπορεί να σκορπίσουν ανά πάσα στιγμή τον όλεθρο.
  • Σιωπάτε εγκληματικά ή ψευδόμενοι καθησυχάζετε τον ανυποψίαστο πολίτη για την "αθωότητα" π. χ. του Τσέρνομπιλ το 1986 και τώρα για την "αθωότητα" των φονικών νεφών από τους "ανθρωπιστικούς" ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Η Εταιρεία καλεί τους υπουργούς να υψώσουν τη φωνή τους έστω ακούγοντας τη φωνή των μαρτύρων γιατρών του ειρηνιστικού κινήματος, όπως ο Λαμπράκης, ο Αλιέντε και ο Σβάιτσερ και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Και η επιστολή καταλήγει: "Καλέστε από τη θέση που κατέχετε την κυβέρνησή σας ν' αφουγκραστεί τον χτύπο της καρδιάς του λαού μας και ζητήσει το σταμάτημα του εγκλήματος που διαπράττεται εις βάρος του Γιουγκοσλάβικου λαού και των αθώων προσφύγων Κοσσοβάρων. "Εσείς στ' όνομα των θεών που προστατεύουν την ομογένειά μας εξέλθετε, αμυνθείτε... " είναι το παράγγελμα του Ιπποκράτη. Εμείς θα λέγαμε ακόμη, δείξτε μεγαλύτερη γενναιότητα και αν δεν εισακουστείτε παραιτηθείτε".

ΟΧΙ στον πόλεμο από τη Σητεία

Ενα βροντερό ΟΧΙ στο βρώμικο πόλεμο και στους ιμπεριαλιστές που δήθεν προστατεύουν την ειρήνη, έρχεται αυτή τη φορά από τη Σητεία. Εκατοντάδες κάτοικοι έδωσαν το "παρών" στη δεύτερη κατά σειρά μεγάλη συγκέντρωση και αντιπολεμική συναυλία, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή για την Ειρήνη στα Βαλκάνια.

Στην κεντρική πλατεία της Σητείας μαζεύτηκαν οι κάτοικοι της περιοχής και καταδίκασαν τις ενέργειες του ΝΑΤΟ, που πυροδοτούν την ειρήνη, δείχνοντας έτσι ότι έχουν καταλάβει ότι ο πόλεμος δεν είναι μακριά. Αντίθετα είναι πολύ κοντά, δίπλα μας. "ΟΧΙ στον πόλεμο. ΟΧΙ στα Αμερικανονατοϊκά γεράκια", "ΝΑΙ στην ειρήνη. ΝΑΙ στη φιλία των λαών", βροντοφώναξαν οι κάτοικοι του νομού και υποσχέθηκαν ότι "κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος, παρά μόνο αυτός που δε γίνεται".

Στη συναυλία παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων - εκτός από τη ΝΔ. Αν και καλεσμένοι έλαμψαν διά της απουσίας τους οι δήμαρχοι Σητείας και Λεύκης, σε αντίθεση με τους δημάρχους Ιτάνου και Μακρύ Γυαλού που έδωσαν το "παρών" στη συναυλία. Εκ μέρους της ΚΟ Σητείας του ΚΚΕ μίλησε ο Δημ. Οικονόμου και εκ μέρους της ΚΟΒ Σητείας της ΚΝΕ ο Μ. Αγγελάκης. Από τη Συντονιστική Επιτροπή Ειρήνης χαιρέτισε ο Γ. Καλιαμπέτσος, αλλά και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μ. Χατζηνάκης, εκπρόσωποι των Τοπικών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ και άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής.

Νέκρωσαν τα δικαστήρια

Ηταν από τις ελάχιστες φορές που βρέθηκαν όλοι μαζί, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστές και εισαγγελείς. Χτες το μεσημέρι πραγματοποίησαν συμβολική ολιγόωρη αποχή από τα καθήκοντά τους και συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια (πρώην Σχολή Ευελπίδων) για να καταδικάσουν τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε επιστολή του προέδρου των Γιουγκοσλάβων δικηγόρων Μίλαν Γιούβιν, που ανέφερε: "Είμαστε περήφανοι που έχουμε τους Ελληνες φίλους μας στις δύσκολες ώρες. Με τη δική σας υποστήριξη, είμαστε σίγουροι ότι θα τα βγάλουμε πέρα και θα υπερασπιστούμε όχι μόνο την πατρίδα μας, αλλά επίσης και την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο από τον κίνδυνο που εγκυμονούν οι ηγεμονικές δυνάμεις που οδηγούνται από τις ΗΠΑ".

Προχτές, οι πέντε Ενώσεις των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας μας με ψήφισμά τους έκαναν έκκληση για "δικαίωμα των κρατών να επιλύουν τα εσωτερικά τους προβλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο".

Χτες ήρθε το μήνυμα του προέδρου του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Βελιγραδίου Μπόγκογιε Μαριάνοβιτς, ο οποίος απευθυνόμενος στους Ελληνες συναδέλφους του ανέφερε: "Εχουμε επίγνωση ότι αυτή η επίθεση στη χώρα μας παραβιάζει όλη τη διεθνή τάξη και το πρωταρχικό δικαίωμα ενός έθνους να προστατευτεί από την καταστροφή. Ανυπομονούμε να συναντηθούμε μαζί σας, τους συναδέλφους μας και όλους όσοι εργάζονται στην ελληνική Δικαιοσύνη".

Οι δικαστικοί υπάλληλοι στέλνουν την προσεχή Πέμπτη ανθρωπιστική βοήθεια με τέσσερις νταλίκες. Παράλληλα, ένα λεωφορείο με δικαστικούς υπαλλήλους ξεκινάει την ίδια μέρα για το Βελιγράδι.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Εμειναν στις ευχές

Μακριά απ' τις αρχές του Ιπποκράτη για την αποστολή όσων υπηρετούν την υγεία ήταν οι χτεσινές αναφορές των υπουργών Υγείας των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που βρίσκονται στην Αθήνα και παίρνουν μέρος στην 6η Διάσκεψη για τους ηλικιωμένους.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Χανς Κρίστιαν Κρούγκερ, μιλώντας στην έναρξη της Διάσκεψης περιόρισε τη "θλιβερή κατάσταση"- όπως τη χαρακτήρισε - μόνο στο Κοσσυφοπέδιο, αγνοώντας ότι οι ΝΑΤΟικές επιθέσεις έχουν στόχο όλη τη Γιουγκοσλαβία, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται μαζική καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ελληνας υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας αναφέρθηκε γενικώς στον πόλεμο - χωρίς να προσδιορίσει ποιος τον κάνει και εναντίον ποιου. Η μια διάσταση του πολέμου, συνέχισε ο Λ. Παπαδήμας, είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πρόσφυγες και η άλλη οι τεράστιες επιπτώσεις που έχει, τόσο στις εμπλεκόμενες, όσο και στις όμορες χώρες, ενώ "μπορεί να έχει επιπτώσεις που θα αφορούν σε λίγο όλη την Ευρώπη".

Και κατέληξε: "Ως υπεύθυνοι για την υγεία των πολιτών της Ευρώπης έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στο ενδεχόμενο της άμεσης ή έμμεσης απειλής της υγείας των πολιτών μας από τις συνέπειες τις περιβαλλοντικές που μπορεί να έχει αυτός ο πόλεμος. Πιστεύω ότι δε θα πρέπει να μένουμε μόνο στις ευχές για μια γρήγορη εξεύρεση πολιτικής λύσης. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ