ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ο Μιλόσεβιτς επικροτεί τη συμφωνία Μιλουτίνοβιτς - Ρουγκόβα...

...ενώ στο επίκεντρο των χτεσινών βομβαρδισμών τέθηκε το Μαυροβούνιο και το Ποζάρεβιτς, γενέτειρα πόλη του Μιλόσεβιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ως "την πρώτη νίκη στο δρόμο προς την ειρήνη" περιέγραψε χτες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος την προχτεσινή κοινή ανακοίνωση ανάμεσα στον Σέρβο Πρόεδρο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και τον Κοσσοβάρο Αλβανό ηγέτη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα, με την οποία ανακοινώθηκε η συγκρότηση κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο και η έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Εννοείται πως σε διάφορα χρονικά διαστήματα και του περασμένου 24ώρου, πραγματοποιήθηκαν σφοδρές - αν και κατά τι λιγότερες - ΝΑΤΟικές επιδρομές, με επίκεντρα περιοχές του Μαυροβουνίου, ορισμένα προάστια του Βελιγραδίου, το Νόβι Σαντ, το Ποζάρεβιτς και την Οστρούνιτσα.

"Παρά τις συνθήκες πολέμου, το καθήκον μας και ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να αγωνιστούμε για να πετύχουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη και ειρήνη για όλους στο Κοσσυφοπέδιο", σημείωσε ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς στη διάρκεια συνάντησής του με επιτελείο υψηλόβαθμων στελεχών της ηγεσίας της χώρας. Στην ίδια δήλωση του Προέδρου Μιλόσεβιτς, που μεταδόθηκε από τη σερβική κρατική τηλεόραση, η κοινή ανακοίνωση ανάμεσα στον Μιλουτίνοβιτς και τον Ρουγκόβα χαιρετίστηκε ως "πρώτη νίκη στο δρόμο προς την ειρήνη"... με επιχείρημα πως προσφέρει μια ευκαιρία σ' εκείνες τις πλευρές της διεθνούς κοινότητας που ενδιαφέρονται για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης ή συμβάλλουν σ' αυτές τις προσπάθειες, με απώτερο στόχο την παύση των ΝΑΤΟικών επιθέσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ωρες μετά την προχτεσινή απομάκρυνση του Βουκ Ντράσκοβιτς από τη θέση του αντιπροέδρου της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, ο Βόγισλαβ Σέσελι (που κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης) σχολίασε τις διάφορες πρωτοβουλίες για εκτόνωση της κρίσης που έχουν προκληθεί από τις ΝΑΤΟικές επιδρομές, λέγοντας κατηγορηματικά πως το Βελιγράδι "δε θα επιτρέψει να έρθουν ένοπλες δυνάμεις, ούτε καν του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά ούτε και την κατοχή οποιουδήποτε μέρους της χώρας"! Συναφείς δηλώσεις έκανε ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στη Ρωσία Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς (αδελφός του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας), σημειώνοντας πως η χώρα του "θα δεχτεί πολιτικές δυνάμεις του ΟΗΕ με μεγάλη ρωσική συμμετοχή και εξαίρεση χωρών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ"...

Η χτεσινή δήλωση του Προέδρου Μιλόσεβιτς και τα σχόλια των Σέσελι και Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς έναντι των διαφόρων ειρηνευτικών πρωτοβουλιών ίσως είναι ενδεικτικές των θέσεων της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας, ωστόσο το ρεπορταζιακό "βλέμμα" των περισσότερων ΜΜΕ εστιαζόταν χτες στις πρωτοβουλίες - ζυμώσεις για εξεύρεση λύσης που έχει αναλάβει η Μόσχα σε επαφή με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Στο Μαυροβούνιο οι σκληρότερες ΝΑΤΟικές επιδρομές

Το σφοδρότερο κύμα βομβαρδισμών δέχτηκε χτες το Μαυροβούνιο. Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ βρέθηκαν περιοχές πλησίον αλλά και εντός του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα και οι παραλιακές πόλεις Μπαρ και Πέτροβατς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και πληροφορίες που μετέδωσαν κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεκάδες ισχυρές εκρήξεις εκδηλώθηκαν γύρω στις 11.00 χτες το πρωί στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα. Αιτία ήταν η - σε δύο φάσεις - ρίψη τουλάχιστον 20 ΝΑΤΟικών πυραύλων.

Οι επιδρομές του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο άρχισαν - μετά από διάστημα 11 ημερών - μέσα στο τελευταίο 48ωρο, προκαλώντας σύμφωνα με τις τοπικές αρχές το θάνατο μίας 61χρονης γυναίκας και τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ατόμων.

Μεσούντων των ανελέητων βομβαρδισμών, Μαυροβούνιος ιατροδικαστής κατηγόρησε χτες το γιουγκοσλαβικό στρατό ότι διενέργησε και εξέδωσε "πλαστές" αναφορές νεκροψίας για έξι Κοσσοβάρους Αλβανούς πρόσφυγες που σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Ροζάτζε. Δύο βδομάδες πριν, οι έξι πρόσφυγες σκοτώθηκαν όταν (σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες") δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού και παραστρατιωτικές οργανώσεις απέλασαν περίπου 400 μουσουλμάνους χωρικούς από τις εστίες τους, που ήταν σε τέσσερα χωριά στη μεθόριο με το Κόσσοβο. Στις αρχές της βδομάδας, ο γιουγκοσλαβικός στρατός παραδέχτηκε πως οι στρατιώτες του ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο των έξι προσφύγων, προβάλλοντας ωστόσο τη δικαιολογία της αυτοάμυνας. Είπαν δηλαδή πως τα θύματα πυροβολήθηκαν γιατί έριξαν πρώτα πυρ.

Στις νεκροψίες που έκαναν γιατροί του γιουγκοσλαβικού στρατού αναφέρεται ότι τέσσερα από τα έξι θύματα σκοτώθηκαν "εξ αποστάσεως" και άλλα δύο σκοτώθηκαν τυχαία όταν ανακαλύφτηκαν να κρύβονται σε σπίτι κοντά στο σημείο της ένοπλης αντιπαράθεσης. Ο Μαυροβούνιος ιατροδικαστής, Μιόντρα Σοτς, κατηγόρησε το γιουγκοσλαβικό στρατό για πλαστές νεκροψίες, με το επιχείρημα πως ο γιατρός που διορίστηκε δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις και πείρα.

Του όλου θέματος θα επιληφθεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τζίρι Ντάινσμπιερ, που βρίσκεται στο Μαυροβούνιο.

Επιδρομές σε άλλες περιοχές

Μόνον τριάντα αεροπορικές επιχειρήσεις έγιναν σε θέσεις πουπολλές είχαν εγκαταστάσεις ραντάρ, αεροπλάνα και αποθήκες πετρελαίου, υποστήριξε ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος, Τζέιμ Σι, ενώ ο σερ Τζον Ντέι (αξιωματούχος βρετανικού υπουργείου Αμυνας) συμπλήρωνε: "Αυτά τα αεροσκάφη αποτελούν απειλή για τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου και για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις".

Σύμφωνα, πάντως, με σερβικά μέσα ενημέρωσης, αργά το βράδυ της Τετάρτης βομβαρδίστηκε η πόλη Πρίζρεν, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και δύο παιδιών, και τον τραυματισμό άλλων επτά.

Χτες τα ξημερώματα, εκδηλώθηκαν τουλάχιστον πέντε ισχυρότατες εκρήξεις σε νότια προάστια του Βελιγραδίου, με αποτέλεσμα την ισοπέδωση μιας μεγάλης γέφυρας στον ποταμό Σάββα και την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε μία παρακείμενη βοηθητική στην περιοχή Οστρούνιτσα. Εξάλλου, ΝΑΤΟικοί πύραυλοι χτύπησαν αναμεταδότη της κρατικής τηλεόρασης στο προάστιο Κρνιάτσα του Βελιγραδίου.

Για πρώτη φορά στις 36 μέρες των ΝΑΤΟικών επιδρομών, τέθηκε στο φονικό στόχαστρο των αεροσκαφών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου η γενέτειρα πόλη του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Ποζάρεβιτς (80 χλμ νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου). Οι επιδρομές στο Ποζάρεβιτς, προκάλεσαν την καταστροφή κτιρίων σε κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό.

Τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι έπεσαν στο πολυβομβαρδισμένο Νόβι Σαντ, με στόχο το διυλιστήριο της πόλης.

ΡΩΣΙΑ
Διπλωματικές κινήσεις με αμφίβολο αποτέλεσμα

ΜΟΣΧΑ - ΒΟΝΝΗ.-

Η έντονη κινητικότητα που παρουσιάζει η ρωσική διπλωματία σε συνεννοήσεις με το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, φαίνεται να αποκαλύπτει αμυδρά κάποιας πιο συγκεκριμένης μορφής "ειρηνευτικό σχέδιο", με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό για δύο λόγους: Αφενός προβάλλει ιδιαίτερα αμφίβολη η αντίδραση που επιφυλάσσει σ' αυτή την προσπάθεια ζυμώσεων η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και αφετέρου οι μακρόθεν "ψυχρές" παρατηρήσεις της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ, χτες βράδυ, διά του υφυπουργού Εξωτερικών, Στρόομπ Τάλμποτ, σημείωναν χαρακτηριστικά πως "υπάρχει ακόμη πολλή και σκληρή δουλιά" μέχρις ότου η Δύση και η Μόσχα αποκτήσουν "μία κοινή θέση" για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία. Και ο Τάλμποτ υπέδειξε το γνωστό τροπάρι των ΝΑΤΟικών όρων που εδώ και καιρό έχει τεθεί έναντι του Βελιγραδίου.

Ρώσοι αξιωματούχοι ενημέρωναν χτες το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε σχέση με το προσχέδιο "ειρήνευσης" που ετοιμάζουν, αφού προηγήθηκαν οι διαβουλεύσεις του Βίκτορ Τσερνομίρντιν (ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Γιέλτσιν) χτες, σε Γερμανία και Ιταλία και σήμερα σε Βελιγράδι...

"Οι πιθανότητες είναι πολύ υψηλότερες τώρα όχι μόνο για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο", δήλωνε ο πρόεδρος Γιέλτσιν αναφορικά με τις κινήσεις της ρωσικής διπλωματίας προσθέτοντας πως "είτε θα αποκατασταθούν ο διεθνής νόμος και η τάξη, είτε θα κυριεύσει τον κόσμο η παρανομία και η απεριόριστη δράση μίας χώρας".

Τι περιέχει το νέο "ρωσικό σχέδιο"; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Μόσχα προτείνει την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και την ανάπτυξη διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή υπό διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και με δραστική ρωσική συμμετοχή. Η προϋπόθεση - κλειδί για όλα αυτά είναι η παύση των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία. Οπως δήλωσε ο Β. Τσερνομίρντιν, μετά από συνομιλίες που είχε χτες στη Βόννη: "Το βασικότερο έργο μας είναι η παύση των βομβαρδισμών και η αποκατάσταση της ειρήνης. Ελπίζουμε πως αυτό θα γίνει αντιληπτό από άλλες χώρες".

Ο Κόφι Ανάν δε σχολίασε άμεσα το ρωσικό σχέδιο, αλλά έκανε τις συνήθεις σιβυλλικές εκκλήσεις για παύση των "εχθροπραξιών στη Γιουγκοσλαβία" και εκδήλωσε την "ευχαρίστησή του προς την ηγεσία της Ρωσίας, για τα συνεχή και σημαντικά βήματα προς την εξεύρεση λύσης".

Αν και όπως είναι γνωστό οι ΝΑΤΟικές επιδρομές γίνονται δίχως εξουσιοδότηση των Ηνωμένων Εθνών, εντούτοις ο Ανάν δήλωσε πως η όποια λύση θα πρέπει να έχει τις ευλογίες του ΟΗΕ.

"Είναι ενθαρρυντικό που οι ηγέτες και οι χώρες της υφηλίου έχουν κατανοήσει πως οποιαδήποτε λύση βρεθεί πρέπει να νομιμοποιηθεί διά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", κατέληξε ο Ανάν.

Μετά τις συνομιλίες του με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ, ο Τσερνομίρντιν φάνηκε "συγκρατημένα αισιόδοξος", λέγοντας: "Είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για κάποια λύση στο Γιουγκοσλαβικό, αλλά υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος"...

Η... συνήθης αντίδραση της Ουάσιγκτον

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στρομπ Τάλμποτ, δήλωσε χτες βράδυ ότι υπάρχει ακόμα "πολλή και σκληρή δουλιά" να γίνει, πριν η Δύση και η Ρωσία αποκτήσουν μια κοινή θέση για να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Κόσσοβο.

Ο Τάλμποτ πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δε διαπραγματεύονται μια διευθέτηση της κρίσης του Κοσσόβου με τους Ρώσους, ούτε και διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς μέσω των Ρώσων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Τάλμποτ πρόσθεσε ότι η Δύση εργάζεται με τους Ρώσους, με τα Ηνωμένα Εθνη και με άλλους "για να κρατήσει στην επιφάνεια την πιθανότητα μιας πολιτικής διευθέτησης". Αλλά, διευκρίνισε μάλλον "πονηρά" ο Τάλμποτ "μία πολιτική διευθέτηση είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση που το Βελιγράδι προετοιμαστεί να δεχτεί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΝΑΤΟ από την έναρξη της κρίσης"....

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
"Ανεξήγητες" ΝΑΤΟικές ερμηνείες για τον πύραυλο

ΣΟΦΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μέσα στις πέντε βδομάδες των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, τρεις ΝΑΤΟικοί πύραυλοι έπεσαν "κατά λάθος" στο έδαφος της Βουλγαρίας, προκαλώντας τους φόβους και τις φραστικές διαμαρτυρίες της κυβέρνησης Κοστόφ. Το θέμα "ξεχάστηκε"... έως ότου αργά το βράδυ της Τετάρτης, ΝΑΤΟικό "βλήμα" έπεσε σε σπίτι προαστίου της Σόφιας (15 χλμ. από το κέντρο!), μη προκαλώντας αδικοχαμένα θύματα από καθαρή τύχη και μόνον... Αυτή τη φορά, οι φόβοι της Βουλγαρίας (που αντανακλούν τα ανάλογα συναισθήματα και άλλων Βαλκάνιων γειτόνων) πήραν εντονότερη μορφή και χρειάστηκε να "επιστρατευτεί" για παροχή διευκρινίσεων και δικαιολογιών ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

ΝΑΤΟ: "Ο πύραυλος έπεσε... χωρίς να υπάρχει πρόθεση"!

Μετά από καθυστέρηση, το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ένα ακόμη "τυχαίο" (;) σφάλμα του. Οχι, δεν επρόκειτο για έναν ακόμη βομβαρδισμό αστικής περιοχής στη Γιουγκοσλαβία αλλά για ρίψη πυραύλου σε σπίτι που απείχε μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, Σόφια!

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, κλήθηκε να δώσει διαβεβαιώσεις και εξηγήσεις στη βουλγαρική κυβέρνηση ενώ αργότερα ο επίσημος ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος, Τζέιμι Σι, επιχειρούσε να δικαιολογήσει... τα αδικαιολόγητα.

Πώς έγινε; Σύμφωνα με τον Σι, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε όταν συμμαχικό αεροπλάνο απειλήθηκε από τα γιουγκοσλαβικά αντιαεροπορικά πυρά, δε βρήκε το στόχο του και έπεσε, "χωρίς να υπάρχει πρόθεση" (!) στη Βουλγαρία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι στρατιωτικοί διοικητές του ΝΑΤΟ εξετάζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το επεισόδιο και θα μελετήσουν τρόπους για να μειώσουν περαιτέρω τις πιθανότητες για επανάληψη ανάλογων επεισοδίων στο μέλλον.

Η κυβέρνηση αντιδρά φραστικά...

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπογκομίλ Μπόνεφ, δήλωσε πως η Βουλγαρία θα υποβάλλει μήνυση κατά του υπεύθυνου πιλότου για την καταφορά υλικών και ψυχικών ζημιών που προκάλεσε η ενέργειά του στους ιδιοκτήτες του σπιτιού.

"Δεν έχουν γίνει τέτοιες δραστικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας έως τώρα", είπε στη συνέχεια ο Μπόνεφ.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και η υπουργός Εξωτερικών Ναντέζντα Μιχαϊλοβα άσκησαν πιέσεις σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να εφοδιάσουν τη Σόφια με εξειδικευμένο εξοπλισμό ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει την ταυτότητα όσων αεροσκαφών διαπερνούν τον εθνικό εναέριο χώρο. Είπαν μάλιστα πως η Σόφια θα σηματοδοτήσει τις δυτικές μεθοριακές περιοχές της με σκοπό τον καλύτερο προσανατολισμό... των ΝΑΤΟικών πιλότων!

Πάντως, χαρακτηριστικό της επίδρασης που προκάλεσε αυτός ο "τυχαίος" ΝΑΤΟικός πύραυλος, αποτελεί το γεγονός πως ο Βούλγαρος Πρόεδρος έφθασε αμέσως στο προάστιο Γκόρνα Μπάνια (που επλήγη), βλέποντας πως ευτυχώς είχε καταστραφεί η στέγη ενός σπιτιού δίχως να υπάρξουν θύματα. Κάλεσε, μάλιστα, τους κατοίκους της περιοχής να μην πανικοβάλλονται, ενώ διέταξε να γίνει βαλλιστική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος του βλήματος.

"Η κατάσταση είναι άσχημη... Κανείς δεν περίμενε τέτοιες εξελίξεις", σημείωσε προχτές βράδυ ο Στογιάνοφ, προσθέτοντας ότι ζήτησε αλλά δεν έλαβε άμεσα εξηγήσεις από ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους.

Πάντως, αυτό το επεισόδιο δεν απέτρεψε τις προσπάθειες της βουλγαρικής κυβέρνησης να στείλει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο, σχέδιο συμφωνίας που θα επιτρέπει σε ΝΑΤΟικά αεροπλάνα να χρησιμοποιούν το βουλγαρικό εναέριο χώρο (και συγκεκριμένα μία λωρίδα πλάτους από 70 έως 90 ναυτικά μίλια στη μεθόριο με τη Γιουγκοσλαβία) για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

Το βουλγαρικό Κοινοβούλιο αναμένεται να εξετάσει και να εγκρίνει το σχέδιο αυτό στις αρχές της προσεχούς βδομάδας.

Αντιδράσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Τη μεγάλη της ανησυχία εξέφρασε χτες η ρωσική κυβέρνηση σε σχέση με την κατά λάθος ρίψη ΝΑΤΟικών πυραύλων σε γειτονικές με τη Γιουγκοσλαβία χώρες. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται, πως "η συστηματική, δήθεν τυχαία πτώση πυραύλων από το ΝΑΤΟ στο έδαφος γειτονικών χωρών, είναι ένα ζήτημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Ο κύκλος των κρατών, στα οποία έχουν πέσει πύραυλοι του ΝΑΤΟ που έχουν ξεφύγει από την πορεία τους, διευρύνεται σταθερά... Η βουλγαρική πρωτεύουσα περιελήφθη χθες το βράδυ στον κατάλογο, μαζί με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ".

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ο κίνδυνος που υπάρχει, ένας τέτοιος πύραυλος ο οποίος έχει ξεφύγει από την πορεία του, να πλήξει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στη Γιουγκοσλαβία ή σε κάποιο γειτονικό κράτος.

Το Βελιγράδι προσέφυγε στο Παγκόσμιο Δικαστήριο

ΧΑΓΗ.-

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε χτες η Γιουγκοσλαβία, ζητώντας να χαρακτηριστούν παράνομες και να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικές επιδρομές στη χώρα.

"Καταθέσαμε την προσφυγή μας σήμερα το πρωί. Στρέφεται εναντίον δέκα κρατών", δήλωσε ο Σάνια Μιλκίνοβιτς, νομικός σύμβουλος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

Το Διεθνές Δικαστήριο δεν προέβη σε ανακοίνωση για το θέμα της γιουγκοσλαβικής προσφυγής, τονίζοντας πως αυτό θα γίνει... αργότερα και σίγουρα μετά από την προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα σύσκεψη 15 δικαστών.

Οπως είναι γνωστό, οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστήριου της Χάγης είναι δεσμευτικές και δεν εφεσιβάλλονται. Ομως είναι αμφίβολο, αν τελικά το δικαστήριο θα αποδεχτεί την προσφυγή της Γιουγκοσλαβίας και αν η υπόθεση θα ολοκληρωθεί πριν τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών επιδρομών.

Ο Τέρι Γκιλ (ειδικός διεθνούς δικαίου) του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης δήλωσε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" πως το γιουγκοσλαβικό αίτημα είναι μάλλον μία κίνηση "δημοσίων σχέσεων", σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εκτός από κάποιες προϋποθέσεις. Ο ίδιος δεν μπόρεσε ωστόσο να παρατηρήσει πως "υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη νομιμότητα των επιδρομών, οπότε κάτι τέτοιο μάλλον θα προκαλέσει αμηχανία"...

Πάντως, η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης δεν ήταν η μόνη - τέτοιου χαρακτήρα - κίνηση της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς.

Το "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ" επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε πως το Βελιγράδι θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη την κίνηση δικαστικής διαδικασίας εναντίον όσων ευθύνονται για το βομβαρδισμό της κατοικίας του Γιουγκοσλάβου Προέδρου στις 22 Απρίλη.

Στην ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζεται ο βομβαρδισμός της οικίας του Προέδρου Μιλόσεβιτς ως "απόπειρα επίθεσης κατά του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας", μια πράξη μεμπτή βάσει των όρων της Συνθήκης του ΟΗΕ της 14ης Δεκέμβρη του 1973. Το κείμενο της Συνθήκης αυτής ορίζει ως έγκλημα οποιαδήποτε επίθεση κατά αρχηγού κράτους, των γραφείων του ή της ιδιωτικής κατοικίας του, διευκρίνισε το υπουργείο.

  • Σύμφωνα με δηλώσεις Δυτικών αξιωματούχων στην εφημερίδα "ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ",η γερμανική κυβέρνηση προωθεί μια δυτική διπλωματική πρωτοβουλία που αποσκοπεί μάλλον στην απομόνωση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παρά σε μια προσπάθεια συναλλαγής μαζί του. Σύμφωνα μ' αυτό το δημοσίευμα, η στρατηγική αυτή στηρίζεται στην πεποίθηση των Γερμανών ότι ο Μιλόσεβιτς θα παραπεμφθεί τελικώς στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου... Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως δεν είναι σαφές αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη γερμανική θέση ότι ο Μιλόσεβιτς μπορεί να παραγκωνιστεί στη διαδικασία αναζήτησης διεξόδου στη σύγκρουση.
Ομορες χώρες: "Ναι" στο πετρελαϊκό εμπάργκο

Ακόμα ένα "ναι" από την κυβέρνηση της Ρουμανίας, που συμφώνησε χτες να συμμετάσχει στο πετρελαϊκό εμπάργκο, που έχει επιβάλει η ΕΕ στη γειτονική της Γιουγκοσλαβία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Πλέσου.Επίσης, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν "τοπικά μέτρα" για την εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε η Ρουμανία να μπορέσει να ενταχθεί στην ομάδα των χωρών, που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες έχουν συμφωνήσει στην εφαρμογή του πετρελαϊκού εμπάργκο!

Διευκρινίζοντας τα πρακτικά μέρη αυτής της απόφασης η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αντριάνα Σαφτόιου,δήλωσε ότι το εμπάργκο δε θα εφαρμοστεί στο πετρέλαιο και στα πετρελαϊκά παράγωγα που προορίζονται για πρόσφυγες και για ανθρωπιστικούς σκοπούς, καθώς επίσης ότι το εμπάργκο θα εφαρμοστεί πρακτικά από την επόμενη βδομάδα, μόλις η Ρουμανία λάβει τεχνικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εφαρμογή του.

Επίσης, η σλοβακική κυβέρνηση συμφώνησε και αυτή με τη σειρά της η χώρα της να συμμετάσχει στο πετρελαϊκό εμπάργκο, απαγορεύοντας την πώληση ακατέργαστου πετρελαίου και όλων των πετροχημικών παραγώγων, όπως αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας "Πράβντα". Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Εντουάρντ Κουκάν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες, αφού αποτελούν μια "λογική συνέχεια των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης".

Τέλος, σε ανακοίνωση της ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε χτες, αναφέρεται ότι οι υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, καθώς και η Νορβηγία και η Κύπρος συμφώνησαν να ακολουθήσουν το μέτρο. Δύο άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Γιουγκοσλαβία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, υποστήριξαν επίσης το εμπάργκο.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Ναι σε παρατηρητές από "Κούβα... Κύπρο ή Ναμίμπια"!

ΜΟΣΧΑ.-

"Μιλώ εντελώς υποθετικά. Μπορεί να είναι χώρες που δε συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ και δεν το υποστηρίζουν. Οπως, ας πούμε, η Ινδία, η Λευκορωσία, ίσως η Κύπρος. Θα μπορούσε ακόμα να είναι η Ναμίμπια, η Αλγερία... η Αργεντινή ή η Κούβα". Μ' αυτές τις φράσεις ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στη Μόσχα Μπορισλάβ Μιλόσεβιτς, επανέλαβε την άρνηση του Βελιγραδίου να δεχτεί στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κοσσυφοπέδιο.

"Η Γιουγκοσλαβία είναι έτοιμη να δεχτεί μη στρατιωτική αποστολή υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών, στη σύνθεση της οποίας θα πρέπει να συμφωνήσει όπως και στον αριθμό των χωρών που θα συμμετάσχουν. Στη δύναμη αυτή θα έχει τον ανάλογο ρόλο η Ρωσία" είπε ο Μιλόσεβιτς, (αδελφός του Γιουγκοσλάβου Προέδρου), προτού συνοδεύσει τον ειδικό απεσταλμένο της Ρωσίας στη Γιουγκοσλαβία Βίκτορ Τσερνομίρντιν στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας.

Αλλη μια βομβαρδισμένη γέφυρα στην Οστρούζνιτσα

Ο καπνός από το βομβαρδισμένο διυλιστήριο πνίγει για άλλη μια φορά το Νόβι Σαντ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ