ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγκαλιάζει ο κόσμος την Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ

Μέσα σε ένα κλίμα στρατοκρατίας, που έχει δημιουργηθεί στην πόλη, με την παρουσία των στρατιωτών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συνεχώς προωθούνται από το λιμάνι στα Σκόπια, συνεχίζονται οι πολιτικές εξορμήσεις της ΚΟΘ του ΚΚΕενόψει και των ευρωεκλογών. Ηδη είναι ορατή μια μεταστροφή του κόσμου που ακούει με προσοχή τους ομιλητές - στελέχη του Κόμματος. Στις συγκεντρώσεις που έγιναν προχτές σε Τριανδρία, Ροτόντα, Μπότσαρη, Ξηροκρήνη, Κ. Τούμπα αλλά και στην περιοδεία στον Αγιο Αθανάσιο και τη Γέφυρα, ο κόσμος έδειξε να αναγνωρίζει πόσο συνέβαλε το ΚΚΕ σε βαλκανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στο ξεδίπλωμα, όχι γενικά και αόριστα αγώνων υπέρ του γιουγκοσλαβικού λαού και κατά των βομβαρδισμών, αλλά αγώνων με αντιιμπεριαλιστικά - αντιμονοπωλιακά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά.

Οπως τόνισε ο Ζήσης Λυμπερίδης,μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η ΚΟΘ του ΚΚΕ στη Ροτόντα, η πατριωτική στάση, ιδιαίτερα σήμερα, απαιτεί το μαύρισμα όλων όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συντάσσονται ή δίνουν άλλοθι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με ταυτόχρονη και αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων που αντιτάσσονται σ' αυτά. "Στάση θαρραλέα, συνειδητή, πατριωτική είναι να καταδικαστούν στις κάλπες όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που είτε έχουν συνυπογράψει τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και παίρνουν ενεργό μέρος στο βρώμικο πόλεμο, όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε στηρίζουν ουσιαστικά την κυβέρνηση και τις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις όπως η ΝΔ, είτε με τη στάση τους σπέρνουν αυταπάτες, αποπροσανατολίζουν και τελικά παροπλίζουν το λαό, δίνοντας ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο χείρα βοηθείας στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, όπως ο ΣΥΝ, είπε ο Ζ. Λυμπερίδης. Πρόσθεσε ότι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, ψήφο καταδίκης και καταγγελίας των φρικαλεοτήτων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ψήφο πατριωτική αποτελεί η υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Του μόνου κόμματος, συνέχισε, που με συνέπεια και χωρίς ταλαντεύσεις ορθώνει το ανάστημά του στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για παραπέρα διχοτόμηση και ματοκύλισμα των λαών των Βαλκανίων".

  • Στο πλαίσιο της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος η ΚΟΘ του ΚΚΕ οργανώνει σήμερα Παρασκευή 30/4 στις 8μμ, συγκέντρωση στα Κύμινα με ομιλητή τον Χρήστο Κόφφα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΣΤ. ΜΑΝΟΣ
Αλλο ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα

Γεμάτοι "αρχαία σκουριά" οι Φιλελεύθεροι, που επιχειρούν να πλασαριστούν ως το καινούριο στο πολιτικό σύστημα

Αλλο ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, αυτό του Στ. Μάνου, επιχειρείται να πλασαριστεί στο πολιτικό σύστημα της χώρας ως δήθεν κάτι καινούριο, ενώ στην πραγματικότητα δε διαφέρει σε τίποτα από την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη ή της ΝΔ.

Επειδή ακριβώς το νέο κόμμα δεν έχει να επιδείξει τίποτα περισσότερο από τα "αδελφά" υπάρχοντα κόμματα, το βάρος στη χτεσινή εκδήλωση για την επίσημη παρουσίασή του δόθηκε στο μάρκετινγκ. Ετσι, σημασία δόθηκε στο σήμα (ο ταύρος), στο χρώμα (το κόκκινο) - αταίριαστο στο γκριζόμαυρο φόντο της ιδεολογίας και πολιτικής του - και στο όνομα ("Οι φιλελεύθεροι"). Φιλοδοξία του νέου κόμματος είναι να καταφέρει, αν επιτύχει στις ευρωεκλογές να αναδείξει ευρωβουλευτή, να παίξει ένα ρόλο "οδηγού" στο πολιτικό σύστημα, ώστε να το ωθεί σε ακόμα πιο άγριες νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις.

Το νέο κόμμα, προκειμένου να δικαιολογήσει την ύπαρξή του, αυτοανακηρύσσεται σε εχθρό του "κομματικού κατεστημένου", αλλά αποτυγχάνει παταγωδώς όταν προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τα άλλα νεοφιλελεύθερα κόμματα. Απαντώντας στο ερώτημα, που οι ίδιοι θέτουν, "ποιο κενό θα καλύψει" το νέο κόμμα, το μόνο που βρίσκει είναι το κενό στη "σοβαρότητα, αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και διορατικότητα". Κατά τα άλλα, ο Στ. Μάνος επιχείρησε να πείσει ότι μπορεί να εκφράσει ένα ρεύμα που είναι πλειοψηφικό στην κοινωνία και το οποίο κανένα από τα "παλιά" κόμματα δεν μπορεί να εκπροσωπήσει. Ωστόσο, μια ματιά στη λίστα με τους "ιδρυτές" του κόμματος αποδεικνύει ότι ξεκινά με "παλιά υλικά", αφού σε αυτούς περιλαμβάνονται γνωστοί πούροι νεοφιλελεύθεροι πανεπιστημιακοί (Μπήτρος, Χαριτάκης, κ.ά.), στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων και τραπεζών, κλπ.

Εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το νέο κόμμα θα χρησιμοποιείται μόνο στις γενικότερες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ δε θα συμμετέχει στους μαζικούς φορείς ούτε θα διαθέτει τοπικές οργανώσεις.

Τέλος, μια ματιά στις "αρχές, στις αξίες και τους στόχους των Φιλελευθέρων" είναι αρκετή για να πείσει ότι το νέο κόμμα είναι γεμάτο "αρχαία σκουριά".

ΒΟΥΛΗ
Λαϊκή υπόθεση η προστασία των δασών

Πρόταση νόμου της ΝΔ για τη δασοπροστασία συζητήθηκε χτες στη Βουλή και απορρίφθηκε, πρόταση που δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ανοίγει το δρόμο για μία γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων στα δάση, για μία πλήρη εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ για προσαρμογή των δασών στην οικονομία της αγοράς και οριστική συρρίκνωση και εξαφάνιση της γενικής γραμματείας δασών.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, αφού υπογράμμισε ότι η πρόταση της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με το σχετικό πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής ανέπτυξε τις προτάσεις του Κόμματος για το θέμα. Μεταξύ άλλων ζήτησε την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος, την εφαρμογή του δασικού οπλοστασίου μέσα από άλλο νομικό και θεσμικό πλαίσιο από τη δασική υπηρεσία και τη ριζική αλλαγή της δασικής νομοθεσίας. Επίσης είπε ότι χρειάζεται δημιουργία πραγματικού ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων, κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα, αύξηση της χρηματοδότησης για τα δασικά οικοσυστήματα με επενδύσεις 1% από τον προϋπολογισμό, αναδασώσεις σε όλες τις εκτάσεις ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού χαρακτήρα με επενδύσεις επίσης 1% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καταλήγοντας υπογράμμισε:

"Τη δασική πολιτική, αλλά και την υπόθεση της προστασίας και ανάπτυξης των δασών για μας τελικά πρέπει να την πάρει στα χέρια του ο λαός, να αντισταθεί και να παλέψει, για να υλοποιηθεί άλλη δασική πολιτική, με περιεχόμενο και προσανατολισμό τις παραπάνω προτάσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού και του τόπου μας".

ΝΕ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδεία στα Σώματα Ασφαλείας

Περιοδεία στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Εδεσσας πραγματοποίησε πρόσφατα κλιμάκιο της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή της Μαρίας Μπόσκου,βουλευτή του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αστυνομία, έγιναν συναντήσεις με τους αστυνομικούς υπαλλήλους, καθώς και εκπροσώπους του συνδικαλιστικού τους οργάνου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματά τους, όπως η διαρκής παραβίαση του ωραρίου, το μισθολογικό, ο κατακερματισμός των αστυνομικών υπηρεσιών. Από την πλευρά των εκπροσώπων του ΚΚΕ εκφράστηκε η συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά τους και έγινε αναφορά στη μέχρι τώρα δράση του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή για την προώθησή τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο συνεχιζόμενο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και τονίστηκε από τη βουλευτή του Κόμματος η ανάγκη συμπόρευσης των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας με το λαό, που παλεύει ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν. Η ανάγκη να μη χρησιμοποιηθούν τα Σώματα Ασφαλείας ως δύναμη καταστολής σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Πυροσβεστική έγιναν συναντήσεις με τη Διοίκηση και τους υπαλλήλους και συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο Σώμα. Από την πλευρά της αντιπροσωπείας εκφράστηκε συμπαράσταση και έγινε εκτενής αναφορά στις θέσεις του Κόμματος για τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΣΕΡΡΕΣ
Μνημόσυνο για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου

Μνημόσυνο για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου πραγματοποιεί την Κυριακή 2 του Μάη, στις 11 το πρωί, στα Νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας, το Παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με τους συγγενείς των αγωνιστών.

Περιοδεία σε υπηρεσίες της Βέροιας πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή η βουλευτίνα Ημαθίας του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου.Στις 10 το πρωί θα επισκεφθεί τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις 11 τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις 12 θα έχει συνάντηση με το Ιατρικό Προσωπικό στο κτίριο του ΙΚΑ και στη 1 συνάντηση με το Διοικητικό Προσωπικό του Ιδρύματος.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς συνομιλίες χωρίς όρους;

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης,κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ,ο οποίος έκανε λόγο για συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η δική μας πλευρά δε θέτει όρους, ανέφερε και πρόσθεσε πως δε θεωρεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ως όρο, καθότι είναι το αυτονόητο που θέτει η ίδια η διεθνής κοινότητα. Δεν ανησυχούμε, είπε, και υπέδειξε πως αυτή που θέτει όρους είναι η τουρκική πλευρά.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει την οδηγία της αμερικανικής πρεσβείας προς τους συνδέσμους να δίνουν πληροφορίες για αντιδράσεις των Κυπρίων, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως αυτό που αναφέρει το έγγραφο είναι "να τους πληροφορούν εάν δημιουργούνται οποιαδήποτε επεισόδια εξαιτίας του κλίματος που θα έχουν επίπτωση στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Κύπρο". Είναι εμφανές στο έγγραφο, συνέχισε, πως η ανησυχία τους είναι για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών και εμείς δηλώνουμε επίσημα πως δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί ο κυπριακός λαός είναι και φιλόξενος και φιλότιμος και το κυπριακό κράτος προσφέρει ασφάλεια όχι μόνο στους πολίτες του αλλά και στους επισκέπτες.

"902" TV
Ενδιαφέρουσες εκπομπές

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902":

  • Την Παρασκευή 30/4, στις 7.30 μμ, την Ημερίδα για τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.
  • Την Παρασκευή 30/4, στις 10.00 μμ, το Αφιέρωμα "Εργατική Πρωτομαγιά".

Μια ιστορική αναδρομή από τον πρώτο γιορτασμό του 1894 στο Παναθηναϊκό Στάδιο έως σήμερα, μέσα από εικόνες και μνήμες ανθρώπων που συμμετείχαν στις περισσότερες από αυτές.

  • Το Σάββατο 1/5, στις 2.30 μμ, στην εκπομπή "Ματιές στον κόσμο",η δημοσιογράφος Α. Μπαλλή φιλοξενεί σε μια συζήτηση για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ και το νέο στρατιωτικό δόγμα, τον δημοσιογράφο Θ. Παπαρήγα,που βρέθηκε για την κάλυψη του γεγονότος στην Ουάσιγκτον.
  • Το Σάββατο 1/5, στις 9.30 μμ, σε επανάληψη το Αφιέρωμα στους 200 της Καισαριανής.Ενας μικρός φόρος τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές ζητωκραυγάζοντας για την ελευθερία, αγωνιζόμενοι για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1994, που επιμελείται και παρουσιάζει η Β. Τσιβόλα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ