ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δε θα περάσουν!

Διήμερος αποκλεισμός του λιμανιού, μετά και το φιάσκο με τα άρματα μάχης που έχασαν το δρόμο και μπήκαν στη λαχαναγορά. Εξηκοστή όγδοη μέρα αντίστασης

Καθηλωμένοι στα πρόχειρα στρατόπεδα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, πολλοί απ' αυτούς μάλιστα σταβλισμένοι σαν ποντίκια στις παλιές αποθήκες του ΟΛΘ, για να μη φαίνονται από "περίεργα" μάτια, άλλοι - κυρίως αξιωματικοί - σκόρπιοι σε διάφορα ξενοδοχεία, με τ' άρματά τους και τα πυροβόλα των 105 χιλιοστών να τα τρώει η αρμύρα στους ντόκους, βρίσκονται - για 4η μέρα σήμερα - κοντά στις 3.500 μισθοφόροι του ΝΑΤΟικού στρατού που στάλθηκε να ματώσει τα Βαλκάνια. Προς το παρόν, βέβαια, όπου τολμούν να εμφανιστούν πεζοί, μόλις εντοπίζονται - έστω και με πολιτικά - τρώνε απλά "το ξύλο της αρκούδας".

Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς λέει ο πολύς Ουέσλεϊ Κλαρκ, όταν προσπαθεί να βρει πάνω στην υδρόγειο εκείνη την ασήμαντη βούλα με το όνομα Θεσσαλονίκη, όπου του έχουν πει πως καθηλώθηκαν - από κάτι Βαλκάνιους Ελληνες - κάποια από τα ΝΑΤΟικά τάγματα θανάτου, αυτό που μπορούμε να βεβαιώσουμε είναι ότι σ' αυτή την πόλη επικρατεί ένα απέραντο πανηγύρι.

Εξήντα οκτώ μέρες μετά την πρώτη πράξη αντίστασης στο Λιτόχωρο, όταν έγινε η δοκιμαστική απόβαση των Αμερικανών και ενώ ήδη έφτασαν τις 40 οι μέρες που οι ΝΑΤΟικοί σπέρνουν τον όλεθρο στη Γιουγκοσλαβία, εδώ στη Θεσσαλονίκη η μάχη της παρεμπόδισης των σφαγέων του ΝΑΤΟ να φτάσουν στο μέτωπο γίνεται απ' όλο και περισσότερους. Και πρόκειται για πραγματική μάχη κι ας μην έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα συμβατικά όπλα. Οι εκατοντάδες των αόπλων, που με πρώτους τους κομμουνιστές στέκονται μπροστά στα τρένα του θανάτου και τα σταματούν, καθώς και όσοι άλλοι επιστρατεύουν τη φαντασία τους κι ένα ανεπανάληπτο χιούμορ για τις δικές τους πράξεις αντίστασης στις ΝΑΤΟικές φάλαγγες, δεν κάνουν μόνο επίκαιρη τη σχετική με τους "τρελούς Γαλάτες" φιλολογία, προκαλούν ταυτόχρονα κι ένα σοβαρό πονοκέφαλο στις πάνοπλες δυνάμεις καταστολής που στέλνει η κυβέρνηση του Σημίτη για να τους αντιμετωπίσει.

Τυπικά το λιμάνι ήταν συμβολικά αποκλεισμένο τις τελευταίες δύο μέρες μετά από το σχετικό κάλεσμα της Επιτροπής Ενάντια στο Πόλεμο.Στην πράξη, όμως, τέσσερις μέρες τώρα και οι 14 πύλες του λιμανιού είναι υπό τον έλεγχο του αγωνιζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης. Γεγονός που αναγκάζει τους διορισμένους υπάλληλους της κυβέρνησης στο λιμάνι να καταφεύγουν σε αστειότητες. Προχτές περικύκλωσαν με ντάνες κοντέινερ τα άρματα μάχης, ώστε να μην είναι άμεσα ορατά. Το αποτέλεσμα ήταν τζίφος. Με τους Θεσσαλονικείς να συγκεντρώνονται από το μεσημέρι έξω από τις πύλες, η Επιτροπή Ενάντια στον Πόλεμο επέβαλε αυτοψία στο εσωτερικό του λιμανιού, οδηγώντας το σύνολο των δημοσιογράφων στους χώρους όπου επισήμως η διοίκηση του ΟΛΘ έλεγε πως δεν υπάρχει τίποτα. Το "τίποτα" ήταν πάνω από 500 άρματα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού κι ανάμεσά τους μηχανοκίνητα βαρέα πυροβόλα των 105 χιλιοστών!

Λίγη ώρα μετά την αυτοψία, μέλη της Επιτροπής υποστέλλουν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον ιστό στην κεντρική πύλη του λιμανιού κι αφού της βάζουν φωτιά, σηκώνουν στη θέση της ένα κάθετο πανό με την απόφαση: "Δε θα περάσουν"! Ηδη τα κάγκελα του λιμανιού είχαν γεμίσει από δεκάδες άλλα πανό που γράφτηκαν επιτόπου από τους διαδηλωτές. Το μήνυμα πάντα ένα: "Δε θα περάσουν"! Οταν αργά το βράδυ άρχισε, γύρω από τις εξέδρες που είχαν στηθεί, το γλέντι που κράτησε μέχρι το χάραμα, ένα ήταν πάλι σίγουρο: Δε θα περάσουν!

Δημοσιογραφικό αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο

Μεγάλη πανδημοσιογραφική αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στον Τύπο και τα άλλα ΜΜΕ, αλλά και άλλων πολιτών που αγωνίζονται για την αλήθεια και την ελευθεροτυπία, διοργανώνεται, αύριο Δευτέρα 3 Μάη και ώρα 12 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου,μπροστά στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Η συγκέντρωση αυτή, που διοργανώνεται, αύριο Παγκόσμια Μέρα του Τύπου, από την ΕΣΗΕΑ και στηρίζεται από τις συνεργαζόμενες οργανώσεις δημοσιογράφων και εργαζομένων στον Τύπο της χώρας (ΠΟΕΥ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΕΑ, ΕΠΠΕΑ), είναι μια κραυγή διαμαρτυρίας και καταγγελίας για τους βάρβαρους και εγκληματικούς βομβαρδισμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωενωσιακών εταίρων σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού αλλά και των δημοσιογράφων.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ "καλεί όλους εκείνους που καθημερινά δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης και τους πολίτες που πιστεύουν και στηρίζουν την ελευθεροτυπία να τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα του Τύπου, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη των δημοσιογράφων και τεχνικών της τηλεόρασης που έπεσαν θύματα της προμελετημένης, τρομοκρατικής βομβιστικής επίθεσης στο Μέγαρο της Γιουγκοσλαβικής Ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ,τονίζεται, να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας για να σταματήσει η βαρβαρότητα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και να διασφαλιστεί η ελεύθερη ροή πληροφοριών γιατί: Οι ΒΟΜΒΕΣ του ΝΑΤΟ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Καταδικάζουμε:

Τους παράνομους και εγκληματικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων, τη μετατροπή των δημοσιογραφικών γραφείων σε "στρατηγικούς στόχους".

Απαιτούμε:

Να μπει τέρμα στη βαρβαρότητα, να προστατευτεί η ελευθεροτυπία, να προστατευτεί η ζωή των λειτουργών του Τύπου.

Ολοι στη μάχη για την Ειρήνη, την Αλήθεια, την ελεύθερη ενημέρωση. Ολοι σήμερα Δευτέρα 3 Μάη στις 12 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου".

Στα βήματα των ηρώων του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Πορεία Ειρήνης από τη Νίκαια στο Χαϊδάρι διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Νίκαιας, Κορυδαλλού, Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου, την Τρίτη 4 Μάη, στις 6 μ.μ., ακολουθώντας τους δρόμους που περπάτησαν οι όμηροι των Γερμανών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944, με κατάληξη τα κολαστήρια του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου.

Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία μαρτυρίου της Νίκαιας (Οσία Ξένη) και θα καταλήξει στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι: Πλατεία 17ης Αυγούστου 1944, Κύπρου, Π. Ράλλη, πλατεία Δαβάκη, Αθηνάς, πλατεία Ελευθερίας, Δημητρακοπούλου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Ιερά Οδός, Στρατάρχου Καραϊσκάκη, Παλατάκι, Στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

ΝΑΤΟική βάση στην Αίγινα!

Αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνει σήμερα στις 11 π.μ. η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων και υπέρ της ειρήνης

Στην περιοχή Τούρλος της Αίγινας λειτουργεί μια από τις πέντε σημαντικότερες ΝΑΤΟικές βάσεις στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για βάση τηλεπικοινωνιών, που δημιουργήθηκε το 1991, μετά το κλείσιμο της βάσης της Νέας Μάκρης. Αν και φαινομενικά πρόκειται για βάση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, υπάγεται στη Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) του ΝΑΤΟ. Επισήμως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όταν ερωτάται για τη βάση αυτή, υποστηρίζει ότι πρόκειται για παλιά οχυρά.

Τα οχυρά στην Αίγινα έγιναν προπολεμικά, επί Μεταξά, για την προστασία του ναυστάθμου από ναυτική προσβολή. Υπήρχαν τόσο στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού στον Τούρλο, όσο και στο νότιο στην Πέρδικα. Ανήκαν στη δικαιοδοσία του Πολεμικού Ναυτικού με υπόγειες στοές και ναυτικά πυροβολεία. Στην κατοχή χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς. Μεταπολεμικά αδρανοποιήθηκαν. Η περιοχή Τούρλου άρχισε να επαναδραστηριοποιείται το 1991, την εποχή που κλείνει η βάση της Νέας Μάκρης. Γίνονται τεράστιες υπόγειες κατασκευές.Τότε με πρωτοβουλία της Κοινότητας Μεσαγρού, στην περιοχή της οποίας είναι ο Τούρλος, γίνονται πορείες με αίτημα να μη λειτουργήσει η βάση και συνθήματα γράφονται σε όλο το νησί.

Σήμερα η βάση στον Τούρλο ανήκει μεν στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, υπάγεται όμως στη ΣΔΑΜ. Για τα μάτια του κόσμου φυλάσσεται από Ελληνα ναύτη, ο δε διοικητής της μονάδας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκεται εκεί, είναι υποπλοίαρχος.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων και υπέρ της ειρήνης στα Βαλκάνια, που δημιουργήθηκε και στην Αίγινα, διοργανώνει σήμερα στις 11 το πρωί πορεία προς τη ΝΑΤΟική βάση.

Πύλη 11

Πύλη 11, μια πύλη που έγινε θρύλος. Κανένα ΝΑΤΟικό όπλο ή φαντάρος δεν πέρασε ούτε και χτες. Οι διαδηλωτές της ειρήνης απέκλεισαν την πύλη αυτή του λιμανιού από τις 2 μ.μ. της Παρασκευής, ξεκινώντας τον 24ωρο αποκλεισμό που είχαν προαναγγείλει, απαγορεύοντας την έξοδο στα όπλα του θανάτου.

Δίπλα στους διαδηλωτές είχαν προστεθεί και τα απορριμματοφόρα των Δήμων Συκεών, Καλαμαριάς και του Αγίου Παύλου, έτοιμα σε οποιαδήποτε στιγμή να κόψουν το δρόμο στις ΝΑΤΟικές φάλαγγες που θα επιχειρούσαν να φύγουν για τα Σκόπια. Παρόντες και οι δήμαρχοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Μ. Μοσχονάς,Σ. Δανιηλίδης,Χατζησάββας,Χ. Οικονομίδης και Λαφαζανίδης,οι οποίοι θέλησαν με την παρουσία τους να καταδικάσουν τη ΝΑΤΟική επέμβαση και να δηλώσουν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι "όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας δε θα επιτρέψουμε να μεταφερθούν οπλικά συστήματα παντός τύπου που θα συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς".

Οι διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, πραγματοποιούσαν δεκάλεπτους αποκλεισμούς και της Λεωφόρου, μοιράζοντας προκηρύξεις, ενώ αργά το βράδυ τοπικά συγκροτήματα έδωσαν συναυλία, αφιερωμένη στην ειρήνη.

"Λίγα γραμμάρια μολύβι στην καρδιά μας"

"Σαν τι διαφέρουμε από σας; Λίγα γραμμάρια μολύβι στην καρδιά μας. Στη δικιά σας όχι. Αύριο, σειρά σας θα 'ναι για μολύβι... Ξεσηκωθείτε".Οι ήχοι έγιναν διαδηλωτές και ένωσαν την κραυγή διαμαρτυρίας με τους δεκάδες συγκεντρωμένους - κυρίως νέους - προχτές κατά τη διάρκεια της νύχτας, έξω από την κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Κανένας δεν έφευγε, κανείς δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Οι στίχοι λειτούργησαν εμπρηστικά στις συνειδήσεις, ρίχνοντας φως στην αλήθεια που όλοι φοβόμαστε, που όλο και μας πλησιάζει: "Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε "να, ο δρόμος για τη δόξα". Αυτοί που βρίσκονται χαμηλά λένε "να, ο δρόμος για το μνήμα""...

Δήμαρχοι, μαζικοί φορείς εκδήλωναν τον αποτροπιασμό τους, από την εξέδρα, για τους φονιάδες και τους συνενόχους των "Γιέσμεν" και των "Ναι μεν, αλλά".Τα μουσικά συγκροτήματα έπαιζαν, ακούραστα, σχεδόν όλη τη νύχτα, δίνοντας κουράγιο στην αφανέρωτη δύναμη ενός λαού, κάνοντας κραυγή το ψιθύρισμά του: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο".Εδώ και καιρό, κάτι έχει αλλάξει. Αυτοί που βρίσκονται χαμηλά όλο και περισσότερο πια ξέρουν και αντιστέκονται. Και εκείνοι ψηλά κρύβουν επιμελώς το φόβο τους για τη γνώση που γίνεται οργή, σύνθημα, ανατροπή: "Δε θα περάσετε"!

Τέσσερις μέρες τώρα και οι 14 πύλες του λιμανιού είναι υπό τον έλεγχο του αγωνιζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ