ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "ΟΜΑΔΑΣ ΟΚΤΩ"
Μιλούν για "συμφωνία", αλλά η Ρωσία επιφυλάσσεται...

ΒΟΝΝΗ - ΠΕΤΕΡΣΠΜΠΕΡΓΚ.-

"Αυτή η στάση μας αποδίδει καρπούς!" Μ' αυτή τη φράση, που είχε σαφή αναφορά στην εντατικοποίηση των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έδωσε και χτες το στίγμα, όσων θα διαμειφθούν σήμερα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ" στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας. Μιας, μάλιστα, που η σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των "Επτά" πλουσιότερων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας θα προηγηθεί της συνάντησης του Σρέντερ με τον Κλίντον, είναι σαφές ότι τα όποια αποτελέσματα, προτού ανακοινωθούν και πάρουν το δρόμο για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενδεχομένως να υποστούν - εάν χρειαστεί... - μία σχετική διεργασία... Πάντως, ένας από τους λίγους, που δε φαίνεται να συμμερίζεται την καρποφορία δυνατοτήτων για μεσοπρόθεσμη παύση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών μέσα στο πλαίσιο των όποιων αποφάσεων ληφθούν σήμερα στο Πέτερσμπουργκ είναι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, που δήλωσε πως δεν περιμένει να βρεθεί εκεί "μία διέξοδος"!

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αναφερόμενος χτες στη συνάντηση της ομάδας των "Οκτώ" στο Πέτερσμπεργκ, επισήμανε "δυο από τα ακόμη ανοιχτά" προβλήματα που περιγράφουν τις διαφορές ανάμεσα σε Ρωσία και τα υπόλοιπα επτά μέλη της"Ομάδας των Οκτώ". Ποια είναι αυτά; Ο Σρέντερ τα "φωτογράφισε" κάνοντας λόγο "για μια στρατιωτική διεθνή δύναμη στο Κόσσοβο που θα διασφαλίζει την επιστροφή των προσφύγων εφόσον διαθέτει έναν σκληρό "ΝΑΤΟικό πυρήνα". Οπως είπε χαρακτηριστικά: "θα ήταν ανεύθυνος τυχοδιωκτισμός να πιστέψει κανείς ότι με ορισμένους κυανόκρανους του ΟΗΕ θα μπορούσε να εγγυηθεί κανείς την επιστροφή των προσφύγων...". Στη συνέχεια, ο ίδιος αναφέρθηκε στο επίμαχο σημείο της χρονικής στιγμής που θα μπορούσαν να διακοπούν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί, τονίζοντας: "Αρχικά, η θέση ήταν μέχρι να αποχωρήσουν πλήρως οι δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού. Τώρα, προτού αναφερθούμε στην αποστολή μίας διεθνούς δύναμης, θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα πει έναρξη (αποστολής αυτής της δύναμης), από πότε μετράει και να βρούμε μία λύση...".Πάντως, πριν μερικές μέρες, εκπρόσωποι των χωρών της "ομάδας των Οκτώ" λέγεται πως είχαν συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο για μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα περιλαμβάνει τη διακοπή για ένα 24ωρο των βομβαρδισμών στην περίπτωση που η κυβέρνηση του Βελιγραδίου δηλώσει "πειστικά" την έναρξη της αποχώρησης. Επιπλέον, διπλωμάτες έλεγαν χτες πως σήμερα θα εκδοθεί δήλωση των "Οκτώ" με την οποία θα γίνεται έκκληση για συγκρότηση διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, που θα διασφαλίσει την επιστροφή στις εστίες τους όλων των προσφύγων του Κοσσυφοπεδίου, την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων και θα προστατεύσει μια προσωρινή διεθνή διοίκηση που θα εγκαθιδρυθεί στη σερβική επαρχία.Τα παραπάνω επιβεβαίωνε εν μέρει και με τον τρόπο του χτες και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ (που θα προεδρεύσει της σύσκεψης), λέγοντας πως αυτή η συνάντηση θα "αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο πλαίσιο του κεφαλαίου Επτά του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος για τη διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας".

Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικές οι χτεσινοβραδινές δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Ιβάνοφ. Δήλωσε απαισιόδοξος για την εξεύρεση διεξόδου στο Γιουγκοσλαβικό, εκτιμώντας ωστόσο ότι "και μια μικρή πρόοδος θα είναι θετική". Σύμφωνα με το πρακτορείο "ΙΝΤΕΡΦΑΞ", ο Ιβάνοφ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό ομόλογό του, Αμπέλ Ματούτες. Στη διάρκεια αυτών των δηλώσεων είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στα Βαλκάνια "εξαιρετικά περίπλοκη, αφού παράλληλα με τις προσπάθειές μας για μια πολιτική διευθέτηση, οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζονται"!

ΓΓ ΟΗΕ: Ηδη έχει γίνει "συμφωνία"...

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ανήγγειλε χτες ότι έχει επιτευχθεί μια γενική συμφωνία για την αποστολή διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσσοβο, όχι όμως και για τη σύνθεσή της.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αναν είπε ότι υπάρχει "γενική συμφωνία" για την ανάγκη ανάπτυξης μιας τέτοιας δύναμης, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Υπογράμμισε όμως ότι "συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη σύνθεσή της, το χαρακτήρα της και τις εξουσίες που θα έχει" προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι "πώς να φτάσουμε ως εκεί, πώς να πείσουμε το Βελιγράδι να την αποδεχτεί".

Τουτ' έστιν, η σχετική συμφωνία έχει γίνει μεταξύ των ισχυρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (προφανώς εκτός Μόσχας και Πεκίνου) και όχι εν γνώσει του Βελιγραδίου. Οπερ μεταφράζεται στο ακόλουθο: οποιαδήποτε απόφαση ανακοινωθεί σήμερα στο Πέτερσμπεργκ και θα έχει αναφορές σε Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, θα έχει μοναδικό σκοπό όχι την παύση των βομβαρδισμών και την ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία, αλλά τη νομιμοποίηση των παράνομων ΝΑΤΟικών επιδρομών και τη νομική επικάλυψη για τη σύνθεση και δράση μιας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσσοβο, όπως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σχεδιάζουν...

Οι παραπάνω δηλώσεις Ανάν έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με το Ρώσο ειδικό απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι "κανείς δεν αρνείται την παρουσία μιας διεθνούς δύναμης", προσθέτοντας ωστόσο ότι η Γιουγκοσλαβία πρέπει να συμφωνήσει για την ανάπτυξη της δύναμης αυτής.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΕ ΒΕΛΓΙΟ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Οι βομβαρδισμοί θα εντατικοποιηθούν ανελέητα!"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΝΝΗ.-

Τη συνήθη σκληρή ρητορική χρησιμοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, στη διάρκεια ομιλίας του σε Αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση "Σμπανγκντάλεμ" της Γερμανίας, επαναλαμβάνοντας πως οι ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία θα ενταθούν "ανελέητα", μέχρι την πλήρη συμμόρφωση του Βελιγραδίου στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ.

Ως εκ τούτου, ο Κλίντον τόνισε πως οι σερβικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από το Κόσσοβο για να αντικατασταθούν από διεθνείς δυνάμεις με "ΝΑΤΟικό πυρήνα". Δεν έλειψαν δε και αναφορές του τύπου "το ΝΑΤΟ δεν έχει διαμάχη με το σερβικό λαό, που ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο"...

"Η αντίθεσή μας είναι στην εθνική εκκαθάριση και στις συστηματικές δολοφονίες από θρησκευτική έχθρα. Αποστολή μας είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα είδος κόσμου, όπου αθώοι άνθρωποι δε θα επιλέγονται για καταπίεση, εκδίωξη ή καταστροφή εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων και της εθνικής κληρονομιάς τους", ισχυρίστηκε ο Κλίντον, υπενθυμίζοντας και με αυτό τον τρόπο το νέο δόγμα και τη νέα ιμπεριαλιστική πρακτική του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα.

Η παραπάνω ομιλία δεν ήταν η μόνη με "πολεμοχαρείς" τόνους και αλαζονικό ύφος, καθώς έγιναν και άλλες ανάλογες από τους δύο υπουργούς που τον συνοδεύουν: την υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ και τον υπουργό Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν.

Στη διάρκεια ομιλίας της, η Ολμπράιτ, ευθαρσώς τόνισε πως οι ΗΠΑ θα "τσακίσουν τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς", επιμένοντας... στην "αρχή ότι η βία και η επιθετικότητα δεν πρέπει να ανταμείβονται"! Και ο Κοέν συμπλήρωνε λέγοντας, σε ανάλογο λογύδριο, πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει σαφές ότι ο "Μιλόσεβιτς δε θα γλιτώσει την τιμωρία"!

Πρώτος σταθμός του Προέδρου Κλίντον στο έδαφος της "Γηραιάς Ηπείρου" ήταν - τι άλλο; - οι Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται το στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Εκεί είχε συνομιλίες με τον ΓΓ του Συμφώνου, Χαβιέ Σολάνα, τον αρχηγό των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγό Γουέσλεϊ Κλαρκ και τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ Γερμανό στρατηγό Κλάους Νάουμαν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, ο Πρόεδρος Κλίντον συνέστησε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ δύο πράγματα: πρώτον, πως είναι σπουδαία η ενθάρρυνση όλων των διπλωματικών προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, και δεύτερον, να γίνει σαφέστερο πως το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιδρομές μέχρις ότου ο Μιλόσεβιτς δεχτεί όλα τα αιτήματα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Οσο για την "ενημέρωση" που έκαναν στον Πρόεδρο Κλίντον οι ΝΑΤΟικοί στρατηγοί Νάουμαν και Κλαρκ, ο Σι είπε πως εστιάστηκαν στα ακόλουθα σημεία: Οι αεροπορικές επιδρομές αποδίδουν, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η στρατηγική του ΝΑΤΟ, ο γιουγκοσλαβικός στρατός αποδυναμώνεται σταθερά και ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς είναι σίγουρο πως θα αποτύχει.

Σήμερα, το πρόγραμμα επαφών του Κλίντον στη Γερμανία περιλαμβάνει επίσκεψη σε στρατόπεδο Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων και συνομιλίες με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Επίθεση του ΝΑΤΟ σε Ελληνες γιατρούς

Μετέφεραν βοήθεια που συγκέντρωσαν οι εργαζόμενοι στα ελληνικά ΜΜΕ. Το ΝΑΤΟ αρνείται την επίθεση και η ελληνική κυβέρνηση καλύπτει τα δήθεν μπερδέματά του...

Οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ αυτή τη φορά είχαν στόχο τους Ελληνες Γιατρούς που μετέφεραν στην Πρίστινα ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσαν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Η ελληνική αποστολή των "Γιατρών του κόσμου" - με τρία φορτηγά και ένα τζιπ - δέχτηκε επίθεση από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ μόλις τα φορτηγά βγήκαν από μια σήραγγα καθ' οδόν προς την Πρίστινα, μεταξύ Κάτσανικ και Ουρόσεβατς.

Το ΝΑΤΟ, σε μια επίδειξη ανανδρίας, ανακοίνωσε ότι δεν αναγνώρισε την επίθεση: "Δεν επιτεθήκαμε σε καμία αυτοκινητοπομπή. Δεν έχουμε ποτέ επιτεθεί σε αμάχους και δεν έχουμε πληροφορίες", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός στρατηγός Βάλτερ Γερτζ, στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

Η αποστολή (που ξεκίνησε στις 4.5.1999) έφτασε τελικά στην Πρίστινα χωρίς θύματα, τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές, μεταφέροντας 70 τόνους βοήθεια, μεταξύ των οποίων και φαρμακευτικό υλικό, αξίας 21 εκατομμυρίων που συγκεντρώθηκε με τη βοήθεια των Σωματείων του Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου.

Η κυβέρνηση καλύπτει

Οπως ισχυρίστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τον οποίο επικοινώνησε ο "Ρ", η αιτία για το χτύπημα των ΝΑΤΟικών κατά της αποστολής πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι "Οι γιατροί του κόσμου" άλλαξαν το πρόγραμμα της διέλευσής τους από την περιοχή, χωρίς να έχουν προηγουμένως ενημερώσει... Πάντως, ο Δ. Ρέππας έσπευσε να δηλώσει ότι "δε θα κατηγορήσουμε κιόλας τους ανθρώπους" που δέχτηκαν τις ΝΑΤΟικές βόμβες.

Το ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαιώνεται από πηγές του υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΕΘΑ, γνώριζε για την αποστολή των "Γιατρών του Κόσμου". Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Αμυνας είχαν ενημερώσει κατ' επανάληψη και με κάθε λεπτομέρεια το ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι η επίθεση έγινε συνειδητά και οι ΝΑΤΟικοί δεν μπορούν να επικαλεστούν "λάθος".

Συγκεκριμένα έγιναν 4 γνωστοποιήσεις από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ προς το ΝΑΤΟ, προχτές το πρωί και το μεσημέρι, χτες στις 7 πμ και τέλος στις 6 μ.μ. για την εξασφάλιση της ασφαλούς επιστροφής από την Πρίστινα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Αμυνας επισημαίνουν ότι με τις γνωστοποιήσεις αυτές "δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι δε θα χτυπήσουν".

Οσο για το χτεσινό συμβάν υιοθετούν τους ΝΑΤΟικούς ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι "δεν ξέρουμε αν τους χτύπησε το ΝΑΤΟ". Βέβαια, ρίχνουν όλες τις ευθύνες στην ελληνική αποστολή των "Γιατρών του Κόσμου", γιατί άλλαξαν την ώρα και έτσι... μπερδεύτηκαν τα ΝΑΤΟικά μαχητικά. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, η ελληνική αποστολή την προηγούμενη ημέρα χάθηκε στο έδαφος της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση... Να συμπληρώσουμε ότι το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, με βάση συγκεκριμένη διαδικασία που τηρείται, ενημερώνει το ΝΑΤΟ κάθε φορά που μια ελληνική αποστολή περνάει στο γιουγκοσλαβικό έδαφος, ώστε το ΝΑΤΟ να το λαμβάνει υπόψη στις προσβολές που κάνει, αλλά όπως επισημαίνεται "η Ελλάδα σαν κράτος δεν παρέχει καμία προστασία".

Από πλευράς κυβέρνησης, επίσης, λεγόταν χτες, μετά τη διασταύρωση της είδησης της επίθεσης, ότι ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Χ. Σολάνα για το θέμα. Στα ερωτήματα τι συγκεκριμένα θα πράξει η κυβέρνηση για να διαμαρτυρηθεί για τη ΝΑΤΟική ενέργεια, κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιορίζονταν να αναφέρουν ότι "θα πράξουν τα δέοντα" (;), για να συμπληρώσουν, όμως, πως "δε θα τραβήξουμε την κατάσταση στα άκρα" και πως οι διαμαρτυρίες "θα μείνουν στα χαρτιά"...

  • Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ επιβεβαίωσε χτες ότι ήταν γνωστή στο ΝΑΤΟ η αποστολή και κατήγγειλε το ΝΑΤΟ "για ένα νέο έγκλημα κατά αθώων πολιτών". "Ηταν ένας πολύ καθαρός στόχος για τους εγκληματίες του ΝΑΤΟ" προσθέτει το ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ και καταλήγει ότι οι δράστες της τελευταίας αυτής εγκληματικής πράξης πρέπει να τύχουν πολύ σκληρής τιμωρίας.
Λ. Νικολάου: "Μαςείπαν ξεκινήστε"

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο γιατρός Λάκης Νικολάου,ο οποίος δήλωσε: "Είχαμε δηλώσει ώρα αναχώρησης 6 το πρωί στο ΓΕΕΘΑ από χτες (σ. σ. προχτές). Επειδή υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα στα σύνορα αργήσαμε να περάσουμε και πέντε λεπτά πριν περάσουμε, ειδοποίησα το ΥΕΘΑ με το κινητό, γιατί μετά δε θα είχα τη δυνατότητα, και τους είπα: "Εμείς ξεκινάμε, η ώρα είναι 12.05". Λένε: "Ξεκινήστε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μέχρι τις 6 το απόγευμα είναι όλα εντάξει. Δεν έχετε κανένα πρόβλημα". Ξεκινήσαμε εμείς".

Στη συνέχεια ο Λ. Νικολάου περιέγραψε την ώρα της επίθεσης: "Στη μέση της διαδρομής... ξαφνικά ακούστηκε ένας δυνατός ήχος, ένας θόρυβος πάρα πολύ δυνατός. Το τζιπ σηκώθηκε στον αέρα, προσγειώθηκε κάτω πάλι. Ο οδηγός αύξησε ταχύτητα. Ευτυχώς εκείνη τη στιγμή ήμασταν σε μια περιοχή που ο δρόμος ήταν μέσα στο έδαφος και ήμασταν πιο χαμηλά από το επίπεδο του εδάφους. Μόλις βγήκαμε γύρω στα είκοσι μέτρα πιο μακριά και κοιτάξαμε δεξιά, ακριβώς δίπλα από το μέρος που βρισκόταν το τζιπ εκείνη την ώρα είχε πέσει μια βόμβα, υπήρχαν καπνοί, σκόνη, δεν έβλεπες τίποτα και ακουγόταν πολύ δυνατά ο θόρυβος αεροπλάνου, που σίγουρα έφευγε εκείνη τη στιγμή. Δεν υπήρχε άλλος στόχος στην περιοχή. Ο στόχος ήμασταν σίγουρα εμείς. Απλώς λόγω του εδάφους δεν κατάφεραν να μας πετύχουν. Αυτό είναι δεδομένο... Το ΥΕΘΑ και το υπουργείο Εξωτερικών ήταν ενήμερο και όλοι μας είπαν πηγαίνετε... Ηξεραν που μας έστελναν;".

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι έντεκα Ενώσεις των εργαζομένων στα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης και ο ΕΔΟΕΑΠ με ανακοίνωσή τους καταδικάζουν τη ΝΑΤΟική επίθεση εναντίον των "Γιατρών του Κόσμου", τονίζοντας ότι "η πορεία της εφοδιοπομπής είχε ανακοινωθεί από νωρίς και διότι στόχος της επίθεσης αυτής ήταν η βοήθεια με φάρμακα και υγειονομικό υλικό προς τα νοσοκομεία και τους πρόσφυγες".

  • Οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα",με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν κάθε επίθεση σε οργανωμένες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και ζητούν διασφάλιση της δικής τους αποστολής.
  • Με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την επίθεση η ΝΔ,ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.
Καταρρίψεις από τη σερβική αεράμυνα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ενα αεροσκάφος του ΝΑΤΟ καταρρίφθηκε χθες τα ξημερώματα, στις 02.30, ώρα Ελλάδος, στα νοτιοδυτικά της Σερβίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο AFP επικαλούμενο τηλεγράφημα του "Τανγιούνγκ".

Η γιουγκοσλαβική αεράμυνα κατέρριψε το αεροσκάφος, που ίπτατο πάνω από τον εναέριο χώρο της Σερβίας προερχόμενο από την κατεύθυνση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στην περιοχή της Μπάινα Μπάστα, 150 χλμ νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με το "Τανγιούνγκ", τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη άρχισαν τις πτήσεις τους πάνω από την περιοχή της Μπάινα Μπάστα λίγο μετά τη 01.00, ώρα Ελλάδας με κατεύθυνση προς το Ούζιτσε (150 χλμ νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου), όπου έγιναν αισθητές πάνω από δέκα εκρήξεις.

Στην ίδια την Μπάινα Μπάστα, πόλη στις όχθες του ποταμού Ντρίνα, υπάρχει μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που την περασμένη Κυριακή αποτέλεσε στόχο των συμμαχικών αεροσκαφών.

Το "Τανγιούνγκ" ανέφερε πως δε διαθέτει λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτεύχτηκε η κατάρριψη του ΝΑΤΟικού αεροσκάφους.

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, η σερβική τηλεόραση RTS έδειξε εικόνες από τα συντρίμμια ενός αεροσκάφους αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα αμερικανικό "Α-10" που καταρρίφθηκε μαζί με ένα άλλο αεροπλάνο του ΝΑΤΟ ενώ πετούσαν πάνω από το Κόσσοβο.

Δε διευκρινίστηκε η ακριβής ώρα, ούτε η περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος αυτό. Στο κάτω μέρος της οθόνης όμως αναγραφόταν η ημερομηνία "2 Μάη 1999". Ο δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ εξήγησε ότι έδειχνε έναν από τους δύο κινητήρες του "Α-10", στο μπροστινό μέρος του οποίου φαινόταν το σημείο όπου τον χτύπησε ο πύραυλος της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας.

Το κανάλι έδειξε επίσης την πινακίδα όπου αναγραφόταν η "ταυτότητα" του αεροσκάφους: μοντέλο "Α-10a", σειρά Α 40622 και κωδικός 77751.

Στην Ιταλία από χτες ο Ρουγκόβα

ΡΩΜΗ.-

Στην Ιταλία έφθασε χτες απόγευμα μαζί με την οικογένειά του ο ηγέτης του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ιμπραϊμ Ρουγκόβα.

Μετά την άφιξή του, ο Κοσσοβάρος ηγέτης πραγματοποίησε συνάντηση "κεκλεισμένων των θυρών" με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα και τον υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι σε βίλα στην ιταλική πρωτεύουσα.

Η πρόσβαση ΜΜΕ στον τόπο συνάντησης δεν ήταν εφικτή. Πάντως, νωρίτερα, η ιταλική κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου ο Ρουγκόβα γινόταν δεχτός από το δεύτερο γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Μάρκο Μινίτι, αμέσως μετά την άφιξη τού Κοσσοβάρου ηγέτη στο αεροδρόμιο της Ρώμης.

"Οι αρχές του Βελιγραδίου συμφώνησαν και πραγματοποίησαν την επιθυμία του να έρθει στην Ιταλία" έγραφε η λιγόλογη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, όπου αναφερόταν πως τόσο ο Ρουγκόβα όσο και η οικογένειά του έγιναν δεχτοί στην Ιταλία ως φιλοξενούμενοι της κυβέρνησης. Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν πως ενημερώθηκε σχετικά η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, το ΝΑΤΟ και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις περίπου ενός μήνα προτού το Βελιγράδι ικανοποιήσει το αίτημα του Ρουγκόβα να μεταβεί στο εξωτερικό.

Σε πρότερες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως ο Ρουγκόβα είναι "ένας ελεύθερος άνθρωπος" και πως συμμετείχε σε "καθημερινές συναντήσεις" με εκπροσώπους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, εκ των οποίων πολλές απ' αυτές τις επαφές "δε δημοσιοποιήθηκαν".

Πάντως, νωρίτερα στη Βόννη, ο διευθυντής της αλβανικής κοσσοβάρικης εφημερίδας "ΚΟΧΑ ΝΤΙΤΟΡΕ", Μπατόν Χατζίου, είχε δηλώσει πως ο Ιμπραϊμ Ρουγκόβα βρίσκεται στην Ιταλία για να προωθήσει μία συμφωνία με το Βελιγράδι με ιταλική μεσολάβηση... Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση της Ιταλίας.

Οι ζημιές από κοντινό βομβαρδισμό φαίνονται στον διάδρομο ενός

Οι ζημιές από κοντινό βομβαρδισμό φαίνονται στο διάδρομο ενός νοσοκομείου στο Βάλιεβο

Αμεσα προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζει ο σέρβικος λαός με τις διακοπ

Αμεσα προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζει ο σέρβικος λαός από τις διακοπές του ρεύματος

Επιστολή από τον "Ελεύθερο... "

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Υπογράφει "Σλόμπονταν". Δηλαδή "Ελεύθερος". Εύχεται ειρήνη. Ευχαριστεί τους φύλακές του γιατί του επέδειξαν "αξιοπρέπεια" και του συμπεριφέρθηκαν "με σεβασμό". Ο 25χρονος Αμερικανός μόνιμος λοχίας Κρίστοφερ Στόουν εύχεται ακόμη στους Σέρβους, στη δική τους γλώσσα, ο "θεός να σας βοηθήσει".

Ο Αμερικανός στρατιωτικός που απελευθερώθηκε από τις γιουγκοσλαβικές αρχές μαζί με τους άλλους δύο συναδέλφους του την Κυριακή, μετά από την πρωτοβουλία του Τζέσι Τζάκσον, έγραψε το σημείωμα λίγο αφ' ότου του είπαν ότι επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος. Ανθρώπινος, έγραψε "ευχαριστώ για τα τσιγάρα που μου φέρνατε". Ωστόσο, το Πεντάγωνο έσπευσε να διορθώσει τυχόν... λάθος εντυπώσεις. Οπωσδήποτε, είπαν οι εκπρόσωποί του, το γράμμα του Στόουν δε σημαίνει ότι ο λοχίας "δε στηρίζει τους σκοπούς του ΝΑΤΟ". Και βεβαίως "απευθύνεται σε μια μικρή ομάδα φρουρών, οι οποίοι του φέρθηκαν με σεβασμό σε αντίθεση με την προηγούμενη μεταχείριση" της οποίας αυτός και οι συνάδελφοί του έτυχαν. Καλό το μελόδραμα, καλύτερη όμως η προπαγάνδα...

ΚΚΕ
Συνειδητή δολοφονική ενέργεια

"Ο βομβαρδισμός από τους ΝΑΤΟικούς της φάλαγγας με το φαρμακευτικό υλικό και τους συνοδούς "Γιατρούς του Κόσμου" είναι μια συνειδητή δολοφονική ενέργεια, που μόνο χάρη στην τύχη δε στοίχισε νέα ανθρώπινα θύματα", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Στόχος, συνεχίζει η ανακοίνωση, του νέου ιμπεριαλιστικού αγριανθρωπισμού είναι να παρεμποδιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και να χαλαρώσει η διεθνής αλληλεγγύη προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Μια πρέπει να είναι η απάντηση: Ακόμη περισσότερη βοήθεια, ακόμη πιο πλατιά αλληλεγγύη, για να νικήσει ο λαός της Γιουγκοσλαβίας, ακόμη πιο μεγάλη λαϊκή πίεση κατά της εμπλοκής της χώρας μας και της συνενοχής στο έγκλημα ελληνικής κυβέρνησης".

ΝΑΤΟ
Μόνο ΝΑΤΟικές "αποτελεσματικές" δυνάμεις στο Κόσσοβο!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την πρόταση του Βελιγραδίου για την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης κυανόκρανων του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο απέρριψε - όπως άλλωστε αναμενόταν... - ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, εμμένοντας στην ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων "με αποτελεσματικές εντολές και εξοπλισμό"...

"Διεθνείς δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στο Κόσσοβο θα πρέπει να είναι ισχυρές και να έχουν σχεδιαστεί από το ΝΑΤΟ" σημείωσε ο Σι απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τη δυνατότητα αποστολής κυανοκράνων με οπλισμό που θα αφορά μόνον τη δική τους ασφάλεια. Πρόσθεσε δε, πως οι δυνάμεις αυτές θα πρέπει να συνθέτουν "μία χερσαία δύναμη, αποτελεσματική, που θα έχει την εντολή, τον εξοπλισμό και τους αυστηρούς κανόνες δέσμευσης που θα γίνουν σεβαστοί από όλον τον κόσμο και θα δημιουργήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης που είναι αναγκαίο για την επιστροφή των προσφύγων".

Σε άλλο σημείο δηλώσεων που έκανε ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος στην έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, ισχυρίστηκε πως οι "εθνικές εκκαθαρίσεις" στο Κοσσυφοπέδιο "γίνονται περισσότερο από αρκετές χιλιάδες παραστρατιωτικούς και ένοπλους πολίτες και λιγότερο από το γιουγκοσλαβικό στρατό"... Ο Σι ερμήνευσε το παραπάνω λέγοντας πως αυτό γίνεται για να εκτίθενται "όσο το δυνατόν λιγότερο οι γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές δυνάμεις στις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ"... Κατέληξε δηλώνοντας πως "όταν αποσυρθεί ο γιουγκοσλαβικός στρατός από το Κοσσυφοπέδιο, τότε οι παραστρατιωτικοί, επειδή δε θα έχουν υποστήριξη, θα αναγκαστούν να αποσυρθούν και αυτοί"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ