ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παιχνίδια με αριθμούς

Με... μαγειρέματα επιχείρησε να δικαιολογήσει την κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία της Γ' Ζώνης, χτες στη Βουλή, ο Ν. Φαρμάκης, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα

Με λαθροχειρίες επιχείρησε, χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας, Νικόλαος Φαρμάκης,να απαντήσει στο γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση των κονδυλίων των νοσοκομείων της Γ Ζώνης το 1999 σε σχέση με την περσινή χρονιά, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα,που συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τα νοσοκομεία σε περιοχές της Ηπείρου και των Ιονίων Νησιών. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε με την Ερώτησή του στοιχεία από τους προϋπολογισμούς κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά, που αφορούσαν και τις εφημερίες των γιατρών, σε σχέση με τα κονδύλια που πραγματικά αποδόθηκαν μέσα στο 1998.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Φαρμάκης υποστήριξε, απαριθμώντας κονδύλια που διατέθηκαν για τα νοσοκομεία της περιοχής, ότι αυξήθηκαν και στις τρεις ζώνες κατά 11,6%, κατηγορώντας μάλιστα τον βουλευτή του ΚΚΕ, ότι υιοθετεί το αίτημα των γιατρών "γράφτε όσο περισσότερες εφημερίες θέλετε για να έχουμε παραπάνω αποδοχές" και σημείωσε ότι "εσείς στο ΚΚΕ έχετε την εντύπωση ότι υποστηρίζετε τους οικονομικά αδύνατους και τους ενδεείς. Δεν είναι έτσι".

Ανταπαντώντας ο Απ. Τασούλας, σημείωσε ότι το 1998 διατέθηκαν 12,5 δισεκατομμύρια δραχμές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στις εφημερίες στα Κέντρα Υγείας, τονίζοντας παράλληλα: "Εχετε περιορίσει τις δυνατότητες πραγματοποίησης εφημεριών, είναι περιορισμένη στο μισό η στελέχωση και έρχεστε με φετινή απόφαση να επιβάλετε επιπλέον περιορισμούς. Αυτό είναι το πρόβλημα!". Κάλεσε δε τον υφυπουργό να επικοινωνήσει αν θέλει με τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων για να του εξηγήσουν την κατάσταση.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΟΤΣΑΛΑΝ
Προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Τη Δευτέρα τα πορίσματα για την Εξεταστική Επιτροπή

Οπως μετέδωσε χτες το ΑΠΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγουν οι δικηγόροι του Οτσαλάν κατηγορώντας τις κυβερνήσεις 4 ευρωπαϊκών χωρών και την τουρκική κυβέρνηση, για ευθύνες γύρω από τη σύλληψη του Οτσαλάν.Η προσφυγή στρέφεται εναντίον της Ιταλίας,της Γερμανίας,της Ολλανδίας,της Ελλάδας,και της Τουρκίας.

Ο δικηγόρος του Οτσαλάν κ. Χασίπ Καπλάν δήλωσε ότι θα ζητήσει να κληθούν ως μάρτυρες, όλοι όσοι μπορεί να γνωρίζουν κάτι για τον τρόπο με τον οποίο συνελήφθη ο Οτσαλάν, "από τον Ντ' Αλέμα και τον Σημίτη, μέχρι τον Ντεμιρέλ και τον Εστεβίτ, καθώς επίσης και οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών".

Τη Δευτέρα τα πορίσματα

Τη Δευτέρα θα κατατεθούν τελικά τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση Οτσαλάν. Χτες συνεδρίασε η Εξεταστική Επιτροπή και όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση, το κάθε κόμμα θα καταθέσει δικό του πόρισμα. Οι βουλευτές της ΝΔ πρότειναν να μη δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα πριν την ολοκλήρωση της δίκης Οτσαλάν και αυτό για να μην θιγούν τα "εθνικά συμφέροντα" από όσα θα περιέχονται σε αυτά.

Επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι, μέσω του πορίσματός της, να αθωωθούν όλοι οι κυβερνητικοί χειρισμοί που οδήγησαν στην παράδοση του Οτσαλάν και να ριχθούν όλες οι ευθύνες κυρίως στον Α. Ναξάκη, ο οποίος οργάνωσε την έλευση του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας. Αλλωστε αυτή η επιδίωξη διαφάνηκε και από τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων όπως οι συντρόφισσες του Οτσαλάν που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της παράδοσης ή από την κάλυψη στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ να μην καταθέσει λόγω "απορρήτου" ενέργειες που όπως είναι γνωστό οδήγησαν στην αποχώρηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ από την Επιτροπή.

Χρηματίστηκαν Κενυάτες;

Βοά ο Τύπος της Κένυας μετά τη "θυελλώδη" συζήτηση προχτές στο Κοινοβούλιο της χώρας, στην οποία βουλευτής κατηγόρησε αξιωματούχους ότι "χρηματίστηκαν" για να παραδώσουν τον Κούρδο ηγέτη στους Τούρκους.

Ο Κενυάτης πολιτικός Μπαρέ Σιλ,αντιπολιτευόμενος βουλευτής, είπε ότι "διεφθαρμένοι αξιωματούχοι" δέχτηκαν ποσό πέντε εκατ. δολαρίων για να παραδώσουν στους Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ τον "Απο".

Ενα μέλος της προεδρίας, ο Ουίλιαμ Ρούτο,διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, χαρακτηρίζοντάς τις "φήμες". Αντιπαρερχόμενος τον ισχυρισμό αυτό, ένας άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Μουκίζα Κιτούγι,διαβεβαίωσε ότι ο Κούρδος ηγέτης πουλήθηκε για "μία περιουσία" από μέλη της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον Κιτούγι, ο Οτσαλάν επρόκειτο να μεταβεί στη Νότια Αφρική, οι αρχές της οποίας "είχαν συμφωνήσει" να τον δεχτούν, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ονειρα για "δεσπόζουσα δύναμη"

Επιχείρηση "αναπτέρωσης ηθικού" των στελεχών και οπαδών του κόμματός του μπροστά στις ευρωεκλογές έχει θέσει σε εφαρμογή ο Κ. Καραμανλής, χωρίς βέβαια να μπορεί να πείσει για τις διαφορές που έχει με την κυβερνητική πολιτική.

Στα "μέσα" της επιχείρησης περιλαμβάνονται η επίκληση των "θετικών" γκάλοπ, οι συχνές αναφορές στη νίκη του κόμματος στις 13 Ιούνη, η καταγγελία της διαφημιστικής καμπάνιας και των "αθέμιτων μέσων" που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και η πρό(σ)κληση προς τον Κ. Σημίτη για τηλεοπτική αναμέτρηση.

Μιλώντας στη χθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι έχει ανατραπεί το πολιτικό κλίμα που επιχείρησε να δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ πριν από λίγες μέρες, καθώς τα τελευταία γκάλοπ "αποδεικνύουν ένα σταθερό και μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ" έναντι του ΠΑΣΟΚ. Επικαλέστηκε μάλιστα και δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες και θα δείχνουν μεγαλύτερη διαφορά (γύρω στο 6%). Στη βάση αυτή, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και στις 14 Ιούνη "θα είναι δεσπόζουσα πολιτική δύναμη".

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τον πακτωλό χρημάτων που κατασπαταλιέται στη διαφημιστική καμπάνια, υποστηρίζοντας "είμαι πεπεισμένος ότι το κυβερνών κόμμα μέχρι στιγμής έχει εξαντλήσει όλη την κρατική επιχορήγηση", γεγονός που, όπως είπε, δημιουργεί ζήτημα σχετικά με τον τρόπο "που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα".

Υπερασπίστηκε την πρόταση νόμου για την εξαγορά του τηλεοπτικού χρόνου και το μοίρασμά του στα κόμματα, τα οποία όμως θα κληθούν να τον πληρώσουν μέσω των χρημάτων που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, λέγοντας ότι αν την απορρίψει η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι είναι "κυβέρνηση φαυλότητας". Ακόμα, επανέφερε την πρότασή του για τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί προεκλογική συγκέντρωση και στην Αθήνα, ενώ η προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει στις 14 Μάη με συγκέντρωση στην Πάτρα.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Μίλησε στους ... μεταφερόμενους

Στους μεταφερόμενους, με 11 πούλμαν από τις γύρω περιοχές, στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευσίνας, οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, "ανέλυσε" ο πρωθυπουργός τις θέσεις του κόμματός του, ενόψει των ευρωεκλογών.

Η "ανάλυση" του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στα "μεγάλα οικονομικά επιτεύγματα" της κυβέρνησής του, η οποία εξασφαλίζει την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Ο Κ. Σημίτης "παίνεψε" το έργο της κυβέρνησής του λέγοντας ότι δεν υπήρξε στο παρελθόν κυβέρνηση που πραγματοποίησε τόσα έργα και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κινδυνολογεί.

Η αντιπολίτευση, είπε ο πρωθυπουργός, κινδυνολογεί και λέει εύκολα λόγια για ψηφοθηρία και δημιουργία εντυπώσεων. Ο πρωθυπουργός θέλησε να εκμεταλλευτεί τη συμφωνία για το πρόβλημα του Κόσσοβου που υπέγραψε χτες η "Ομάδα των 8", λέγοντας ότι η συμφωνία είναι μεγάλο βήμα προς την ειρήνη, το οποίο αποδεικνύει ότι η διπλωματία φέρνει την ειρήνη και δεν την επιβάλλει ο πόλεμος. Αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, δικαιώνει τις θέσεις που η ελληνική κυβέρνηση πρόβαλλε από την αρχή της κρίσης. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, συνέβαλε στην εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου, αύξησε το κύρος της και βλέπει την πολιτική της να αποδίδει.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Απροστάτευτος ο πολίτης

Την έκθεσή του για παραβιάσεις της νομοθεσίας που αφορούν την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα παρουσίασε χτες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της αρμόδιας αρχής, Κ. Δαφέρμος.

Στην έκθεση καταγγέλλεται η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών επειδή έδωσε στον ΟΠΑΠ διευθύνσεις πολιτών προκειμένου ο οργανισμός να αποστείλει διαφημιστικά φυλλάδια για τα νέα του παιχνίδια. Η έκθεση εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και προειδοποιεί τη διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών να μη συνεχίσει να δίνει πληροφορίες. Ο Κ. Δαφέρμος είπε ότι το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις αναφέροντας ως παράδειγμα τις διαφημιστικές εταιρίες που κατακλύζουν τα σπίτια πολιτών με φυλλάδια, ενώ εκτίμησε ότι οι τράπεζες "πουλούν" στοιχεία των πελατών τους σε διάφορους ιδιώτες ή σε ενδιαφερόμενες εταιρίες. Ομως όλα όσα είπε προφορικά ο πρόεδρος δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη έκθεση η οποία περιορίζεται απλώς στην υπόθεση του ΟΠΑΠ.

Παρεμβαίνοντας στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης κατήγγειλε ότι διάφορες επιχειρήσεις συγκεντρώνουν στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων τους στα οποία περιλαμβάνονται και πληροφορίες για τη συνδικαλιστική τους δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ