ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Η Κίνα επαγρυπνά και δίνει μάχες στα "σημεία"...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. -

Το σχέδιο απόφασης για ψήφιση που προωθούσαν τις τελευταίες δύο μέρες αρκετά από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ φαινομενικά δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα κείμενο που υποτίθεται πως επικεντρωνόταν στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους χιλιάδες Κοσσοβάρους πρόσφυγες. Ουσιαστικά, όμως, δεν ήταν παρά ένας έμμεσος τρόπος "νομιμοποίησης" της ανακοίνωσης των "γενικών αρχών" για το Γιουγκοσλαβικό, στην οποία είχαν καταλήξει στις αρχές του μήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ" στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας. Να, όμως, που αυτό το φαινομενικά και μόνον "αθώο" και "ανθρωπιστικού περιεχομένου" κείμενο με αναφορές στην "ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πλαίσιο των αρχών του Πέτερσμπεργκ" (! ) δεν πέρασε απαρατήρητο από την Κίνα! Πώς θα μπορούσε άλλωστε, μετά το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι (8 Μάη);

Ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη, Σεν Γκουοφάνγκ, κατέστησε και χτες σαφές πως η χώρα του θα μπλοκάρει την ψήφιση του προσχεδίου απόφασης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σημείωση για καταδίκη του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας από το ΝΑΤΟ και εάν δεν αφαιρεθεί από το ίδιο κείμενο η αναφορά στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πλαίσιο των γενικών αρχών της "Ομάδας των Οκτώ" στο Πέτερσμπεργκ για το Γιουγκοσλαβικό!

Το συγκεκριμένο περιστατικό σχολιάστηκε από ειδησεογραφικά πρακτορεία ως σαφής ένδειξη σκλήρυνσης της στάσης της Κίνας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προέβλεψαν πως δε θα περάσει έτσι εύκολα η έγκριση του - κατά τα άλλα ανθρωπιστικού... - σχεδίου για τους Κοσσοβάρους πρόσφυγες.

Για το ιστορικό, αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 29 Απρίλη, η Γκάμπια, εκ μέρους του "Κινήματος Αδεσμεύτων Χωρών", είχε πρωτοθέσει επί τάπητος το παραπάνω προσχέδιο απόφασης. Στο συγκεκριμένο κείμενο υπάρχει αναφορά για αύξηση των προσπαθειών που καταβάλλουν κυβερνήσεις χωρών και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εν σχέσει με τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου. Απευθυνόταν μάλιστα έκκληση προς τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί πρόσβαση να μεταβούν στη χώρα οργανώσεις αρωγής (μεταξύ των οποίων και εκείνες του ΟΗΕ) και επιβεβαιωνόταν το δικαίωμα του επαναπατρισμού των Κοσσοβάρων προσφύγων "με ασφάλεια και αξιοπρέπεια".

Οι μέρες περνούσαν, ορισμένα από τα μέλη του ΣΑ, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, εξέφραζαν ανησυχία για τη λογική ψήφισης μίας τέτοιας απόφασης που ουσιαστικά είχε λεχθεί πως "είχε ξεπεραστεί από τις εξελίξεις" και δη μεσούντων των υποτιθέμενων ειρηνευτικών πρωτοβουλιών...

Την Τρίτη, η Γκάμπια (που προεδρεύει αυτό το διάστημα του Συμβουλίου Ασφαλείας) παρουσίασε - με την προσμονή της σύντομης ψήφισης... - το τελικό κείμενο, όπου υπήρχε η αναφορά πως "η ανθρωπιστική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται εν απουσία κάποιας πολιτικής λύσης εξεύρεσης της κρίσης συμβατής με τις πρόσφατες αρχές της "Ομάδας των Οκτώ"".

Η Κίνα, αλλά και η Ρωσία έσπευσαν να εκφράσουν επιφυλάξεις. Ωστόσο, σύντομα οι κινεζικές "επιφυλάξεις" μετατράπηκαν σε σαφείς αναφορές αντίρρησης επί κρίσιμων σημείων του σχεδίου. Αυτό ήταν και το μοναδικό που ανάγκασε χτες τον πρεσβευτή της Γκαμπόν στο ΣΑ, Ντένις Ντάνγκε Ρεουάκα, να ξαναπρογραμματίσει για αργά χτες βράδυ τη σχετική συνεδρίαση του Σώματος του ΟΗΕ...

Παρόμοιες ενέργειες από την πλευρά του Πεκίνου δεν αποκλείεται να επακολουθήσουν και στο μέλλον με διάφορες αφορμές και δεδομένης της - τρέχουσας... - θέλησης των ΗΠΑ και λοιπών ΝΑΤΟικών χωρών να "νομιμοποιήσουν" τις ΝΑΤΟικές επιδρομές, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια στα Βαλκάνια μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μήπως, μετά απ' όλα αυτά, εξηγείται και η - αναμενόμενη, ούτως ή άλλως - αποτυχία της μονοήμερης επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Κίνα;

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
"Ναι" στην κυβέρνηση Σρέντερ
  • Παρά την "πολεμική ατμόσφαιρα" και τα βίαια επεισόδια οι "Πράσινοι" προτίμησαν τα υπουργικά θυλάκια από τις ειρηνευτικές προγραμματικές διακηρύξεις

ΜΠΙΛΕΦΕΛΝΤ. -

Καθαρά "πολεμικό κλίμα" επικράτησε μέσα και έξω από το κτίριο της πόλης Μπίλεφελντ, όπου χτες διεξαγόταν το έκτακτο Συνέδριο των "Πρασίνων", κυβερνητικών εταίρων της "κοκκινοπράσινης" κυβέρνησης του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Θέμα η "κρίση στο Κοσσυφοπέδιο". Τελικά, ο πολιτικός αμοραλισμός και καιροσκοπισμός επικράτησαν και υιοθετήθηκε μια συμβιβαστική πρόταση για να είναι όλοι... ευχαριστημένοι.

Με ψήφους 444 υπέρ και 318 κατά επικράτησε η πρόταση του Προεδρείου του κόμματος, που τάσσεται υπέρ μιας προσωρινής, χρονικά περιορισμένης (από 24 ώρες έως τρεις ημέρες) αναστολής των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών ως "χειρονομία καλής θελήσεως". Παράλληλα με την προσωρινή αναστολή των βομβαρδισμών, ως χειρονομία καλής θέλησης μπορεί να δοθεί η ευκαιρία της ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας στους Κοσσοβάρους που παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο. Η υιοθέτηση της προσωρινής αναστολής των βομβαρδισμών συνδυάζεται με την υποστήριξη του "σχεδίου Φίσερ" και την παράλληλα στήριξή του. Η πρόταση ήταν προϊόν ενός συμβιβασμού του κύριου όγκου τόσο της πτέρυγας της λεγόμενης "κυβερνητικής αριστεράς" όσο και των "Ρεάλος" (ρεαλιστών).

Ο υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ που ήταν η αιχμή του δόρατος στις διαβουλεύσεις και τις οξύτατες αντιπαραθέσεις ευχαρίστησε μετά την ψηφοφορία τους συνέδρους για την ψήφο τους και υποσχέθηκε να συμπεριλάβει στους προβληματισμούς του το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του κόμματος ζητεί τη διακοπή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Προς το παρόν το ερώτημα για την πολιτική φυσιογνωμία και ταυτότητα του κόμματος παραμένει ανοιχτό, αφού η ψηφοφορία δε δίνει καμία απάντηση για τις κατευθύνσεις του κόμματος που ιδρύθηκε το 1980, και στην ιδρυτική του διακήρυξη αναφέρεται κατηγορηματικά ότι απορρίπτει τη βία για την επίτευξη των πολιτικών του στόχων και αγωνίζεται για την ειρήνη στον κόσμο! Τι μέλλει γενέσθαι; Ακόμα οι περισσότεροι τηρούν σιωπή ιχθύος παρά τις δηλώσεις της εκπροσώπου των ριζοσπαστών ειρηνιστώνΑνελί Μπούντενμπαχ,που ζήτησε από τους ομοϊδεάτες της να παραμείνουν στο κόμμα. Ομως ένα ιστορικό ιδρυτικό στέλεχος των Πρασίνων ο Εκαρτ Μπέρτενς, ανήγγειλε την απόφαση της αποχώρησής του.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη, αφού παρά "την αβεβαιότητα της έκβασης" της ψηφοφορίας που "οσμίζονταν" διάφοροι αναλυτές, όλες οι πρόσφατες κινήσεις ήταν ενδεικτικές για την "προσπάθεια συγκερασμού", ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν οι "Πράσινοι" στην εξουσία και να παρέμβουν υπέρ της ειρήνης και των γερμανικών συμφερόντων στις "μάχες στους κόλπους του ΝΑΤΟ και κατά της κυριαρχίας των Αμερικανών"! Αν εξακολουθούν να έχουν παρόμοιες απορίες ίσως θα ήταν καλό να συζητήσουν με τους εκατοντάδες διαδηλωτές που περικύκλωσαν το κτίριο της πόλης Μπίλεφελντ, στη βορειοδυτική Γερμανία, που αποτέλεσε χτες το πρωί το θέατρο της "σύγκρουσης". Ενα "πεδίο μάχης" είχε στηθεί από το πρωί έξω από το κτίριο που θα πραγματοποιούνταν το Συνέδριο, με εκατοντάδες ειρηνιστές και οπαδούς των "Πρασίνων" να το πολιορκούν αναμένοντας τους Συνέδρους να φθάσουν. Τα αίματα άναψαν, όταν έκανε την εμφάνισή του ο Γιόσκα Φίσερ και οι διαδηλωτές τον υποδέχτηκαν με πανό που ενέγραφαν "όχι στην πολεμοκάπηλη πολιτική Σρέντερ και την Προδοσία των Πρασίνων" και συνθήματα όπως "εγκληματίας πολέμου", "πολεμοκάπηλος" κλπ. ενώ εκσφενδόνιζαν αυγά, γιαούρτια και άλλα αντικείμενα προς την πλευρά του. Κάποιοι οργισμένοι ειρηνιστές εκσφενδόνισαν σακούλες με κόκκινη μπογιά - μια κίνηση συμβολική για το αίμα των αθώων που χύνεται - προς τον Φίσερ.

Η Ολμπράιτ αποτρέπει βουλευτές να συζητούν για ειρήνη...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα "αυτιά" 11 μελών του κογκρέσου ...τράβηξε αργά προχτές βράδυ η Μαντλίν Ολμπράιτ (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ), γιατί, λέει, μετέβησαν στη Βιέννη, συναντήθηκαν με Ρώσους συναδέλφους τους και το "χειρότερο"; Συζήτησαν και σχέδιο για την εξεύρεση τρόπων τερματισμού του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Κατά την υπουργό Εξωτερικών τέτοιες πράξεις πρέπει να τιμωρούνται - ει δυνατόν... - διά ροπάλου! Γιατί; Επειδή, όπως φάνηκε να πιστεύει η ίδια, τέτοιες κινήσεις "στέλνουν αντιφατικά μηνύματα" εν σχέσει με την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να υπερνικήσει σ' αυτόν τον πόλεμο...

Σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση διπλωματικού συντάκτη του πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες" από την Ουάσιγκτον, η επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε σφόδρα την 11μελή ομάδα των μελών της "Βουλής των Αντιπροσώπων" και ιδιαίτερα τον επικεφαλής (Ρεπουμπλικανό) Κουρτ Γουέλτον, κάνοντας σαφή την έντονη αντίθεση του Λευκού Οίκου ακόμη και να τεθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο ένα σχέδιο ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.

Το σχέδιο ήταν αποτέλεσμα των 15ήμερων συναντήσεων των 11 μελών της "Βουλής των Αντιπροσώπων - με αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη. Λέγεται πως οι Αμερικανοί βουλευτές αρκέστηκαν στις συναντήσεις τους με τους Ρώσους συναδέλφους τους, γιατί αποθαρρύνθηκαν σφόδρα από την κυβέρνηση Κλίντον να μεταβούν στο Βελιγράδι και να συναντήσουν άμεσα τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά το εάν θα τεθεί προς ψήφιση, μετά τη συνάντηση της Ολμπράιτ με την παραπάνω αντιπροσωπεία, είναι κάτι που ελέγχεται ως αμφίβολο...

Ο Ρόσκο Μπάρτλετ, μέλος της ομάδας των 11 βουλευτών, είπε πως η Ολμπράιτ"ήταν έτοιμη να μας πείσει πως στέλνουμε αντιφατικά μηνύματα και πως αυτά υποσκάπτουν την αποτελεσματικότητα των επιδρομών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία". Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ομάδα ήταν έτοιμη να προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχέδιο απόφασης, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε πως τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έπρεπε να αποφασίσουν για τη σύνθεση και το χαρακτήρα της τελικής ειρηνευτικής δύναμης, όταν και εφόσον σταλεί αυτή στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα, πάντα, με τον Μπάρτλετ, είχε για χτες βράδυ προγραμματιστεί σχετική ακρόαση ενώπιον των μελών της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πάντως, χτες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, σχολίασε πως η κυβέρνηση Κλίντον "δεν ενθαρρύνει την εξάπλωση (μάλλον αύξηση του αριθμού) των μεσολαβητών για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο". Ο Ρούμπιν, όταν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με τη συνάντηση Ολμπράιτ και του κλιμακίου των 11 βουλευτών, είπε απλώς πως "η υπουργός καλωσορίζει την αξία κοινοβουλευτικών συζητήσεων ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ σχετικά με το Κόσσοβο και άλλα ζητήματα". Ωστόσο, αυτή η δήλωση δεν ήταν παρά μία "κομψή μετάφραση" μίας εντελώς διαφορετικής πραγματικότητας. Υψηλόβαθμος ανώνυμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε απροκάλυπτα σε δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση Κλίντον "έχει κατηγορηματικώς αρνητική θέση για τους έξωθεν μεσολαβητές"!

Πάντως, η χτεσινή κατάθεση των 11 βουλευτών στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ήταν κάτι παραπάνω από επεισοδιακή. Μέλη της επιτροπής ήρθαν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το κλιμάκιο των 11 βουλευτών (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων), με τους πρώτους να προσάπτουν στους δεύτερους ακόμη και την κατηγορία της προδοσίας!

"Εάν δεν αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, τότε θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε τους Ρώσους" σημείωσε ο Ρεπουμπλικάνος Κουρτ Γουέλτον, για να ακούσει από το ("Δημοκρατικό") Σαμ Γκέζντερσον τα ακόλουθα: "Εάν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν κάνει κάτι τέτοιο στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, τότε θα τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες προδοσίας!".Στην ίδια ακρόαση, η Κορίν Μπράουν ("Δημοκρατική" από τη Φλώριδα) ανταπάντησε: "Δεν είμαι ευγενής. Εάν κάποιος νομίζει ότι έχω εμπλακεί σε υπόθεση προδοσίας, τότε θα του ζητήσω να βγει έξω να καθαρίσουμε!".

Ο Μπλερ επιμένει στη σκληρή γραμμή

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ είπε στη Βουλή ότι για το ΝΑΤΟ "δε θα υπάρξει συμβιβασμός" όσον αφορά τις απαιτήσεις που θέτει προς τη Γιουγκοσλαβία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η "καμπάνια" των βομβαρδισμών δεν πέτυχε "ακόμη" τους στόχους της. Πάντως, όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι θα προωθηθεί χερσαία επέμβαση, απέφυγε να απαντήσει.

Είπε επίσης ότι "δεν αναμένει" η Ρωσία να αλλάξει τη "θετική" στάση της μετά την απομάκρυνση του Γεβγκένι Πριμακόφ.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι "συνήθως δεν κάνει σχόλια" για εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών (!), αλλά πρόσθεσε πως "πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι πράττουν με καλή πίστη και δεν αμφιβάλλουμε πως θα συνεχίσουν να το πράττουν".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις στη Βουλή και κατά το "Ρόιτερς" "εμφανίστηκε να έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων για την πολιτική του στο Κοσσυφοπέδιο".

Ο Μπλερ δήλωσε: "Καθ' όσον με αφορά δε θα υπάρξει συμβιβασμός στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ".

Ολοι οι άλλοι ηγέτες της Συμμαχίας συμφωνούν, είπε.

"Οι σκοποί μας είναι εντελώς ξεκάθαροι και θα εκπληρωθούν", διακήρυξε ο Μπλερ, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις όσον αφορά το αν το ΝΑΤΟ βρίσκεται υπό χρονική πίεση λόγω του ερχόμενου χειμώνα να αποφασίσει αν θα στείλει (στο Κόσσοβο) χερσαίες δυνάμεις.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ουίλιαμ Χαγκ ρώτησε κατά πόσον η συμμαχία θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε ένα συμβιβασμό και μια "αλλαγή στρατιωτικής πορείας", λόγω της απειλής για τους πρόσφυγες από την έλευση του επόμενου χειμώνα στα Βαλκάνια.

"Τα ζητήματα σχεδιασμού μας απασχολούν μόνιμα", απάντησε ο Μπλερ.

Αναγνώρισε ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ δεν πέτυχαν, αλλά είπε ότι ο καιρός το καλοκαίρι θα επιτρέψει να πληγούν περισσότεροι στόχοι.

Πρόσθεσε ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "δε θα έχει δικαίωμα βέτο" στο πώς το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιήσει τις χερσαίες του δυνάμεις. Νωρίτερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Μπλερ είπε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να πετύχει τους στόχους του είναι "αδαμάντινη", ακόμη και μετά το βομβαρδισμό της πρεσβείας της ΛΔ Κίνας στο Βελιγράδι, που αποτέλεσε "ένα τραγικό λάθος".

Οι όροι για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, είναι "απαράλλακτοι": "Τα στρατεύματά του αποχωρούν (από το Κόσσοβο), τα στρατεύματά μας πάνε εκεί και οι πρόσφυγες επιστρέφουν. Αυτό είναι όλο".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πυρετώδεις προετοιμασίες στις βάσεις

ΑΓΚΥΡΑ.-

Πυρετός προετοιμασίας στις αεροπορικές βάσεις στη Βορειοδυτική Τουρκία, αφού θα αποτελέσουν τα νέα ορμητήρια του NATO για την κλιμάκωση των επιθέσεών του κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οσον αφορά το δεύτερο ορμητήριο, την Ουγγαρία, ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες ή επίσημες διαβεβαιώσεις.

Στην Τουρκία πάντως, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει αναλάβει όλη την προετοιμασία, μετά την προχτεσινή "εξουσιοδότηση" από την πολιτική ηγεσία της χώρας, αφού το υπουργικό συμβούλιο έδωσε την Τρίτη και επισήμως την έγκρισή του στο στρατό, ώστε να προετοιμάσει την άφιξη στην Τουρκία των αεροπλάνων του ΝΑΤΟ, τα οποία θα ανοίξουν ένα άλλο μέτωπο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οσον αφορά το καθαρά στρατιωτικό σκέλος της υπόθεσης, η χτεσινή ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, αν και δεν προσδιορίζει το χρονικό πλαίσιο του όλου εγχειρήματος, αναφέρει ξεκάθαρα ότι "Ορισμένα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ θα πάρουν μέρος στην επιχείρηση από βάσεις στη Δυτική Ανατολία, μόλις ολοκληρώσουμε τις ετοιμασίες μας".

Ωστόσο, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αποτέλεσε χτες για άλλη μια φορά το κύριο μέσο μετάδοσης των λεπτομερειών που δεν ανακοινώθηκαν από το ίδιο το Επιτελείου Στρατού. Μετέδωσε λοιπόν ότι δύο αεροπορικές βάσεις στο Μπαλίκεσιρ και στο Μπαντιρμά, στη Δυτική Τουρκία, ετοιμάζονται να υποδεχτούν σμήνη "F-15" και "F-16", ενώ μία τρίτη, στην Ανατολική Θράκη, θα φιλοξενήσει αεροπλάνα μεταγωγικά και ανεφοδιασμού. Επίσης, πάντα σύμφωνα με το NTV, ο στρατός θέλει να διαθέσει στο ΝΑΤΟ έναν από τους δύο διαδρόμους της βάσης του Μπαντιρμά και να μοιράζεται ένα διάδρομο στο Μπαλίκεσιρ με τα αεριωθούμενα του ΝΑΤΟ... αφού η Τουρκία θέλει να αεροπλάνα της να έχουν προτεραιότητα στη χρήση των διαδρόμων, ώστε να μην εμποδιστούν οι τακτικές περιπολίες που πραγματοποιούν πάνω από το Αιγαίο. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η Τουρκία - ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που συμφωνεί με τις δεσμευτικές αποφάσεις, όπως δήλωσαν την Τρίτη οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι - ήδη συμμετέχει στην αεροπορική εκστρατεία κατά της Γιουγκοσλαβίας με ένα σμήνος "F-16" που σταθμεύει στην Ιταλία, αλλά τα τουρκικά αεροπλάνα έχουν αποστολή να προστατεύουν τα συμμαχικά που πλήττουν τους στόχους.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Επίσημη αναγνώριση του UCK από τη Βουλή

ΤΙΡΑΝΑ. -

Χωρίς(;) πολλή σκέψη των επιπτώσεων και των συνεπειών για όλη τη Βαλκανική, το αλβανικό Κοινοβούλιο προχώρησε χτες στην επίσημη αναγνώριση όχι μόνο του UCK, αλλά και της σκιώδους κυβέρνησης που έχει σχηματίσει με "πρωθυπουργό" τον 30χρονο ηγέτη του, Χασίμ Θάτσι. Μπορεί η απόφαση αυτή να μην ξαφνιάζει, αφού ο UCK έχει την απόλυτη υποστήριξη τόσο της Αλβανίας και του ΝΑΤΟ, όμως η επίσημη αυτή ανακήρυξη μόνο μεγαλύτερες και φυσικά πιο επικίνδυνες επιπλοκές μπορεί να αποφέρει...

"Η Λαϊκή Συνέλευση αναγνωρίζει και υποστηρίζει την προσωρινή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Θάτσι", αναφέρεται στη χτεσινή ανακοίνωση της αλβανικής Βουλής που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, την οποία ελέγχει το κυβερνών "Σοσιαλιστικό Κόμμα". Στην ανακοίνωση ακόμα αναφέρεται ότι η αλβανική Βουλή "Αναγνωρίζει επίσης και υποστηρίζει τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου ως έναν από τους πλέον καθοριστικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες για την επίλυση της κρίσης". Τέλος, με την απόφασή της ζητά επίσης τη μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνές προτεκτοράτο και την ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να εγγυηθούν την επιστροφή των προσφύγων και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τον εκδημοκρατισμό!

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης: Το "Δημοκρατικό Κόμμα", το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ηγέτης του είναι ο Σαλί Μπερίσα δε συμμετείχε στη συνεδρίαση! "Αγνωστο" γιατί, αφού είναι γνωστές οι απόψεις του και η "ευαισθησία" στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά ο Σαλί Μπερίσα έχει ταχθεί στο πλευρό του μετριοπαθούς Κοσσοβάρου ηγέτη, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο οποίος έχει σχηματίσει τη δική του "κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου", υπό τον Μπουχάρ Μπουκόσι.

Κατεστραμμένο το κτίριο της τηλεόρασης στο Νόβι Σαντ

Το αυτοκίνητο του Σέρβου της φωτογραφίας φαίνεται ότι ήταν ...στρατηγικός στόχος για τους ΝΑΤΟικούς πιλότους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ