- ΜΠΙΛΕΦΕΛΝΤ. - Καθαρά πολεμικό κλίμα επικράτησε μέσα και έξω από το κτίριο της πόλης Μπίλεφελντ, όπου χτες διεξαγόταν το έκτακτο Συνέδριο των Πρασίνων, κυβερνητικών εταίρων της κοκκινοπράσινης... - 1999-05-14 00:00:00.0"/> - ΜΠΙΛΕΦΕΛΝΤ. - Καθαρά πολεμικό κλίμα επικράτησε μέσα και έξω από το κτίριο της πόλης Μπίλεφελντ, όπου χτες διεξαγόταν το έκτακτο Συνέδριο των Πρασίνων, κυβερνητικών εταίρων της κοκκινοπράσινης... - 1999-05-14 00:00:00.0" /> "Ναι" στην κυβέρνηση Σρέντερ | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
"Ναι" στην κυβέρνηση Σρέντερ
  • Παρά την "πολεμική ατμόσφαιρα" και τα βίαια επεισόδια οι "Πράσινοι" προτίμησαν τα υπουργικά θυλάκια από τις ειρηνευτικές προγραμματικές διακηρύξεις

ΜΠΙΛΕΦΕΛΝΤ. -

Καθαρά "πολεμικό κλίμα" επικράτησε μέσα και έξω από το κτίριο της πόλης Μπίλεφελντ, όπου χτες διεξαγόταν το έκτακτο Συνέδριο των "Πρασίνων", κυβερνητικών εταίρων της "κοκκινοπράσινης" κυβέρνησης του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Θέμα η "κρίση στο Κοσσυφοπέδιο". Τελικά, ο πολιτικός αμοραλισμός και καιροσκοπισμός επικράτησαν και υιοθετήθηκε μια συμβιβαστική πρόταση για να είναι όλοι... ευχαριστημένοι.

Με ψήφους 444 υπέρ και 318 κατά επικράτησε η πρόταση του Προεδρείου του κόμματος, που τάσσεται υπέρ μιας προσωρινής, χρονικά περιορισμένης (από 24 ώρες έως τρεις ημέρες) αναστολής των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών ως "χειρονομία καλής θελήσεως". Παράλληλα με την προσωρινή αναστολή των βομβαρδισμών, ως χειρονομία καλής θέλησης μπορεί να δοθεί η ευκαιρία της ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας στους Κοσσοβάρους που παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο. Η υιοθέτηση της προσωρινής αναστολής των βομβαρδισμών συνδυάζεται με την υποστήριξη του "σχεδίου Φίσερ" και την παράλληλα στήριξή του. Η πρόταση ήταν προϊόν ενός συμβιβασμού του κύριου όγκου τόσο της πτέρυγας της λεγόμενης "κυβερνητικής αριστεράς" όσο και των "Ρεάλος" (ρεαλιστών).

Ο υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ που ήταν η αιχμή του δόρατος στις διαβουλεύσεις και τις οξύτατες αντιπαραθέσεις ευχαρίστησε μετά την ψηφοφορία τους συνέδρους για την ψήφο τους και υποσχέθηκε να συμπεριλάβει στους προβληματισμούς του το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του κόμματος ζητεί τη διακοπή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Προς το παρόν το ερώτημα για την πολιτική φυσιογνωμία και ταυτότητα του κόμματος παραμένει ανοιχτό, αφού η ψηφοφορία δε δίνει καμία απάντηση για τις κατευθύνσεις του κόμματος που ιδρύθηκε το 1980, και στην ιδρυτική του διακήρυξη αναφέρεται κατηγορηματικά ότι απορρίπτει τη βία για την επίτευξη των πολιτικών του στόχων και αγωνίζεται για την ειρήνη στον κόσμο! Τι μέλλει γενέσθαι; Ακόμα οι περισσότεροι τηρούν σιωπή ιχθύος παρά τις δηλώσεις της εκπροσώπου των ριζοσπαστών ειρηνιστώνΑνελί Μπούντενμπαχ,που ζήτησε από τους ομοϊδεάτες της να παραμείνουν στο κόμμα. Ομως ένα ιστορικό ιδρυτικό στέλεχος των Πρασίνων ο Εκαρτ Μπέρτενς, ανήγγειλε την απόφαση της αποχώρησής του.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη, αφού παρά "την αβεβαιότητα της έκβασης" της ψηφοφορίας που "οσμίζονταν" διάφοροι αναλυτές, όλες οι πρόσφατες κινήσεις ήταν ενδεικτικές για την "προσπάθεια συγκερασμού", ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν οι "Πράσινοι" στην εξουσία και να παρέμβουν υπέρ της ειρήνης και των γερμανικών συμφερόντων στις "μάχες στους κόλπους του ΝΑΤΟ και κατά της κυριαρχίας των Αμερικανών"! Αν εξακολουθούν να έχουν παρόμοιες απορίες ίσως θα ήταν καλό να συζητήσουν με τους εκατοντάδες διαδηλωτές που περικύκλωσαν το κτίριο της πόλης Μπίλεφελντ, στη βορειοδυτική Γερμανία, που αποτέλεσε χτες το πρωί το θέατρο της "σύγκρουσης". Ενα "πεδίο μάχης" είχε στηθεί από το πρωί έξω από το κτίριο που θα πραγματοποιούνταν το Συνέδριο, με εκατοντάδες ειρηνιστές και οπαδούς των "Πρασίνων" να το πολιορκούν αναμένοντας τους Συνέδρους να φθάσουν. Τα αίματα άναψαν, όταν έκανε την εμφάνισή του ο Γιόσκα Φίσερ και οι διαδηλωτές τον υποδέχτηκαν με πανό που ενέγραφαν "όχι στην πολεμοκάπηλη πολιτική Σρέντερ και την Προδοσία των Πρασίνων" και συνθήματα όπως "εγκληματίας πολέμου", "πολεμοκάπηλος" κλπ. ενώ εκσφενδόνιζαν αυγά, γιαούρτια και άλλα αντικείμενα προς την πλευρά του. Κάποιοι οργισμένοι ειρηνιστές εκσφενδόνισαν σακούλες με κόκκινη μπογιά - μια κίνηση συμβολική για το αίμα των αθώων που χύνεται - προς τον Φίσερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ