Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ο μαζικός αγώνας ανατρέπει τις περικοπές στην παιδεία

Οι μαζικές διαδηλώσεις και ο κίνδυνος να κλείσουν τα σχολεία λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές ανάγκασε την κυβέρνηση σε μια πρώτη υποχώρηση

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Η κυβέρνηση της Αργεντινής "προέβη σε υποχώρηση" χτες όσον αφορά τις περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία, που είχε διατάξει για την προσαρμογή προς τους όρους του ΔΝΤ, μετά από μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και τον διαφαινόμενο κίνδυνο να κλείσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν χτες μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, στην Κάσα Ροσάδα, ενώ ο υπουργός Παιδείας Μανουέλ Γκαρσία Σόλα "υποσχόταν" πως οι περικοπές θα γίνουν από άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Η "αναδιοργάνωση θα επιτρέψει στο εκπαιδευτικό σύστημα να λειτουργήσει φυσιολογικά", είπε ο Γκαρσία Σόλα σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είπε ότι η κυβέρνηση "διαθέτει την άδεια" (!) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να υπερβεί το προγραμματισμένο έλλειμμα στον προϋπολογισμό κατά 150 εκατ. δολάρια, προκειμένου να δώσει κονδύλια στην εκπαίδευση.

Η προκάτοχος του Γκαρσία Σόλα Σουζάνα Ντεσίμπ παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή, αφού "υποχρεώθηκε" να υπογράψει τον προϋπολογισμό μείωσης των κονδυλίων για την παιδεία κατά 10%.

Ωστόσο, η μαζική λαϊκή αντίδραση και οι προειδοποιήσεις των πρυτανικών αρχών πολλών πανεπιστημίων - μεταξύ αυτών και του Μπουένος Αϊρες - ότι τα ιδρύματα θα έκλειναν λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές (24 Οκτώβρη), "ανάγκασαν" την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Ο Πρόεδρος Κάρλος Μένεμ θεωρείται βέβαιο πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση, μια και οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το "προβάδισμα" που έχει είναι μικρό... Ωστόσο η "υποχώρηση" της κυβέρνησης δεν έτυχε αποδοχής από τους διαδηλωτές. "Δεν είναι αρκετό αυτό", είπε μια από τους εκπαιδευτικούς, η ηγέτης των συνδικαλιστικών οργάνων των δασκάλων Μάρτα Μαφέι, εννοώντας πως χρειάζεται αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία και όχι απλώς υπαναχώρηση από την περικοπή τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ