Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ
Το επαίσχυντο πρόσωπο του "πολέμου"

Αποτυπώνεται τραγικά ολοκάθαρα στα διαμελισμένα κορμιά των νεκρών, στη δίψα και την πείνα αυτών που μένουν πίσω, στα μάτια των παιδιών που καλούνται να αντικρίσουν ένα "μέλλον" εξαιρετικά ζοφερό

Ολοκληρωτικός είναι ο "ακήρυχτος πόλεμος" που έχει εξαπολύσει κοντά δύο μήνες τώρα το ΝΑΤΟ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Οι "έξυπνες" βόμβες και οι "πολιτισμένοι χειριστές τους" δεν ξεχωρίζουν Σέρβους και Αλβανούς, ενώ οι πολύ βαθιές πληγές σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής παραμένουν ανοιχτές για να μπήγονται καθημερινά σαν κοφτερά μαχαίρια όλο και πιο βαθιά στο "σώμα και την ψυχή" όλων.

Εκατοντάδες καθημερινές πτήσεις των "γερακιών" του ΝΑΤΟ και δεκάδες πύραυλοι από τα αεροπλανοφόρα στην Αδριατική έχουν σπείρει τον όλεθρο και την καταστροφή. Η επίσημη αναλυτική έκθεση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, για τις εκτεταμένες καταστροφές για το διάστημα από την έναρξη των βομβαρδισμών στις 24 Μάρτη έως τις 24 Απρίλη, είναι τραγική. Η εικόνα αυτή διογκώνεται φρικτά καθώς όλοι δυστυχώς γνωρίζουμε ότι μετά το διάστημα αυτό οι βομβαρδισμοί ήταν πιο δολοφονικοί και αναίσχυντοι.

Στόχος ο άμαχος πληθυσμός

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει αποδείξει τη σαφέστατη τάση της να μπερδεύει τους στόχους της. Μονίμως κάποιο "λάθος" αφήνει πίσω του δεκάδες νεκρούς... μωρά, παιδιά, πρόσφυγες, εργαζόμενους, αθώους ανυποψίαστους πολίτες, όπως στην περίπτωση της Νις, με τις βόμβες διασποράς.

Μέχρι την 24η του Απρίλη περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, σε όλη τη γιουγκοσλαβική επικράτεια, ενώ περισσότεροι από 4.500 είναι σοβαρά τραυματισμένοι. Από τους 1.000 νεκρούς τα 13 ήταν μωρά και παιδιά.

Το "προσκλητήριο νεκρών" περιλαμβάνει: Γκρντέλιτσα Γκόργκε,55 νεκροί και 16 τραυματίες. Ντιακόβιτσα - Πρίζρεν,επίθεση στο καραβάνι των προσφύγων που επέστρεφαν στις εστίες τους, 75 νεκροί και 100 τραυματίες, εκ των οποίων οι 26 σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Αλέξινατς,12 νεκροί και 40 τραυματίες. Ντιακόβιτσα,επίθεση στο προσφυγικό καταυλισμό Σέρβων από την Κράινα, 10 πρόσφυγες νεκροί και 16 τραυματίες. Βελιγράδι η επίθεση στην καρδιά της πρωτεύουσας, με στόχο το κτίριο της Κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Σερβίας, 15 δημοσιογράφοι νεκροί και 17 τραυματίες. Μπατάνιτσα,στο προάστιο του Βελιγραδίου, ένας πύραυλος έκοψε το νήμα της ζωής της τρίχρονης Μιλίτσα Ράκιτς και τραυμάτισε άλλους 5. Σρμπιτσα,το χωριό αυτό θρήνησε 10 νεκρούς, μεταξύ αυτών 7 παιδιά. Κραγκούγιεβατς 120 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ζάσταβα τραυματισμένοι. Ο μακάβριος κατάλογος είναι πολύ μακρύς και δυστυχώς παραμένει οδυνηρά ανοιχτός.

Οσοι δεν πεθαίνουν άμεσα

Γι' αυτούς που θα έρθουν να προστεθούν σε λίγο με τη συμπλήρωση του δεύτερου μήνα των βαρβαρικών βομβαρδισμών. Και όσοι δεν είναι "τυχεροί" να αποπνεύσουν, είναι αμφίβολο πόσο θα ζήσουν... Τρία εκατομμύρια παιδιά και βρέφη αντιμετωπίζουν άμεση απειλή για τη ζωή τους, όπως και εκατομμύρια Γιουγκοσλάβων πολιτών, αφού είναι εκτεθειμένοι σε χημικά αέρια, διοξίνες ή άλλα υλικά καταστρεπτικά και ολέθρια για την υγεία, που όμως είναι αναγκασμένοι να τα εισπνέουν ή να τα καταπίνουν στο πόσιμο νερό.

Οταν βέβαια αυτό υπάρχει, αφού μετά την καταστροφή της γέφυρας του Πετροβαραντίν που τη συνέδεε με το Νόβι Σαντ, καταστράφηκαν οι κεντρικοί αγωγοί ύδρευσης. Αποτέλεσμα 600.000 άνθρωποι να αντιμετωπίζουν παντελή έλλειψη νερού και 1.000.000 να αντιμετωπίζουν λειψυδρία. 500.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλιά τους, εξαιτίας των βομβαρδισμένων εργοστασίων και της καταστροφής και περίπου 2.000.000 αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους τροφή εξαιτίας των δυσκολιών και των καταστροφών.

Δε γίνονται εξαιρέσεις ούτε για τους άρρωστους, τα νεογέννητα, τα πρόωρα. Τα νοσοκομεία αποτελούν και αυτά στόχους. Οπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία. Οπως και τα μνημεία... κατεδαφίζονται για να εξαφανίσουν την ιστορία, αφήνοντας πίσω τους σωρό ερειπίων για να παίξουν το ρόλο τους στη συνείδηση των Γιουγκοσλάβων άμεσα και σε βάθος χρόνου.

Οικονομικός πόλεμος

Η οικονομική καταστροφή μέχρι τις 24 Απρίλη ήταν ήδη γιγαντιαία, αφού οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης στον βιομηχανικό, εμπορικό και αστικό τομέα υπολογίζονταν περίπου σε 10 δισ. δολάρια. Μόνο στην επαρχία της Βοϊβοδίνας οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ζημιες και καταστροφές ύψους 3,5 δισ. δολαρίων... 18 γέφυρες έχουν καταστραφεί και άλλες 12 έχουν υποστεί μερικές καταστροφές. 16 σιδηροδρομικές αρτηρίες και σταθμοί έχουν καταστραφεί. 6 κεντρικές οδικές και μεταφορικές αρτηρίες έχουν υποστεί είτε μερική είτε ολική ζημία σε διάφορα κομβικά σημεία, όπως η εθνική οδική αρτηρία που συνδέει το Βελιγράδι με το Ζάγκρεμπ. 51 εργοστάσια έχουν καταστραφεί. Ανάμεσά τους το εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων "Ζάσταβα", η φαρμακοβιομηχανία "Γκαλένικα" στο Βελιγράδι, το βιομηχανικό σύμπλεγμα "Ντβάντεσετ Πρβι Μάι" στη Ρακόβιτσα, οι φαρμακευτικές εταιρίες "Ζντράβλιε" και "Βελαφάρμ" σε Λέκοβατς και Νις αντίστοιχα. Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί εκατοντάδες αποθήκες τροφίμων, διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων, αλλά και τρομακτικές καταστροφές στον αγροτικό τομέα σε αγροτικά συμπλέγματα παραγωγής γαλακτοκομικών κλπ.

Τίποτα δε μένει όρθιο από την καταστροφική μανία των ΝΑΤΟικών. Εκατοντάδες εκτάρια δασικής έκτασης έχουν παραδοθεί στις φλόγες εξαιτίας των βομβαρδισμών. Χιλιάδες εκτάρια γόνιμης γης, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα έχουν μολυνθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ