Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου

ΡΩΜΗ.-

Αφήνοντας στο παρελθόν την παράδοση που ήθελε τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου να επαναλαμβάνονται, για αρκετές μέρες, η ιταλική Βουλή, η Γερουσία και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέλεξαν, χθες, με μεγάλη πλειοψηφία, σε μία και μόνη ψηφοφορία, τον Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι στην ιταλική Προεδρία. Είναι, μόλις, η τρίτη φορά στη μεταπολεμική πολιτική ιστορία της Ιταλίας, που ένας Πρόεδρος εκλέγεται από μία και μοναδική ψηφοφορία.

Ο 61χρονος δικηγόρος, που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο των Ιταλών σοσιαλιστών, συγκέντρωσε 707 από τις 990 ψήφους, ξεπερνώντας αρκετά το όριο των 674 ψήφων που ορίζει η ιταλική νομοθεσία. Τον Τσιάμπι υποστήριξε τόσο ο κυβερνητικός "κεντρώος" συνασπισμός του Μάσιμο ντ' Αλέμα όσο και η δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, όμως, ο μεγιστάνας των ιταλικών ΜΜΕ, Μπερλουσκόνι, τόνισε ότι "η συνεργασία ανάμεσα στις διάφορες πτέρυγες του ιταλικού Κοινοβουλίου, επιτέλους, επιτεύχθηκε και αποδείχτηκε ότι μπορεί να υπάρχει υπευθυνότητα". Δηλώσεις έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός, και νυν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος χαρακτήρισε το κλίμα που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία στην εκλογή Τσιάμπι "ιδιαίτερα θετικό" και εκτίμησε ότι "υπό το υπάρχον κλίμα είναι η κατάλληλη περίοδος να τεθούν σε εφαρμογή οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας".

Ο ίδιος ο Τσιάμπι, που παρουσιάζεται από τον ιταλικό Τύπο ως μια προσωπικότητα που χαίρει της εκτίμησης όλων των πολιτικών πλευρών τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, απέφυγε να κάνει δηλώσεις και δεν εμφανίστηκε καθόλου στο Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Ο Τσιάμπι κατείχε από το 1996 τη θέση του υπουργού Οικονομικών, από το 1993 - 1994 διετέλεσε πρωθυπουργός ενώ υπήρξε Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας από το 1979 - 1993. Μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, δε διευκρινίστηκε αν ο, νυν, Πρόεδρος, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι και την τυπική ολοκλήρωση της θητείας του στις 28 Μάη, ή προτίθεται να παραιτηθεί.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο Τζουλιάνο Αμάτο, μέχρι σήμερα υπουργός αρμόδιος για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως δήλωσε ο Τζιαν Τζίντο Φολόνι, υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο. Οπως επισήμανε ο Φολόνι, η επισημοποίηση της μεταφοράς του Αμάτο από το ένα κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο στο άλλο, θα ανακοινωθεί σύντομα "προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η εφαρμογή του τριετούς μακροοικονομικού προγράμματος που έχει εκπονήσει ο Τσιάμπι για την ενίσχυση της ιταλικής οικονομίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ