Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΣΚΟΤΙΑΣ
Το Εργατικό Κόμμα σχημάτισε κυβέρνηση

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-

Ο Ντόναλντ Ντιούαρ - όπως διαφάνηκε ήδη αρκετές μέρες πριν τις εκλογές για το τοπικό Κοινοβούλιο της Σκοτίας - ανέλαβε την "πρωθυπουργία" χτες, μετά από τη συμμαχία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών με το Εργατικό Κόμμα.

Ο Ντιούαρ ήταν ο σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ για ζητήματα που αφορούν τη Σκοτία και θεωρείται ο "εμπνευστής" της πολιτικής "αποκέντρωσης της εξουσίας" που ο τελευταίος εφαρμόζει.

Το Εργατικό Κόμμα κατέλαβε 56 από τις 129 έδρες του Κοινοβουλίου, κι έτσι έπρεπε να σχηματίσει κάποιου είδους συμμαχία για να συγκροτήσει κυβέρνηση. Τη βοήθεια που χρειαζόταν του παρείχαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Ωστόσο δε φαίνεται να υπήρξε οριστική συμφωνία για τις υπόλοιπες θέσεις της τοπικής κυβέρνησης, πέρα από το ότι ο Ντιούαρ ανέλαβε "πρώτος υπουργός".

Το Κοινοβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί και να επιβάλει φόρους. Ωστόσο - και με δεδομένη την παρουσία του Ντιούαρ στην ηγεσία του - αναμένεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπερισχύσουν οι φωνές που ζητούν "πλήρως ανεξάρτητη" Βουλή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ