Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί εκατέρωθεν λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση

Σφοδρές συγκρούσεις στο Νότιο Λίβανο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΑΡΑΓΙΑΝΟΥΝ.-

Οξύνονται οι τόνοι της αντιπαράθεσης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις ισραηλινές εκλογές. Οι δύο κύριοι αντίπαλοι για την πρωθυπουργία, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Εχούντ Μπάρακ, έχουν αποδυθεί σε σειρά τακτικών κινήσεων και ελιγμών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μείζονα δυνατή υποστήριξη από τα μικρότερα συμμετέχοντα κόμματα, τα οποία δεν έχουν ελπίδες να εκλέξουν πρωθυπουργό.

Υστατες προσπάθειες να επανακερδίσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο των Ρώσων μεταναστών του Νατάν Σαράνσκι, που αποτελούν, σχεδόν, το 15% του εκλογικού σώματος, καταβάλλει τις τελευταίες μέρες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε, χτες, πολύωρη συνάντηση με τον Σαράνσκι, στον οποίο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υποσχέθηκε 3 υπουργεία, σε περίπτωση που τον στηρίξει και επανεκλεγεί στη θέση του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο Σαράνσκι διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χτες, επανέλαβε ότι έχει ζητήσει από τα μέλη του κόμματός του να μείνουν "ουδέτεροι", ενώ απέφυγε να σχολιάσει αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τους Ρώσους μετανάστες να έχουν στραφεί, σε μεγάλο βαθμό, προς το Εργατικό Κόμμα, εγκαταλείποντας το "Λικούντ".

Από την πλευρά του, ο Εχούντ Μπάρακ χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στους σκληροπυρηνικούς Εβραίους και τα κόμματά τους, αποστέλλοντας επιστολή προς όλες τις συναγωγές, με την οποία καλεί τους υπερορθόδοξους και τους κοσμικούς Εβραίους να ανοίξουν κύκλο διαπραγματεύσεων, προκειμένου να λυθεί οριστικά η, μεταξύ τους, αντιπαράθεση. Παρά αυτήν την κίνηση καλής θέλησης, ο Μπάρακ, και στην επιστολή, αποφεύγει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα ζητήματα προς τους υπερορθόδοξους Εβραίους, οι οποίοι και με τα δύο κόμματά τους έχουν ανακοινώσει επισήμως τη στήριξή τους προς τον Νετανιάχου.

Την ίδια στιγμή, έντονες πιέσεις να παραιτηθεί από την εκλογική μάχη φέρεται να δέχεται τόσο από στελέχη του νεοσύστατου κόμματός του, όσο και από προσωπικότητες άλλων κομμάτων, ο, πρώην υπουργός Αμυνας, Γιτζάκ Μορντεχάι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Γιεντότ Αχρονότ", ο Μορντεχάι πιέζεται να παραιτηθεί, καθώς οι δημοσκοπήσεις δε δίνουν ιδιαίτερα αισιόδοξα προγνωστικά στο Κεντρώο κόμμα του, προκειμένου να διευκολυνθεί η επικράτηση του Εργατικού Κόμματος και του Εχούντ Μπάρακ. Οπως υποστηρίζεται, πάντα στο ίδιο δημοσίευμα, ο Μορντεχάι, μέχρι στιγμής, ανθίσταται των πιέσεων. Αντίθετα, την απόσυρση του ή όχι από την εκλογική μάχη θα ανακοινώσει, οριστικά, το Σάββατο το απόγευμα, ο επικεφαλής του Αραβικού Κόμματος "Μπάλαντ" Αζμί Μπισάρα, ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να υποστηρίξει τον Μπάρακ, αλλά δηλώνει πως "δεν έχει, ακόμη, πειστεί ότι ο ηγέτης των Εργατικών προτίθεται να προωθήσει ουσιαστικά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας".

Πολύνεκρες συγκρούσεις

Τουλάχιστον εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, το περασμένο 24ωρο, κατά τη διάρκεια βομβιστικών επιθέσεων της "Χεζμπολλάχ" και αντιποίνων του ισραηλινού στρατού και της, συνεργαζόμενης με αυτόν, λιβανικής πολιτοφυλακής στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Μαραγιανούν του Νοτίου Λιβάνου. Οι νεκροί είναι μαχητές της "Χεζμπολλάχ", πολιτοφύλακες, αλλά και άμαχοι. Ο ισραηλινός στρατός δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση. Το θερμόμετρο έχει ανέβει, ιδιαίτερα, τις τελευταίες βδομάδες στο Νότιο Λίβανο, ενώ το ζήτημα της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ