Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πυρετώδεις προετοιμασίες στις βάσεις

ΑΓΚΥΡΑ.-

Πυρετός προετοιμασίας στις αεροπορικές βάσεις στη Βορειοδυτική Τουρκία, αφού θα αποτελέσουν τα νέα ορμητήρια του NATO για την κλιμάκωση των επιθέσεών του κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οσον αφορά το δεύτερο ορμητήριο, την Ουγγαρία, ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες ή επίσημες διαβεβαιώσεις.

Στην Τουρκία πάντως, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει αναλάβει όλη την προετοιμασία, μετά την προχτεσινή "εξουσιοδότηση" από την πολιτική ηγεσία της χώρας, αφού το υπουργικό συμβούλιο έδωσε την Τρίτη και επισήμως την έγκρισή του στο στρατό, ώστε να προετοιμάσει την άφιξη στην Τουρκία των αεροπλάνων του ΝΑΤΟ, τα οποία θα ανοίξουν ένα άλλο μέτωπο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οσον αφορά το καθαρά στρατιωτικό σκέλος της υπόθεσης, η χτεσινή ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, αν και δεν προσδιορίζει το χρονικό πλαίσιο του όλου εγχειρήματος, αναφέρει ξεκάθαρα ότι "Ορισμένα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ θα πάρουν μέρος στην επιχείρηση από βάσεις στη Δυτική Ανατολία, μόλις ολοκληρώσουμε τις ετοιμασίες μας".

Ωστόσο, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αποτέλεσε χτες για άλλη μια φορά το κύριο μέσο μετάδοσης των λεπτομερειών που δεν ανακοινώθηκαν από το ίδιο το Επιτελείου Στρατού. Μετέδωσε λοιπόν ότι δύο αεροπορικές βάσεις στο Μπαλίκεσιρ και στο Μπαντιρμά, στη Δυτική Τουρκία, ετοιμάζονται να υποδεχτούν σμήνη "F-15" και "F-16", ενώ μία τρίτη, στην Ανατολική Θράκη, θα φιλοξενήσει αεροπλάνα μεταγωγικά και ανεφοδιασμού. Επίσης, πάντα σύμφωνα με το NTV, ο στρατός θέλει να διαθέσει στο ΝΑΤΟ έναν από τους δύο διαδρόμους της βάσης του Μπαντιρμά και να μοιράζεται ένα διάδρομο στο Μπαλίκεσιρ με τα αεριωθούμενα του ΝΑΤΟ... αφού η Τουρκία θέλει να αεροπλάνα της να έχουν προτεραιότητα στη χρήση των διαδρόμων, ώστε να μην εμποδιστούν οι τακτικές περιπολίες που πραγματοποιούν πάνω από το Αιγαίο. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η Τουρκία - ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που συμφωνεί με τις δεσμευτικές αποφάσεις, όπως δήλωσαν την Τρίτη οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι - ήδη συμμετέχει στην αεροπορική εκστρατεία κατά της Γιουγκοσλαβίας με ένα σμήνος "F-16" που σταθμεύει στην Ιταλία, αλλά τα τουρκικά αεροπλάνα έχουν αποστολή να προστατεύουν τα συμμαχικά που πλήττουν τους στόχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ