Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Μπλερ επιμένει στη σκληρή γραμμή

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ είπε στη Βουλή ότι για το ΝΑΤΟ "δε θα υπάρξει συμβιβασμός" όσον αφορά τις απαιτήσεις που θέτει προς τη Γιουγκοσλαβία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η "καμπάνια" των βομβαρδισμών δεν πέτυχε "ακόμη" τους στόχους της. Πάντως, όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι θα προωθηθεί χερσαία επέμβαση, απέφυγε να απαντήσει.

Είπε επίσης ότι "δεν αναμένει" η Ρωσία να αλλάξει τη "θετική" στάση της μετά την απομάκρυνση του Γεβγκένι Πριμακόφ.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι "συνήθως δεν κάνει σχόλια" για εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών (!), αλλά πρόσθεσε πως "πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι πράττουν με καλή πίστη και δεν αμφιβάλλουμε πως θα συνεχίσουν να το πράττουν".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις στη Βουλή και κατά το "Ρόιτερς" "εμφανίστηκε να έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων για την πολιτική του στο Κοσσυφοπέδιο".

Ο Μπλερ δήλωσε: "Καθ' όσον με αφορά δε θα υπάρξει συμβιβασμός στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ".

Ολοι οι άλλοι ηγέτες της Συμμαχίας συμφωνούν, είπε.

"Οι σκοποί μας είναι εντελώς ξεκάθαροι και θα εκπληρωθούν", διακήρυξε ο Μπλερ, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις όσον αφορά το αν το ΝΑΤΟ βρίσκεται υπό χρονική πίεση λόγω του ερχόμενου χειμώνα να αποφασίσει αν θα στείλει (στο Κόσσοβο) χερσαίες δυνάμεις.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ουίλιαμ Χαγκ ρώτησε κατά πόσον η συμμαχία θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε ένα συμβιβασμό και μια "αλλαγή στρατιωτικής πορείας", λόγω της απειλής για τους πρόσφυγες από την έλευση του επόμενου χειμώνα στα Βαλκάνια.

"Τα ζητήματα σχεδιασμού μας απασχολούν μόνιμα", απάντησε ο Μπλερ.

Αναγνώρισε ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ δεν πέτυχαν, αλλά είπε ότι ο καιρός το καλοκαίρι θα επιτρέψει να πληγούν περισσότεροι στόχοι.

Πρόσθεσε ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "δε θα έχει δικαίωμα βέτο" στο πώς το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιήσει τις χερσαίες του δυνάμεις. Νωρίτερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Μπλερ είπε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να πετύχει τους στόχους του είναι "αδαμάντινη", ακόμη και μετά το βομβαρδισμό της πρεσβείας της ΛΔ Κίνας στο Βελιγράδι, που αποτέλεσε "ένα τραγικό λάθος".

Οι όροι για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, είναι "απαράλλακτοι": "Τα στρατεύματά του αποχωρούν (από το Κόσσοβο), τα στρατεύματά μας πάνε εκεί και οι πρόσφυγες επιστρέφουν. Αυτό είναι όλο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ