ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Λόγω... καιρού λιγότερες, αλλά σφοδρές, οι επιδρομές
  • Κάτσακ, Ούζιτσε, Κράλιεβο, Μπατάνιτσα και περιοχές του νοτιοδυτικού Κοσσυφοπεδίου επλήγησαν το τελευταίο 24ωρο από τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά, προκαλώντας ως επί το πλείστον υλικές ζημιές...
  • ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος "διευκρινίζει" πως το μειωμένο κύμα των εντούτοις σφοδρών επιδρομών οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες
  • Προειδοποίηση Γιουγκοσλάβου στρατηγού προς ΝΑΤΟ: "Κόλαση επί της γης εάν επιχειρήσετε χερσαία εισβολή! "

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Μικρότερες σε αριθμό, αλλά, ωστόσο, σφοδρές επιδρομές κατά τουλάχιστον τεσσάρων γιουγκοσλαβικών πόλεων πραγματοποίησαν χτες ξημερώματα και μεσημέρι τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ, και αυτό (σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμφώνου), όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνον, εξαιτίας δυσχερών καιρικών συνθηκών.

Και ενώ από διάφορες πλευρές επαναφέρονται στο προσκήνιο τα σενάρια περί χερσαίας επέμβασης, Γιουγκοσλάβος στρατηγός, μιλώντας χτες σε εβδομαδιαία εφημερίδα προειδοποίησε τις ΝΑΤΟικές ή άλλες δυνάμεις, που θα επιχειρήσουν να εισβάλουν στο έδαφος της χώρας πως "εάν θέλουν μπορεί να το επιχειρήσουν, αλλά θα αντιμετωπίσουν την κόλαση επί της γης!".

Το τελευταίο κύμα βομβαρδισμών

Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", τουλάχιστον 10 εκρήξεις εκδηλώθηκαν στη βιομηχανική πόλη Κάτσακ (110 χλμ. νότια του Βελιγραδίου). Πληροφορίες ανέφεραν την πρόκληση μόνον υλικών ζημιών, αλλά και την κατάρριψη ενός ΝΑΤΟικού πυραύλου από τη γιουγκοσλαβική αεράμυνα. Ενα 24ωρο νωρίτερα, το "ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ" μετέδωσε την κατάρριψη ενός μη στελεχωμένου αναγνωριστικού γερμανικού αεροσκάφους στην περιοχή Πέστερ (νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου)...

Σερβικά κρατικά μέσα μετέδωσαν επιδρομές στην πόλη Ούζιτσε (περίπου 120 χλμ. νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου) σημειώνοντας πως τουλάχιστον τρεις πύραυλοι χτύπησαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Πόνικβε.

Εξάλλου, χτες, για πολλοστή φορά μέσα στις 55 μέρες των ΝΑΤΟικών επιδρομών, βομβαρδίστηκε αποθήκη καυσίμων στην κεντρική σερβική πόλη Κράλιεβο.

Γύρω στις 14.30 το μεσημέρι χτες, εκδηλώθηκε νέο κύμα βομβαρδισμών - διάρκειας 15 λεπτών - στο Κάτσακ, με στόχους εργοστάσιο, σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την πόλη με το Κράλιεβο. Την ίδια ώρα δύο πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο της Μπατάνιτσα, ενώ νωρίτερα σφοδρή επίθεση είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή Γκνιλάνε, νοτιοανατολικά της Πρίστινας.

Χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΜΠΟΡΝΤΑ" αναφέρει ότι οι σφοδρότατες ΝΑΤΟικές επιδρομές έχουν προκαλέσει μέσα στις πρώτες 35 μέρες των βομβαρδισμών υλικές ζημιές άνω των 10 δισ. δολαρίων. Το δημοσίευμα, που επικαλείται δημοτικές αρχές του Βελιγραδίου, αναφέρει ενδεικτικά πως μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα υπέστησαν ζημιές περίπου 536 κτίρια, ενώ (πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή), οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε όλη την επικράτεια της χώρας ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

Το παραπάνω δημοσίευμα είδε το φως της δημοσιότητας ενώ το περασμένο 24ωρο 15μελής ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ άρχιζε επιθεωρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να εκτιμήσει τις ανάγκες στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και το μέγεθος των γενικότερων πληγμάτων εξαιτίας των επιδρομών.

Και οι προειδοποιήσεις του στρατηγού Πάβκοβιτς...

"Κόλαση επί της γης"! Αυτό υποσχέθηκε ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός Νεμπόιτσα Πάβκοβιτς, επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στη Νότια Γιουγκοσλαβία στις ΝΑΤΟικές ή άλλες δυνάμεις που θα επιχειρήσουν να εισβάλλουν στο έδαφος της χώρας.

Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε ο στρατηγός στην εβδομαδιαία εφημερίδα "ΣΒΕΝΤΟΚ", τόνισε ότι εάν οι δυνάμεις αυτές επιχειρήσουν να εισβάλουν στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας "αυτό θα γίνει μόνον μετά από τεράστιες θυσίες". Ο ίδιος τόνισε ότι οι μεθοριακές περιοχές της χώρας φυλάσσονται καλά από προετοιμασμένες αμυντικές δυνάμεις σημειώνοντας: "Οπότε εάν επιχειρήσουν να πατήσουν πόδι στο έδαφος, θα πρέπει να ξέρουν ότι τους περιμένει η κόλαση! "

ΝΑΤΟικός κυνισμός περί αποχώρησης σερβικών δυνάμεων

Νέα "πρωτοτυπία κυνισμού" από τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, την περασμένη Κυριακή. Απαντώντας σε προηγούμενη δήλωση Γιουγκοσλάβων στρατιωτικών πως η εντατικοποίηση των ΝΑΤΟΪΚΩΝ επιδρομών στο Κοσσυφοπέδιο αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην αποτροπή της αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων από την περιοχή είπε: "Ολα αυτά μου θυμίζουν τον αλκοολικό που κατηγορεί την εταιρία παραγωγής ουίσκι για το δικό του πρόβλημα"...

Ο Σι, διαστρεβλώνοντας το αυτονόητο, χαρακτήρισε μάλιστα "διεστραμμένη" την άποψη ότι οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων.

Από τις 10 του μήνα, αξιωματούχοι του γιουγκοσλαβικού στρατού έχουν γνωστοποιήσει την απόφασή τους να προχωρήσουν σε μερική αποχώρηση των δυνάμεών τους από το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, το Σάββατο, ο συνταγματάρχης Μιλιβόγιε Νόβκοβιτς (επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφόρησης του γιουγκοσλαβικού στρατού) είχε κατηγορήσει το ΝΑΤΟ ότι με την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών επιδιώκει να αποτρέψει το Βελιγράδι να συνεχίσει την αποχώρηση των δυνάμεων.

Στη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δεν υπήρξε παρόμοιο παραλήρημα κυνισμού. Οι αναφορές του Σι εστιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στην παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με τη μείωση των βομβαρδισμών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον Σι, ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός των δυσχερών καιρικών συνθηκών, που επικράτησαν τη δεδομένη περίοδο στη Γιουγκοσλαβία, όπερ και αποδεικνύεται πως οι περισσότερες εκ των επιδρομών έγιναν στο νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο "όπου ο καιρός επέτρεψε στους πιλότους των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών να εντοπίσουν - και να βομβαρδίσουν... - τους στόχους"!

ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ
Σεναριολογία αλλά και στόχος προτεκτοράτου

Τα ξεχασμένα εν πολλοίς, σενάρια ανάπτυξης "χερσαίων δυνάμεων" επανήλθαν και πάλι στο φως της δημοσιότητας. Πολύ μελάνι χύθηκε, πολύς τηλεοπτικός χρόνος κατελήφθη, πολλές αντιπαραθέσεις προκάλεσαν. Ωστόσο επί της ουσίας τίποτα το καινοφανές δεν φάνηκε στον ορίζοντα. Τα σενάρια αποτελούν απλώς μία επανάληψη όλων εκείνων που προ μηνός είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και πάλι της κοινής γνώμης. Το μοναδικό στοιχείο που διαφοροποιείται είναι η ίδια η κοινή γνώμη, η οποία μετά από τον πόλεμο της προπαγάνδας είναι μάλλον έτοιμη να αποδεχτεί, ίσως και με ανακούφιση πια, τον πρωταρχικό στρατηγικό στόχο: την εγκατάσταση διεθνούς δύναμης υπό το ΝΑΤΟ και τη μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνές προτεκτοράτο.

Ουσιαστικά, τα σενάρια παραμένουν τέσσερα σε σχέση με το πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί αυτή η χερσαία εισβολή. Το πρώτο προβλέπει περιορισμένη στρατιωτική δύναμη με σκοπό το άνοιγμα - από Αλβανία - ενός διαδρόμου για τη βοήθεια των προσφύγων στο ίδιο το Κοσσυφοπέδιο. Χρόνος προετοιμασίας 2 - 3 βδομάδες και δύναμη περίπου 10.000 ανδρών. Το δεύτερο σενάριο διείσδυση και ταυτόχρονη δράση των αλεξιπτωτιστών στο Κοσσυφοπέδιο, με σκοπό την "εγκαθίδρυση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους Αλβανούς Κοσσοβάρους". Χρόνος προετοιμασίας 1 μήνας και δύναμη 30.000 ανδρών. Το τρίτο σενάριο προβλέπει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις επί του εδάφους για κατάληψη όλου του Κοσσυφοπεδίου. Χρόνος προετοιμασίας 3 μήνες και δύναμη από 50.000 έως και 100.000 άνδρες. Ενώ το τέταρτο σενάριο και το πιο μεγαλόπνοο προβλέπει την κατάληψη όλης της γιουγκοσλαβικής επικράτειας! Χρόνος προετοιμασίας περίπου 6 μήνες και πάνω από 200.000 άνδρες. Ωστόσο, αυτά παραμένουν σενάρια, ενώ είναι σίγουρο ότι μπορεί να ανατραπούν ή να εγκαταλειφθούν ή να προστεθούν καινούρια.

Εντούτοις, ο στόχος παραμένει ένας. Ενα διεθνές προτεκτοράτο, όπου το ΝΑΤΟ θα παίζει τον κύριο ρόλο ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας του "πολιτικού κενού που θα υπάρχει", ενώ θα μπορεί να εξασφαλίσει τη "μη επιστροφή" στις συγκρούσεις και την εφαρμογή της πολιτικής λύσης που επιβάλλουν οι πέντε όροι του ΝΑΤΟ. Αυτοί οι όροι που οδήγησαν στους βομβαρδισμούς. Ωστόσο, αυτή η μελλοντική πολιτική διευθέτηση προκαλεί νέους πονοκεφάλους, καθώς, αφενός, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Κοέν, επανέλαβε χθες ότι το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς μέχρι την πλήρη ικανοποίηση από το Βελιγράδι των όρων που έχουν τεθεί για τη διακοπή τους, αφ' ετέρου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρούμπιν Κουκ δηλώνει ότι η συναίνεση του Μιλόσεβιτς είναι πλέον αδιάφορη. Αυτό επανέλαβε και ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Τζέιμς Σι χθες, όταν δήλωνε ότι... για το ΝΑΤΟ δεν είναι απαραίτητη η τυπική συναίνεση του Βελιγραδίου για να αναπτυχθεί στο Κόσσοβο μία ειρηνευτική δύναμη της οποίας πυρήνας θα είναι το ΝΑΤΟ. Ωστόσο αρνήθηκε να προσδιορίσει τον χρόνο ανάπτυξης της δύναμης και αναφέροντας ότι θα είναι απόφαση του Συμβουλίου Μόνιμων Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να γίνουν χερσαίες επιχειρήσεις.

ΗΠΑ
"Διχογνωμίες" και ιδιαίτερες σκοπιμότητες

Η σεναριολογία για τη χερσαία εισβολή έχει πέσει σαν επιδημία και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα συμπτώματα θέλουν Πεντάγωνο και πολιτική ηγεσία "αναποφάσιστοι"

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το μεγαλύτερο παράδοξο όσον αφορά τα σχέδια για την επικείμενη χερσαία εισβολή αφορά τις ίδιες τις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες θέλουν Βρετανούς και Γάλλους να πιέζουν αφόρητα το Λευκό Οίκο επιτέλους να αφήσει τις αμφιβολίες και να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να γίνει η χερσαία εισβολή και μάλιστα πολύ σύντομα...

Αραγε ξαφνικά οι ΗΠΑ άλλαξαν διάθεση προς το πιο φιλειρηνικό; Οχι. Οι προβληματισμοί κι οι διχογνωμίες αφορούν κυρίως τους ίδιους τους κύκλους των ΗΠΑ, αυτούς που προωθούν και στηρίζουν τον πόλεμο, αφού μέχρι στιγμής η εξασφάλιση ενός "ασφαλούς περιβάλλοντος" για τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις είναι μακρινό όνειρο. Ενώ λοιπόν το ίδιο το Πεντάγωνο εκτιμά - σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Νιούσγουικ" - ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσει το ΝΑΤΟ τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία είναι η αποστολή χερσαίων δυνάμεων, θεωρώντας ότι ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά, το ίδιο ακριβώς Πεντάγωνο - σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των "Νιου Γιορκ Τάιμς" - είναι που έχει μπλοκάρει το σχέδιο του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει ελικόπτερα "Απάτσι" κατά των σερβικών δυνάμεων, από φόβο για την ασφάλεια των Αμερικανών πιλότων και επειδή ανησυχεί ότι η σύγκρουση θα μπορούσε έτσι να επεκταθεί στην Αλβανία! Αμερικανική σχιζοφρένεια; Μάλλον όχι.

Στον αμερικανικό λαβύρινθο

Ενας παράγοντας που μπορεί να προσδίδει μια εικόνα διασαλεμένη στην αμερικανική στρατηγική και ακολουθούμενη πολιτική είναι η συνήθως λεπτή ισορροπία ή και η σύγκρουση μεταξύ των "κονσέσιους" - των στρατιωτικοβιομηχανικών και οικονομικών συμπλεγμάτων - που παροικούν στην Ουάσινγκτον. Οι εσωτερικές αντιθέσεις που είναι σύμφυτες με το σύστημα προκαλούν συνήθως μία φαινομενολογία δύσκολα ερμηνεύσιμη και κατανοητή για όσους βρίσκονται έξω από την αμερικανική πραγματικότητα. Μόνο τα ψήγματα που βλέπουν το φως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τη συμπλήρωση του παζλ. Ενας δεύτερος παράγοντας είναι οι ίδιες οι αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις εγγενείς δυνάμεις σε όλο το δυτικό κόσμο, όπου λειτουργούν αρκετές φυγόκεντρες δυνάμεις, από και προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτός ακριβώς ο παράγοντας λειτουργεί και "ως θεμιτό πέπλο μυστηρίου", όπου κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το επόμενο βήμα, το πότε και πού... Η θολούρα εξάλλου βοηθά και στην αναπαραγωγή του τρόμου στον κόσμο, συστατικού παράγοντα για μία επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος.

Ενας ακόμα παράγοντας, που έχει και αυτός με τη σειρά του βαρύνουσα σημασία, κυρίως ως προς την αμερικανική και μόνο ανάμειξη, είναι ο ίδιος ο αμερικανικός λαός, που η "νίκη του στον πόλεμο του Κόλπου" δεν τον βοήθησε καθόλου να ξεπεράσει το σύνδρομο του πολέμου του Βιετνάμ, που εξακολουθεί να τους στοιχειώνει, αλλά και να τους κινητοποιεί. Οι πληροφορίες που θέλουν τους Αμερικανούς να θρηνούν ήδη θύματα μπορεί να είναι ανεπιβεβαίωτες και να μην τις γνωρίζουν οι ίδιοι, ωστόσο θα αποτελέσουν τον πυροδοτικό μηχανισμό για μία μεγαλύτερη διόγκωση του αντιπολεμικού κινήματος... Με τις εκλογές του 2000 σε λίγο καιρό είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται και για πολλούς...

Ως τον Αύγουστο

Ωστόσο, για τους στρατιωτικούς, που γνωρίζουν ότι κανένας πόλεμος δεν κερδίζεται από αέρος και μόνο, το γεγονός έχει προκαλέσει την κινητοποίηση του Πενταγώνου. Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χένρι Σέλτον,έχει καταστήσει σαφές με επιστολή του προς τον υπουργό Αμυνας, Ουίλιαμ Κόεν,ότι "μόνο η αποστολή χερσαίων δυνάμεων μπορεί να διασφαλίσει την εκπλήρωση των στόχων της κυβέρνησης Κλίντον στο Κοσσυφοπέδιο", ενώ εκτιμούν ότι "ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά". Πρόκειται για το σενάριο του "Νιούσγουικ", το οποίο μάλιστα αναφέρει ότι για να αρχίσει ο χερσαίος πόλεμος στις αρχές Αυγούστου θα πρέπει να αρχίσει η συγκέντρωση δυνάμεων τον Ιούνη.

Από την άλλη, το δημοσίευμα των "Νιου Γιορκ Τάιμς" επικαλούμενο αξιωματούχους του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ, τους οποίους δεν κατονομάζει, γράφει ότι ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ,πιέζει τις ΗΠΑ να εγκρίνουν τις τελικές προετοιμασίες για να μπουν τα ελικόπτερα στη μάχη. "Το θέμα είναι ότι ο Κλαρκ είναι επιθετικός και υπάρχει κάποια αντίσταση στο να κάνει αυτά που θέλει να κάνει", δήλωσε στους "Νιου Γιορκ Τάιμς" ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που επίσης δεν κατονομάζεται.

Αυτό είναι και το σημείο που έχει προκαλέσει τις τριβές, αφού μολονότι υπάρχουν 24 "Απάτσι" στη Αλβανία ως τμήμα μιας χερσαίας δύναμης του στρατού των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο δεν έχει ακόμη εγκρίνει επισήμως τη χρησιμοποίησή τους στη μάχη. Λόγος: στη χρησιμοποίηση των "Απάτσι" στο Κόσσοβο αντιτίθεται η ηγεσία του αμερικανικού στρατού στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Αμυνας Κοέν και ο στρατηγός Σέλτον, πρόεδρος του Μεικτού Επιτελείου, αναφέρουν οι "Νιου Γιορκ Τάιμς". Η πιθανότητα να υπάρχουν φορητά αντιαεροπορικά όπλα είναι πολύ πραγματική... Ουδείς νομίζει ότι η αποστολή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά σε μια εποχή που ο αμερικανικός λαός πιστεύει ότι βρισκόμαστε σ' έναν πόλεμο χωρίς να έχουμε το παραμικρό ελάττωμα, υπάρχει πραγματική ανησυχία μήπως φέρουμε πίσω πτώματα στρατιωτών σε σακούλες"...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ισορροπίες, αλλά και απειλές

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ "τρέχει" για να συγκεράσει τις αντιθέσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

"Πανικόβλητος" φέρεται να τρέχει ο υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ μετά τη φημολογία και τη σεναριολογία του βρετανικού Τύπου - όλο το Σαββατοκύριακο - που ήθελε ΗΠΑ και Βρετανία να συγκρούονται όσον αφορά το χωροχρόνο της χερσαίας εισβολής. Το "μέτωπο των συμμάχων" είναι αρραγές, διαβεβαιώνει ο Κουκ κι οι ΗΠΑ δεσμευμένες στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Ολα ξεκίνησαν όταν πολλά βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι ασκούσαν αφόρητες πιέσεις προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να παραμερίσουν τις αντιθέσεις τους και τις διχογνωμίες και να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των σχεδίων τους και την επικείμενη χερσαία εισβολή. Η Συμμαχία παραμένει αρραγής και η αεροπορική καμπάνια του ΝΑΤΟ τις τελευταίες μέρες πολύ επιτυχής, ήταν η επιχειρηματολογία του Κουκ στην προσπάθειά του να απαντήσει στην έντονη φημολογία ότι στους κόλπους του ΝΑΤΟ έχει προκληθεί ρήγμα με αφορμή την τακτική που ακολουθείται στη Γιουγκοσλαβία. Δηλώσεις που γίνονται την ώρα που τα βρετανικά ΜΜΕ επέμεναν ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο "βρίσκονται στα μαχαίρια", με δεδομένη τη διστακτικότητα του Μπιλ Κλίντον να δώσει εντολή για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και την εμμονή του Τόνι Μπλερ να περάσει η Συμμαχία στην επόμενη φάση των επιχειρήσεων.

Παγκόσμια πρώτη

Αν Κλίντον και Μπλερ "βρίσκονται στα μαχαίρια"... δε συμβαίνει το ίδιο για τον Κουκ με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ.Οι δύο τους πραγματοποίησαν μία παγκόσμια πρώτη με ένα κοινό άρθρο τους στην κυριακάτικη "Ουάσιγκτον Ποστ"!!! Σε αυτό το άρθρο καταδεικνύεται η αρμονία του "ζεύγους", αφού και οι δύο με μία πένα, υπέγραψαν τις ακόλουθες σκέψεις: Είναι πιο αποφασισμένοι παρά ποτέ να συνεχίσουν την εκστρατεία του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. "Δε θα σταματήσουμε αν δεν υπερισχύσουμε, αν δε δημιουργήσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες η εθνοκάθαρση του Κοσσόβου να μπορεί να ακυρωθεί. Σ' αυτό το απλό σημείο είμαστε ενωμένοι".

Ακόμα απέστειλαν και μήνυμα: Οτι, παρά τα λάθη και τους ακούσιους θανάτους αμάχων, οι δύο χώρες τους παραμένουν προσηλωμένες στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ για την εκδίωξη των σερβικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο και την εξασφάλιση της επιστροφής των Αλβανών στην επαρχία. Ενώ παραδέχτηκαν ότι δε "θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στρατιωτικά με μια εκστρατεία "άμωμου καταναγκασμού", στην οποία δε θα γίνονταν λάθη και δε θα υπήρχαν αθώα θύματα". Αλλά δεν είναι αυτή η φύση της σύγκρουσης παραδεχόμενοι ότι υπήρξαν "ίσως εκατοντάδες αθώα θύματα" ως αποτέλεσμα της αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Ενώ για το στόχο τους αναφέρουν: "Επιδιώκουμε μια διευθέτηση, στην οποία ο Μιλόσεβιτς θα αποσύρει τις δυνάμεις του και θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης ασφαλείας, με το ΝΑΤΟ στον πυρήνα της, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να επιστρέψουν με ασφάλεια".

Ναι μεν, αλλά...

Πάντως ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επανέφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την ιδέα της χερσαίας επιχείρησης, υπό τον όρο πάντα ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις θα έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα προηγουμένως. Ο Κουκ τόνισε ότι η προοπτική ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων συζητείται στο κέντρο σχεδιασμού των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι "η αεροπορική επιχείρηση είναι πολύ επιτυχής ως προς τις συνέπειες που έχει στην πολεμική μηχανή της Γιουγκοσλαβίας και γι'αυτό θα τη συνεχίσουμε", πρόσθεσε όμως πως το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να εμπλακεί σε μία "στρατιωτική εισβολή εναντίον οργανωμένης αντίστασης" στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Παρ' όλα αυτά δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν την ίδια στιγμή τη Βρετανία να αυξάνει στις Βρυξέλλες τις πιέσεις για να προετοιμαστεί το ΝΑΤΟ για μια χερσαία επέμβαση στο Κόσσοβο με ή χωρίς τη ρητή συμφωνία του Βελιγραδίου. "Δε θα γυρίζουμε γύρω - γύρω στη Μακεδονία μέχρι να υπάρξει μια μεγάλη τελετή υπογραφής μιας συμφωνίας με σημαίες και κάμερες", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Κουκ στο τέλος της χτεσινής συνάντησής του στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα και υπογράμμισε ότι η Συμμαχία, ενωμένη και πιο αποφασισμένη παρά ποτέ, δε θα δώσει στο Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δικαίωμα "βέτο" σε ό,τι αφορά την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους στο Κόσσοβο. Παρ' όλα αυτά σε χτεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΒΒC, ο Κουκ τόνισε ότι επιθυμεί να υπάρξει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα δώσει το "πράσινο φως" στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να συνοδεύσουν τους πρόσφυγες πίσω στο Κόσσοβο! Αυτή τη "διχασμένη λογική" μετέφερε ο Κουκ και κατά τις συναντήσεις από χτες με τους Ευρωπαίους εταίρους του και τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στις Βρυξέλλες, πριν από τις επαφές που θα έχει με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου διαβουλεύσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αυτή η λογική επιτάσσει και νέο γύρο διπλωματικών επαφών για την αντιμετώπιση του ζητήματος των επιθέσεων ενάντια στη Γιουγκοσλαβία που αναλαμβάνει να προωθήσει η Βρετανία, τουλάχιστον όπως δημοσιεύει στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα "Γκάρντιαν", μεταφέροντας τις απόψεις αξιωματούχων για τις διαβουλεύσεις του Κουκ, αλλά και τις επισκέψεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στη Βουλγαρία από χτες και σήμερα στην Αλβανία.

"Εμμονή" στη χερσαία εισβολή

Εντούτοις, τα βρετανικά ΜΜΕ επιμένουν ερμηνεύοντας τη στάση των Βρετανών αξιωματούχων ότι έως τον προσεχή Αύγουστο είναι δυνατόν να προβεί το ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη των χερσαίων δυνάμεών του στο Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και εάν δεν έχει επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία, υποστηρίζει σε χτεσινό δημοσίευμά της - πολύ αναλυτικό - η εφημερίδα "Τάιμς", επικαλούμενη πηγές του βρετανικού υπουργείου Αμύνης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, όσον αφορά τη Βρετανία θα κινητοποιήσει συμπληρωματικές δυνάμεις 2.300 οπλιτών, αυξάνοντας σε 9.000 συνολικά τους στρατιώτες της που θα συμμετάσχουν στις χερσαίες αποστολές του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Συμμαχίας, Ουέσλεϊ Κλαρκ θα υποβάλει σύντομα νέο βελτιωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη μιας δύναμης 40 ή 50.000 ανδρών, αντί της αρχικής προτάσεως για το σχηματισμό εκστρατευτικού σώματος της KFOR, δυναμικότητας 26.000 οπλιτών. Επιπλέον, βάσει του νέου σχεδίου που επικαλούνται οι πηγές του βρετανικού υπουργείου, η συγκεκριμένη KFOR θα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης δυνάμεων στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, ακόμη και εάν στο ενδιάμεσο δεν έχει επιτευχθεί ειρηνευτικό σύμφωνο, και "αφού θα έχει κερδίσει" τη μάχη ενάντια στις παραστρατιωτικές ομάδες και τον τακτικό στρατό της Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στους προσεχείς δύο ή τρεις μήνες, οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ θα έχουν ως στόχο να προξενήσουν τόσο μεγάλες ζημιές στη γιουγκοσλαβική μηχανή, που το ΝΑΤΟ θα βρίσκεται σε θέση να προγραμματίσει μία χερσαία επέμβαση. "Θα περιμένουμε τη στιγμή εκείνη που θα έμοιαζε σαν να παραβιάζαμε μίαν ανοιχτή πόρτα", δήλωσε εμφατικά μία από τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.

Παράλληλα δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" τονίζει πως "είναι οδυνηρά σαφές πως οι βομβαρδισμοί από μόνοι τους δεν έχουν αποτελέσματα. Ο συνδυασμός της στρατιωτικής αποτελμάτωσης και της διπλωματικής αμφιταλάντευσης θα πρέπει να οδηγήσουν το ΝΑΤΟ στην εξέταση νέων μέσων για να δώσει τέλος στη σύγκρουση" και συμπληρώνει ότι "η Συμμαχία θα πρέπει τώρα να επιλέξει ή να κλιμακώσει τις στρατιωτικές της προσπάθειες, προετοιμαζόμενη για μία εισβολή στο Κοσσυφοπέδιο, ή να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση".

Βομβαρδισμένη αποθήκη καυσίμων κοντά στο Βελιγράδι
Αλλη μια βομβαρδισμένη γέφυρα στη Βρμπας

Αλλη μια βομβαρδισμένη γέφυρα στη Βρμπας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ