ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Διπλωματικές διαβουλεύσεις χαμηλών ταχυτήτων...
  • Επισκέψεις Σρέντερ σε Ιταλία και Φινλανδία για διαβουλεύσεις "ειρηνευτικών" πρωτοβουλιών
  • Τσερνομίρντιν και Ιβάνοφ επαναλαμβάνουν πως επιβάλλεται η παύση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών πριν τη συζήτηση σχεδίων για εξεύρεση πολιτικής λύσης

ΜΠΑΡΙ - ΕΛΣΙΝΚΙ - ΜΟΣΧΑ.-

Προηγουμένως είχε διαβουλεύσεις με τους Προέδρους της Ιταλίας και της Φιλανδίας, ώσπου "αιφνιδίως" αποφάσισε πως αξίζει τον κόπο ένα απρογραμμάτιστο ταξίδι στο Ελσίνκι. Ο λόγος για τον Γερμανό Καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που από χτες το μεσημέρι βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Φιλανδίας, επιχειρώντας (σύμφωνα με τις ενδείξεις) να "σύρει" ένα ακόμη βαγόνι στις ράγες της "σκουριασμένης" ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Το ταξίδι του Σρέντερ στο Ελσίνκι δε φαίνεται ωστόσο να έχει θεαματικά αποτελέσματα. Εάν προκύψει κάτι, θα είναι δύο τινά: Είτε η αναγόρευση του Φινλανδού Προέδρου Μάρτι Αχτισαάρι σε διαπραγματευτή της ΕΕ (μάλλον αμφίβολο... και αυτό γιατί η Φινλανδία παραλαμβάνει τη σκυτάλη προεδρίας της ΕΕ). Είτε η πλήρης ενημέρωση του Φινλανδού ηγέτη από τον Σρέντερ προς την κατεύθυνση των μελλοντικών διπλωματικών ενεργειών που θα γίνουν στο πλαίσιο της ΕΕ. Είτε το ένα συμβεί, είτε το άλλο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως όλα φωτογραφίζουν την ενεργοποίηση του Αχτισαάρι στον τομέα της ανάληψης κάποιας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για το Γιουγκοσλαβικό, καθώς φαίνεται πως εκτιμάται ιδιαίτερα το γεγονός πως η Φινλανδία ανήκει στους κόλπους της ΕΕ, αλλά όχι σ' αυτούς του ΝΑΤΟ...

"Δίνουμε αμέριστα την υποστήριξή μας στον Φινλανδό Πρόεδρο και εγώ εκφράζω αυτή την υποστήριξη υπό την έννοια του Γερμανού καγκελάριου, αλλά και του προεδρεύοντος της ΕΕ" δήλωσε χτες ο Σρέντερ μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του.

Ανώτερο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Βόλφανγκ Ισινγκερ, δήλωνε νωρίτερα σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό πως το χτεσινό αιφνίδιο ταξίδι του Σρέντερ στο Ελσίνκι γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών δυτικών χωρών και της Ρωσίας για την προετοιμασία ενός ειρηνευτικού σχεδίου που θα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Αργότερα, πάντως, ο Φινλανδός Πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί και με τον περιοδεύοντα ανά τα Βαλκάνια και την Ευρώπη αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ. Σήμερα, ο Τάλμποτ αναμένεται να συναντηθεί και με τον απεσταλμένο της ρωσικής κυβέρνησης, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο οποίος την Κυριακή είχε ανακοινώσει όχι μόνο το νέο του ταξίδι στη φινλανδική κυβέρνηση, αλλά και στο Βελιγράδι...

Η μετάβαση του Σρέντερ στο Ελσίνκι έγινε από το ιταλικό λιμάνι Μπάρι και αφού προηγουμένως ο Γερμανός καγκελάριος είχε συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ'Αλέμα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ούτε ο Ντ'Αλέμα, ούτε ο Σρέντερ προέβησαν σε δηλώσεις όσον αφορά το αποτέλεσμα της συνάντησής τους... Ισως, γιατί η Ρώμη δέχεται επικρίσεις αναφορικά με την πρόταση του πρωθυπουργού Ντ'Αλέμα (η οποία υποστηρίζεται από ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες) για 48ωρη παύση των βομβαρδισμών με σκοπό την προώθηση κάποιου "ειρηνευτικού" σχεδίου στο ΣΑ του ΟΗΕ. Τα "πυρά επικρίσεων" που δέχεται η Ρώμη και εκτοξεύονται, μεταξύ άλλων, και από τη Βόννη, ρίχνονται γιατί η παραπάνω πρόταση χαρακτηρίζεται ως "αποκλίνουσα σφόδρα" από τις θέσεις και τους όρους που έχει θέσει το ΝΑΤΟ σχετικά με την παύση των βομβαρδισμών.

Οι Ρώσοι ξαναζητούν παύση των βομβαρδισμών...

Καμία λύση που να αφορά το Κόσσοβο δε θα είναι ορατή πριν τον τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία επανέλαβε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, θυμίζοντας ωστόσο και την ανάλογη θέση της Κίνας σε σχέση με την οιαδήποτε συζήτηση "ειρηνευτικού σχεδίου" στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ισως, εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως χτες προέβη σε παρόμοια δήλωση και ο ειδικός απεσταλμένος του Γιέλτσιν για το Γιουγκοσλαβικό, Βίκτορ Τσερνομίρντιν...

"Δεν τίθεται θέμα συνομιλιών για τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων όσο οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ συνεχίζονται" είπε ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους από τη ρωσική πρεσβεία στις Βρυξέλλες. Υπογράμμισε δε ότι "όλα πρέπει να γίνουν με τη λογική, και το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της λογικής, είναι το σταμάτημα των βομβαρδισμών".

Αυτές οι δηλώσεις του Ιβάνοφ έγιναν πριν από τη χτεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, λεγόταν πως εκεί ο Ιβάνοφ θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γερμανίας, όπου μεταξύ άλλων, θα θίξει τις θέσεις της Μόσχας για το Γιουγκοσλαβικό.

Ανάλογες δηλώσεις περί παύσης των βομβαρδισμών πριν την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών έκανε και ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Γιέλτσιν, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, μετά τη συνάντησή του χτες στη Μόσχα με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Αναφερόμενος δε στις επικείμενες συναντήσεις του με τον Φινλανδό Πρόεδρο και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Τσερνομίρντιν είπε πως "μαζί τους θα συζητήσει τα προβλήματα μιας αποκατάστασης της ειρήνης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου". Ο Αθνάρ, από την πλευρά του, δήλωσε "αισιόδοξος", λέγοντας πως αναμένει "μία σοβαρή εξέλιξη προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης", εκφράζοντας μάλιστα και την πεποίθηση πως "οι διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα". Ωστόσο, για τον πρόεδρο της ρωσικής δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, οι παραπάνω δηλώσεις Αθνάρ χαρακτηρίστηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ ως "κενές πραγματικού περιεχόμενου"... Οπως είπε ο Σελεζνιόφ: "Δεν ακούσαμε τίποτε καινούριο. Η στάση της Ισπανίας είναι αμιγώς υπέρ των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών... Εμείς δεν ακούσαμε τίποτε το καινούριο"!

"Συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς" τουρκικά F-16

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.-

"Δευτεραγωνιστικό" ρόλο έχουν αναλάβει τουρκικά μαχητικά F-16 στους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, εκτελώντας "συγκεκριμένες αποστολές που τους ανατίθενται" (από τον στρατηγό Ουέσλεϊ Κλαρκ), όπως είπε χτες στο "Ρόιτερς" εκπρόσωπος της τουρκικής αποστολής στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα - είπε ο ίδιος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται - τα τουρκικά αεροσκάφη εκτελούν "προστασία από αέρος, αεροπορικά πλήγματα και οτιδήποτε είναι αναγκαίο".

Το γεγονός αιτιολογείται από τον αυξημένο ρυθμό των ΝΑΤΟικών επιθέσεων που έχει αυξηθεί - άρα ο στρατηγός Κλαρκ "χρειάζεται για τις αποστολές όλα τα αεροσκάφη που είναι διαθέσιμα και ικανά για αεροπορικές επιθέσεις", σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο. "Η Τουρκία συμβάλλει στις εν εξελίξει επιχειρήσεις της Συμμαχίας όπως άλλοι σύμμαχοι", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις δημοσιογραφικές πληροφορίες για χρησιμοποίηση από το ΝΑΤΟ αεροπορικών βάσεων στη Δυτική Τουρκία για τις επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως "το (σ. σ.: υπηρεσιακό) υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας συμφώνησε κατ' αρχήν να διαθέσει αυτές τις βάσεις για τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας, αλλά οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες εξετάζονται σε επαφή με τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ". Η ενεργοποίηση των τουρκικών βάσεων "μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, σε δέκα ημέρες ή ποτέ".

Η πληροφορία ότι τουρκικά μαχητικά βομβαρδίζουν στόχους στη Γιουγκοσλαβία "εδώ και δύο εβδομάδες" είχε δημοσιευτεί νωρίτερα χτες σε τουρκικές εφημερίδες, όπως οι "Ραντικάλ" και "Χουριέτ".

Η Τουρκία συμμετέχει με 11 F-16 στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιτίθενται στη Γιουγκοσλαβία και "μελετά" αν θα επιτρέψει στη Συμμαχία να χρησιμοποιεί για τα αεροπλάνα της βάσεις στη Δυτική Τουρκία.

Οι βάσεις βρίσκονται δυτικά της Κωνσταντινούπολης, στο Μπαλίκεσιρ και στη Σμύρνη, στις ακτές του Αιγαίου.

ΙΤΑΛΙΑ
"Πρωτοβουλίες", "αμφιβολίες" και στήριξη των βομβαρδισμών

ΡΩΜΗ.-

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές και η όλο και πιο σθεναρή πίεση από τον ιταλικό λαό εναντίον των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εξώθησαν τον Μάσιμο ντ' Αλέμα σε μια ("ακροβατική") πρωτοβουλία την Κυριακή.

Οπως μετέδιδαν ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων (συγκεκριμένα, του ΑΠΕ και του "Ασοσιέιτεντ Πρες"), ο Ιταλός πρωθυπουργός πρότεινε με συνεντεύξεις και δηλώσεις του μια "λύση" που θα προέρχεται από τον ΟΗΕ: "Ρωσία και Κίνα να ψηφίσουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να επιβάλουν στον Μιλόσεβιτς την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων και την επιστροφή των προσφύγων υπό την προστασία της διεθνούς δύναμης. Αν γίνει κάτι τέτοιο, το ΝΑΤΟ θα σταματούσε τους βομβαρδισμούς".

Ο ντ' Αλέμα ανέφερε πως το "σχέδιό" του αυτό συζήτησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα (χωρίς να αποσαφηνίζει αν συμφώνησαν).

Αν δεν υπάρξει πολιτική λύση, λέει ο ίδιος, θα "χρειαστεί" να γίνει η χερσαία επέμβαση. Σε αυτήν την περίπτωση - που "απεύχεται" - η Ιταλία θα αναλάβει τις ευθύνες της, "όσο και αν είναι οδυνηρές".

Ωστόσο η "σκληρότερη" ΝΑΤΟική πλευρά μοιάζει να απορρίπτει την πρόταση: Ο εκπρόσωπος Τζέιμι Σι είπε χτες στις Βρυξέλλες πως η πρόταση ντ'Αλέμα δεν είναι αρκετή να σταματήσει τους βομβαρδισμούς. Ο λόγος: ο βολικότερος. "Το πρόβλημα είναι ο Μιλόσεβιτς που δεν έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ".

Ο ντ' Αλέμα επιχείρησε ακόμη να "μεταστρέψει" το κλίμα στο φιλειρηνικό κίνημα. "Ο πόλεμος που πρέπει να σταματήσει είναι ο πόλεμος του Μιλόσεβιτς εναντίον των Κοσσοβάρων Αλβανών", έγραψε σε ανοιχτή επιστολή του στη "Ρεπούμπλικα".

Πάντως, είναι προφανές ότι ασκείται έντονη πίεση προς τον ντ' Αλέμα τόσο εντός όσο και εκτός ιταλικής κυβέρνησης. Στις μεν δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση αυξάνεται καθημερινά η "δυσφορία" για την "ακινησία" της Ιταλίας και την τυφλή υπακοή της στην αμερικανικη-ΝΑΤΟική πολιτική.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο γγ των "Δημοκρατικών της Αριστεράς" Βάλτερ Βελτρόνι ζήτησε πρωτοβουλίες για την παύση των βομβαρδισμών, ώστε να διαπιστωθούν οι δυνατότητες για διαπραγματεύσεις.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Φράνκο Μαρτίνι τόνισε ότι η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού είναι υπέρ μιας προσωρινής ανακωχής.

Ο Αρμάντο Κοσούτα ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος "που δεν εμποδίζεται από τον Μιλόσεβιτς, αλλά από τους ΝΑΤΟικούς". Ανάλογες θέσεις εκφράζουν οι Πράσινοι.

Η Κομμουνιστική Επανίδρυση εξακολουθεί να τηρεί στάση εναντίον της ΝΑΤΟικής επέμβασης.

Ο Μπερλουσκόνι εκφράζει "αμφιβολίες για τις τελευταίες ενέργειες... Ακόμη και εμείς που τις υποστηρίξαμε αμφιβάλλουμε τώρα".

Ο ίδιος ο ντ' Αλέμα παραδέχεται ότι "αμφιβολίες" έχει και ο ίδιος και ειδικότερα αναφορικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το ΝΑΤΟ. "Βλέπω ότι οι βομβαρδισμοί δεν έδωσαν αποτελέσματα (...) ο νόμος του ισχυρότερου και θα προκαλέσει στη συνέχεια άλλους πολέμους" (!), αναφέρει (σ. σ. και συνεχίζει να στηρίζει τους βομβαρδισμούς...).

ΙΜΠΡΑΗΜ ΡΟΥΓΚΟΒΑ
"Ανησυχίες" για το πολιτικό μέλλον

ΒΟΝΝΗ.-

Προβληματισμένος ως προς τις εξελίξεις εμφανίζεται ο ηγέτης των Κοσσοβάρων, από το δεύτερο "προσωρινό καταφύγιό" του, τη Γερμανία, μετά την αποχώρησή του από το γιουγκοσλαβικό έδαφος στις 5 Μάη. Κύρια "ανησυχία" του Ρουγκόβα είναι η δυναμική εμφάνιση του UCK, ως βασικού, καίριου αλλά και πολύ επικίνδυνου παίκτη, που ήδη έχει σημάνει το δικό του παραμερισμό.

Οι αμφιβολίες αυτές έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν, αλλά ο Ρουγκόβα τις επανέφερε στο προσκήνιο με τις χτεσινές δηλώσεις του από τη Γερμανία, αφού δήλωσε ότι δε θα συμμετάσχει σε μία εξόριστη κυβέρνηση υπό τον UCK. Ωστόσο, εμμένοντας στην πρόσφατη αλλαγή στάσης του, επαναβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία μέχρι να αποχωρήσουν οι σερβικές δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο.

Αυτές οι απόψεις Ρουγκόβα εκφράστηκαν και μεταφέρθηκαν από τη γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ", στην οποία παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Στη συνέντευξη τόνισε ότι η κυβέρνηση του UCK, που σχηματίστηκε τον περασμένο μήνα, υπό τον Χασίμ Θάτσι,δεν είναι νόμιμη και ότι ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος του Κοσσυφοπεδίου - το κόμμα του οποίου είναι ηγέτης - δε θα δεχτεί τις θέσεις που του προτείνουν στην κυβέρνηση. "Είναι τραγικό και ταυτόχρονα παράξενο το ότι έχουμε δύο μεταβατικές κυβερνήσεις", δήλωσε ο Ρουγκόβα, αναφερόμενος στην άλλη εξόριστη κυβέρνηση, της οποίας ηγείται από το 1991 ο Μπουγιάρ Μπουκόσι. "Πρέπει να αναδιοργανώσουμε το πολιτικό μας σύστημα και να επανενώσουμε την πολιτική μας ηγεσία, που έχει διασκορπιστεί σε όλες τις κατευθύνσεις", τόνισε. Επίσης μετέφερε την επιθυμία του να συγκαλέσει συνάντηση εκεί όλων των πλευρών για να επεξεργαστούν μία ενιαία πολιτική βάση και πιθανότατα το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας νέας εξόριστης κυβέρνησης.

Οσον αφορά το θέμα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι έχουν "σταδιακά αποτελέσματα" στη Γιουγκοσλαβία και ότι οι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν γρήγορα στις εστίες τους. Απαραίτητος όρος: "Πρώτα πρέπει να αποχωρήσουν οι σερβικές δυνάμεις. Στη συνέχεια θα πρέπει να συγκροτηθεί μία διεθνής δύναμη ασφαλείας και τότε μπορούν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ", υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι η διεθνής δύναμη πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, που θα περιλαμβάνει στρατιώτες από τη Ρωσία και άλλες χώρες, μη μέλη του ΝΑΤΟ.

Τραυματίες στο νοσοκομείο από το χωρίο Κορίσα όπου σκοτώθηκαν δεκάδες

Τραυματίες στο νοσοκομείο από το χωρίο Κορίσα όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι

Αξονα Μαυροβουνίου - σερβικής αντιπολίτευσης προωθεί το ΝΑΤΟ

Τα πρόσφατα ταξίδια του Μαυροβούνιου Προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς, με συνοδεία τον αντιπολιτευόμενο Σέρβο Ζόραν Τζίντζιτς, στη Βόννη, τη Βιέννη και το ΠΑρίσι έδωσαν αφορμή για διάφορες υποθέσεις. Πληροφορίες γερμανικών και αυστριακών εφημερίδων αποκαλύπτουν τώρα τα καταχθόνια σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε βάρος του ανεξάρτητου κράτους της Γιουγκοσλαβίας. Η "Berliner Zeitung" του Σαββατοκύριακου, π.χ., γράφει σχετικά ότι "η Δύση θέλει με μεγάλη οικονομική και πολιτική υποστήριξη να οικοδομήσει τη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου σαν πρωτόπλασμα για μια νέα Γιουγκοσλαβία". Οι δύο πολιτικοί έγιναν δεκτοί σε συνομιλίες στις τρεις πρωτεύουσες με ανώτατους κυβερνητικούς εκπροσώπους, που επιδιώκουν τη "σφυρηλάτηση ενός πολιτικού άξονα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και τη σερβική αντιπολίτευση".

Το ΝΑΤΟ - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - διέθεσε μεγάλα ποσά για τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των αστυνομικών δυνάμεων του Μαυροβουνίου, που έχουν, ήδη, φτάσει τους 15.000 άνδρες και θα χρησιμοποιηθούν "σε ώρα ανάγκης" κατά του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Μαυροβούνιο.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

Δηλώσεις Ανάν για τη νέα συνάντηση της "Ομάδας των Οκτώ"

ΧΑΓΗ.-

"Αυτή η βδομάδα είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του γιουγκοσλαβικού εξαιτίας μίας σειράς σημαντικών συναντήσεων...". Μ' αυτή τη φράση ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, άρχισε χτες τις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Βιμ Κοκ, δίχως ωστόσο να δίνει περισσότερες - και πιο ουσιαστικές - λεπτομέρειες.

Ο Ανάν εξέφρασε δε την "ελπίδα" του για την επίτευξη συναίνεσης στην προγραμματισμένη γι' αυτή τη βδομάδα συνάντηση εκπροσώπων της "Ομάδας των Οκτώ" (Επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου και η Ρωσία) σε σχέση με τις ειρηνευτικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο γιουγκοσλαβικό. "Εάν αυτό συμβεί (δηλαδή κάποια νέα συναίνεση μεταξύ της Ομάδας των Οκτώ) τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κινηθεί και θα περάσει μία απόφαση, αν και υπάρχει ανησυχία μετά το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας"...

Ο Ανάν μάλιστα κάλεσε τη γιουγκοσλαβική ηγεσία να "γίνει πιο ανοιχτή απέναντι σε μία πρόταση για το τέλος των βομβαρδισμών, συλλογιζόμενη το λαό της χώρας και τη συνεχιζόμενη καταστροφή". Ο ίδιος φυσικά και απέφυγε να καλέσει το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις φονικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία.

"Προσοχή βόμβες", γράφει η πρόχειρη πινακίδα έξω από το Νοσοκομείο στο Νις, αφού υπάρχει ο φόβος από κομμάτια που δεν έχουν εκραγεί

Κάτω: Ενας Σέρβος σέρνει το άλογό του δίπλα σε ένα βομβαρδισμένο λεωφορείο

Ο μικρός Σέρβος βλέπει τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών στο δρόμο της γειτονιάς του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ