ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Προεκλογική επίδειξη ενός ανύπαρκτου έργου

Ο πιο βαθιά ριζωμένος μύθος είναι αυτός της υστέρησης των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα (! ) σε σχέση με άλλες χώρες, υποστήριξε σύμβουλος του πρωθυπουργού

Σε μια προεκλογική επίδειξη των δήθεν τομών στην Πρόνοια, που επιχειρήθηκαν με τον αντικοινωνικό νόμο 2646/98, επιχειρήθηκε χτες σε ημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας - του κεντρικού δηλαδή οργάνου που συστάθηκε με τον ίδιο νόμο.

Οι σχεδιασμοί επί χάρτου και, πολύ περισσότερο, η επίδειξη ευαισθησίας στα λόγια έδωσαν και πήραν για τέσσερις τομείς: Την οικογένεια και το παιδί, τους ηλικιωμένους, τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, που τελούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της θεσμοθέτησης της Πρόνοιας απ' τις "πρωτοβουλίες κυριών", θυμήθηκε την προαγωγή της απ' τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα παλιότερα, και μετά αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι σήμερα, λόγω της πλημμυρίδας των οικονομικών αλλαγών, κλείνει η στρόφιγγα. Ετσι ο νέος νόμος έκοψε, όπως είπε ο υπουργός, κλαδιά της Πρόνοιας για να ανθίσουν άλλα.

Λίγο αργότερα ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,χρησιμοποιώντας το νέο τρόπο παρουσίασης των δαπανών κοινωνικής προστασίας, επιχείρησε να τοποθετήσει την Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία. Οι συνολικές δαπάνες, όπως είπε ο υφυπουργός, αυξήθηκαν από 20% του ΑΕΠ το 1993 σε 22% το 1997. Μάλιστα υπολογίζοντας και τις λεγόμενες έμμεσες δαπάνες, ο υφυπουργός ανέβασε το ποσοστό σε 25%.

Πάντως όπως και να υπολογίσει τις κοινωνικές δαπάνες, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Βλέπε και "Βήμα" της 19.4.1999).

Μάλιστα ο Ν. Χριστοδουλάκης παρουσίασε ως σημαντικό έργο τις περικοπές στα φάρμακα και ως παράδειγμα "επικεντρωμένης παρέμβασης" το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν είπε όμως τίποτε για τις συντάξεις πείνας που στερούν απ' τους συνταξιούχους ακόμα και τη δυνατότητα ενός καφέ ή ενός μικροδώρου στα εγγόνια τους.

Οπως δεν ακούστηκε τίποτε για τα επιδόματα των ΑμΕΑ, για τα οποία αποφασίζουν αυξήσεις τη μια χρονιά και δίνονται την άλλη. (Το 10% του 1997 το πήραν το 1998 και το, επίσης, 10% του 1998 το πήραν το 1999. Οσον αφορά το 1999 υπήρχαν κάποιες σκέψεις για 8%, αλλά χτες δεν ακούστηκε κιχ).

Ακόμα, σύμφωνα και με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες το βράδυ στην ημερίδα, φάνηκε καθαρά η μη ικανοποίηση ή η ελάχιστη ικανοποίηση απ' τις υπάρχουσες υπηρεσίες Πρόνοιας. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Μ. Ματσαγγάνη να υποστηρίξει ότι ο "πιο ριζωμένος μύθος είναι αυτός της υστέρησης των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες"!

Ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Τη "νέα πολιτική άποψη και κοινωνική αντίληψη" του υπουργείου Παιδείας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες παρουσίασε χαιρετίζοντας τις εργασίες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αγγ. Ζησιμόπουλος. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο προωθούμενο σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή, που όπως είπε θα κατατεθεί σύντομα, ενώ εμφάνισε εικόνα ειδυλλιακή στον τομέα της εκπαίδευσης των ΑμΕΑ, η οποία όμως κομμάτι κομμάτι εκχωρείται στους ιδιώτες.

Ο γγ του υπουργείου Παιδείας είπε ότι ο αριθμός των παιδιών και εφήβων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη χώρα μας θα πρέπει να είναι 150.000 περίπου και σύμφωνα με σχετικές έρευνες σε άλλες χώρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 10% του μαθητικού πληθυσμού. "Το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που κατοχυρώνει για όλους το κοινωνικό δικαίωμα στην εκπαιδευτική πρόσβαση και καταργεί τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δε θα μπορούσε να μην ευαισθητοποιηθεί για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κοινωνικού - εκπαιδευτικού τομέα της ειδικής αγωγής", είπε ο γγ του υπουργείου, τη στιγμή που με τη "μεταρρύθμιση" και τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β Λυκείου προωθεί ακριβώς τον αποκλεισμό των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από το εκπαιδευτικό σύστημα, και όχι μόνο αυτών. Ο Αγγ. Ζησιμόπουλος αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του προωθούμενου νομοσχεδίου, που είναι ο θεσμός των Κέντρων Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ), που θα λειτουργούν στις έδρες των νομών, και στην προωθούμενη ενσωμάτωση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία, που έχει ήδη συναντήσει αντιδράσεις στο χώρο της ειδικής αγωγής.

ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
"Σχεδόν χωρίς πρόνοια"

Στις 27.5.1999 θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Την ίδια στιγμή που χτες η κυβέρνηση επιχειρούσε με μια ημερίδα να επιδείξει τη "νέα αντίληψη της πρόνοιας", ήρθαν οι νεφροπαθείς να καταγγείλουν: "Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πρόνοια για τους νεφροπαθείς".

Ζωτικής σημασίας πρόβλημα για τους 7.500 νεφροπαθείς της χώρας, όπως επισήμαναν χτες οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, αποτελεί η μεγάλη έλλειψη Μονάδων Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) στην επαρχία και ειδικότερα στις ορεινές και ακριτικές περιοχές. Πρόβλημα που εντείνεται ακόμα περισσότερο από τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ιδιαίτερα πλήττονται οι νεφροπαθείς κάτοικοι του Αργοσαρωνικού, της Λήμνου, της Φλώρινας, της Αχαϊας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Κρήτης και άλλων ακριτικών περιοχών. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης εκατοντάδες νεφροπαθείς της επαρχίας εξαναγκάζονται να "μεταναστεύουν" για να υποβληθούν σε θεραπεία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην Αττική το 80% των νεφροπαθών καλύπτεται από ιδιωτικές κλινικές.

Παρ' όλα αυτά και ενώ στη Ζάκυνθο και το Μεσολόγγι έχουν ήδη δημιουργηθεί εδώ και ένα χρόνο δύο ΜΤΝ, δε λειτουργούν, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν έχει φροντίσει να τις στελεχώσει με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ΙΚΑ έδωσε την προμήθεια των ειδικών διαλυμάτων που χρειάζονται στους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση σε εταιρία η οποία έχει υποδεέστερα διαλύματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους. Επίσης, αποφασίστηκε η ενσωμάτωση στο ποσό των 50.000 δραχμών (πλαφόν για την κάθε αιμοκάθαρση) της δαπάνης για τα φάρμακα που χορηγούνται στους νεφροπαθείς. Με το μέτρο αυτό ο γιατρός εξαναγκάζεται στην επιλογή φτηνότερου αλλά και υποδεέστερου για τη θεραπεία των νεφροπαθών φίλτρου.

Πάγιο αίτημα των νεφροπαθών, όπως επισημάνθηκε χτες, η καταβολή του επιδόματος πρόνοιας - το διατροφικό επίδομα των 16.000 που παρέχεται στους νεφροπαθείς είναι μηδαμινό και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών τους -, η καταβολή αναπηρικής σύνταξης μετά τη συμπλήρωση 15 χρόνων εργασίας, η δημιουργία νέων ΜΤΝ και η επαρκής στελέχωσή τους.

Αιτήματα για την ικανοποίηση των οποίων οι νεφροπαθείς θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 27 του Μάη στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ"
Πρόγραμμα αναβάθμισης των γιατρών

Εκλογές του ΙΣΑ στις 23 και 24 Μάη

Ολοκληρωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των γιατρών σε όλους τους τομείς απασχόλησης, καθώς και τους ελευθερο-επαγγελματίες γιατρούς περιλαμβάνει το πρόγραμμα της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών" (ΔΠΚ-Γ) για τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).Οι εκλογές θα γίνουν στις 23 και 24 Μάη 1999 για την ανάδειξη του 17μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η ΔΠΚ-Γ εκφράζει τη διαφωνία της για τα λεγόμενα δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης ενός ευρύτατου δικτύου Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων στις πόλεις και τα χωριά. Επιτελικό ρόλο θα παίζει ο οικογενειακός γιατρός.

  • Οσον αφορά το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, η ΔΠΚ-Γ ζητά τη μονιμοποίηση όλων των γιατρών, αξιοπρεπείς μισθούς, διαφάνεια και αξιοκρατικές κρίσεις πρόσληψης και εξέλιξης και εφαρμογή προγράμματος συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
  • "Η προσφορά και το έργο του ελεύθερου επαγγελματία γιατρού υπονομεύεται ποικιλόμορφα", τονίζει η ΔΠΚ-Γ και ζητά την "άμεση και αξιοπρεπή αναπροσαρμογή ιατρικών αμοιβών και πράξεων", την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και την καθιέρωση αυστηρών προδιαγραφών για τη λειτουργία των Διαγνωστικών Κέντρων.

Εκτεταμένη αναφορά και συγκεκριμένες προτάσεις κάνει η ΔΠΚ-Γ για τα δημόσια νοσοκομεία και τους νοσοκομειακούς:

- Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

- Διαφάνεια και ευέλικτη διαδικασία προμήθειας - διαχείρισης.

- Το νομικό καθεστώς (ΝΠΔΔ) και ο κοινωνικός τους χαρακτήρας να ενισχυθεί. Να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών τους.

- Να αποτραπεί κάθε διαδικασία συγχώνευσης που οδηγεί στην κατάργηση νοσοκομείων και μείωση κλινών και θέσεων εργαζομένων.

- Να αντικατασταθούν τα γηρασμένα νοσοκομεία με νέα, να αναπτυχθούν οι κλίνες των δυτικών συνοικιών, να ενταχθούν στο ΕΣΥ το "Ωνάσειο", το "Ερρίκος Ντυνάν", κ.ά.

- Να αναβαθμιστούν τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία, ώστε να μην αποτελούν απλά κέντρα διακομιδής των ασθενών στο κέντρο.

- Να προκηρυχτούν οι κενές οργανικές θέσεις, να δημιουργηθούν νέες όπου λείπουν.

- Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για όλους τους γιατρούς καθώς και τους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς.

- Αξιοπρεπείς αμοιβές, εφημερίες χωρίς πλασματικότητες.

- Ασφαλείς εφημερίες. Να προγραμματίζονται από τα επιστημονικά τμήματα, τους τομείς και τις Επιστημονικές Επιτροπές (ΕΕ). Να γίνει δεκτό το πόρισμα και να εφαρμοστεί όσο και αν κοστίζει.

- Να αναγνωριστεί ο ουσιαστικός ρόλος των ΕΕ, των τομέων και των συμβουλίων τμημάτων στην εκπαίδευση, έρευνα, διοίκηση και αξιολόγηση.

Για τους γιατρούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα η ΔΠΚ-Γ προτείνει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υποχρεωτική για όλους, που θα κατοχυρώνει τη σχέση εργασίας, το μισθό, την επιστημονική εξέλιξη και όλα τα δικαιώματα των μισθωτών.

Οσον αφορά τον προγραμματισμό του ιατρικού δυναμικού η ΔΠΚ-Γ τονίζει ότι ο μόνος δρόμος ελέγχου είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός και ο ουσιαστικός έλεγχος των μεταγραφών. "Οσοι προσπαθούν να αποδώσουν την ανεργία των γιατρών στο λεγόμενο πληθωρισμό: πρώτον,κάνουν θεωρητικό λάθος, δεύτερον,αποκρύβουν την αλήθεια για τις πολλές χιλιάδες κενές θέσεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες και στην επαρχία και τρίτον,οι λύσεις που προτείνουν στρέφονται κατά των νέων γιατρών", υπογραμμίζει η ΔΠΚ-Γ και τονίζει: "Η ριζική λύση συνδέεται με την αλλαγή του Συστήματος Υγείας που θα βασίζεται στον προγραμματισμό με βάση τις ανάγκες και όχι το νόμο της αγοράς".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ανεπαρκή προγράμματα εφημεριών

Αποχή των γιατρών από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία

Συνεχίζεται για δεύτερη βδομάδα η αποχή των γιατρών του Νοσοκομείου Λευκάδας από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία, εξαιτίας της δραστικής μείωσης των κονδυλίων για τις εφημερίες. Το νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Βασιλικής και τα περιφερειακά ιατρεία θα υπολειτουργούν, εξυπηρετώντας μόνο επείγοντα περιστατικά.

Η Τριμελής Επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι "μετά τη δραστική περικοπή των δαπανών για την υγεία στα πλαίσια της λιτότητας της ΟΝΕ, το Νοσοκομείο της Λευκάδας, που ήδη ασφυκτιούσε οικονομικά, από την 1.1.1999 περιήλθε, λόγω περαιτέρω περικοπών, σε δεινή θέση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες δαπάνες του για αποζημίωση εφημεριών του ιατρικού προσωπικού". Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 1999 ήταν 270 εκατ. δραχμές, αλλά η κυβέρνηση ενέκρινε μόλις 205 εκατ. δραχμές.

Ετσι η διοίκηση του νοσοκομείου άρχισε τις περικοπές των εφημεριών και να βγάζει η ίδια προγράμματα εφημεριών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέρες χωρίς την παρουσία βασικών ειδικοτήτων (παθολόγος, καρδιολόγος). Γι' αυτό το θέμα οι γιατροί κατέφυγαν στον εισαγγελέα. "Ηδη οι γιατροί, υπογραμμίζει η Τριμελής Επιτροπή, από τα μέσα του 1998 είχαν γίνει δέκτες πιέσεων για εφημερίες με εξευτελιστικό ωρομίσθιο, μειωμένο κατά 60% από το προβλεπόμενο στο δημόσιο τομέα και οι πιέσεις αυτές από τον Απρίλιο του 1999 έγιναν εντονότερες με περαιτέρω μείωση των αμοιβών χωρίς ανάλογη μείωση της υποχρέωσης για εφημερίες. Το Διοικητικό Συμβούλιο, επισημαίνουν, κατά πλειοψηφία, χωρίς προγραμματισμό αλλά και χωρίς στόχους ανάπτυξης της υγείας στο νομό, περιορίζεται σε μια μίζερη διαχείριση της κατάστασης χωρίς συναίσθηση του κινδύνου των επιλογών του για τη δημόσια υγεία".

Χτες οι εκπρόσωποι των γιατρών, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατήγγειλαν τον εμπαιγμό και την αδιαφορία του νομάρχη, στον οποίο απ' την πρώτη στιγμή εξέθεσαν τα προβλήματά τους. Εντόπισαν ως βασικό υπεύθυνο για την κατάσταση στο νοσοκομείο την πολιτική της λιτότητας, με την οποία δε διατίθενται κονδύλια για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων - είναι κενές σε ποσοστό 40% - και την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Επίσης, οι γιατροί κατήγγειλαν ότι αυτή η πολιτική αποτελεί το ισχυρότερο αντικίνητρο για την προσέλευση των γιατρών στα επαρχιακά νοσοκομεία.

Κι ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου συμπράττει στην απορύθμιση του νοσοκομείου, απ' την άλλη μεριά κατέφυγε στη μέθοδο της τρομοκράτησης με το επιχείρημα ότι είναι παράνομη η κινητοποίηση. Ακόμα οι γιατροί κατήγγειλαν ότι διοχετεύονται διλήμματα του τύπου: "Θέλετε να κλείσετε το νοσοκομείο; ". "Τέτοια ψευτοδιλήμματα δε μας αγγίζουν", τόνισαν οι γιατροί.

Σε έκτακτη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα που καλεί το υπουργείο να εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Νέο σύστημα καταγραφής των διαβητικών

Ενα από τα πιο προηγμένα συστήματα ελέγχου του διαβητικού ασθενούς στον κόσμο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Διαβητολογικό Κέντρο της Β Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής και Μονάδας Ερευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών στον "Ευαγγελισμό".

Στο σύστημα αυτό καταχωρούνται όλοι οι νεοπροσερχόμενοι διαβητικοί. Η καταγραφή των δημογραφικών στοιχείων γίνεται από τη γραμματέα και στη συνέχεια γίνεται επανέλεγχος των στοιχείων από τον θεράποντα ιατρό και καταγραφή της κλινικής εξέτασης, καθώς και των οδηγιών και του προγραμματισμού του διαβητικού.

Οσον αφορά την καταχώρηση των παλαιών ασθενών στο σύστημα, αυτή γίνεται σταδιακά με την αναδρομική καταγραφή των παλαιών δεδομένων.

Σε οριακό σημείο το "Μεταξά"

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο "Μεταξά" του Πειραιά καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση οδηγεί στην υποβάθμιση το νοσοκομείο και επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η λειτουργία του βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του νοσοκομείου απαιτώντας την πρόσληψη νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, την καταβολή δεδουλευμένων από αργίες και την καταβολή των αποζημιώσεων με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που ήδη έχουν εκδοθεί για το πριμ παραγωγικότητας.Αξίζει να επισημάνουμε πως αυτή τη στιγμή στο "Μεταξά" είναι ακάλυπτο το 30% περίπου των θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού ενώ στον κλάδο των τραπεζοκόμων, η κατάσταση είναι τέτοια που αν δε γίνουν άμεσα προσλήψεις ο τομέας αυτός αναγκαστικά θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών.

"Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός της κυβέρνησης, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι. Να παραχωρήσουν σε ιδιώτες τμήματα του νοσοκομείου και να υποβαθμίσουν τα δημόσια νοσοκομεία ώστε να ανθίσουν ακόμη περισσότερο οι ιδιωτικές κλινικές και να μεγαλώσουν τα κέρδη τους από την υγεία των ασφαλισμένων".

Απέναντι σε αυτά τα αιτήματα των εργαζομένων, η διοίκηση του νοσοκομείου απαντά πως οι προσλήψεις είναι χρονοβόρες εξαιτίας του νόμου Πεπονή με τον οποίο γίνονται.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων προκειμένου να αποφασίσει τη στάση των εργαζομένων.

Ημερίδα του ΚΕΘΕΑ

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το τμήμα Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο, διοργανώνουν τη Δευτέρα 24 του Μάη ημερίδα με θέμα "Εφηβεία και χρήση ψυχοτρόπων ουσιών".

Η ημερίδα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Υγείας και με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, είναι ανοιχτή για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και θα διεξαχθεί στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48) από τις 9.30 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

ΣΑΜΟΣ
Καθολική ενότητα ενάντια στη.. διαίρεση του νοσοκομείου

Απόλυτα πετυχημένη, με συμμετοχή 100%, ήταν η χτεσινή τετράωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα στη σχεδιαζόμενη διαίρεση των τμημάτων από τη διοίκηση του Ιδρύματος, χωρίς να έχουν προκηρυχτεί προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού.

Χαρακτηριστικό της αγωνιστικής ενότητας που επικρατεί στο νοσοκομείο είναι ότι ακόμα και οι εργαζόμενοι που είχαν ρεπό ήταν παρόντες στην κινητοποίηση.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το υπουργείο Υγείας για την εξαίρεση του νομού επί δύο χρόνια από προσλήψεις και πρόβαλλαν ως μοναδική λύση, που δε θα δημιουργήσει προβλήματα, την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Επίσης κάλεσαν τη διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με το υπουργείο να κάνει προσλήψεις, λόγω ιδιαιτερότητας του νοσοκομείου Σάμου και προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να προχωρήσει σε λύσεις που βάζουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύλλογος εργαζομένων, εδώ και ένα χρόνο, έχει καταθέσει υπόμνημα ζητώντας αναλυτικά τις απαιτούμενες προσλήψεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική απάντηση.

"ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ"
Νέα συγκέντρωση των εργαζομένων

Νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσουν σήμερα, ώρα 11 π.μ., οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο "Αγία Ολγα". Την ίδια ώρα αντιπροσωπεία τους θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Λ. Παπαδήμα.

Αίτημά τους είναι να μην απολυθούν οι 25 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, για τους οποίους η διοίκηση ανακάλεσε τους διορισμούς τους, μετά από παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το Γενάρη του 1994, μέσα από τον οποίο προσλήφθηκαν.

Υπεύθυνοι γι' αυτές τις παρατυπίες, τονίζουν οι εργαζόμενοι, δεν είναι αυτοί που ζήτησαν δουλιά και κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι μετά από 4,5 χρόνια δουλιάς. Το νοσοκομείο μάλιστα έχει μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και έτσι μπορούν και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την εργασία τους και όσοι αδικήθηκαν από το συγκεκριμένο διαγωνισμό να δικαιωθούν.

Χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός τούς υποσχέθηκε τη σημερινή συνάντηση προκειμένου να εξεταστεί, από τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, το αίτημά τους.

Από την κινητοποίηση των νεφροπαθών έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10.11.1998



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ