ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
"Με το πιστόλι στον κρόταφο"

Ο αρνητικός συσχετισμός των ευρωατλαντικών επέβαλε "συμφωνία" στα μέτρα τους. Ο γιουγκοσλαβικός λαός δεν υποτάχθηκε

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΝΝΗ. -

Αποτέλεσμα της διπλωματίας του τρόμου, του αρνητικού συσχετισμού δύναμης των ΝΑΤΟικώνπου επέβαλε και τις σημαντικές - αν όχι "μεθοδευμένες"... - υποχωρήσεις της Μόσχας, ήταν το κείμενο 12 αρχών που απεδέχθη τελικώς και επίσημα χτες η γιουγκοσλαβική ηγεσία αλλά και αρκετά (όχι όλα) πολιτικά κόμματα της χώρας. Ολα αυτά ενώ καθ' όλο το 24ωρο τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ υπερίπταντο πάνω από το Βελιγράδι και χτυπούσαν διάφορες περιοχές της χώρας, όχι μόνον κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης (περίπου δύο ωρών) του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τους Μαάρτι Αχτισαάρι και Βίκτορ Τσερνομίρντιν, αλλά και ώρες μετά και την ψήφιση του σχεδίου "ειρήνευσης" από το σερβικό Κοινοβούλιο.

Το λεγόμενο "ειρηνευτικό" κείμενο, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από το ανάλογο αντίγραφό του που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, έχει αρκετά "θολά" σημεία και "ασαφή" γλώσσα. Ωστόσο, εάν επιχειρήσει κάποιος μία ελάχιστα προσεκτική ανάγνωση, θα παραδεχτεί πως πρόκειται για μία ελαφρά "μετάλλαξη" των ΝΑΤΟικών όρων που είχαν τεθεί στο Βελιγράδι από την αρχή των φονικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

Μια κάποια "ικανοποίηση" μπορεί να αντλήσει το Βελιγράδι από τις ασαφείς αναφορές του κειμένου των 12 σημείων στο ρόλο που θα παίξει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος, εντούτοις, φαίνεται μόνον κατ' όνομα, εν τύποις ενεργός. Τι σημαίνει αυτό; Πως το κείμενο συμφωνίας απλώς θα τεθεί προς ψήφιση στην έδρα του ΣΑ και πως θα τελούν υπό... την "αιγίδα" του ΟΗΕ οι ξένες δυνάμεις πολιτικών παρατηρητών και οι δυνάμεις "ασφαλείας" που θα αποσταλούν στο Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, αυτή η αόριστη αναφορά στα Ηνωμένα Εθνη παίρνει μία πραγματικά πικρή αν όχι φαρμακερή "γεύση" όταν κανείς παρατηρήσει πως ένα από τα βασικά σημεία "αρχών" του κειμένου, αναφέρει ρητώς πως οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις κύρια θα συγκροτούνται από ΝΑΤΟικές χώρες.

Η μόνη ελάχιστη "υποχώρηση" που υποτίθεται πως έκανε το ΝΑΤΟ, δεν ήταν άλλη από το να επιτραπεί, μετά την καθολική αποχώρηση όλων των δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού, αστυνομίας ή παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Κοσσυφοπέδιο (!), η παραμονή μερικών εκατοντάδων - και σίγουρα όχι χιλιάδων - Γιουγκοσλάβων στρατιωτών σε ορισμένες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου (κύρια στις περιοχές με σερβικά ιστορικά μοναστήρια ή σε μεθοριακές περιοχές "κλειδιά"). Εντούτοις, και αυτός ο μάλλον αμελητέος, από πλευράς ΝΑΤΟ, "συμβιβασμός", υπακούει σε σημαντικό αριθμό όρων που θα καθορίζει, ή ουσιαστικά θα περιορίζει, το ρόλο των λίγων εκατοντάδων Γιουγκοσλάβων στρατιωτών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Κατά τα άλλα, το κείμενο των 12 αρχών θυμίζει έντονα όχι τόσο το περιβόητο ασαφές κείμενο γενικών αρχών της "Ομάδας των Οκτώ" του Πέτερσμπεργκ (αρχές Μάη στη Γερμανία) αλλά τους ΝΑΤΟικούς όρους για τον τερματισμό των βομβαρδισμών. Ας επισημανθεί, μάλιστα, σ' αυτό το σημείο, πως όσον αφορά στις επιδρομές, αυτές δε θα τερματιστούν άμεσα παρά μόνον αφού το ΝΑΤΟ πάρει στη διάθεσή του επαληθεύσιμα στοιχεία αποχώρησης όλων των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο.

Επιμελώς ασαφείς είναι οι αναφορές του κειμένου "ειρήνευσης" σ' ό,τι αφορά την αποστρατικοποίηση του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" και τη διαδικασία "εξασφάλισης" επαναπατρισμού των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

Επιπλέον, σαφέστατη είναι η αναφορά που γίνεται στη "συμφωνία" (επί της ουσίας συνομιλίες) του Ραμπουγέ, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο όχι από την πίσω αλλά από την... μπροστινή πόρτα.Αυτή η πόρτα φαίνεται να έχει ακαθόριστο "σχήμα", καθώς το "κλειδί" που θα την ανοίξει παίρνει υπόσταση πάντα μέσω των αμερικανικών και ευρωπαϊκών απαιτήσεων περί μετατροπής του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνές προτεκτοράτο. Κάτι που διαφαίνεται από εκείνες τις"αρχές" του κειμένου των 12 σημείων που αναφέρονται στην "εγκαθίδρυση θεσμών δημοκρατίας και αυτοκυβέρνησης σε καθεστώς ευρείας αυτονομίας αλλά - προς το παρόν τουλάχιστον - εντός του πλαισίου της εδαφικής ενότητας και ανεξαρτησίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας".

Μετά από όλα αυτά, η επίσημη ανακοίνωση της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας πως "αποδέχεται το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασαν οι ανώτατοι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας, και το οποίο επιβεβαιώνει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας και το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών", μοιάζει περισσότερο με υποχρεωτική επιλογή υπό ελάχιστους όρους, σε έναν πόλεμο, ο οποίος επισήμως δεν κηρύχτηκε ποτέ! Από την άλλη αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τέτοιες συμφωνίες με το "πιστόλι στον κρόταφο" δεν ευδοκιμούν και η αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο.

"Μονότονο" σφυροκόπημα σε συγκεκριμένους στόχους

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη συνέχισαν το σφυροκόπημα, παρά την παρουσία των μεσολαβητών της ΕΕ και της Ρωσίας στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, ενώ παρά τις εξελίξεις έσπευσαν να δηλώσουν... για άλλη μια φορά... ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση.

Μπορεί το Βελιγράδι να μην ήταν στις προτεραιότητες, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να έχει κάποια βαρύνουσα σημασία ως προς τους στόχους των ΝΑΤΟικών δολοφονικών βομβαρδισμών. Ο ήχος των σειρήνων ξεκίνησε γύρω στις 11 το βράδυ της Τετάρτης και για άλλη μια φορά επίκεντρο ήταν το Κόσσοβο, αλλά και πολιτικοί στόχοι σε όλη τη γιουγκοσλαβική επικράτεια. Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Ταγιούνγκ", το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες "σφοδρές επιθέσεις" στην περιοχή του Πρίζρεν, στο νότιο Κόσσοβο. Χτες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεκατέσσερις πύραυλοι χτύπησαν μια βιομηχανία επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων κοντά στο Πρίζρεν, ενώ βομβαρδίστηκε και ένα εργοστάσιο τσαγιού... Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει δεχτεί περισσότερους από 50 πυραύλους του ΝΑΤΟ τα τελευταία τρία 24ωρα. Ενας ακόμα επίμονος στόχος στην περιοχή του Κόσσοβου, που δέχτηκε τα καταιγιστικά πυρά των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ είναι και οι περιοχές γύρω από το όρος Πάστρικ κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, όπως ανακοίνωσαν χτες οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι... εκεί παρατηρείται έντονη κινητικότητα των σερβικών δυνάμεων. Ομως πληροφορίες αναφέρουν ότι η περιοχή είναι όντως πεδίο μάχης, αλλά περίπου 4.000 άντρες του UCK επιτίθενται στις σερβικές δυνάμεις στην περιοχή με την κάλυψη των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ.

Πολιτικοί στόχοι

Στην υπόλοιπη γιουγκοσλαβική επικράτεια οι στόχοι ήταν κυρίως πολιτικοί. Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβάρδισαν γέφυρες και αναμεταδότες της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας στη Γιουγκοσλαβία. Συγκεκριμένα, οι ΝΑΤΟικοί πύραυλοι έπληξαν αναμεταδότες του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης στην πόλη Σρμπόμπραν της βόρειας Σερβίας, στο Κράλιεβο, στη Γιαγκόντινα στην κεντρική Σερβία, στο Βράνιε και στην Πρίστινα, ενώ το πρακτορείο των Σέρβων της Βοσνίας SRNA μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκε ένας αναμεταδότης στο όρος Νέμιτς, στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με τη Βοσνία. Επίσης με πυραύλους βομβάρδισαν τις γέφυρες του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου - Νις - που συνδέει το νότο της χώρας με το βορρά - κοντά στην πόλη Βέλικα Πλάνα, καθώς και τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος του ποταμού Γιασένιτσα, στην κεντρική Σερβία. Αυτοί οι βομβαρδισμοί έγιναν μόλις δύο ώρες μετά τη λήξη του πρώτου γύρου των συνομιλιών στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα μεταξύ του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον Ρώσο απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τον Ευρωπαίο μεσολαβητή, Πρόεδρο της Φινλανδίας, Μαάρτι Αχτισάαρι. Επίσης σύμφωνα και πάλι με το πρακτορείο "Τανγιούνγκ" βομβαρδίστηκε επίσης ένα σπίτι σε ένα χωριό κοντά στο Σμεντέρεβο, 50χλμ. ανατολικά του Βελιγραδίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο παιδιά.

Εντούτοις, καμία επίθεση δε σημειώθηκε εναντίον της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, αλλά το Βελιγράδι και πάλι έμεινε για ώρες χωρίς ηλεκτρικό, εξαιτίας διακοπής ρεύματος - μιας από τις πολλές που σημειώνονται στη Σερβία μετά τους βομβαρδισμούς των σταθμών παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ χτες το πρωί, οι σειρήνες ήχησαν και πάλι, αλλά τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ σε μία αλαζονική επίδειξη ισχύος έκαναν εκατοντάδες πτήσεις σπάζοντας το φράγμα του ήχου, προκαλώντας τρόμο, αλλά χωρίς να ρίξουν ούτε μία βόμβα.

ΝΑΤΟικός "απολογισμός"

Στις αεροπορικές τους επιχειρήσεις τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου πραγματοποίησαν 644 επιθέσεις, ανακοίνωσαν από τις Βρυξέλλες στρατιωτικές πηγές του ΝΑΤΟ, που μάλιστα προχώρησαν και για πρώτη φορά σε "απολογισμό" των επιδρομών.

Συγκεκριμένα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, συνταγματάρχης Κόνραντ Φρέιταγκ,δήλωσε κατά τη χτεσινή ενημέρωση ότι ο συνολικός απολογισμός της συμμαχίας είναι "απώλειες και τραυματισμοί ανθρώπων, πολύ περισσότερων από 10.000", διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τους ΝΑΤΟικούς υπολογισμούς οι μισοί είναι στρατιώτες του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ μιλούν δημοσίως για το μέγεθος των σερβικών απωλειών από τη σύγκρουση στο Κόσσοβο και μάλλον θα πρέπει να θεωρείται "ύποπτος"... όσον αφορά και τον απολογισμό, αλλά και το μεγάλο αριθμό των νεκρών, παρά το γεγονός ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ σφυροκοπούν τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις στο Κόσσοβο τις τρεις τελευταίες βδομάδες, πραγματοποιώντας πάνω από 300 εξόδους για βομβαρδισμούς ημερησίως.

"Επιφυλάξεις" Ευρωπαίων και εμμονή των ΗΠΑ στους ΝΑΤΟικούς όρους...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΟΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η αποδοχή του κειμένου "ειρήνευσης" 12 σημείων από το Βελιγράδι προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στην Ευρώπη, ενώ στην Κολωνία εκτυλισσόταν η Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Στη Ρωσία πάλι οι τελευταίες εξελίξεις σχολιάστηκαν αρνητικά από κόμματα της αντιπολίτευσης, που έσπευσαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για ξεπούλημα της διπλωματίας. Αντιθέτως, η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν σαφής αν όχι υπεροπτικά απαιτητική. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, σχολίασε πως η κυβέρνηση Κλίντον (υπονοώντας και το ΝΑΤΟ...) δεν μπορεί να διακόψει "την επιχείρηση πριν να διαπιστώσουμε πραγματικά ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμμορφώνεται ουσιαστικά με τις πέντε αρχές της Συμμαχίας"!

Ετσι, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η αεροπορική επιχείρηση του ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δε δείχνει ότι εφαρμόζει τις ειρηνευτικές αρχές της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, σημείωνε δηκτικά σε σχετικές του δηλώσεις: "Το κεντρικό σημείο τώρα είναι ο τερματισμός των μαχών στο Κόσσοβο και η έναρξη της αποχώρησης των σερβικών στρατευμάτων", επισημαίνοντας πως "δεν μπορούμε να διακόψουμε την επιχείρησή μας πριν να διαπιστώσουμε πραγματικά ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμμορφώνεται ουσιαστικά με τις πέντε αρχές της Συμμαχίας"! Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας: "Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν ο Μιλόσεβιτς θα συμμορφωθεί με τους πέντε όρους του ΝΑΤΟ. Πρέπει να δούμε τι σημαίνει αυτό το ψήφισμα του Σερβικού Κοινοβουλίου που αποδέχεται το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για το Κόσσοβο. Κυρίως όμως θα περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα από το Βελιγράδι και όχι μόνο λόγια και ψηφίσματα".

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσσοβο Καρλ Μπιλντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή από τη Γιουγκοσλαβία ενός διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου, τονίζοντας πως "η οικοδόμηση της ειρήνης είναι δυσκολότερη από τη διεξαγωγή πολέμου".

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ,εξέφρασε επιφυλακτικότητα όσον αφορά την αποδοχή του σχεδίου από το Σερβικό Κοινοβούλιο, λέγοντας πως αναμένει την ενημέρωση από τον ειδικό απεσταλμένο Μαάρτι Αχτισαάρι. Σημείωσε πάντως πως οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ "θα σταματήσουν μόνο όταν θα έχουν αρχίσει να αποχωρούν τα σερβικά στρατεύματα".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε χτες από την Κολωνία ότι οι πληροφορίες από το Βελιγράδι για αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου που προτάθηκε από την "Ομάδα των Οκτώ" είναι "καλά νέα", αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι χρειάζεται προσοχή μέχρι να εφαρμοστούν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν,εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από τη Σερβία του "διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου για το Κόσσοβο", σχολιάζοντας ότι "πρόκειται για την έκβαση που περιμέναμε". Χαρακτήρισε δε τις τρέχουσες εξελίξεις "αποτέλεσμα μιας αποφασιστικής, ενιαίας και επίμονης στάσης από την πλευρά της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας". Σύμφωνα με τον Βεντρίν, επόμενο βήμα είναι να τεθεί προς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και όταν εγκριθεί, θα σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κόσσοβο. Πρόσθεσε ότι διπλωμάτες της "Ομάδας των Οκτώ" θα άρχιζαν από χτες βράδυ να εργάζονται για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να αναπτύξει "αμέσως" μια ειρηνευτική δύναμη στο Κόσσοβο, στην περίπτωση συμφωνίας με το Βελιγράδι, σχολίασε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα σε δηλώσεις που έκανε στη γερμανική εφημερίδα "Ταγκεσπίγκελ". Σύμφωνα με τον Σολάνα, ο "πυρήνας των στρατευμάτων βρίσκεται ήδη εκεί: 15.000 άνδρες στην ΠΓΔΜ και 8.000 στην Αλβανία. Εχουμε λοιπόν τη βάση για να αρχίσουμε αμέσως την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσσοβο". Ο ίδιος εκτίμησε πως θα "χρειαστεί πάρα πολύ λίγος χρόνος" για την ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης "KFOR", λέγοντας πως θα αριθμεί σε περίπου 50.000 άνδρες.

Ο εκπρόσωπος του NATO, Τζέιμι Σι,δήλωσε πως "οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν", έως ότου η Συμμαχία πάρει μία καλύτερη ιδέα σε σχέση με το εάν ο Μιλόσεβιτς έχει αποδεχτεί όλους τους όρους της Δύσης για το τέλος των επιδρομών.

Στη Μόσχα, ο απόηχος των αντιδράσεων έναντι των εξελίξεων της "διπλωματίας του τρόμου" καταγράφηκε από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ως επί το πλείστον μετέδιδαν πληροφορίες για διάσταση απόψεων στους κόλπους της ρωσικής αντιπροσωπείας αναφορικά με τους όρους του προτεινόμενου σχεδίου για την ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο. Ετσι, το πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ και το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδιδαν το πρωί ότι οι στρατιωτικοί συνεργάτες του Τσερνομίρντιν κατηγόρησαν τον Ρώσο μεσολαβητή για σοβαρές υποχωρήσεις προς τους Δυτικούς εταίρους στις συνομιλίες της Βόννης.

Στη Ρωσική Δούμα εκτοξεύονταν λεκτικά πυρά από βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης με τη μορφή δηλώσεών τους σε δημοσιογράφους. Πολλοί ήταν ωστόσο αυτοί που ζητούσαν επίσημη ενημέρωση από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Γιέλτσιν, σημειώνοντας πως θα ζητήσουν τη σύγκληση συνεδρίασης για την έκδοση - μη δεσμευτικής για το Κρεμλίνο - απόφασης μομφής κατά του ειδικού απεσταλμένου Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

Το πλήρες κείμενο του σχεδίου

Αντίγραφο του "ειρηνευτικού" σχεδίου που ψηφίστηκε από το σερβικό Κοινοβούλιο μετέδωσε χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", επικαλούμενο κείμενο που έδωσαν σε συντάκτη του πρακτορείου Σέρβοι βουλευτές. Το "ειρηνευτικό" σχέδιο περιλαμβάνει δώδεκα αρχές και υστερόγραφο σημείωμα που αναφέρεται μεταξύ άλλων στις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην παύση των βομβαρδισμών, στην κατάληξη συμφωνίας ειρήνευσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων με σημαντική συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ, στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και στο πλαίσιο δράσης ορισμένων εκατοντάδων που θα τους επιτραπεί να παραμείνουν σε τοποθεσίες ιστορικής σερβικής κληρονομιάς. Οι 12 αρχές που περιλαμβάνει το πλήρες κείμενο έχουν ως ακολούθως:

1. Αμεσο και επαληθεύσιμο τέλος της βίας και της καταστολής στο Κόσσοβο.

2. Επιβεβαιώσιμη αποχώρηση των στρατιωτικών αστυνομικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με βραχυπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα.

3. Αποστολή στο Κόσσοβο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ικανής διεθνούς πολιτικής και στρατιωτικής παρουσίας που θα ενεργήσει σύμφωνα με όσα προβλέπει το κεφάλαιο επτά της Χάρτας του ΟΗΕ και θα είναι ικανή να εγγυηθεί την εκπλήρωση κοινών στόχων.

4. Διεθνής παρουσία ασφάλειας, με την απαραίτητη σημαντική συμμετοχή του ΝΑΤΟ, πρέπει να αποσταλεί υπό ενιαίο έλεγχο και διοίκηση και με την εξουσιοδότηση να εξασφαλίσει ασφαλές περιβάλλον για όλους τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου και να καταστήσει δυνατή την ασφαλή επιστροφή όλων των προσώπων και προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

5. Εγκατάσταση μίας προσωρινής διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο... για την οποία θα αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπό την οποία ο λαός του Κοσσυφοπεδίου θα απολαύσει ουσιαστική αυτονομία μέσα στο πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Η προσωρινή κυβέρνηση θα έχει μεταβατική εξουσία κατά τη διάρκεια μίας περιόδου για τη συγκρότηση προσωρινών θεσμών δημοκρατίας και αυτοδιοίκησης και θα αποκαταστήσει τις συνθήκες για την ειρηνική και φυσιολογική ζωή όλων των πολιτών του Κοσσόβου.

6. Μετά την αποχώρηση (των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων), θα επιτραπεί σε έναν συμφωνημένο αριθμό Σέρβων να επιστρέψει στο Κόσσοβο για να εκτελέσει τα ακόλουθα καθήκοντα: σύνδεσμο με την παρουσία αποστολής διεθνών πολιτικών παρατηρητών και διεθνών δυνάμεων ασφαλείας, μαρκάρισμα των ναρκοπεδίων, την παρουσία τους σε τοποθεσίες σερβικής ιστορικής κληρονομιάς και σε μεθοριακές περιοχές "κλειδιά".

7. Ασφαλής και ελεύθερη επιστροφή όλων των προσφύγων και όσων αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το Κόσσοβο, υπό την επίβλεψη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

8. Πολιτική διαδικασία με κατεύθυνση την κατάληξη προσωρινής πολιτικής συμφωνίας, που θα εξασφαλίσει την αναγκαία αυτονομία για το Κόσσοβο, παίρνοντας υπόψη πλήρως τη συμφωνία του Ραμπουγιέ, τις αρχές της ανεξαρτησίας και εδαφικής ενότητας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και άλλων πολιτειών στην περιοχή, όπως επίσης και την αποστρατικοποίηση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Οι συνομιλίες μεταξύ των πλευρών για την (εξεύρεση) λύσης δε θα πρέπει να καθυστερήσουν ή να διακόψουν την εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών αυτοδιοίκησης.

9. Γενική προσέγγιση για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής κρίσης. Αυτό θα περιλαμβάνει τη διεκπεραίωση ενός συμφώνου σταθερότητας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ευρεία διεθνή συμμετοχή με σκοπό την πρόοδο της δημοκρατίας και την οικονομική ευημερία, τη σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία.

10. Το τέλος των στρατιωτικών δραστηριοτήτων θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των καταγραμμένων αρχών και ταυτόχρονα με την παρούσα συμφωνία και το υστερόγραφο σημείωμα που ακολουθεί. Τότε, μία συμφωνία στρατιωτικού και τεχνικού περιεχομένου θα καταληχτεί (συμφωνηθεί) η οποία, μεταξύ άλλων πραγμάτων, θα καθορίζει επιπρόσθετες τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου και της λειτουργίας του γιουγκοσλαβικού, για παράδειγμα του σερβικού, προσωπικού στο Κόσσοβο.

11. Η διαδικασία αποχώρησης περιλαμβάνει ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα φάσεων και τη σηματοδότηση μίας ουδέτερης ζώνης στη Σερβία πίσω από την οποία θα αποχωρήσουν τα στρατεύματα.

12. Το εναπομείναν προσωπικό: Ο εξοπλισμός του προσωπικού που θα επιστρέψει, το εύρος των λειτουργικών ευθυνών του, το χρονοδιάγραμμα επιστροφής, ο καθορισμός των γεωγραφικών ζωνών της δραστηριότητάς τους, οι κανόνες που θα ορίζουν τις σχέσεις τους με τη διεθνή παρουσία ασφαλείας και τη διεθνή αποστολή παρατηρητών.

Υστερόγραφο σημείωμα: Αλλα απαιτούμενα στοιχεία: Γρήγορο και ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των δυνάμεων που θα παραμείνουν σε απόσταση: Επτά μέρες για την ολοκλήρωση της αποχώρησής τους. Απομάκρυνση όπλων αεράμυνας από τις ζώνες αμοιβαίας ασφάλειας 25 χλμ. μέσα σε 48 ώρες. Επιστροφή του προσωπικού που θα εκπληρώνει τα τέσσερα καθήκοντά, που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπό την επίβλεψη της διεθνούς παρουσίας ασφάλειας και θα περιοριστεί σε έναν μικρό συμφωνημένο αριθμό εκατοντάδων και όχι χιλιάδων. Η επίβλεψη των στρατιωτικών ενεργειών θα λάβει χώρα μετά την έναρξη πιστοποιημένης αποχώρησης. Η συζήτηση για τη συμφωνία στρατιωτικού και τεχνικού περιεχόμενου και η επίτευξή της δε θα παρατείνει τη συμφωνημένη περίοδο αποχώρησης.

Εσωτερικές αντιδράσεις για το δυτικό σχέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Το "ειρηνευτικό" σχέδιο που κόμισαν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα Αχτισάαρι και Τσερνομίρντιν έγινε αποδεκτό με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή της Σερβίας. Ωστόσο οι αντιδράσεις δεν έλειψαν.

Η κύρια φωνή αντίδρασης από τον Πρόεδρο του "Ριζοσπαστικού Κόμματος" και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βόγισλαβ Σέσελι.Στην ψηφοφορία κατά του ειρηνευτικού σχεδίου τάχτηκε η συντριπτική πλειοψηφία - από τους 82 οι 74 ενώ κάποιοι ψήφισαν λευκό - των βουλευτών του Ριζοσπαστικού Κόμματος, ενώ ο Σέσελι ανήγγειλε, σε συνέντευξη Τύπου, την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση. "Δεν πρόκειται να υποδεχτούμε τις δυνάμεις του επιδρομέα, παραμένοντας στην κυβέρνηση και δε δεχόμαστε να αποχωρήσει ο γιουγκοσλαβικός στρατός πριν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί", δήλωσε ο Σέσελι. Πάντως, τις απόψεις αυτές ο Σέσελι τις μετέφερε και μέσα στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του σχεδίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση, ενώ βουλευτής δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ότι "Οι Ριζοσπάστες προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση και μάλιστα απείλησαν να ξυλοκοπήσουν ορισμένους βουλευτές του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης". Μολονότι, το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης ψήφισε υπέρ του σχεδίου, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γκόραν Σβιλάνοβιτς ζήτησε, εκ μέρους του κόμματος, την παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξαιτίας "μιας σειράς λανθασμένων επιλογών" που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Ο Σβιλάνοβιτς τονίζοντας ότι αυτό το σχέδιο δεν έχει μεγάλες διαφορές από το ΝΑΤΟικό σχέδιο έριξε την ευθύνη στον Μιλόσεβιτς, αφού θα μπορούσε να το είχε δεχτεί πρινη χώρα να υποστεί τους δολοφονικούς και καταστρεπτικούς βομβαρδισμούς.

"Η υιοθέτηση του σχεδίου για το Κόσσοβο ήταν αναπόφευκτη", θα δηλώσει ο Μίοντραγκ Βούκοβιτς εκ μέρους του κυβερνώντος "Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος" του Μαυροβουνίου, δηλώνοντας παράλληλα και διαχωρίζοντας για άλλη μια φορά τη θέση της ανεξάρτητης Δημοκρατίας ότι ο "υποκινητής της σημερινής αθλιότητας της Σερβίας υπογράφει σήμερα τις χειρότερες δυνατές συνθήκες για τη Σερβία" συμπληρώνοντας ότι για τους Μαυροβούνιους πολιτικούς δεν αποτελεί έκπληξη η υπογραφή που θα "κάνει τη Σερβία να πληρώσει πολύ ακριβά, ενώ το Κόσσοβο θα γίνει διεθνές προτεκτοράτο".

Από τη συνάντηση των Β. Τσερνομίρντιν και Μ. Αχτισάαρι με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ