Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
"Μονότονο" σφυροκόπημα σε συγκεκριμένους στόχους

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη συνέχισαν το σφυροκόπημα, παρά την παρουσία των μεσολαβητών της ΕΕ και της Ρωσίας στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, ενώ παρά τις εξελίξεις έσπευσαν να δηλώσουν... για άλλη μια φορά... ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση.

Μπορεί το Βελιγράδι να μην ήταν στις προτεραιότητες, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να έχει κάποια βαρύνουσα σημασία ως προς τους στόχους των ΝΑΤΟικών δολοφονικών βομβαρδισμών. Ο ήχος των σειρήνων ξεκίνησε γύρω στις 11 το βράδυ της Τετάρτης και για άλλη μια φορά επίκεντρο ήταν το Κόσσοβο, αλλά και πολιτικοί στόχοι σε όλη τη γιουγκοσλαβική επικράτεια. Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Ταγιούνγκ", το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες "σφοδρές επιθέσεις" στην περιοχή του Πρίζρεν, στο νότιο Κόσσοβο. Χτες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεκατέσσερις πύραυλοι χτύπησαν μια βιομηχανία επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων κοντά στο Πρίζρεν, ενώ βομβαρδίστηκε και ένα εργοστάσιο τσαγιού... Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει δεχτεί περισσότερους από 50 πυραύλους του ΝΑΤΟ τα τελευταία τρία 24ωρα. Ενας ακόμα επίμονος στόχος στην περιοχή του Κόσσοβου, που δέχτηκε τα καταιγιστικά πυρά των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ είναι και οι περιοχές γύρω από το όρος Πάστρικ κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, όπως ανακοίνωσαν χτες οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι... εκεί παρατηρείται έντονη κινητικότητα των σερβικών δυνάμεων. Ομως πληροφορίες αναφέρουν ότι η περιοχή είναι όντως πεδίο μάχης, αλλά περίπου 4.000 άντρες του UCK επιτίθενται στις σερβικές δυνάμεις στην περιοχή με την κάλυψη των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ.

Πολιτικοί στόχοι

Στην υπόλοιπη γιουγκοσλαβική επικράτεια οι στόχοι ήταν κυρίως πολιτικοί. Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβάρδισαν γέφυρες και αναμεταδότες της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας στη Γιουγκοσλαβία. Συγκεκριμένα, οι ΝΑΤΟικοί πύραυλοι έπληξαν αναμεταδότες του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης στην πόλη Σρμπόμπραν της βόρειας Σερβίας, στο Κράλιεβο, στη Γιαγκόντινα στην κεντρική Σερβία, στο Βράνιε και στην Πρίστινα, ενώ το πρακτορείο των Σέρβων της Βοσνίας SRNA μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκε ένας αναμεταδότης στο όρος Νέμιτς, στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με τη Βοσνία. Επίσης με πυραύλους βομβάρδισαν τις γέφυρες του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου - Νις - που συνδέει το νότο της χώρας με το βορρά - κοντά στην πόλη Βέλικα Πλάνα, καθώς και τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος του ποταμού Γιασένιτσα, στην κεντρική Σερβία. Αυτοί οι βομβαρδισμοί έγιναν μόλις δύο ώρες μετά τη λήξη του πρώτου γύρου των συνομιλιών στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα μεταξύ του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον Ρώσο απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τον Ευρωπαίο μεσολαβητή, Πρόεδρο της Φινλανδίας, Μαάρτι Αχτισάαρι. Επίσης σύμφωνα και πάλι με το πρακτορείο "Τανγιούνγκ" βομβαρδίστηκε επίσης ένα σπίτι σε ένα χωριό κοντά στο Σμεντέρεβο, 50χλμ. ανατολικά του Βελιγραδίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο παιδιά.

Εντούτοις, καμία επίθεση δε σημειώθηκε εναντίον της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, αλλά το Βελιγράδι και πάλι έμεινε για ώρες χωρίς ηλεκτρικό, εξαιτίας διακοπής ρεύματος - μιας από τις πολλές που σημειώνονται στη Σερβία μετά τους βομβαρδισμούς των σταθμών παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ χτες το πρωί, οι σειρήνες ήχησαν και πάλι, αλλά τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ σε μία αλαζονική επίδειξη ισχύος έκαναν εκατοντάδες πτήσεις σπάζοντας το φράγμα του ήχου, προκαλώντας τρόμο, αλλά χωρίς να ρίξουν ούτε μία βόμβα.

ΝΑΤΟικός "απολογισμός"

Στις αεροπορικές τους επιχειρήσεις τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου πραγματοποίησαν 644 επιθέσεις, ανακοίνωσαν από τις Βρυξέλλες στρατιωτικές πηγές του ΝΑΤΟ, που μάλιστα προχώρησαν και για πρώτη φορά σε "απολογισμό" των επιδρομών.

Συγκεκριμένα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, συνταγματάρχης Κόνραντ Φρέιταγκ,δήλωσε κατά τη χτεσινή ενημέρωση ότι ο συνολικός απολογισμός της συμμαχίας είναι "απώλειες και τραυματισμοί ανθρώπων, πολύ περισσότερων από 10.000", διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τους ΝΑΤΟικούς υπολογισμούς οι μισοί είναι στρατιώτες του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ μιλούν δημοσίως για το μέγεθος των σερβικών απωλειών από τη σύγκρουση στο Κόσσοβο και μάλλον θα πρέπει να θεωρείται "ύποπτος"... όσον αφορά και τον απολογισμό, αλλά και το μεγάλο αριθμό των νεκρών, παρά το γεγονός ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ σφυροκοπούν τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις στο Κόσσοβο τις τρεις τελευταίες βδομάδες, πραγματοποιώντας πάνω από 300 εξόδους για βομβαρδισμούς ημερησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ