Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Εσωτερικές αντιδράσεις για το δυτικό σχέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Το "ειρηνευτικό" σχέδιο που κόμισαν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα Αχτισάαρι και Τσερνομίρντιν έγινε αποδεκτό με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή της Σερβίας. Ωστόσο οι αντιδράσεις δεν έλειψαν.

Η κύρια φωνή αντίδρασης από τον Πρόεδρο του "Ριζοσπαστικού Κόμματος" και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βόγισλαβ Σέσελι.Στην ψηφοφορία κατά του ειρηνευτικού σχεδίου τάχτηκε η συντριπτική πλειοψηφία - από τους 82 οι 74 ενώ κάποιοι ψήφισαν λευκό - των βουλευτών του Ριζοσπαστικού Κόμματος, ενώ ο Σέσελι ανήγγειλε, σε συνέντευξη Τύπου, την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση. "Δεν πρόκειται να υποδεχτούμε τις δυνάμεις του επιδρομέα, παραμένοντας στην κυβέρνηση και δε δεχόμαστε να αποχωρήσει ο γιουγκοσλαβικός στρατός πριν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί", δήλωσε ο Σέσελι. Πάντως, τις απόψεις αυτές ο Σέσελι τις μετέφερε και μέσα στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του σχεδίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση, ενώ βουλευτής δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ότι "Οι Ριζοσπάστες προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση και μάλιστα απείλησαν να ξυλοκοπήσουν ορισμένους βουλευτές του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης". Μολονότι, το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης ψήφισε υπέρ του σχεδίου, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γκόραν Σβιλάνοβιτς ζήτησε, εκ μέρους του κόμματος, την παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξαιτίας "μιας σειράς λανθασμένων επιλογών" που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Ο Σβιλάνοβιτς τονίζοντας ότι αυτό το σχέδιο δεν έχει μεγάλες διαφορές από το ΝΑΤΟικό σχέδιο έριξε την ευθύνη στον Μιλόσεβιτς, αφού θα μπορούσε να το είχε δεχτεί πρινη χώρα να υποστεί τους δολοφονικούς και καταστρεπτικούς βομβαρδισμούς.

"Η υιοθέτηση του σχεδίου για το Κόσσοβο ήταν αναπόφευκτη", θα δηλώσει ο Μίοντραγκ Βούκοβιτς εκ μέρους του κυβερνώντος "Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος" του Μαυροβουνίου, δηλώνοντας παράλληλα και διαχωρίζοντας για άλλη μια φορά τη θέση της ανεξάρτητης Δημοκρατίας ότι ο "υποκινητής της σημερινής αθλιότητας της Σερβίας υπογράφει σήμερα τις χειρότερες δυνατές συνθήκες για τη Σερβία" συμπληρώνοντας ότι για τους Μαυροβούνιους πολιτικούς δεν αποτελεί έκπληξη η υπογραφή που θα "κάνει τη Σερβία να πληρώσει πολύ ακριβά, ενώ το Κόσσοβο θα γίνει διεθνές προτεκτοράτο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ