Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
"Επιφυλάξεις" Ευρωπαίων και εμμονή των ΗΠΑ στους ΝΑΤΟικούς όρους...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΟΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η αποδοχή του κειμένου "ειρήνευσης" 12 σημείων από το Βελιγράδι προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στην Ευρώπη, ενώ στην Κολωνία εκτυλισσόταν η Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Στη Ρωσία πάλι οι τελευταίες εξελίξεις σχολιάστηκαν αρνητικά από κόμματα της αντιπολίτευσης, που έσπευσαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για ξεπούλημα της διπλωματίας. Αντιθέτως, η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν σαφής αν όχι υπεροπτικά απαιτητική. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, σχολίασε πως η κυβέρνηση Κλίντον (υπονοώντας και το ΝΑΤΟ...) δεν μπορεί να διακόψει "την επιχείρηση πριν να διαπιστώσουμε πραγματικά ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμμορφώνεται ουσιαστικά με τις πέντε αρχές της Συμμαχίας"!

Ετσι, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η αεροπορική επιχείρηση του ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δε δείχνει ότι εφαρμόζει τις ειρηνευτικές αρχές της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, σημείωνε δηκτικά σε σχετικές του δηλώσεις: "Το κεντρικό σημείο τώρα είναι ο τερματισμός των μαχών στο Κόσσοβο και η έναρξη της αποχώρησης των σερβικών στρατευμάτων", επισημαίνοντας πως "δεν μπορούμε να διακόψουμε την επιχείρησή μας πριν να διαπιστώσουμε πραγματικά ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμμορφώνεται ουσιαστικά με τις πέντε αρχές της Συμμαχίας"! Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας: "Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν ο Μιλόσεβιτς θα συμμορφωθεί με τους πέντε όρους του ΝΑΤΟ. Πρέπει να δούμε τι σημαίνει αυτό το ψήφισμα του Σερβικού Κοινοβουλίου που αποδέχεται το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για το Κόσσοβο. Κυρίως όμως θα περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα από το Βελιγράδι και όχι μόνο λόγια και ψηφίσματα".

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσσοβο Καρλ Μπιλντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή από τη Γιουγκοσλαβία ενός διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου, τονίζοντας πως "η οικοδόμηση της ειρήνης είναι δυσκολότερη από τη διεξαγωγή πολέμου".

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ,εξέφρασε επιφυλακτικότητα όσον αφορά την αποδοχή του σχεδίου από το Σερβικό Κοινοβούλιο, λέγοντας πως αναμένει την ενημέρωση από τον ειδικό απεσταλμένο Μαάρτι Αχτισαάρι. Σημείωσε πάντως πως οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ "θα σταματήσουν μόνο όταν θα έχουν αρχίσει να αποχωρούν τα σερβικά στρατεύματα".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε χτες από την Κολωνία ότι οι πληροφορίες από το Βελιγράδι για αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου που προτάθηκε από την "Ομάδα των Οκτώ" είναι "καλά νέα", αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι χρειάζεται προσοχή μέχρι να εφαρμοστούν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν,εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από τη Σερβία του "διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου για το Κόσσοβο", σχολιάζοντας ότι "πρόκειται για την έκβαση που περιμέναμε". Χαρακτήρισε δε τις τρέχουσες εξελίξεις "αποτέλεσμα μιας αποφασιστικής, ενιαίας και επίμονης στάσης από την πλευρά της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας". Σύμφωνα με τον Βεντρίν, επόμενο βήμα είναι να τεθεί προς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και όταν εγκριθεί, θα σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κόσσοβο. Πρόσθεσε ότι διπλωμάτες της "Ομάδας των Οκτώ" θα άρχιζαν από χτες βράδυ να εργάζονται για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να αναπτύξει "αμέσως" μια ειρηνευτική δύναμη στο Κόσσοβο, στην περίπτωση συμφωνίας με το Βελιγράδι, σχολίασε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα σε δηλώσεις που έκανε στη γερμανική εφημερίδα "Ταγκεσπίγκελ". Σύμφωνα με τον Σολάνα, ο "πυρήνας των στρατευμάτων βρίσκεται ήδη εκεί: 15.000 άνδρες στην ΠΓΔΜ και 8.000 στην Αλβανία. Εχουμε λοιπόν τη βάση για να αρχίσουμε αμέσως την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσσοβο". Ο ίδιος εκτίμησε πως θα "χρειαστεί πάρα πολύ λίγος χρόνος" για την ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης "KFOR", λέγοντας πως θα αριθμεί σε περίπου 50.000 άνδρες.

Ο εκπρόσωπος του NATO, Τζέιμι Σι,δήλωσε πως "οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν", έως ότου η Συμμαχία πάρει μία καλύτερη ιδέα σε σχέση με το εάν ο Μιλόσεβιτς έχει αποδεχτεί όλους τους όρους της Δύσης για το τέλος των επιδρομών.

Στη Μόσχα, ο απόηχος των αντιδράσεων έναντι των εξελίξεων της "διπλωματίας του τρόμου" καταγράφηκε από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ως επί το πλείστον μετέδιδαν πληροφορίες για διάσταση απόψεων στους κόλπους της ρωσικής αντιπροσωπείας αναφορικά με τους όρους του προτεινόμενου σχεδίου για την ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο. Ετσι, το πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ και το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδιδαν το πρωί ότι οι στρατιωτικοί συνεργάτες του Τσερνομίρντιν κατηγόρησαν τον Ρώσο μεσολαβητή για σοβαρές υποχωρήσεις προς τους Δυτικούς εταίρους στις συνομιλίες της Βόννης.

Στη Ρωσική Δούμα εκτοξεύονταν λεκτικά πυρά από βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης με τη μορφή δηλώσεών τους σε δημοσιογράφους. Πολλοί ήταν ωστόσο αυτοί που ζητούσαν επίσημη ενημέρωση από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Γιέλτσιν, σημειώνοντας πως θα ζητήσουν τη σύγκληση συνεδρίασης για την έκδοση - μη δεσμευτικής για το Κρεμλίνο - απόφασης μομφής κατά του ειδικού απεσταλμένου Βίκτορ Τσερνομίρντιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ