ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 1999
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Τα χιλιάδες ψηφοδέλτια του ΚΚΕ απάντηση στις βόμβες του ΝΑΤΟ
  • Σε μαζική μαχητική συγκέντρωση μίλησε, το Σάββατο το βράδυ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
  • Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας Βασίλης Δημητράς, γεγονός που σηματοδοτεί τη συστράτευση στον αγώνα με το ΚΚΕ αγωνιστών που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους

Στην Κέρκυρα του μεγάλου, μαζικού, αντιπολεμικού, αντιΝΑΤΟικού κινήματος και των μεγάλων λαϊκών αγώνων για τα προβλήματα του νησιού, ο λαός του νησιού έδωσε το μεγάλο του "παρών" με τη μαζική συμμετοχή τους στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ.

Τη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ άνοιξε ο γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας Γιώργος Κουλούρης,ενώ χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας Βασίλης Δημητράς γεγονός που, όπως τονιζόταν, σηματοδοτεί την επιλογή συστράτευσης στον αγώνα με το ΚΚΕ και αγωνιστών που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. "Σήμερα δύο είναι τα κύρια μέτωπα που πρέπει να τοποθετηθεί ο λαός: ο βρώμικος πόλεμος και τα προβλήματα που σωρεύει η ΟΝΕ", είπε ο Β. Δημητράς για να προσθέσει: "Οι μάσκες έπεσαν, αποκαλύφθηκε ο ρόλος ΝΑΤΟ - ΕΕ και οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις με τη στάση τους στο βρώμικο πόλεμο. Εμπρός λοιπόν, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι δύναμη, απαντήστε με πολλές χιλιάδες ψηφοδέλτια στο ΚΚΕ στις βόμβες του ΝΑΤΟ", προέτρεψε χαρακτηριστικά.

Στο χαιρετισμό του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θόδωρος Γουλής απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης και συμπαράταξης με το ΚΚΕ, που κράτησε ψηλά τη σημαία του αγώνα και επιβεβαιώνεται στην πολιτική του, όπως είπε και προέτρεψε: "Ηρθε η ώρα το μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα να εκφραστεί και πολιτικά με τη μαζική ψήφο στο ΚΚΕ. Γνωρίζετε το ΚΚΕ, είπε. Ηταν δίπλα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στους αγώνες για εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν καλλιέργησε αυταπάτες ποτέ στους εργαζόμενους, αλλά πάλεψε και παλεύει με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τα μικρομεσαία στρώματα για όλα τα προβλήματά τους και τα γενικότερα προβλήματα της χώρας".

"Εδώ, στο νησί αυτό έγιναν κοινοί αγώνες συμπαράταξης των αγροτών, των εργατών, των μικρομεσαίων, των γυναικών και της νεολαίας", επισήμανε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,"που είναι προμήνυμα του μεγάλου λαϊκού μετώπου που θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική. Το Κόμμα μας ήταν παρόν σ' όλους αυτούς και τους άλλους αγώνες του λαού μας και δε χρειάζεται να καπηλεύεται τους αγώνες των εργαζομένων, γιατί το ΚΚΕ ήταν μέσα και πρωτοστάτησε", είπε σαν απάντηση σ' όλους αυτούς τους υποτακτικούς των Ευρωατλαντικών εταίρων που επιχειρούν να συκοφαντήσουν τους κομμουνιστές πως, τάχα, καπηλεύονται τους αγώνες.

"Δώστε σ' όλους αυτούς την απάντηση που τους ταιριάζει, ψηφίστε μαζικά το ΚΚΕ. Με ψηλά το κεφάλι παλέψτε ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ του ΚΚΕ, που προβάλλει το ρεαλισμό του αγώνα και όχι της υποταγής. Καταγγείλετε και καταδικάστε, και μ' αυτό τον τρόπο, τα κόμματα του δικομματισμού, που έχουν τεράστιες ευθύνες και για τη στάση τους στο βρώμικο πόλεμο, αλλά και τα κόμματα που συνεχίζουν να παραπλανούν το λαό και δίνουν άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν. Δημοκρατία. Είναι ώρα ο λαός να αποφασίσει ότι πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές αντιπαράθεσης και ρήξης με τα μεγάλα συμφέροντα και τα κόμματα που λένε ΝΑΙ στην ΕΕ και τα υπηρετούν, να υπερψηφίσει μαζικά το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Οι ψηφοφόροι πρέπει να βγάλουν από το μυαλό τους τους φόβους που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση και να δώσουν ψήφο συνείδησης και ευθύνης ενάντια στη λεγόμενη σταθερή κατάσταση της οικονομίας και των στόχων της ΟΝΕ. Γιατί αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους σταθερή ανεργία, σταθερή λιτότητα και με την ψήφο τους στο ΚΚΕ πρέπει να ροκανίσουν αυτή την αντιλαϊκή σταθερότητα".

Η Αλ. Παπαρήγα στην Κέρκυρα είχε σειρά επαφών με εργαζόμενους σε εργασιακούς χώρους, όπως με ξενοδοχοϋπαλλήλους, ενώ επισκέφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και το Δήμο Μελιτιέων και το βράδυ παραβρέθηκε σε εκδήλωση που οργανώθηκε με συμμετοχή πλήθους φίλων του Κόμματος και τοπικών παραγόντων της Κέρκυρας.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Να δώσουμε ένα ισχυρό χτύπημα στην ΟΝΕ και τον πόλεμο
  • Μεγαλειώδης η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος όπου μίλησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής
  • Αίσθηση προκάλεσαν οι χαιρετισμοί του Σπύρου Αλεβιζόπουλου και του Κώστα Αμβροσιάτου, γνωστών παραγόντων της κεφαλονίτικης κοινωνίας, που, παρά τις διαφορετικές τους απόψεις, στρατεύτηκαν με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στην Κεφαλονιά ήταν η προεκλογική συγκέντρωση που έγινε στο Αργοστόλι το περασμένο Σάββατο. Μια συγκέντρωση στην οποία μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ ένωσαν τις φωνές τους με εκείνες των πολλών παλιών οπαδών του Κόμματος που επιστρέφουν στην κοίτη τους και με εκείνες των σκεπτόμενων πολιτών που για πρώτη φορά πλησιάζουν το ΚΚΕ.

Τη συγκέντρωση άνοιξε εκ μέρους των ανθρώπων του πνεύματος ο Σπύρος Αλεβιζόπουλος ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε: "Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση όπου κρίνονται σοβαρά πολιτικά ζητήματα και οι "από πάνω" θέλουν να κλείσουν κάθε χαραμάδα απ' όπου θα μπορούσε να εισβάλλει η αμφισβήτηση των "από κάτω". Εξάλλου, γι' αυτούς προέχει ο "εθνικός στόχος" της ΟΝΕ που όλους τους ενώνει.

Φίλοι, μπορεί να έχω διαφορετικές απόψεις για πλευρές της πολιτικής του ΚΚΕ. Συμφωνώ, όμως, ότι στις ευρωεκλογές η ψήφος στο ΚΚΕ είναι μια ψήφος θετική, μια ψήφος χρήσιμη, ψήφος αντίστασης για μια Ελλάδα της προόδου, για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της ισότιμης συνεργασίας και της Ειρήνης.

Το ΚΚΕ δε ζητάει από κανέναν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων προκειμένου να συνεργαστεί μαζί του. Τις εξετάσεις του ο καθένας τις δίνει στην πράξη, στη ζωή.Αυτό ισχύει και για κόμματα και για πρόσωπα.

Φουντώνει, λοιπόν, η μάχη στα εκλογικά χαρακώματα. Φουντώνει τόσο που οι κυρίαρχοι πολιτικοί κύκλοι, το κατεστημένο, δείχνουν να αισθάνονται άβολα στο φόντο των προδιαγραφών του πολέμου, ο οποίος είναι δικό τους δημιούργημα, καθώς πίστεψαν ότι μπορούν να τιθασεύσουν και να υποτάξουν το λαό. Ετσι, ψάχνουν να βρουν κατασκευάσματα για την αλλοτρίωση των διαθέσεων του λαού, ενόψει της ευρωκάλπης, προκειμένου να φέρουν στα μέτρα τους το εκλογικό αποτέλεσμα. Νομίζουν ότι θα καταφέρουν να διασφαλίσουν ανεμπόδιστα την πορεία τους στο δρόμο προς την ΟΝΕ και την ΕΕ. Πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν στα μέτρα τους την πραγματικότητα που διαμορφώνουν, παρουσιάζοντάς τη σύμφωνη με τις λαϊκές απαιτήσεις. Τώρα ανακάλυψαν ότι λείπει το αντίπαλο δέος, φορτώνοντας σ' αυτό τον παράγοντα τα εγκλήματα που διαπράττουν κατά συρροήν ενάντια στους λαούς και το πιο ειδεχθές, τον πόλεμο, για να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή και συνενοχή τους. Ομως, όταν υπήρχε το αντίπαλο δέος, το πολεμούσαν και το ξόρκιζαν σαν την αιτία παντός κακού στην ανθρωπότητα. Και, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε τα λάθη του "αντίπαλου δέους", όταν αυτό ανατράπηκε, ανάσαναν όλοι ηδονικά, στη δική τους κοσμογονία του "τέλους του ψυχρού πολέμου". Ωσπου έφεραν τον θερμό πόλεμο.

Πράγματι, φίλες και φίλοι, η μάχη αρχίζει να φουντώνει. Στις 13 Ιούνη, η κάλπη στην Ελλάδα μπορεί και πρέπει να δώσει ένα ισχυρό χτύπημα στην ΟΝΕ και στον πόλεμο.Σ' αυτές τις εκλογές κρίνεται η ΕΕ αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων. Την επιλογή, λοιπόν, την κρατάμε στα χέρια μας. Από μας εξαρτάται αν αυτές οι εκλογές θα αποτυπώσουν και με την ψήφο μας τους αγώνες για τα δικά μας συμφέροντα κόντρα στην πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων συμφερόντων και της εξουσίας.

Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, στο οποίο μετέχουν άνθρωποι που έχουν τις ιδιαίτερες απόψεις τους, που δε συμφωνούν με το ΚΚΕ σε όλα αλλά πιστεύουν στην κοινή δράση και συμπαράταξη με το ΚΚΕ, θα είναι σημαντική συμβολή στη δημιουργία πολιτικών ανακατατάξεων και διαφοροποιήσεων, στο σπάσιμο των στεγανών και, μαζί με το ανέβασμα των ταξικών αγώνων, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση νέων πολιτικών κινήσεων και δυνάμεων. Αλλά και για έναν άλλο λόγο:

"Ασήμαντοι χυδαίοι, μηδενικοί

κάναν την οικουμένη φυλακή

Πέτρα δεν είν' απάνου να πατήσει

το θύμα σου ψηλότερα να φτύσει".

Κώστας Βάρναλης

Μια χούφτα δολοφόνοι πληγώνουν το σώμα της ανθρώπινης ύπαρξης, ματώνουν τη ζωή. Ασήμαντοι, χυδαίοι, μηδενικοί, αναστατώνουν τον κόσμο όλο, επιδιώκοντας να σκοτώσουν κάθε ελπίδα για ζωή, ελευθερία, ευημερία. Ο πόνος και η οργή ξεχείλισαν. Δώστε, λοιπόν, την απάντηση. Στις 13 Ιούνη ψηφίστε ΚΚΕ".

Στη συνέχεια διαβάστηκε γραπτή δήλωση του προέδρου του Σωματείου Οικοδόμων Κεφαλονιάς, Κώστα Αμβροσιάτου, ο οποίος τόνισε: "Στηρίζω το ΚΚΕ γιατί πιστεύω ότι είναι ένα κόμμα που παλεύει με συνέπεια τις επιπτώσεις από την ένταξή μας στην ΕΕ των μονοπωλίων και για την αποδέσμευσή μας. Γιατί, κατά τη γνώμη μου, η ΕΕ είναι το πολιτικό σκέλος των ιμπεριαλιστών στην Ευρώπη. Οι κομμουνιστές παλεύουν με όλες τις δυνάμεις τους πλάι στα δίκαια αιτήματα του λαού και των εργαζομένων. Παρ' όλο που δε συμφωνώ σε όλα με το ΚΚΕ, καλώ τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για να δυναμώσει η φωνή του αγώνα και της αντίστασης του λαού ενάντια στον οδοστρωτήρα της ΟΝΕ".

Στον πόλεμο αναφέρθηκε εκτενώς ο κεντρικός ομιλητής Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Αναφερόμενος στη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία, τόνισε πως αυτή γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο του γιουγκοσλαβικού λαού και πρόσθεσε πως μετά τις ευρωεκλογές θα φανεί ακόμα περισσότερο το αποκρουστικό πρόσωπο της Νέας Τάξης σε όλα τα Βαλκάνια. Σημείωσε πως οι λαοί πρέπει να πάρουν την υπόθεση της προάσπισης της Ειρήνης στα χέρια τους. Κάλεσε, δε, τους εργαζόμενους να παραμερίσουν τις όποιες αμφιβολίες τους και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ καθώς αυτή είναι η μόνη αποτελεσματική ψήφος που θα υπολογίσουν σοβαρά οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη.

Για πρώτη μου φορά θα ψηφίσω ΚΚΕ

Μπορείς...

Μπορείς να κλείνεις τα μάτια σου και τα αυτιά σου.

Μπορείς να εθελοτυφλείς και να κωφεύεις. Αυτός είναι ίσως ο πιο εύκολος δρόμος, δεν είναι όμως και ο πιο τίμιος.

Η μπορείς να παλεύεις και αγωνίζεσαι. Αυτό βέβαια δεν είναι για όλους, λίγοι είναι εκείνοι που τολμούν. Ας είναι.

Τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τις Δημοτικές Εκλογές, έλεγα ότι τον Ιούνιο θα ψηφίσω ΚΚΕ, γιατί χρωστούσα μια ψήφο στον Σπύρο (Νικολάου) μια ψήφο στο Κόμμα. Και θα ήταν αυτή μια ψήφος συναισθηματική, μια ψήφος υποχρέωσης. Αλλωστε ποτέ πριν δεν είχα ψηφίσει ΚΚΕ, γεμάτη από προκαταλήψεις και συμπλέγματα του παρελθόντος.

Η επισήμανση "τι γυρεύει μια καλή, τίμια, δεξιά κοπέλα με μας τα "κουμμούνια";" θα μπορούσε κάλλιστα να αποδοθεί ως τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι.

Ολα αυτά μέχρι το Φεβρουάριο, τότε βλέποντας τον "Απο" (Αμπντουλάχ Οτσαλάν) να βασανίζεσαι, έσφιξα τις γροθιές μου, το περίεργο είναι ότι ξαφνικά ανακάλυψα ότι είχα γροθιές. Κατάλαβα τότε, όπως όλοι μας, ότι ο Αρης δε μένει πια εδώ και ότι η επανάσταση είναι πια μια άχρηστη λέξη.

Και μετά είδα τους ανθρώπους να βγαίνουν και να τραγουδάνε στους δρόμους. Κάτι άρχισε να αλλάζει στον ορίζοντα. Υστερα άρχισε ο πόλεμος εναντίον των Σέρβων, ο πόλεμος εναντίον όλων μας και ο ορίζοντας τυλίχτηκε σε καπνούς. Τότε ήταν που ο Μίκης 25 χρονιά μετά, ανέβηκε στην εξέδρα και τραγούδησε "είμαστε δυο, είμαστε τρεις..." και θέλησα ξαφνικά να είμαι εκεί, να είμαι η τέταρτη.

Εκεί, κοντά στους ανθρώπους που τα είχαν επισημάνει όλα αυτά από πάντα, σε αυτούς που δυστυχώς είχαν επιβεβαιωθεί με τον χειρότερο τρόπο. Κοντά σε αυτούς που αποκλείουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σ' αυτούς που γυρίζουν πίσω τα βαγόνια των τρένων με τους στρατιώτες, σ' αυτούς που μπαίνουν μέσα στις βάσεις του ΝΑΤΟ του θανάτου. Κοντά σε αυτούς που έβλεπαν πάντα τα πράγματα ξεκάθαρα, σε αυτούς που τους αποκαλέσαμε γραφικούς, όταν όλα ήταν ήσυχα και που τους αναζητάμε να τους βάλουμε στην πρώτη γραμμή όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Ισως εγώ να μην είμαι αρκετά δυνατή να τους ακολουθήσω στον αγώνα, μπορώ όμως να τους δώσω δύναμη με την ψήφο μου, να πω ένα δυνατό ΟΧΙ στην ΟΝΕ και στον ΝΑΤΟικό πόλεμο. Η συμμετοχή της Λιάνας Κανέλλη και του Κωνσταντίνου Ζουράρι στο ευρωψηφοδέλτιο αποδεικνύουν ότι δε χρειάζεται να είμαι κομμουνίστρια για να το κάνω αυτό.

Θα μου επιτρέψετε, κλείνοντας, να παραφράσω εντελώς άτεχνα έναν μεγάλο μάρτυρα και αγωνιστή.

Ονειρεύομαι μια Ευρώπη των λαών και όχι των μεγάλων συμφερόντων, ονειρεύομαι μια Ευρώπη που δε θα με ντροπιάζει και δε θα με πληγώνει, μια Ευρώπη που δε θα διανοείται να εξαγοράζει τη σιωπή, την ανία, την υποστήριξή μου με περισσότερα πακέτα και δολοφονικούς όρους σύγκλισης.

Ονειρεύομαι έναν κόσμο, όπου το Διεθνές Δίκαιο δε θα είναι ένα κενό γράμμα που θα εφαρμόζεται από τους μεγάλους κατά το δοκούν, όπου δε θα υπάρχουν νέες τάξεις πραγμάτων, αυτοδιορισμένοι διεθνείς αστυνόμοι, ζωτικά συμφέροντα, βομβαρδισμοί, φασισμοί, λάθη, τοξικά αέρια, το ΝΑΤΟ, οι έξυπνες βόμβες του και οι πανηλίθιοι άνθρωποί του.

Και θα ψηφίσω στις 13 Ιουνίου για πρώτη, αλλά όχι και για τελευταία φορά το ΚΚΕ, ρίχνοντας κόκκινο στην κάλπη και κόκκινο στη ζωή μου, για να μπορέσω να συνεχίσω να ονειρεύομαι και να αγωνίζομαι με κάθε τίμημα.

Συντροφικά και απόλυτα

Ιωάννα Σ. ΛΑΖΑΡΟΥ

Δικηγόρος Κορίνθου

Αριστερά ή βαρβαρότητα

Του Νίκου ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ*

Η εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας απέδειξε ότι τίποτε ουσιαστικό δεν άλλαξε στη φύση του καπιταλισμού. Ο ιμπεριαλισμός αποτελεί απόρροια του ίδιου του συστήματος και οι όποιες αυταπάτες υπάρχουν στους χώρους της Αριστεράς είναι εκ του πονηρού. Σήμερα επιβεβαιώνεται η άποψη ότι τα αίτια, οι διαδικασίες και η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης δεν έχουν και δε θα μπορούσαν να έχουν τη σφραγίδα των λαών της Ευρώπης. Η ψευδαίσθηση τμημάτων της Αριστεράς ότι θα μπορούσε να οικοδομηθεί η Ευρώπη των λαών σαν αντίβαρο στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, οδήγησε σε στασιμότητα το κίνημα. Αυτός ο πόλεμος ήρθε να δείξει με τον οδυνηρότερο τρόπο ότι οι όποιες αντιθέσεις των επιμέρους τμημάτων ενός ολοένα και περισσότερο αλληλοεξαρτώμενου παγκόσμιου κεφαλαίου δεν μπορούν να αποτελέσουν στήριγμα των λαών. Αντιθέτως μπορούν να αποβούν ο νεκροθάφτης των κατακτήσεων των εργαζομένων στο όνομα μιας αμφισβητούμενης ανταγωνιστικότητας.

Οι ευρωεκλογές έρχονται σε μια περίοδο κρίσιμη για την ανθρωπότητα, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η πλήρης ταύτιση των στρατηγικών επιδιώξεων των ΗΠΑ και των μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ απειλούν ολόκληρο τον πλανήτη. Για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης γίνεται συνείδηση στους λαούς η ανάγκη δημιουργίας ενός άλλου πόλου, που θα μπορεί να αντισταθεί στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Για πρώτη επίσης φορά γίνεται συνείδηση σε πλατιές μάζες λαού ότι αυτός ο πόλος δεν μπορεί να είναι η ΕΕ.

Χρέος της Αριστεράς είναι να καταδείξει με απλό και κατανοητό τρόπο αυτή την πραγματικότητα, ξεσκεπάζοντας αποπροσανατολιστικές απόψεις και ιδεολογήματα. Το ΚΚΕ, επιμένοντας να κρατάει στην επικαιρότητα τα ζητήματα αυτά, απέδειξε ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Με την παρουσία του βοηθά να ακούγεται δυνατά η άλλη φωνή - η άλλη αντίληψη μέσα στην ελληνική κοινωνία. Γι' αυτό η υπερψήφισή του από ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας θα βοηθήσει όχι μόνο την υπόθεση της Αριστεράς, αλλά και του λαού μας γενικότερα.

Είναι πλέον εμφανές ότι τις επόμενες δεκαετίες τα κύρια προβλήματα θα έχουν σημείο αναφοράς την ιμπεριαλιστική φύση του κεφαλαίου. Επομένως συστατικό στοιχείο της πολιτικής πρακτικής των αριστερών κομμάτων θα πρέπει να είναι τα εθνικά ζητήματα. Γι' αυτό επιβάλλεται η δημιουργία προϋποθέσεων ύπαρξης ενός Εθνικοπατριωτικού Μετώπου που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιδράσεις του ξενόδουλου εκσυγχρονιστικού μπλοκ εξουσίας που μας κυβερνάει. Επιβάλλεται επομένως ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής συμμαχιών, ώστε ευρύτερα στρώματα να ενταχθούν στο μέτωπο αυτό.

Η πλατιά συσπείρωση που δημιουργήθηκε στους δρόμους του αγώνα, με την παράδοση του Οτσαλάν και τη ΝΑΤΟική επίθεση, αποτελεί το πρόπλασμα αυτού του μετώπου. Με μεγάλη προσοχή θα πρέπει να διευρυνθεί ποσοτικά και ποιοτικά, επιβάλλοντας στην ελληνική κοινωνία σαν στοιχεία πρώτης πολιτικής προτεραιότητας την πλήρη ταύτιση ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της θέσης μας απέναντι σ' αυτούς τους οργανισμούς.

Μια τέτοια προοπτική θα μας βρει όλους μαζί στους δρόμους, ακόμα κι αυτούς που σήμερα μοιραίοι και άβουλοι μετρούν την ασημαντότητά τους στην παγκοσμιοποιημένη βαρβαρότητα.

* Ο Νίκος Καραγεώργος είναι οικονομολόγος. Το 1996 ήταν υποψήφιος βουλευτής Β Αθήνας του Συνασπισμού και μέχρι το 1998 μέλος της Γραμματείας της ΝΕ Β Αθήνας. Σήμερα είναι ανένταχτος της Αριστεράς.

Εμμο ΔΡΥΣ ή ΔΡΗΣ, καθηγητής ΕΜΠ

Το ΚΚΕ, το κατ' εξοχήν κόμμα των εργαζομένων, είχε και έχει μιαν ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά και διεθνή προβλήματα. Οι θέσεις του είναι συνεπείς και ξεκάθαρες και όσο και αν φαίνεται σε κάποιους περίεργο, αντιμετωπίζει τα πράγματα με μη δογματικό τρόπο. Η ενίσχυσή του θα δώσει την ευκαιρία για μια ισχυρότερη προοδευτική παρουσία στην Ευρώπη.

Νίκος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, καθηγητής ΕΜΠ

Την τελευταία εικοσαετία με την εμφάνιση του νεοφιλελευθερισμού, την κυριαρχία του χρηματιστικού κεφαλαίου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η ανθρωπότητα μπήκε σε μια από τις πιο ζοφερές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Το μεγάλο κεφάλαιο έχει περάσει σε μετωπική αντεπίθεση εναντίον των εργαζομένων και όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού περιθωριοποιείται, στερούμενο των βασικών δικαιωμάτων της δημοκρατίας, όπως το δικαίωμα στην εργασία, στη στέγη, στην υγεία, στην παιδεία. Σημαντικές κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος αναιρούνται σταδιακά, ενώ τα καθοδηγούμενα από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ιδιωτικοποίηση όλων των τομέων της οικονομίας είναι η μόνη λύση. Σε παγκόσμιο επίπεδο η "νέα τάξη πραγμάτων" απαιτεί τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, ώστε το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο μέσω των οργάνων του, όπως είναι το ΙMF και η World Bank, ανενόχλητο να επιβάλει τις επιλογές του. Οπου δε οι πολιτικοί και οικονομικοί μηχανισμοί (διάβαζε εκβιασμοί) δεν αποδίδουν, υπάρχει πάντοτε το ΝΑΤΟ με τα όπλα του. Μια χυδαία βαρβαρότητα, πολιτική, πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική, αντίστοιχη αυτής του πρώιμου Μεσαίωνα, βρίσκεται προ των πυλών. Είναι συνεπώς απαραίτητο να είμαστε σε επιφυλακή και να ενισχύσουμε εκείνους τους θεσμούς και τις οργανώσεις που προάγουν και θωρακίζουν τα συμφέροντα του λαϊκού κινήματος: Το ΚΚΕ, το κόμμα εκείνο που με συνέπεια βρέθηκε πάντοτε στο πλευρό των εργαζομένων και της νεολαίας. Η ενίσχυσή του είναι η πρέπουσα απάντηση στο μονοδιάστατο πολιτικό και πολιτιστικό μοντέλο που οι σοσιαλδημοκράτες της αγοράς και του κεφαλαίου και οι νεοδημοκρατικοί κλώνοι τους θέλουν να μας επιβάλουν. Η υπερψήφιση του ΚΚΕ είναι επιτακτική ανάγκη για να μπει φρένο στα αντιλαϊκά σχέδια του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού της αναλγησίας και της βαρβαρότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ