ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΥΤΕΙΑ
Οργισμένο νεανικό ποτάμι

Κόκκινο ποτάμι νεανικής οργής και ελπίδας ξεχύθηκε χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι το χρώμα της νιότης είναι το κόκκινο. Οι νέοι κομμουνιστές, οι νέοι φίλοι του ΚΚΕ το δήλωναν με κάθε κουβέντα, με κάθε σύνθημα. Και έδωσαν το στίγμα τους στη χτεσινή συγκέντρωση. Από τις 7 το απόγευμα νέοι έρχονταν από όλες τις κατευθύνσεις στο χώρο της προσυγκέντρωσης στα Χαυτεία, που γέμισε κόκκινες σημαίες. Ηταν το ραντεβού των νέων κομμουνιστών και των μελών και φίλων του ΚΚΕ από το χώρο της εκπαίδευσης. Φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, με το σφυροδρέπανο στο μέρος της καρδιάς, ήταν εκεί στο προσκλητήριο αντίστασης του ΚΚΕ. Για να δηλώσουν ότι στις 13 Ιούνη θα δώσουν την απάντηση που αξίζει σε εκείνους που θέλουν τη νεολαία στην άκρη, που θέλουν την παιδεία αγαθό για λίγους και εκλεκτούς. Σε εκείνους που ζητούν σε τέσσερις μέρες την ψήφο τους, όταν ακριβώς ένα χρόνο πριν προσπαθούσαν με κλομπς και δακρυγόνα να πνίξουν τον αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στο διαγωνισμό της "ντροπής". Που απάντησαν με τον αυταρχισμό στους αγώνες τους. "Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ", ήταν το σύνθημα που σήμανε και την εκκίνηση. "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη" το σύνθημα που βροντοφώναζαν καθώς κατέβαιναν την οδό Πατησίων. Στο χώρο μπροστά από το Πολυτεχνείο μέλη και φίλοι του ΚΚΕ που κατευθύνονταν προς τη συγκέντρωση, έκαναν στην άκρη για να περάσει η πορεία. Χειροκροτήματα και λόγια επιδοκιμασίας για τους νέους που κρατάνε την ελπίδα ζωντανή, που επιλέγουν το δρόμο του αγώνα. Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και με χείλη σφιγμένα από τη συγκίνηση υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι στο Πεδίον του Αρεως τους νέους κομμουνιστές που έφταναν φωνάζοντας το σύνθημα "8 δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία". Ενα σύνθημα - υπόσχεση για το αύριο, για το "τιμημένο ΚΚΕ".

Στιγμιότυπα

Η αλλιώτικη μέρα από νωρίς τ' απόγευμα φαινόταν. Ηταν δεν ήταν 6 το απόγευμα - την ώρα εκείνη ακόμα στήνονταν οι μεγαφωνικές και η κεντρική εξέδρα έξω απ' το κτίριο της ΓΣΕΕ - όταν ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στο Πεδίον του Αρεως. Ακτινοβολούσαν τα πρόσωπα, ανέμιζαν οι κόκκινες σημαίες, οι φωνές άρχισαν σιγά σιγά να δένουν με τα τραγούδια. "Του 'παν θα βάλεις το χακί, θα μπεις στην πρώτη τη γραμμή"... Μόνο που αυτή τη φορά μαζί με τις κόκκινες σημαίες, μαζί με τα σφυροδρέπανα και τις μορφές των Λένιν - Μαρξ υπήρχε και κάτι άλλο. Υπήρχαν αυτές οι λευκές σημαίες με τον στόχο στη μέση, να θυμίζουν, να εξοργίζουν, να φωνάζουν από μόνες τους: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".

* * *

Ηταν γύρω στις 8.15 το απόγευμα όταν έφτασαν στο χώρο οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ. Ηταν τα ίδια παιδιά που πριν λίγους μήνες βρίσκονταν στο δρόμο απαιτώντας μια παιδεία που να ανταποκρίνεται στις ουσιαστικές ανάγκες τους, ήταν τα ίδια παιδιά που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται έξω απ' την αμερικανική πρεσβεία και φωνάζουν: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Το σύνθημά τους χτες ξεκάθαρο: "Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ".

* * *

Λίγα λεπτά αργότερα απ' την οδό Μαυρομματαίων ξεχύθηκε στο χώρο της συγκέντρωσης ένα άλλο "μπλόκο". Αυτό των οικοδόμων, των εργαζομένων, των ανθρώπων που νιώθουν και βιώνουν κάθε μέρα στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη", ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε απ' τη δική τους πλευρά.

* * *

Ξεσηκώθηκε ο κόσμος, ξεσηκώθηκε ο μαχόμενος λαός της Αθήνας όταν απ' το βήμα της κεντρικής εξέδρας ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γ. Μανουσογιαννάκης τόνισε: "Αρνούμαστε να γίνουμε σκλάβοι, να δουλεύουμε απ' το πρωί έως το βράδυ χωρίς κανένα αντίκρισμα. Γι' αυτό στήνουμε "μπλόκο" στην πολιτική της κυβέρνησης και ψηφίζουμε ΚΚΕ". Κι ήταν την ίδια στιγμή που τα βλέμματα όλων άστραψαν, οι γροθιές υψώθηκαν και οι φωνές ενώθηκαν στο σύνθημα: "Οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία".

* * *

Ο ίδιος χαμός, η ίδια ένταση και το ίδιο πάθος υπήρχε κι όταν ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Στρ. Κόρακας είπε: "Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας και περηφάνιας, είναι ψήφος διεθνιστικής αλληλεγγύης". Οι κομμουνιστές, που γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει "συμπαραστέκομαι", "αντιστέκομαι" και "δεν υποτάσσομαι", δεν μπορούσαν παρά να δεχτούν με παρατεταμένο χειροκρότημα τα λόγια αυτά του Στρ. Κόρακα.

* * *

Ακριβώς μπροστά στην κεντρική εξέδρα - καθ' όλη τη διάρκεια των ομιλιών - βρισκόταν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης. Το ότι είναι ιδιαίτερα συμπαθής στον κόσμο - όχι μόνο του ΚΚΕ - είναι γνωστό. Το ότι έχει συμπάθειες όμως και στις πολύ μικρές ηλικίες μάλλον προκαλεί έκπληξη. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο: Ενας πιτσιρίκος, ήταν δεν ήταν 8 χρόνων, τον πλησιάζει λέγοντας: "Γεια σου μπαρμπα - Χαρίλαε". Εκπληκτος ο Χ. Φλωράκης, τον ρωτά από πού τον γνωρίζει. "Ολοι σε ξέρουν. Ολοι ξέρουν πως πολέμησες στα βουνά τους Γερμανούς", ήταν η απάντηση του μικρού...

* * *

Το σύνθημα που κυριάρχησε πάντως χτες δεν μπορούσε να είναι άλλο απ' το "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Κάποια στιγμή που ακούστηκε ξανά το σύνθημα ο Στρ. Κόρακας "διόρθωσε" τους συγκεντρωμένους: "Φονιάδες των λαών δυστυχώς δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι. Είναι και οι άλλοι 18 του ΝΑΤΟ". Για να 'ρθει "διορθωμένο" και πάλι το σύνθημα απ' τον κόσμο: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο".

* * *

Με υψωμένες σημαίες και γροθιές, με το βλέμμα να αγγίζει τους ηρωικούς συνανθρώπους στη Γιουγκοσλαβία, με μια απίστευτη πίστη στην ψυχή και στη φωνή έκλεισε η χτεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Και η υπόσχεση που έδιναν εκείνη την ώρα οι συγκεντρωμένοι δεν μπορούσε να είναι άλλη απ' αυτή που είπε - χρησιμοποιώντας μοναδικά τις λέξεις - η υποψήφια ευρωβουλευτής Λ. Κανέλλη: "Στις 13 Ιούνη σκοτώστε με το κόκκινο βόλι σας τον πόλεμο. Διεκδικήστε, προστατέψτε με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα των αγέννητων"!

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Αντάμα αντάμα οι νέοι και οι παλιότεροι

Ενα διαφορετικό χρώμα πήρε χτες το απόγευμα η πλατεία Αμερικής, που πλημμύρισε από νιάτα και ανθρώπους της δουλιάς, πρόσωπα χαμογελαστά, με δυναμισμό και αισιοδοξία. Οι κόκκινες σημαίες κάλυψαν το χώρο της πλατείας και οι κομμουνιστές ενημέρωναν τον κόσμο, μοιράζοντας τα υλικά του Κόμματος και καλώντας τον να το ενισχύσει οικονομικά. Ηταν μια από τις προσυγκεντρώσεις των κομμουνιστών της Αθήνας, του 6ου Διαμερίσματος και των Βόρειων Συνοικιών που πορεύτηκε μέσω της Πατησίων, για να καταλήξει στις 8.30 το βράδυ στο Πεδίον του Αρεως και να ενωθεί με τις άλλες προσυγκεντρώσεις στη μεγάλη συνάντηση του λαού της Αθήνας και του Πειραιά. Με τα πανό ενάντια στον πόλεμο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και "ΟΧΙ στην υποταγή - τώρα ισχυρό ΚΚΕ" και τα συνθήματα "Οκτώ δεκαετές αγώνες και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία" και "ΚΚΕ την Κυριακή όχι στην υποταγή", ξεκίνησε η πορεία για τη συγκέντρωση. Η νέα γενιά αντάμα αντάμα με τους παλιότερους αγωνιστές, παίρνοντας τη σκυτάλη των νέων αγώνων πορεύτηκαν μαζί. Ενας νεολαίος της ΚΝΕ, ο Κ. Καραντωνίου που μας μίλησε σε ένα διάλειμμα από την οικονομική δουλιά που είχε αναλάβει έδωσε και στίγμα αυτής της μεταφοράς της σκυτάλης του αγώνα: "Είμαι υπερήφανος που είμαι μέλος της ΚΝΕ, που στηρίζω το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα, που κράτησε και κρατάει σταθερή θέση συμπαραστάτη στα προβλήματα της γενιάς μου, που βρίσκεται δίπλα μας στους καθημερινούς αγώνες και εκφράζει με τον πιο συνεπή τρόπο τη θέληση του αγωνιζόμενου λαού". Τον ενθουσιασμό του όμως για αυτή τη συμμετοχή της νεολαίας και το πλησίασμα προς το ΚΚΕ, μας εξέφρασε και ο παλαίμαχος σύντροφος, 65 χρόνια μέλος του ΚΚΕ, Γ. Παπαθανασίου,που μέσα από την πολύχρονη πείρα του μας είπε "αισθάνομαι σήμερα και εγώ νέος, βλέπω τη νίκη του λαού, με αποφασιστικό και αναντικατάστατο το ρόλο του ΚΚΕ. Αυτή είναι η μόνη ελπίδα, ο λαός και η νεολαία να γίνει η υλική δύναμη που θα αλλάξει τη σημερινή κοινωνία".

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ
Την "αγκάλιασαν" οι κόκκινες σημαίες

Ηταν λίγο μετά τις 7 το βράδυ όταν οι κόκκινες σημαίες άρχισαν να "αγκαλιάζουν" ασφυκτικά την πλατεία Κάνιγγος, όπου πραγματοποιήθηκε η μαζικότατη προσυγκέντρωση των οικοδόμων, των μηχανικών, των δικηγόρων, των εργαζομένων στην υγεία και πολλών άλλων κλάδων, καθώς και των κατοίκων των νοτιοανατολικών συνοικιών και του 2ου Διαμερίσματος της Αθήνας.

Μισή ώρα αργότερα τα πανό υψώνονταν στη Χαλκοκονδύλη. Στην κεφαλή αυτό της Αχτίδας Οικοδόμων που το κρατούσαν τρία νέα παιδιά με χέρια σκληρά, δουλεμένα, ποτισμένα από το τσιμέντο της οικοδομής, όχι πάνω από 25 χρόνων. Ακολουθούσαν τα πανό της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας της ΚΟΑ, του 2ου Διαμερίσματος, της Αχτίδας Νοτιοανατολικών συνοικιών, όλα τα συνθήματα που αποτυπώνονταν στα πανό, κατέληγαν σε δύο λέξεις: Τώρα ΚΚΕ!

Λίγη ώρα αργότερα το ανθρώπινο ποτάμι ξεχυνόταν στην οδό Πατησίων και τράνταζε τον τόπο βροντοφωνάζοντας: "Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ" και "Εργάτες - αγρότες - φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές". Ακούραστα το ένα σύνθημα διαδεχόταν το άλλο, τα αντιπολεμικά αισθήματα των συγκεντρωμένων αποτυπώθηκαν στα συνθήματα "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία" και "Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν". Και η φωνή υψωνόταν ξανά και ξανά δονώντας την Πατησίων στο σύνθημα "Το ΝΑΤΟ σκοτώνει αμάχους και παιδιά, στο έγκλημα μαζί του και η κεντροαριστερά".

Κάθε στιγμή η μαχητικότατη πορεία γινόταν μεγαλύτερη, από νέους ανθρώπους που προσχωρούσαν σ' αυτή, αλλά και σμίγοντας με τους διαδηλωτές άλλων προσυγκεντρώσεων. Τα κόκκινα λάβαρα όλο και πιο πολλά, έσχιζαν τον αέρα. Η πορεία διά μέσου της Βασιλέως Ηρακλείου και της Μαυροματαίων έφτασε στο Πεδίον του Αρεως καταχειροκροτούμενη από τους ήδη συγκεντρωμένους εκεί.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ
Και θέλουμε και μπορούμε

Ανταποκρινόμενοι στο σύνθημα του ΚΚΕ, "όταν ο λαός θέλει μπορεί", οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών της Αθήνας, του Αιγάλεω, του Περιστερίου, της Πετρούπολης, των Αγίων Αναργύρων, του Χαϊδαρίου, του 4ου Διαμερίσματος της Αθήνας, του Θριασίου Πεδίου, με την παρουσία τους στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθης απέδειξαν ότι και θέλουν και μπορούν.

Από νωρίς το απόγευμα οι κάτοικοι των εργατοσυνοικιών της πρωτεύουσας, αυτοί που αντικρίζουν κάθε μέρα το σκληρό πρόσωπο της φτώχειας, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης γέμισαν την πλατεία, προκειμένου να πάνε όλοι μαζί στη γιορτή της... νίκης. Αφού έτσι αποκαλούν τη συγκέντρωση του Κόμματος.

Με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια, τα κόκκινα μαντίλια να ανεμίζουν στον αέρα και να στέλνουν μήνυμα αγώνα σε όλη την πρωτεύουσα, οι κάτοικοι της δυτικής μεριάς αυτής της πόλης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ για αγωνιστική συσπείρωση, προκειμένου να δημιουργηθεί το μεγάλο μέτωπο πάλης του λαού.

Από τους γύρω δρόμους "ένοπλες" ομάδες με πανό και ενθουσιασμό γέμισαν το χώρο. Τώρα, πιο πολύ από άλλες φορές, γιατί το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο, γιατί δεν πάει άλλο...

Με τους νέους στην πρώτη γραμμή να δίνουν "βήμα" και παλμό, εργαζόμενοι, άνεργοι, ηλικιωμένοι όλοι ήταν εκεί. "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη", φώναζαν, "βγάζοντας" την πόλη και τους "κρατούντες" από το λήθαργό τους.

"Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία. Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", "Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι Περσικός. Εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός", τα συνθήματα των νέων, που με την παρουσία τους δήλωναν στην εξουσία ότι δεν υπάρχουν ακόμα πολλοί φαντάροι, ακόμα πολλοί "ξύλινοι" στρατιώτες, που θα υποκύψουν στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Φτάνοντας στο Πεδίον του Αρεως τα συνθήματα γίνονταν πιο δυνατά, οι σημαίες ανέμιζαν πιο ψηλά και οι γροθιές ήταν πιο σφιγμένες και το βήμα έγινε πιο σταθερό. Η απαίτηση ήταν μια: "Θέλουμε ειρήνη και τη θέλουμε τώρα. Θέλουμε τη ζωή μας και είμαστε διατεθειμένοι να παλέψουμε για αυτή".

Κόκκινο στο μαύρο του πολέμου και των μονόδρομων της πλουτοκρατίας, έριξαν τα συντροφικά ποτάμια που συνέρρεαν χτες το απόγευμα στη μεγαλειώδη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στο Πεδίον του Αρεως. Το κέντρο της μουντής και γκρίζας πολιτείας συγκλονίστηκε από τη ζωντάνια, τον παλμό και την αισιοδοξία, που πηγάζει από την πολύμορφη δράση που ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές της Αθήνας και του Πειραιά.

Από όλες τις μεριές της πόλης, την Ομόνοια, την πλατείας Βάθης, τα Χαυτεία, με τη σπουδάζουσα νεολαία της ΚΝΕ να δίνει μαζικό μαχητικό "παρών", την Κάνιγγος, τα Παναθήναια και την πλατεία Αμερικής, χιλιάδες εργαζόμενων και νεολαίας διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή, αντιδραστική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, μέσα από το τούνελ της ΟΝΕ και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών, αλλά και της υποταγής στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της συμμετοχής στον πόλεμο και στο έγκλημα κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Στις προσυγκεντρώσεις αυτές ήταν όλοι εκεί. Η γενιά της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, η γενιά του Πολυτεχνείου, η γενιά των μεγάλων μαθητικών και φοιτητικών αγώνων. Οι εργάτες του χεριού και του πνεύματος, οι αγωνιστές του πολύμηνου αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού αγώνα, που πλημμύρισαν το τελευταίο διάστημα τους δρόμους της πρωτεύουσας, συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, που προστατεύουν τους ιμπεριαλιστές και τις πρεσβείες τους, αλλά χτυπάνε τους εργάτες. Ηταν εκεί, όλοι όσοι δείχνουν καθημερινά, με πράξεις και δράση και όχι με λόγια, ότι όταν ο λαός θέλει μπορεί.Η απαίτηση"Εμπρός λαέ τώρα ΚΚΕ", που ακουγόταν από τα χιλιάδες στόματα και ήταν δυνατή φλόγα στα χιλιάδες βλέμματα, ήταν και υπόσχεση αγώνα και προοπτικής, ότι πιο ισχυρό ΚΚΕ από την κάλπη της 13ης Ιούνη, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο λαϊκό κίνημα, να οργανώσει την αντεπίθεσή του.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ
Οταν ξεδιπλώθηκε η κόκκινη κορδέλα...

"Μαζί στον αγώνα - τώρα ΚΚΕ". Το πανό της Αχτιδικής Οργάνωσης Ανατολικών Συνοικιών του Κόμματος στόλιζε, στην κορυφή της, την προσυγκέντρωση στην πλατεία Παναθηναίων, επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μια από τις πιο δυναμικές προσυγκεντρώσεις που έγιναν χτες το βράδυ, με τους φίλους του Κόμματος από τις ανατολικές και βορειοανατολικές συνοικίες της Αθήνας, από το πρώτο και το έβδομο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων και από τα Μεσόγεια, να συναντώνται από νωρίς το απόγευμα και να πορεύονται μαζί προς το Πεδίον του Αρεως.

Εντονότατη ήταν η παρουσία της νεολαίας. Με τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες να σηκώνουν ψηλά τις κόκκινες σημαίες και να διατρανώνουν τη θέλησή τους για αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές. Και ήταν μια κόκκινη κορδέλα από ΚΝίτισσες που τέθηκε επικεφαλής της όμορφης αυτής πορείας. Μια κορδέλα που πρώτη δέχτηκε το χειροκρότημα του κόσμου, όταν οι προσυγκεντρωμένοι από τα Παναθήναια έφτασαν στο χώρο των ομιλιών.

Νωρίτερα διέσχισαν τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που υποτακτικά εκτελεί όποια εντολή δέχεται από τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ.

ΟΜΟΝΟΙΑ
Ξεχείλισε από το χρώμα του αγώνα η πλατεία

Ενα ζωντανό, λαμπερό, όμορφο κόκκινο χρώμα, απλώθηκε σε κάθε γωνιά της πλατείας Ομόνοιας, χτες το απόγευμα. Κόκκινες σημαίες, υψωμένες γροθιές και βροντερές φωνές, ήταν τα χαρακτηριστικά της μεγάλης προσυγκέντρωσης του ΚΚΕ. Το μήνυμα στάλθηκε και ήταν: "Τώρα ΚΚΕ".

Στην πρώτη γραμμή, όπως τους αρμόζει, βρέθηκαν οι νεολαίοι του Πειραιά, με ένα τεράστιο πανό που έγραφε: "Οχι στα κόμματα του ΝΑΤΟ - ΟΝΕ, οι νέοι ψηφίζουν ΚΚΕ". Πίσω από αυτό, αποφασιστικοί και σίγουροι ακολουθούσαν οι σύντροφοι του Πειραιά, με το πανό τους που έγραφε "Αντεπίθεση λαέ, τώρα ΚΚΕ". Ακολουθούσαν πυκνά τα μπλόκα των Αχτίδων του Πειραιά, των κομματικών οργανώσεων ΔΕΚΟ - Τραπεζών, των ΕΒΕ και άλλα.

Με το σύνθημα "Οκτώ δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία", ξεκίνησε η πορεία από την οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Καθώς οι διαδηλωτές προχωρούν, νέα συνθήματα ακούγονται, όπως: "Εμπρός λαέ τώρα ΚΚΕ, μέτωπο ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΟΝΕ", "ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ψήφισαν το Μάαστριχτ πληρώνει ο λαός", "Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός".

Τα αντιπολεμικά συνθήματα έχουν το δικό τους, μεγάλο μερίδιο. "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", "Να ποιοι είναι οι κεντροαριστεροί, του ΝΑΤΟ συνεργάτες και των λαών σφαγείς". Οι διαδηλωτές φτάνουν στο ύψος της οδού Μάρνης και ένα ακόμη σύνθημα ακούγεται βροντερά: "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός"! Η προσυγκέντρωση, φτάνοντας στο Πεδίον του Αρεως, ενώθηκε με τις χιλιάδες λαού, στο ραντεβού της αντίστασης και του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ