ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλή όρεξη...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ,τέσσερις μήνες μόνο θέλουνε οι εξετάσεις των δειγμάτων τροφίμων που εστάλησαν στο εξωτερικό για να δούνε αν έχουν ή όχι καρκινογόνο διοξίνη. Μέχρι τότε, νεράκι και πού και πού ολίγον παξιμάδι....

Μιλάμε για το νερό που και στο παρελθόν αμφισβητήθηκε η ποιότητά του με τα εμφιαλωμένα, τα οποία πάλι κάτι είχαν καρκινογόνο. Οσο για το παξιμάδι, μέχρι στιγμής δεν έχουν πει τίποτε, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

Πάντως, για καλό και για καλό προτιμείστε το ελληνικό...

Και βέβαια σε όλους μας προκύπτει το απλό ερώτημα: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξέρουμε τι τέλος πάντων κυκλοφορεί στην αγορά και αν αυτά που τρώμε είναι ή όχι μολυσμένα; Είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός;

Μήπως δεν τον βρήκαν άραγε αρκετά χρήσιμο; Η - ακόμα χειρότερα - εμπιστεύονται τις εταιρίες παραγωγής που ποτέ δε θα δέχονταν - υποτίθεται - να κατασκευάσουν κάτι αμφισβητούμενης ποιότητας, λόγω του κέρδους;

Εκτος αν βασίζονται στις μεγάλες αλυσίδες των Σούπερ - Μάρκετ, που... διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών τους στον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων που βάζουν στα ράφια τους.

Το ειρωνικό βέβαια με την όλη υπόθεση είναι το εξής: Οτι παρουσιάστηκαν όλοι οι αρμόδιοι (υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, κρατικοδίαιτοι ειδήμονες κλπ) και έδωσαν με το πιο ψύχραιμο ύφος συμβουλές. Μάλιστα... απόρησαν για το χαμηλό επίπεδο του ελληνικού λαού που πανικοβάλλεται.

Αυτά για να έρθουν μερικές ημέρες αργότερα, και να μας πουν με τον πιο φυσικό τρόπο ότι... "ξέρετε, ιδέα δεν έχουμε για το τι συμβαίνει και ούτε μπορούμε να αποκτήσουμε".

Αυτό είναι λοιπόν. Η εκσυγχρονιστική Ελλάδα, του Σημίτη που μπαίνει στην επόμενη χιλιετηρίδα, ξέρει τι ζητάει, ξέρει τι χρειάζεται, ξέρει τον τρόπο να το πετύχει, αλλά... δεν ξέρει τι τρώει.

Προεκλογική υποσχεσιολογία

"...Απ' ό,τι ακούω εσείς θα είστε στην επόμενη διεύρυνση για το ΕΚΑΣ.Ηδη το αυξήσαμε για 60.000"...

"...Αν εννοείς κάτι αεροσυνοδούς και προσωπικό εδάφους στην "Ολυμπιακή", ξέρω ότι γίνεται μια προσπάθεια για μονιμοποίηση"...

"...Θα το δούμε, θα το δούμε κι αυτό"...

"...Ολα τα νοσοκομεία ανοίγουν και σύντομα θα γίνουν 2.000 προσλήψεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας"...

Ολ' αυτά και αρκετά άλλα παρόμοια ανήκουν στον υφυπουργό Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα. Τα είπε στην προχτεσινή εκπομπή του Ν. Κακαουνάκη, στον "Φλας", όπου φρόντισε να μείνουν ικανοποιημένοι όσοι ακροατές πήραν τηλέφωνο, για να πουν τον πόνο τους. Για όλους είχε κι ένα καλό λόγο. Μοίρασε υποσχέσεις με τη σέσουλα. Παραλίγο να φτιάξει, ακόμη, και ποτάμια και γεφύρια...

Μπερδέματα

Κάποιοι νόμισαν ότι στο κείμενο των 78 "πρώην αριστερών", που υποστηρίζουν τον Σημίτη, υπάρχει και το όνομα - μαγνήτης για τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ.

Ετσι, λοιπόν, ο μηχανικός Διονύσης Κορφιάτης έγινε "ο τέταρτος στο προηγούμενο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ", όπως έγραψε η χτεσινή "Ελευθεροτυπία". Το πήρε και ο Κακαουνάκης και το διατυμπάνισε από τον "Φλας", προσπαθώντας, μάταια βέβαια, ν' αποδείξει, μετά τον Δημητροκάλλη, τη διείσδυση του Σημίτη και προς την Αριστερά.

Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ των προηγούμενων εκλογών συμμετείχε ο επαγγελματοβιοτέχνης Διονύσης Κορφιάτης, ο οποίος διατέλεσε και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και εξακολουθεί να παραμένει στη μαχόμενη Αριστερά, ως στέλεχος - και φυσικά ψηφοφόρος - του ΚΚΕ.

Και βέβαια, δεν πρόκειται για την απήχηση του Σημίτη προς τα αριστερά. Απλά, μερικοί εξαργυρώνουν στο χρηματιστήριο της αγοραίας πολιτικής κάποιες παλιές ιδιότητες και τίτλους. Αλλά στην αγοραία πολιτική κυριαρχεί η απατεωνιά και μπερδεύονται ονόματα, τίτλοι, επαγγέλματα και τόσα άλλα πράγματα, που ο λαός μας τα έχει περιγράψει με πολύ ωραίες εκφράσεις, αλλά δεν επιτρέπεται να γραφούν.

ανακάλυψαν μαγνήτη ανάμεσα Μαγνήτη για να προσελκύσουν ψηφοφόρους του ΚΚΕ νόμισαν Χρυσάφι - που θα μετατρέπονταν

έντυπες διοξίνες

Οι "μεσάζοντες"

Αντιγράφουμε από ρεπορτάζ του - εξαιρετικά έγκυρου σε... τέτοια προπαντός θέματα - "Βήματος" της Κυριακής:

"Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Τάλμποτ με δική του πρωτοβουλία επαίνεσε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου της Ατλαντικής Συμμαχίας τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Α. Παπανδρέου για τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Τόνισε μάλιστα ότι παντού όπου πήγε (σ.σ.: ο κ. Τάλμποτ) προηγείτο ή ακολουθούσε αμέσως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών... Επίσης ο κ. Τάλμποτ για να τεκμηριώσει την εκτίμησή του επικαλέστηκε σε δυο περιπτώσεις τις πληροφορίες που του μετέφερε από τις επαφές του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Το συμβάν αυτό - καταλήγει το "Βήμα" - ακολουθεί τους επαίνους που επιδαψίλευσε στον κ. Παπανδρέου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Ολμπράιτ...".

Αυτά έγραψε προχτές το "Βήμα". Χρειάζεται εμείς να προσθέσουμε τίποτα άλλο για το ρόλο της κυβέρνησης, ρόλο "ταχυδρόμου" και "μεσάζοντα" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ;

Ως εδώ...

Σε περίσκεψη

έχει πέσει

για ποιο ..."φέσι"

να φορέσει,

"μπλε" ή "πράσινο"

να βάλει;

α, ρε μπέρδεμα

και ζάλη!

Σ' αδιέξοδο

έχει φτάσει

κι όλο ξύνει

το καφάσι,

να του στρίψει

πάει η βίδα,

ας τον βγάλω

απ' την "παγίδα":

- Τι παιδεύεσαι,

ρε φίλε,

και τους δυο

στο ...διάλο στείλε,

ως εδώ

και μη παρέκει,

ψήφο πια

αστροπελέκι!

Ο οίστρος

... οι υποκριτές

Πριν δυο βδομάδες είχε απαγορεύσει την ανάρτηση προεκλογικών πανό στους δρόμους της πόλης, την άναρχη (!) τοποθέτηση αφισών, τη χρήση αυτοκόλλητων, την κατάληψη πάρκων, κλπ. Ολ' αυτά, για να περιφρουρήσει δήθεν την αισθητική της πόλης και το ρυθμό της ζωής των κατοίκων της.

Ο λόγος, για τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλο. Οταν, όμως, ήρθε η ώρα να προετοιμαστούν οι συγκεντρώσεις των Καραμανλή και Σημίτη, έγινε χαμός. Με την άδεια του δημάρχου, λοιπόν, η διέλευση των οχημάτων μέσα στην πόλη, αλλά ακόμα και ένας απλός περίπατος, μετατράπηκε σε "Γολγοθά". Ετσι, από την Κυριακή παραμένει κλειστή η παραλιακή λεωφόρος, από τη Βενιζέλου μέχρι την Αγίας Σοφίας, ενώ προχτές και χθες απαγορευόταν η κυκλοφορία από τις 4 το μεσημέρι στην παραλιακή και στις οδούς: Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Ερμού και Βασ. Ηρακλείου.

Πάντως, εκτός από το να αποκαλύπτει την υποκρισία της η δημοτική αρχή και να εμπαίζει τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, φροντίζει να αποδεικνύει και τι σημαίνει να είσαι δήμαρχος για όλους τους άλλους εκτός από τους Θεσσαλονικείς...

Ενοχλούνται...

"Εχω τέτοιες εντολές". Με αυτά τα λόγια απάντησε προχτές υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων σε μέλος της ΚΝΕ, όταν τον ρώτησε γιατί αποκαθηλώνει αφίσες του ΚΚΕ την παραμονή της προεκλογικής του συγκέντρωσης. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή του Μουσείου, λίγα μέτρα από το Πεδίον του Αρεως, όπου χτες πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΚΚΕ.

Εξαλλου, συνεργεία του Δ.Α. "καθάρισαν" την περιοχή του Θησείου από τις αφίσες και τα πανό του ΚΚΕ, "ξεχνώντας", όμως, τα χαρτόνια της ΝΔ, που διαφημίζουν την προεκλογική της συγκέντρωση.

Προφανώς, η δημοτική αρχή της Αθήνας ενοχλείται ιδιαίτερα από τη φωνή του ΚΚΕ και κάνει ό,τι μπορεί για να την περιορίσει. Ισως, επειδή η φωνή αυτή δεν ταιριάζει καθόλου με τη λογική της αντιλαϊκής συναίνεσης, που καλλιεργεί συστηματικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Μάταιος ο κόπος τους. Μόνο το δήθεν καθωσπρεπισμό και την υποκρισία τους αποκαλύπτουν.

Τιποτένια σποτ

"Τέτοια τηλεοπτικά σποτ είναι τιποτένια και παίζουν με το πρόβλημα των ανέργων". Τη δήλωση αυτή την έκανε στο "Ρ" ένας από τους άνεργους που "απασχολείται" στο ΙΚΑ, μέσα από τα πεντάμηνα σεμινάρια απόκτησης εργασιακής εμπειρίας του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για ένα συνάδελφο της κοπέλας, που εμφανίζεται στην τηλεοπτική διαφήμιση του ΠΑΣΟΚ και λέει, ότι μορφώθηκε, έπιασε δουλιά και, γενικά, περνάει πάρα πολύ καλά με την πολιτική της κυβέρνησης για την ανεργία.

Αυτός, όμως, έχει διαφορετική γνώμη. Διαμαρτύρεται επειδή η ημερήσια αποζημίωση των ανέργων, που συμμετέχουν στα σεμινάρια, μειώθηκε από 5.500 δρχ. σε 4.800 δρχ. Επειδή δεν τους βάζουν ένσημα, ενώ εργάζονται, και μάλιστα 1.200 από αυτούς σε διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ! Επειδή ζήτησαν να καλύψουν, λόγω της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει αυτούς τους λίγους μήνες στο ΙΚΑ, τις υπαρκτές κενές θέσεις και αγνοήθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με την οποία συναντήθηκαν τον περασμένο Απρίλη.

Προφανώς, η κοπέλα της διαφήμισης δε... γνωρίζει κανένα από αυτά τα προβλήματα, ή απλώς, άλλα πρόβλεπε το σενάριο να πει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η κυβέρνηση, όμως, τα γνωρίζει πολύ καλά. Απλά, κάνει το κορόιδο, όπως λέει και ο λαός.

Χρηματιστηριακά... διλήμματα

Σταχυολογούμε από τη χτεσινή - καθημερινή την τελευταία βδομάδα - προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ, όπως τη μεταφέρει στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Λαλιώτης: "Το χρηματιστήριο... αποτελεί και ένα σημείο κοινωνικής αναφοράς... Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά το 1993 μετέτρεψε το χρηματιστήριο από περιθωριακό οικονομικό θεσμό σε μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας... Τα διλήμματα είναι υπαρκτά για όλους τους Ελληνες, είναι υπαρκτά και για τους επενδυτές... Είμαστε σίγουροι και αισιόδοξοι ότι και η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών ξέρουν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι εγγύηση όλα αυτά τα χρόνια, τόσο για τα κεκτημένα τους, όσο και για τις προσδοκίες τους"...

Με άλλα λόγια, δηλαδή, ο κ. Λαλιώτης ομολογεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναβάθμισε ουσιαστικά το χρηματιστηριακό τζόγο όλ' αυτά τα χρόνια. Προς μεγάλη χαρά, βέβαια, των κεφαλαιοκρατών και όλων όσοι εκμεταλλεύονται τις καλλιεργούμενες έντεχνα προσδοκίες όσων εργαζόμενων πέφτουν στην παγίδα. Ολα τ' άλλα είναι προεκλογικές ΠΑΣΟΚικές αρλούμπες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ