ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέα αντιυπαλληλική και ρουσφετολογική επίθεση

"Παράπονα" εκφράζει η ΑΔΕΔΥ για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, για τις συλλογικές συμβάσεις και ζητά... συνάντηση με την Β. Παπανδρέου

Πλήθος διατάξεων ρουσφετολογικού και αντιυπαλληλικού χαρακτήρα περιέχει το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις που θα προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση πιθανότατα την επόμενη βδομάδα. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση από τη μια θα επιχειρήσει ενόψει και των βουλευτικών εκλογών να τακτοποιήσει μια σειρά εκκρεμότητες που η ίδια έχει δημιουργήσει, ενώ από την άλλη θα επιβάλλει και τις αντιυπαλληλικές διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, όπου η κυβέρνηση διατηρεί και πάλι για τον εαυτό της το δικαίωμα να επιβάλει μονομερώς την αιώνια λιτότητα.

Είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε δεν έκανε τον κόπο να καλέσει ούτε τη "δική της" ΑΔΕΔΥ να την ενημερώσει. Γι' αυτό, σε χθεσινή ανακοίνωσή της εκφράζει τα παράπονά της γιατί ενημερώθηκε από τις εφημερίδες και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση μαζί της για ορισμένα θέματα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, όπως οι διατάξεις για το προσωπικό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τις μετατάξεις προσωπικού. Βέβαια, αυτό που ζητά η ΑΔΕΔΥ είναι "επειδή για όλα αυτά τα θέματα έχει διατυπώσει αναλυτικά θέσεις και προτάσεις", να γίνει μια συνάντηση με την υπουργό!

Υποχρεωτικές μετατάξεις στη ΝΑ

Η Β. Παπανδρέου, αναφερόμενη στις διατάξεις για τη μετάταξη περίπου 25.000 υπαλλήλων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, επιχείρησε να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους ότι θα διατηρήσουν το μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς που έχουν ως προσωπικό των υπουργείων στα οποία ανήκουν, αλλά η πραγματικότητα μάλλον είναι πιο σκληρή. Κατ' αρχήν οι μετατάξεις δε θα είναι μόνο εθελοντικές αλλά και υποχρεωτικές, άσχετα αν οι δεύτερες μεθοδευτεί να γίνουν ίσως μετά τις βουλευτικές εκλογές. Οι μετατάξεις θα γίνουν σε πρώτη φάση με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού χωρίς γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Οι κενές θέσεις που παραμένουν και μετά από τη διαδικασία, θα καλυφθούν, σε δεύτερη φάση, με μετατάξεις υπαλλήλων του ιδίου κλάδου του οικείου υπουργείου, σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των υπαλλήλων που είναι αυτοδίκαια αποσπασμένοι. Η μετάταξη αυτή γίνεται με απόφαση του υπουργείου, χωρίς σύμφωνη γνώμη του υπαλλήλου (!).

Οι μετατασσόμενοι, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, διατηρούν ως "προσωπική διαφορά" τα τυχόν επιδόματα τα οποία έπαιρναν κατά τη μετάταξή τους ή άλλες επιπλέον τακτικές απολαβές, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει μόνο ονομαστική διατήρηση των αποδοχών τους.

Με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου, μόνιμοι υπάλληλοι των υπουργείων και ΝΠΔΔ, αποσπασμένοι σε υπηρεσίες άλλων υπουργείων και ΝΠΔΔ για περισσότερα από δύο χρόνια, μετατάσσονται με αίτησή τους σε κενή θέση της υπηρεσίας όπου είναι αποσπασμένοι.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου μονιμοποιούνται οι 30.000 περίπου υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, θύματα της πολιτικής που έχουν μέχρι τώρα εφαρμόσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα με το ασφαλιστικό καθεστώς και γι' αυτό ακόμα και η ΑΔΕΔΥ έχει ζητήσει να υπάρχει δυνατότητα επιλογής του ασφαλιστικού φορέα.

Και επετηρίδα ρουσφετιών!

Βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι αυτή που αφορά τις τροποποιήσεις του νόμου για τις προσλήψεις (νόμος Πεπονή), στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών. Γι' αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία πίνακα υπό πρόσληψη εποχικού προσωπικού που θα ισχύσει για τρία χρόνια! Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια άθλια μεθόδευση που στοχεύει να κρατά υπό ομηρία τους υποψηφίους μέσω της επετηρίδας των ρουσφετιών! Επίσης με το νομοσχέδιο καθιερώνεται η προφορική συνέντευξη των υποψηφίων για τη "διακρίβωση του δείκτη νοημοσύνης τους" (!), ενώ νομιμοποιούνται και οι τίτλοι των ιδιωτικών ΙΕΚ ως τυπικό προσόν για πρόσληψη στο δημόσιο.

ΚΚΕ
Συνεχίζουμε τον αγώνα από καλύτερες θέσεις

Συγκέντρωση - συζήτηση στην Καλογρέζα, με ομιλητή τον Δ. Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Το ΚΚΕ δε μένει στο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αυτό δεν το έκανε ποτέ και ούτε τώρα. Πολύ περισσότερο, που, όπως έχει υπογραμμιστεί, το αυξημένο εκλογικό ποσοστό που έδωσαν οι εργαζόμενοι στο ΚΚΕ, για τους κομμουνιστές σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, για τους αγώνες που πρέπει να γίνουν για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, για την ειρήνη, για να προχωρήσει το μεγάλο πατριωτικό αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης του λαού.

Το μήνυμα αυτό προκύπτει και από τη χτεσινή συγκέντρωση - συζήτηση που οργάνωσε η ΚΟ Καλογρέζας του ΚΚΕ στην πλατεία του Δημοτικού Σχολείου για τα συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές, τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και στα Βαλκάνια και τις θέσεις του ΚΚΕ με τον Δημήτρη Ζάχαρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Ζάχαρης, αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με τη βάρβαρη ιμπεριαλιστική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία και στη σημερινή πραγματικότητα, τόνισε πως χρειάζεται επαγρύπνηση και συνέχιση της κινητοποίησης του λαού, γιατί "η πληγή μόλις άνοιξε και οι αρνητικές εξελίξεις είναι μπροστά μας". Η "ειρήνη" που δόθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο όχι μόνον δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό, αλλά φανερώνει πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν την επέμβασή τους για να επιβάλουν τη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού όχι μόνο στη Γιουγκοσλαβία και σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά σ' όλες τις χώρες που οι λαοί τους θα τολμούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Οι κομμουνιστές, είπε ο Δ. Ζάχαρης, συνεχίζουμε και θα είμαστε μπροστά στους αγώνες του λαού ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ και για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Τέλος, αφού αναφέρθηκε στα καινούρια ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (ανάκαμψη της δύναμης του ΚΚΕ σε εργατικές λαϊκές αστικές περιοχές και εκεί που αναπτύσσονται οι αγώνες του λαού), υπογράμμισε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει τον αγώνα για την αγωνιστική συσπείρωση του λαού και όλων όσοι θέλουν να αγωνιστούν με τους κομμουνιστές. Κι αυτό θα φανεί περισσότερο και στις ερχόμενες εκλογές και στους καθημερινούς αγώνες για τα λαϊκά προβλήματα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καθ' οδόν ο Ν. Κακλαμάνης

Το πρώτο βήμα για την προδιαγεγραμμένη πορεία του προς τη Ρηγίλλης έκανε χτες ο πρώην ευρωβουλευτής της ΠΟΛ. ΑΝ. Νικ. Κακλαμάνης με την επιστολή "ανεξαρτητοποίησης", που έστειλε χτες στον Αντ. Σαμαρά. Προς το παρόν ο Ν. Κακλαμάνης θα επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο, αλλά περιμένει ταυτόχρονα και την πρόσκληση από τον Κ. Καραμανλή για την επάνοδό του στη ΝΔ, για την οποία δεν υπάρχει πρόβλημα από τον Κ. Μητσοτάκη. Το παράδειγμα του στελέχους της ΠΟΛ. ΑΝ. αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι από την Πανδρόσου σε χρόνο που θα επιλεγεί ως καταλληλότερος από την ηγεσία της ΝΔ.

Στη δήλωσή του ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρει ότι οι βασικές πολιτικές ιδέες και αρχές του δεν υλοποιήθηκαν στον πολιτικό κύκλο που έκλεισε γι' αυτόν και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει με "το άνοιγμα μιας άλλης ελπίδας". Από τη μεριά της η ΠΟΛ. ΑΝ., κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, αντέδρασε χλιαρά με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι "μετά τις ευρωεκλογές ο Ν. Κακλαμάνης έκανε τις προσωπικές επιλογές του".

Κατά τα λοιπά στη Ρηγίλλης, αυτό το διάστημα, έχουν αναθέσει στον αυτόματο πιλότο της κυβέρνησης την υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών, με τις οποίες βέβαια συμπλέουν και στηρίζουν, όπως για παράδειγμα με το ξεπούλημα της Ολυμπιακής. Ετσι τους μένει χρόνος να ασχολούνται με τις... λίστες υποψηφίων των βουλευτικών εκλογών και τη συγκρότηση "ηγετικής ομάδας", κάνοντας σχέδια επί χάρτου και προβάλλοντας ο καθένας τις επιθυμίες του ως πραγματικότητα. Ο "ξενοδόχος", ο Κ. Καραμανλής, θα μιλήσει τελευταίος...

Σήμερα στην Τηλεόραση του "902"

Παρακολουθείστε σήμερα από την τηλεόραση του "902", τις εξής ενδιαφέρουσες εκπομπές:

  • Στις 7.00 μμ στην εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο" με θέμα: "Τα μολυσμένα με διοξίνες προϊόντα" είναι το θέμα της συζήτησης του Α. Θερμού με τους καλεσμένους του: Βούλα Πανουτσάκου - επόπτρια Υγείας, Μιχάλη Τσιφάκη - πρόεδρο της Ενωσης Καταναλωτών, καθώς και εκπροσώπου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.
  • Στις 10.00 μμ στην εκπομπή "Με άποψη" ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος συζητάει για την κυβερνητική πολιτική στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" με τους: Κώστα Λιάπη - μέλος του ΔΣ του ΟΣΠΑ, Στέλιο Μανούσο - μέλος του ΔΣ του συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑ και Κώστα Ντούρο - γραμματέα τεχνικών της ΟΑ.
Απειλεί με καταψήφιση της νέας Κομισιόν ο Β. Μάρτενς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς, με επιστολή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, εκφράζει την ανησυχία του για τη νέα σύνθεσή της.

"Παρατηρούμε ότι σε μερικά κράτη - μέλη οι υπεύθυνοι για την ανάδειξη υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούν την όλη υπόθεση ως τυπική διαδικασία". Εκτός αυτού, γράφει ο κ. Μάρτενς, δε λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι υπάρχει πλέον μια νέα πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο πρόεδρος Μάρτενς υπενθυμίζει στην επιστολή του ότι η αποδοχή της νέας σύνθεσης της Επιτροπής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ θα εξαρτηθεί από την πολιτική ισορροπία στη νέα Επιτροπή, τόσο στο σύνολο, όσο και στην κατανομή των χαρτοφυλακίων και των αντιπροέδρων, καθώς και από τα προσόντα των υποψηφίων και από μια ευρύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στο Σώμα.

Ο Πρόεδρος Μάρτενς επιμένει στο γεγονός ότι η Συνθήκη του Αμστερνταμ προσδίδει σημαντικό ρόλο στον πρόεδρο της Επιτροπής και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ζητά να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι αρμοδιότητες στο έπακρον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ