Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέα αντιυπαλληλική και ρουσφετολογική επίθεση

"Παράπονα" εκφράζει η ΑΔΕΔΥ για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, για τις συλλογικές συμβάσεις και ζητά... συνάντηση με την Β. Παπανδρέου

Πλήθος διατάξεων ρουσφετολογικού και αντιυπαλληλικού χαρακτήρα περιέχει το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις που θα προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση πιθανότατα την επόμενη βδομάδα. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση από τη μια θα επιχειρήσει ενόψει και των βουλευτικών εκλογών να τακτοποιήσει μια σειρά εκκρεμότητες που η ίδια έχει δημιουργήσει, ενώ από την άλλη θα επιβάλλει και τις αντιυπαλληλικές διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, όπου η κυβέρνηση διατηρεί και πάλι για τον εαυτό της το δικαίωμα να επιβάλει μονομερώς την αιώνια λιτότητα.

Είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε δεν έκανε τον κόπο να καλέσει ούτε τη "δική της" ΑΔΕΔΥ να την ενημερώσει. Γι' αυτό, σε χθεσινή ανακοίνωσή της εκφράζει τα παράπονά της γιατί ενημερώθηκε από τις εφημερίδες και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση μαζί της για ορισμένα θέματα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, όπως οι διατάξεις για το προσωπικό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τις μετατάξεις προσωπικού. Βέβαια, αυτό που ζητά η ΑΔΕΔΥ είναι "επειδή για όλα αυτά τα θέματα έχει διατυπώσει αναλυτικά θέσεις και προτάσεις", να γίνει μια συνάντηση με την υπουργό!

Υποχρεωτικές μετατάξεις στη ΝΑ

Η Β. Παπανδρέου, αναφερόμενη στις διατάξεις για τη μετάταξη περίπου 25.000 υπαλλήλων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, επιχείρησε να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους ότι θα διατηρήσουν το μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς που έχουν ως προσωπικό των υπουργείων στα οποία ανήκουν, αλλά η πραγματικότητα μάλλον είναι πιο σκληρή. Κατ' αρχήν οι μετατάξεις δε θα είναι μόνο εθελοντικές αλλά και υποχρεωτικές, άσχετα αν οι δεύτερες μεθοδευτεί να γίνουν ίσως μετά τις βουλευτικές εκλογές. Οι μετατάξεις θα γίνουν σε πρώτη φάση με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού χωρίς γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Οι κενές θέσεις που παραμένουν και μετά από τη διαδικασία, θα καλυφθούν, σε δεύτερη φάση, με μετατάξεις υπαλλήλων του ιδίου κλάδου του οικείου υπουργείου, σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των υπαλλήλων που είναι αυτοδίκαια αποσπασμένοι. Η μετάταξη αυτή γίνεται με απόφαση του υπουργείου, χωρίς σύμφωνη γνώμη του υπαλλήλου (!).

Οι μετατασσόμενοι, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, διατηρούν ως "προσωπική διαφορά" τα τυχόν επιδόματα τα οποία έπαιρναν κατά τη μετάταξή τους ή άλλες επιπλέον τακτικές απολαβές, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει μόνο ονομαστική διατήρηση των αποδοχών τους.

Με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου, μόνιμοι υπάλληλοι των υπουργείων και ΝΠΔΔ, αποσπασμένοι σε υπηρεσίες άλλων υπουργείων και ΝΠΔΔ για περισσότερα από δύο χρόνια, μετατάσσονται με αίτησή τους σε κενή θέση της υπηρεσίας όπου είναι αποσπασμένοι.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου μονιμοποιούνται οι 30.000 περίπου υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, θύματα της πολιτικής που έχουν μέχρι τώρα εφαρμόσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα με το ασφαλιστικό καθεστώς και γι' αυτό ακόμα και η ΑΔΕΔΥ έχει ζητήσει να υπάρχει δυνατότητα επιλογής του ασφαλιστικού φορέα.

Και επετηρίδα ρουσφετιών!

Βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι αυτή που αφορά τις τροποποιήσεις του νόμου για τις προσλήψεις (νόμος Πεπονή), στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών. Γι' αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία πίνακα υπό πρόσληψη εποχικού προσωπικού που θα ισχύσει για τρία χρόνια! Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια άθλια μεθόδευση που στοχεύει να κρατά υπό ομηρία τους υποψηφίους μέσω της επετηρίδας των ρουσφετιών! Επίσης με το νομοσχέδιο καθιερώνεται η προφορική συνέντευξη των υποψηφίων για τη "διακρίβωση του δείκτη νοημοσύνης τους" (!), ενώ νομιμοποιούνται και οι τίτλοι των ιδιωτικών ΙΕΚ ως τυπικό προσόν για πρόσληψη στο δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ