Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Νέα υποθήκη σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας

Υπογράφηκε στο υπουργείο Αμυνας, κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, η σύμβαση για την κατασκευή των υπόγειων υπερεγκαταστάσεων του αεροπορικού στρατηγείου στο Κουτσόχερο της Λάρισας

Μια ακόμα υποθήκη κατάλυσης της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας και καθυπόταξής της στο ΝΑΤΟ, έβαλε η κυβέρνηση με την υπογραφή της για την κατασκευή των υπόγειων υπερεγκαταστάσεων του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στο Κουτσόχερο της Λάρισας. Στο υπουργείο Αμυνας υπογράφηκε χτες πανηγυρικά, παρουσία του Α. Τσοχατζόπουλου, από τον διοικητή της Υπηρεσίας Εργων της Πολεμικής Αεροπορίας και τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕ - ΑΚΤΩΡ ΑΕ - ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ) και για λογαριασμό του ΝΑΤΟ η σύμβαση για την κατασκευή του έργου CARS (Συνδυασμένο Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων, Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, Κέντρο Αναγνώρισης Αεροπορικής Εικόνας).

Το έργο, σύμφωνα με τη σύμβαση, είναι προϋπολογισμού 15 δισ. δραχμών, παρότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεπεράσει τα 20 δισ. δραχμές και θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από πιστώσεις του ΝΑΤΟ. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ και όχι για την κάλυψη των εθνικών αναγκών. Με τον τρόπο αυτό το ΝΑΤΟ αποκτά νέα δικαιώματα για χρήση εγκαταστάσεων επί του ελληνικού εδάφους, που είναι σίγουρο ότι θα τα ασκήσει στο μέλλον. Είναι ουσιαστικά μια επένδυση για την κάλυψη των αναγκών της "νέας τάξης" στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Το αν οι εγκαταστάσεις αυτές θα χρησιμοποιούνται και από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) δεν είναι σαφές. Ωστόσο μια τέτοια συνύπαρξη θα είναι προβληματική και θα σήμαινε πλήρη κατάργηση του εθνικού ελέγχου επί της δραστηριότητας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο χώρος, στον οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το στρατηγείο, βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από το Κουτσόχερο του Νομού Λάρισας. Το κτίριο θα εγκατασταθεί εντός σηράγγων μέσα σε βράχο και η συνολική του επιφάνεια θα είναι 11.000 τ.μ. Οι εγκαταστάσεις θα είναι σε δύο επίπεδα, ανάμεσα στα 65 και στα 95 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και θα αποτελούνται από σήραγγες μήκους 1.000 μέτρων. Η κατασκευή του είναι σύνθετη και εξειδικευμένη καθώς θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί εν κλειστώ, δηλαδή με προδιαγραφές λειτουργίας και κάτω από συνθήκες χημικού, βιολογικού και πυρηνικού πολέμου. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου προβλέπει διάρκεια κατασκευής εντός διαστήματος 1.200 ημερών.

Για τη στελέχωση του αεροπορικού στρατηγείου της Λάρισας στο Κουτσόχερο προβλέπεται προσωπικό περίπου 450 ατόμων και μαζί με το χερσαίο στρατηγείο, που άτυπα έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί στον Τύρναβο, θα αποτελέσουν τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας, του στρατηγείου που έχει την έδρα του στην Ελλάδα, ενός από τα 4 υποστρατηγεία (Σμύρνη Τουρκίας, Λάρισα Ελλάδας, Βερόνα Ιταλίας και Μαδρίτη Ισπανίας) που υπάγονται στο στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας. Βέβαια, με βάση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της οποίας υιοθετείται η αρχή του ενιαίου αμυντικού χώρου για ολόκληρη τη "συμμαχία" και της εκτός συνόρων των κρατών - μελών δράσης, καταργούνται τα εθνικά επιχειρησιακά όρια. Ετσι και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ στη Λάρισα βρίσκονται μεν επί ελληνικού εδάφους αλλά δεν καλύπτουν κατ' ανάγκη την ελληνική επικράτεια και όποτε θελήσει η διοίκηση της Νάπολης μπορεί τμήματα του ελληνικού εθνικού χώρου, π.χ. στο Αιγαίο, να τα παραχωρεί επιχειρησιακά στο υπό τουρκικό έλεγχο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Σμύρνης.

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ