Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση

Κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς εγκαινίασε χθες ο Ελληνας ΥΠΕΞ

Μπροστά σε σημαντικά διλήμματα η ελληνική κυβέρνηση βολιδοσκοπεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, προκειμένου να προχωρήσει σε γενναίες κινήσεις σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως απαιτεί η Ουάσιγκτον. Παράλληλα, η ελληνική διπλωματία καλείται να δώσει απαντήσεις και σε ερωτήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τα οποία θέτουν οι Αμερικανοί "φίλοι", κλιμακώνοντας με τον τρόπο αυτό τις πιέσεις για απόλυτη προσαρμογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών είχε μακρά συνάντηση, δύο ωρών, με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα, και όπως δήλωσαν μετά, συζήτησαν "εποικοδομητικά" για όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα στις 10.30 με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, στις 12.30 με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο κύκλος θα συμπληρωθεί με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της ΝΔ, η οποία δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στη χτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Τσοβόλα, διαπιστώθηκε η κοινή ανησυχία τους για την αναμόχλευση θεμάτων τρομοκρατίας από τις ΗΠΑ. Στη συζήτηση, διατυπώθηκαν, επίσης, απόψεις, σχετικά με την απάντηση που θα δώσει ο υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή - πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ι. Τζεμ, ο οποίος ζητά ελληνοτουρκική συμφωνία για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Τρίτη, πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφηκε η τακτική που θα ακολουθήσει η Αθήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να διασκεδάσει τις αμερικανικές "ανησυχίες", προωθώντας ακόμη περισσότερο την ήδη στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα, η Αθήνα, θα προσπαθήσει να αποφύγει τη ρυμούλκησή της σε μια διμερή ελληνοτουρκική συζήτηση, αντιπροτείνοντας την πολυμερή αντιμετώπιση του προβλήματος, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.

Σε ό,τι αφορά, στην προώθηση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, μάλλον υπάρχει... "πρόοδος", όπως φάνηκε από τη χτεσινή επαφή Κρανιδιώτη - Μπερνς. Οπως, είπε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, "τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Μπερνς. Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε τη θέση της κυβέρνησής του ότι οι ΗΠΑ δε συμμερίζονται τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Τουρκίας για δήθεν παροχή βοήθειας από το ελληνικό κράτος προς το ΡΚΚ, γιατί τέτοιες κατηγορίες δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ