Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΖΗΝΟΒΙΑΣ ΚΑΚΝΑΒΑΤΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝΓΙΑΤΡΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Αγωνιστική παρακαταθήκη

- Γιατί οι γιατροί του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) των Χανίων εδώ και 50 μέρες βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις;

- Η αιτία ήταν η αυθαίρετη περικοπή των κονδυλίων για τις εφημερίες κατά 32,2% (προϋπολογίστηκαν 1,07 δισ. και εγκρίθηκαν 725 εκατ. δραχμές). Η απόφαση αυτή οδήγησε το νοσοκομείο - που έχει καθημερινά γενική εφημερία - και τα ΚΥ να μην μπορούν να καταρτίσουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών.

Οι γιατροί αντέδρασαν άμεσα και ενωμένα στην κυβερνητική αυθαιρεσία, απαιτώντας την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για ασφαλή προγράμματα, όπως αυτά θα καθορίζονται από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα. Η διοίκηση του νοσοκομείου προσπάθησε να καθορίσει αυθαίρετα και παράνομα προγράμματα εφημεριών με βάση τη λογιστική λογική της κυβέρνησης, αλλά υπήρξε καθολική και έντονη αντίδραση των γιατρών όλων των βαθμίδων, με αποτέλεσμα την υποχώρησή της.

- Ποια είναι η κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών στα Χανιά;

- Το πρώτο θύμα της κυβερνητικής πολιτικής ιδιαίτερα με τα μέτρα που πάρθηκαν την τελευταία τριετία είναι η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Τα τρία Κέντρα Υγείας του νομού φυτοζωούν, με άμεσες συνέπειες τόσο στους κατοίκους της υπαίθρου όσο και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, που ασφυκτιά με την αντιμετώπιση χιλιάδων περιστατικών που έχουν ανάγκη πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Το νοσοκομείο, με τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο με τις περικοπές των δαπανών. Χαρακτηριστικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι η περικοπή των αδειών μητρότητας, η μη χορήγηση των ρεπό σε εκατοντάδες εργαζόμενους, που στην ουσία δουλεύουν εξαήμερο, και η μη πληρωμή των υπερωριών του προσωπικού το τελευταίο εξάμηνο.

Αποκορύφωμα, όμως, της αντιλαϊκής κυβερνητικής στάσης είναι η κωλυσιεργία στην αποπεράτωση του νέου νοσοκομείου, η άρνηση υπογραφής του νέου οργανισμού όπως τον έχουν προτείνει τα αρμόδια όργανα και η άρνηση των απαραίτητων προσλήψεων, ούτως ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά και λειτουργία του νέου νοσοκομείου. Η κατάσταση αυτή οδήγησε εκτός των γιατρών και το σύλλογο των εργαζομένων να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του υπάρχοντος Νοσοκομείου, αρχίζοντας από την καθαριότητα και τη φύλαξη και την "ντε φάκτο" ενίσχυση ιδιωτικών κέντρων, τα οποία έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου την αποκατάσταση των ασθενών και μεγάλο μέρος εξειδικευμένων και ακριβών εξετάσεων, απομυζώντας, έτσι, τα λεφτά των ταμείων.

- Πώς αντιμετωπίζουν οι Χανιώτες τις κινητοποιήσεις σας;

- Γνωρίζοντας τα δεδομένα και παρ' όλη την ταλαιπωρία που υφίστανται υπάρχει ανοχή και υποστήριξη απ' το χανιώτικο λαό.

Αυτό εκφράστηκε με ψηφίσματα από μαζικούς φορείς, αλλά κυρίως με τη στάση συμπάθειας των πολιτών. Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι ότι δεν υπήρξε ούτε ένα επεισόδιο στην πολυήμερη κινητοποίηση.

Αυτή η πλευρά αποτυπώθηκε και στον τοπικό Τύπο. Παραφωνία αποτέλεσε η στάση του πρώην υφυπουργού Υγείας Μ. Σκουλάκη, ο οποίος - παρά την επίτευξη συμφωνίας για επιπλέον 120 εκατ. δραχμές - επιτέθηκε στους απεργούς με "παραινέσεις" για συμβιβασμό, αλλά και συκοφαντίες, οι οποίες απαντήθηκαν αποφασιστικά και η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

- Μέχρι πού θα φτάσετε;

- Μετά από 50 μέρες οι γιατροί του νομού μας με όπλα την αντοχή, την αποφασιστικότητα και την ενότητά τους επεξεργάζονται την αξιοποίηση και άλλων μορφών πάλης για τη συνέχιση του αγώνα τους.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων πρέπει να διευρυνθεί για να γίνει ακόμα πιο ενεργός η συμπαράσταση του χανιώτικου λαού. Οι νοσοκομειακοί γιατροί των Χανίων ξέρουν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτικής της κυβέρνησης και των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η υπεράσπιση και διατήρησή του αποτελεί υπόθεση ενός ευρύτερου πλατιού λαϊκού μετώπου.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ