Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Αχός προηγείται πάντα...

ΧΑΓΗ.-

Με την αγαστή συνεργασία με τις δυνάμεις της KFOR οι εμπειρογνώμονες εγκλημάτων πολέμου, που θα φθάσουν την προσεχή εβδομάδα στην περιοχή του Κοσσόβου, προσμένουν ότι θα ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία για... αγριότητες εις βάρος των Αλβανών, δήλωσε χτες στη Χάγη ο αντιεισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ΤΡΙ) Γκράχαμ Μπλιούιτ,ενώ τόνισε ότι ήδη οι έρευνες σημειώνουν πρόοδο.

Το δικαστήριο έχει αρχίσει να αποστέλλει από την Παρασκευή ομάδες ιατροδικαστών στο Κόσσοβο και υπολογίζεται ότι 200 ερευνητές θα βρίσκονται στην επαρχία την προσεχή εβδομάδα, ενώ ετοιμάζονται να έρθουν και άλλοι. Σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα, οι ομάδες των ιατροδικαστών κατά τις μετακινήσεις τους στο Κόσσοβο βρίσκουν όλο και περισσότερα στοιχεία για τις"αγριότητες" και εξήρε τα ειρηνευτικά στρατεύματα της KFOR για την υποστήριξή τους προς το έργο του δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε πως οι δυνάμεις του στο Κόσσοβο θα συλλάβουν τους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

Πάντως, αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με το κλίμα παραλυσίας που επικρατεί και το μετέφερε ο Πρόεδρος ενός εκ των τριών Σωμάτων του ΤΡΙ, Γάλλος Κλοντ Ζορντά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην αρχή της εβδομάδας στη γαλλική "Λιμπερασιόν". Μάλιστα ο Ζορντά είχε τονίσει πολύ χαρακτηριστικά ότι "εάν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μας παραδινόταν αύριο και εμπιστευόταν τη δίκη του στο Σώμα του οποίου προεδρεύω, θα ήμουν υποχρεωμένος να τον αναγκάσω να κάνει υπομονή τρία χρόνια στη φυλακή, μέχρι να ξεκινήσει η δίκη του".

Παράλληλα, στη Γενεύη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι αναζητεί πρόσβαση σε έναν "σημαντικό αριθμό" - όπως τον χαρακτήρισε - Αλβανών πολιτικών κρατουμένων του Κοσσόβου, τους οποίους παίρνουν μαζί τους οι σερβικές δυνάμεις που αποχωρούν από την επαρχία. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίσημα λόγος για την τύχη αγνοουμένων Αλβανών, ενώ "συμπτωματικά" και το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε χτες στη Γενεύη ότι ερευνά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι σερβικές δυνάμεις που αποχώρησαν από το Κόσσοβο πήραν μαζί τους 2.000 - 3.000 Αλβανούς πολιτικούς κρατουμένους...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κόντρα στον ΟΗΕ για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο (2011-09-30 00:00:00.0)
Συγκλονιστικές μαρτυρίες (2002-03-24 00:00:00.0)
Ντίνστμπιρ: Υπεύθυνη για την κατάσταση είναι η «διεθνής κοινότητα» (2001-03-21 00:00:00.0)
Φορείς εγκλημάτων οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής (1999-08-28 00:00:00.0)
Βία και χάος "φουντώνουν" το κύμα Σέρβων και Τσιγγάνων προσφύγων... (1999-06-26 00:00:00.0)
"Να κλείσουν τα σύνορα με την Αλβανία" (1999-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ