Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Φορείς εγκλημάτων οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΟΡΑΧΟΒΑΤΣ. -

Δεν εκπνέει - γεγονότων βοηθούντων - αλλά μάλλον τελείωσε η τύχη (μαζί και η λεγόμενη "περίοδος χάριτος") της "KFOR". Μέσα στους δύο με τρεις μήνες που περιπολεί στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να "καμαρώνει" για τις σφαγές πολλών δεκάδων Σέρβων, τους βασανισμούς απαγωγές και εκβιασμούς εκατοντάδων, τον πυρπολισμό τουλάχιστον 40.000 σερβικών σπιτιών και την εξώθηση στο δρόμο της προσφυγιάς περίπου 200.000. Ομως, σ' αυτά τα λίγο - πολύ γνωστά, χτες ήρθαν να προστεθούν: Οι καταγγελίες του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για αποσιώπηση της "KFOR" μαζικού τάφου 11 - 15 Σέρβων, που φαίνεται πως φονεύτηκαν στα μέσα Ιούλη σε μια περιοχή έξω από το Γκνιλιάνε. Η παραδοχή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Λόρδου Κάριγκτον πως η εισβολή των 11 βδομάδων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία όχι μόνο προκάλεσε μεγαλύτερο κακό, αλλά και οδήγησε στην εθνοκάθαρση Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο. Και τέλος, η απαίτηση διοικητή και στελέχους (και ντυμένου με παραστρατιωτική στολή!) του "UCK" στο Οράχοβατς, Σαντίκ Χαλιτγιάχα, να ζητήσουν οι Ρώσοι δημοσίως συγνώμη... γιατί υποστήριξαν τους Σέρβους τον καιρό των ΝΑΤΟικών επιδρομών! Εννοείται δε πως ούτε και χτες επιλύθηκαν οι αντιδράσεις Κοσσοβάρων Αλβανών για την εγκατάσταση των Ρώσων στρατιωτών στο Οράχοβατς...

Ο Μιλόσεβιτς καταγγέλλει αποσιώπηση μαζικού τάφου στο Γκνιλιάνε

Η προεδρική ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Βελιγράδι μετά την προχτεσινή συνάντηση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς με ανώτερους αξιωματούχους της ομοσπονδίας δεν ήταν συνηθισμένη. Αυτή τη φορά, ο Μιλόσεβιτς δεν προέβη σε αόριστη επίθεση κατά των ΗΠΑ και της δράσης της "KFOR" στο Κοσσυφοπέδιο, δίνοντας έμφαση στην αποσιώπηση, όπως είπε, μαζικού τάφου Σέρβων, που σφαγιάστηκαν στα μέσα Ιουλίου λίγο έξω από το Γκνιλιάνε, ζώνη ευθύνης των Αμερικανών στρατιωτών.

"Οι ΗΠΑ συμμαχούν με δολοφόνους, λαθρέμπορους ναρκωτικών και όπλων και τρομοκράτες του UCK", σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Μιλόσεβιτς. Σε άλλο σημείο της προεδρικής ανακοίνωσης αναφέρεται: "Η καθυστέρηση στην αποκάλυψη του μαζικού τάφου σημαίνει πως αυτό το έγκλημα ήταν κρυμμένο για περισσότερο από ένα μήνα. Αυτό αποδεικνύει την προστασία, αν όχι συνέργεια, που παρέχουν οι Αμερικανοί στους εγκληματίες... Ολα τα βήματα που έκανε η αμερικανική κυβέρνηση στο Κόσσοβο, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ίδρυση και οργάνωση των τρομοκρατών του UCK, στην οργάνωση εμπορίου όπλων και ναρκωτικών, ενδεικνύουν μια σχεδιασμένη, απροκάλυπτη ποινικοποίηση ολόκληρης της περιοχής και της Ευρώπης"...

Συγκεχυμένα στοιχεία και περίεργες εξηγήσεις από τη "KFOR"

Αν και 11 έως 15 Σέρβοι φαίνεται πως σφαγιάστηκαν στο Γκνιλιάνε στα μέσα Ιουλίου, ο Γάλλος ταγματάρχης Ρολάν Λαουβά είχε αναφερθεί αόριστα μόλις την περασμένη Τετάρτη στον εντοπισμό ενός "κοινού τάφου και άλλων τεσσάρων πτωμάτων που βρέθηκαν να επιπλέουν στα νερά ποταμού της περιοχής στις 24 Ιουλίου". Ο ίδιος εκπρόσωπος, είχε, μάλιστα και σε γραπτή ανακοίνωσή του, παραδεχτεί πως τουλάχιστον τρία - τέσσερα από τα πτώματα ανήκαν σε Σέρβους... Αν και εξαιρετικά "λιτή", η παραπάνω ανακοίνωση δεν πέρασε απαρατήρητη από το Βελιγράδι, το οποίο και απαίτησε περισσότερη ενημέρωση και στοιχεία. Μάλιστα, η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ζήτησε και την επείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ενώ προχτές, όπως προσημειώθηκε, ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς κατηγόρησε άμεσα τις ΗΠΑ πως φέρουν "ακέραιη" την ευθύνη για τη σφαγή των 15 Σέρβων στο Γκνιλιάνε.

Η επόμενη ανακοίνωση της "KFOR" δημοσιεύτηκε αργά προχτές βράδυ (ίσως και μετά τις κατηγορίες του Μιλόσεβιτς), οπότε αναφερόταν πως η πολυεθνική δύναμη είχε στα τέλη Ιουλίου ενημερώσει τους ειδικούς ιατροδικαστές του δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου των Ηνωμένων Εθνών εν σχέσει με τα πτώματα σε κοινό τάφο που είχαν εντοπίσει στις 24 Ιουλίου Αμερικανοί στρατιώτες. Στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν πως οι έρευνες των ιατροδικαστών είχαν αρχίσει "λίγο μετά" τη γνωστοποίηση του κοινού τάφου.

Χτες, τρία από τα 11 θύματα του τάφου στο Γκνιλιάνε (πιστεύεται πως όλοι είναι Σέρβοι) αναγνωρίστηκαν. Τα πτώματα μεταφέρθηκαν αργότερα στο μεγαλύτερο νεκροτομείο της πόλης.

Μέσα στο περασμένο 24ωρο, εκπρόσωποι της "KFOR" επανήλθαν στο θέμα όχι τόσο για να διαφωτίσουν τις πλευρές του μυστηρίου, αλλά μάλλον για να τις συσκοτίσουν.

Ο συνταγματάρχης της "KFOR" Ιαν Γουότερς σε συνέντευξη Τύπου προέβη στις ακόλουθες "διορθωτικές" ανακοινώσεις:

- Μετά τη νεκροψία, που έγινε στα 15 πτώματα που βρέθηκαν στο Γκνιλιάνε,"δε βρέθηκε καμιά απόδειξη για την εθνικότητα στην οποία ανήκαν ούτε κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναγνώρισή τους".

- Δεύτερον, "δεν υπήρχαν σημάδια σφαγής" στο χώρο.

- Τρίτον, (σύμφωνα πάντα με τον συνταγματάρχη Γουότερς... ), τα θύματα μοιάζουν "να έχουν δολοφονηθεί σε διαφορετικές στιγμές μετά την κατάπαυση του πυρός". Ο Γουότερς, μάλιστα, ανέφερε πως το πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, είχε συλληφθεί στις 22 του μήνα ένας Κοσσοβάρος Αλβανός από Αμερικανούς στρατιώτες με την κατηγορία της απαγωγής και ένοπλων ληστειών.

- Τέταρτον, επιμένοντας να διευκρινίσει τις συνθήκες εντοπισμού των πτωμάτων, ο συνταγματάρχης Ουότερς δήλωσε πως ο τάφος είχε βρεθεί στις 24 Ιουλίου από τις αμερικανικές δυνάμεις και πως στις 8 έως 11 Αυγούστου οι ερευνητές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ξέθαψαν και στη συνέχεια έκαναν... επί τόπου (!) νεκροψίες σε 11 από τα πτώματα.

- Πέμπτον, δήλωσε αδυναμία να προβλέψει το χρόνο ολοκλήρωσης των ερευνών που διενεργούν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, ενώ δεν εξήγησε, γιατί πέρασε ένα τόσο μεγάλο διάστημα από την ημέρα εντοπισμού του τάφου (24 Ιουλίου) έως την πρώτη αναφορά της "KFOR" σ' αυτό το ζήτημα (25 Αυγούστου)...

Ωστόσο, Σέρβοι της περιοχής, μιλώντας σε δημοσιογράφους του "Γαλλικού Πρακτορείου" διέψευσαν τους ισχυρισμούς του συνταγματάρχη Γουότερς. Είπαν πως όλα τα θύματα (και οι 15) ήταν Σέρβοι που απήχθησαν γύρω στα μέσα Ιουλίου στο Γκνιλιάνε και στα γειτονικά χωριά. Οι ίδιοι μάρτυρες είπαν πως οι οικογένειες των απαχθέντων είχαν ζητήσει από την "KFOR" να ερευνήσει την υπόθεση, αλλά και συγκεκριμένη τοποθεσία.

Κριτική του Κάριγκτον στη ΝΑΤΟική εισβολή

"Νομίζω πως οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ουσιαστικά προκάλεσαν τη μαζική έξοδο των Κοσσοβάρων Αλβανών. Θεωρώ πως οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν πράγματι εθνοκάθαρση... Θεωρώ πως ήταν μεγάλο σφάλμα να επέμβουμε σε έναν εμφύλιο πόλεμο... Στις περισσότερες συναλλαγές της με τη Γιουγκοσλαβία η ΕΕ έλαβε καταστροφικώς ανόητες αποφάσεις... " Αυτά σημειώνει μεταξύ πολλών άλλων σε μακροσκελές άρθρο του στο βρετανικόπεριοδικό "ΣΑΓΚΑ" ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας (1979 - 82)και ΓΓ του ΝΑΤΟ (1984-88).

Ο Λόρδος Κάριγκτον αμφέβαλε επίσης για την απόφαση σύλληψης και παραπομπής του Προέδρου Μιλόσεβιτς σε δίκη με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου, λοιδορώντας τη Δύση πως "εμφανίστηκε ολίγον τι επιλεκτική εν σχέσει με την καταδίκη που κάνουμε για την εθνοκάθαρση, μιας που ο Μιλόσεβιτς δεν είναι περισσότερο εγκληματίας από άλλους ηγέτες στον κόσμο". Σε άλλο σημείο, υποστήριξε πως "αν και οι Σέρβοι συμπεριφέρθηκαν άσχημα και εξαιρετικά βλακωδώς με την απόφασή τους να άρουν την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου, εντούτοις αυτό που κάναμε (στρατιωτική επέμβαση) έκανε τα πράγματα πάρα πολύ άσχημα, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουμε ένα είδος εθνοκάθαρσης κατ' αντιστροφή με τους Σέρβους να είναι τώρα τα θύματα".

Σε μία από τις τελευταίες παραγράφους του άρθρου του ο Λόρδος Κάριγκτον ουσιαστικά καταφέρεται κατά του τρόπου, με τον οποίο ΝΑΤΟ και ΗΠΑ προχώρησαν στη γνωστή για τις συνέπειές της επέμβαση, λέγοντας πως "εάν και μόνον εάν αποτύγχαναν όλα τα περιθώρια διαπραγματεύσεων, τότε θα μπορούσε να κηρυχτεί πόλεμος στους Σέρβους τόσο από αέρος όσο και από εδάφους"...

Το αδιέξοδο στις συνομιλίες του Οράχοβατς καλά κρατεί...

Ούτε χτες κατέστη δυνατόν να αρθούν οι αντιδράσεις στελεχών του "UCK" και Κοσσοβάρων Αλβανών για την εγκατάσταση δύναμης Ρώσων στρατιωτών στο Οράχοβατς. Η τακτική της "KFOR" να βρει "λύση" με διαπραγματεύσεις τάχα για να μην προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα, φαίνεται να ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά.

Χτες, τοπικό στέλεχος του "UCK" στο Οράχοβατς, ονόματι Σαντίκ Χαλιτγιάμα, ντυμένος με στολή και διακριτικά της οργάνωσης προσήλθε στον χώρο των συνομιλιών (μεταξύ αξιωματούχων της "KFOR", Ρώσων αξιωματούχων και αντιπροσωπειών Σέρβων και Αλβανών) απαιτώντας, (σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στον Τύπο) από τους Ρώσους να ζητήσουν... συγνώμη, επειδή κατά την περίοδο των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία υποστήριζαν τους Σέρβους! "Η παρουσία μου εδώ είναι απόφαση που ελήφθη από τα στρατηγεία του UCK. Ποτέ δε θα συμφωνήσουμε με την είσοδο των Ρώσων στο Οράχοβατς επειδή τους πολεμήσαμε στη διάρκεια του πολέμου και τους ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Δεν έχουν σταματήσει ούτε και σήμερα", είπε ο Χαλιτγιάμα, προσθέτοντας πως οι Ρώσοι θα πρέπει να απολογηθούν (να ζητήσουν συγνώμη) στους Κοσσοβάρους Αλβανούς, κατηγορώντας τους για εγκλήματα "Ρώσων μισθοφόρων που πολέμησαν με τους Σέρβους προτού ο Μιλόσεβιτς αποδεχτεί τη συμφωνία ειρήνης τον Ιούνιο". Πέρα από τις δηλώσεις του Χαλιτγιάμα, χτες είχαμε και τη συνήθη διαδήλωση εκατοντάδων Αλβανών του Οράχοβατς που συνεχίζουν να αποκλείουν με οδοφράγματα τους δρόμους, για να εμποδίσουν την είσοδο των Ρώσων στρατιωτών. Μετά το πέρας και των χτεσινών αποτυχημένων συνομιλιών, εκπρόσωπος της "KFOR" συνέστησε στους δημοσιογράφους υπομονή και συνέχεια των συζητήσεων από... Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ