Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΟΛΑ
Διακόσιοι νεκροί κάθε 24ωρο από την πείνα!

ΛΟΥΑΝΤΑ.-

Μέρες τώρα διάφορες οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούσαν πως το φάσμα της πείνας διευρύνεται στην Αφρική, απειλώντας με λιμοκτονία χώρες όπως το Σουδάν, αλλά και την Αγκόλα. Η χτεσινή ανταπόκριση του "Ασοσιέιτεντ Πρες" από τη Λουάντα απέδειξε πως η απειλή της πείνας είναι πλέον πραγματικότητα για χιλιάδες κατοίκους του Χουάμπο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Αγκόλα, ενώ ανατριχιαστικά στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων επισημαίνουν πως κάθε μέρα τουλάχιστον 200 Αγκολέζοι χάνουν τη ζωή τους από την πείνα ή την ανεπαρκή διατροφή!

Σύμφωνα με το πρακτορείο, χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην περιφέρεια του Χουάμπο εξαιτίας της ανάφλεξης των συμπλοκών ανάμεσα σε κυβερνητικές και ανταρτικές δυνάμεις της "ΟΥΝΙΤΑ", προσπαθούν να επιβιώσουν, τρώγοντας λουλούδια, χορτάρι, ακόμη και ρίζες... Οργανώσεις ρωμαιοκαθολικών ιερέων στην περιοχή ανακοίνωναν χτες πως οι ελλείψεις σε τρόφιμα έχουν φέρει σε απόγνωση πολλούς από τους κατοίκους, αλλά και τους πρόσφυγες στο Χουάμπο. Μάλιστα χτεσινό ρεπορτάζ του ρωμαιοκαθολικού ραδιοσταθμού "ΕΚΚΛΕΣΙΑ" από την περιοχή μετέδωσε πως τα θύματα της πείνας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγκόλας ξεπερνούν τα 200.000 άτομα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού στέλνουν κάθε μήνα στην πόλη περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες μετρικούς τόνους τροφίμων μέσω αερογέφυρας, ωστόσο, τα τρόφιμα αυτά, που ενίοτε πέφτουν στα χέρια ανταρτών και όχι προσφύγων, δεν είναι αρκετά για να λύσουν το πρόβλημα στο Χουάμπο...

"Αν και η εποχή της σποράς πλησιάζει, σύντομα δε θα υπάρχει ούτε καλλιεργήσιμη γη, ούτε και μέσα, πολύ δε περισσότερο σπόροι για να καλλιεργηθούν" σημείωσε χτες η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, Μαρία Φλιν, προσθέτοντας πως εξαιτίας του υποσιτισμού χιλιάδες άνθρωποι έχουν γίνει τόσο αδύναμοι που είναι ανήμποροι να εργαστούν. Το στοιχείο που έδωσε στη συνέχεια η Φλιν είναι συγκλονιστικό. Οπως σημείωσε, επικαλούμενη στοιχεία του ΠΠΤ "κάθε μέρα ο λιμός και η ελλιπής διατροφή προκαλούν καθημερινώς το θάνατο τουλάχιστον διακοσίων Αγκολέζων, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι"!

Το ένα πέμπτο του πληθυσμού των περίπου 11.000.000 Αγκολέζων έχει αναγκαστεί να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς εξαιτίας της ανάφλεξης των εμφύλιων συγκρούσεων από τον περασμένο Δεκέμβρη και παρά τις συμφωνίες εκεχειρίας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ