Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Κτίρια - θανάσιμες παγίδες...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. -

Οι φόβοι για την ακαταλληλότητα των κτιρίων που έμειναν όρθια στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό της προπερασμένης Τρίτης αποκορυφώνονται, ενώ χτες αναφέρθηκε ένα περιστατικό "σύγκρουσης" δύο οικογενειών για το αν έπρεπε να κατεδαφιστεί ή όχι ένα κτίριο, που οδήγησε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δύο νεκρούς.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή" αργά το βράδυ της Πέμπτης οι δύο οικογένειες διαπληκτίζονταν, για το αν το κτίσμα που ανήκε στη μία από αυτές και είχε γείρει πάνω σε ένα άλλο έπρεπε να κατεδαφιστεί ή όχι, όταν το φονικό συνέβη. Δε δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες.

Η Turkish Daily News δημοσίευσε χτες ένα ρεπορτάζ με γνωστό στους αξιωματούχους, αλλά ούτως ή άλλως καταπληκτικό, περιεχόμενο: τρία τέταρτα των κτισμάτων στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε, είναι παράνομα κτισμένα, χωρίς άδεια.

Ερωτώμενος, αν τα κτίσματα που δεν είναι ασφαλή πρέπει να κατεδαφιστούν προληπτικά, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε ότι "δεν είναι εύκολο να κατεδαφιστούν όλα τα κτίρια σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη".

Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι "σημαντικό" να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη όσοι έχουν κτίσει στο παρελθόν παράνομες κατοικίες, και να βελτιωθούν οι συνθήκες κατασκευής και επίβλεψης της κατασκευής νέων οικιών.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ερόλ Τσακίρ δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι "κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να αποδοθεί δικαιοσύνη", αναφέροντας ότι έχει καταθέσει μηνύσεις κατά εργολάβων.

Σύμφωνα με τον Ρος Μάουντεν, διευθυντή του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας, τα μέλη των σωστικών συνεργείων πολλές φορές τρόμαξαν από την ποιότητα του τσιμέντου και την έλλειψη ενισχύσεων στις οικοδομές.

Ορισμένοι εργολάβοι κατηγορούνται ότι έκλεβαν τις ατσάλινες ενισχυτικές δοκούς και ότι αναμείγνυαν άμμο με τσιμέντο.

Στη ζώνη που επλήγη, 400 αρχιτέκτονες και μηχανικοί επιθεωρούν κτίρια για να αποφανθούν αν είναι κατοικήσιμα ή αν πρέπει να κατεδαφιστούν. Συνεργεία σημείωναν με κόκκινη μπογιά ένα "Χ" σε όσα πρέπει να κατεδαφιστούν στο Γκολτσούκ.

Ο σεισμός, που, σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία, σκότωσε 13.472 ανθρώπους και τραυμάτισε 27.164 (ενώ άλλοι 35.000 αγνοούνται ακόμη), έφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το ζήτημα της διαφθοράς των κατασκευαστών, των εργολάβων και των αξιωματούχων που τους υπέθαλψαν.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρισκόταν χτες η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και ισλαμιστικών οργανώσεων, που έπαιξαν ρόλο στις σωστικές προσπάθειες. Η κυβέρνηση (όπως και όλες οι προηγούμενες, παραμένει ιδιαίτερα "ευαίσθητη" προς τη δραστηριότητα "εξτρεμιστικών" ισλαμιστικών οργανώσεων) "πάγωσε" τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οργανώσεων "Mazlum Der" και "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελευθερίες". Οι οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν ότι βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης "λόγω της πίστης τους".

Εν τω μεταξύ οι ανάγκες των ζωντανών - για τους νεκρούς φρόντιζαν οι μπουλντόζες - αυξάνονται. Χτες η UNICEF ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 7,5 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση των παιδιών στις πληγείσες περιοχές, που χρειάζονται από ψυχολογική υποστήριξη έως καθαρό νερό και νοσηλεία...

Ο υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε να παράσχει 25.000 προκάτ σπίτια στους πληγέντες, αλλά δεν ανακοίνωσε από πού θα αντλήσει τα αναγκαία κονδύλια. Εκτός αυτού, οι άστεγοι αριθμούν - κατά συντηρητικές εκτιμήσεις - 200.000. Για τέταρτη συνεχή ημέρα, η βροχή συνέχιζε να πέφτει στις πληγείσες περιοχές, κι οι χιλιάδες που συνεχίζουν να βρίσκονται σε σκηνές, πολλές από τις οποίες δεν είναι καν αδιάβροχες, εξακολουθούσαν να είναι σε δεινή θέση. Μικρής κλίμακας σεισμοί εξακολουθούν να συνταράσσουν την Τουρκία. Ενας, 3,7 βαθμών Ρίχτερ στη ρημαγμένη πόλη Ανταπαζαρί, τον οποίο ακολούθησε 14 λεπτά αργότερα ένας δεύτερος, 4,1 Ρίχτερ. Αργότερα, άλλος ένας, 3,7, στο Κορούμ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

Στο μεταξύ, οι επικρίσεις για την προταθείσα επιβολή φόρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος των 20 δισ. δολαρίων που εκτιμάται ότι κόστισαν οι καταστροφές από το σεισμό, συνεχίζονταν. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει"άνετα" στη Βουλή, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία, αλλά οι φωνές που αντιτίθενται σ' αυτό πληθαίνουν. Για δεύτερη συνεχή ημέρα η εφημερίδα "Ραντικάλ" έγραψε ότι "ο λαός είναι καχύποπτος όσον αφορά το πού θα καταλήξουν τα χρήματα από τους φόρους".

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί, πάντως, τον Οκτώβρη, όταν το κοινοβούλιο θα επαναλάβει κανονικά τις λειτουργίες του μετά τις θερινές διακοπές.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Ρετζέπ Ονάλ υπολογίζει σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος του σεισμού για την τουρκική οικονομία. Ωστόσο, εκτιμήσεις της Tusiad, της τουρκικής ένωσης των βιομηχάνων, ανεβάζουν το ποσό σε 20 δισ. δολάρια, ενώ άλλες πηγές θεωρούν ότι το κόστος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ